Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mária iskolája, október imádsága: a rózsafüzér
  2018-09-30 22:22:21, vasárnap
 
  2018. szeptember 30. vasárnap 20:33
Ismét érkezik október, a Szűzanya és a rózsafüzér hónapja. Egyházunk közössége hosszú századok óta imádkozza ezt az egyszerű, mégis kimeríthetetlenül mély, Krisztus szemlélésére irányuló imádságot, Mária áldott füzérét, ,,mely Istenhez láncol minket".
...... ........


A rózsafüzér, más néven olvasó vagy szentolvasó (latinul: rosarium) egyrészt imádság, másrészt az imádság eszköze. Elnevezése onnan származik, hogy a hagyomány szerint az első rózsafüzéreket Szent Domonkos összepréselt rózsaszirmokból készítette - rózsakoszorúnak a Szűzanya számára.
A mai rózsafüzér a középkor jámborságában folyamatosan alakult ki. Szerzetesek és remeték az első időktől kezdve használták ismétlődő imádságok számlálására. Remete Szent Pálról jegyezték föl, hogy a Miatyánk számlálására magokat vagy kavicsokat használt. A hagyomány egy másik ága szerint a rózsafüzért örmény keresztények használtak először, valószínűleg a Jézus-ima imádkozására. Amikor a muszlimok meghódították az örményeket, átvették tőlük a rózsafüzér gyakorlatát Allah nevének és dicsőségének ismételgetésére. Európában a 11. században az 50, 100, 150 Miatyánk térdhajtásokkal kísért imádkozása vált gyakorivá. A 12-13. században a Miatyánk helyére az Üdvözlégy első fele került, majd a két formát egyesítették. Henrich von Kalkar OCarth (1408) alakította a rózsafüzért úgy, hogy minden tíz Üdvözlégy elé Miatyánkot tett.
A rózsafüzér elterjesztéséért különösen a ciszterciek és a domonkosok tettek sokat. Szent Domonkos az albigensek ellen segítséget kért a Szűzanyától, aki mint új és hathatós fegyvert adta át neki a rózsafüzért. 14. századi följegyzések szerint először domonkos apácák és karthauziak kapcsoltak a rózsafüzérhez titkokat és elmélkedéseket: a tíz Üdvözlégy előtt rövid mondattal fölidézték Jézus és Mária életének egy-egy eseményét. Alanus de Rupe osztotta örvendetes, fájdalmas és dicsőséges részekre a rózsafüzért.
A rózsafüzér a 15. században nyerte el mai formáját, az egész Egyházban a 16. század második felében terjedt el. A törökök felett Lepantónál aratott győzelmet (1571. október 7.) az egész keresztény világ a rózsafüzér imádkozásának és a Szűzanya segítségének tulajdonította. Maga a pápa, Szent V. Piusz is a rózsafüzért imádkozta, mikor zajlott a harc.
,,Az Egyház a rózsafüzérnek mindig különös hatékonyságot tulajdonított, ezért a legnehezebb ügyeit a közösségben, folyamatosan mondott rózsafüzérre bízta" - írja II. János Pál pápa, aki a 2002 októberétől 2003 októberéig terjedő időszakot a rózsafüzér évének nyilvánította, s kiadta a Rosarium Virginis Mariae kezdetű apostoli levelet. Ebben hirdette meg hagyományos örvendetes, fájdalmas és dicsőséges titkok mellé a világosság rózsafüzérének öt titkát. A szentatya szavai szerint ,,a rózsafüzér mondása nem más, mint Krisztus arcának szemlélése Máriával"; ,,a rózsafüzér a maga egyszerűségében és mélységében [...] jelentős imaforma, s az a rendeltetése, hogy az életszentség gyümölcseit teremje".
Ferenc pápa is a rózsafüzér imádkozására hív mindannyiunkat októberben - hogy Isten Anyja óvja meg az Egyházat a gonosz támadásaitól és Szent Mihály segítsen minket a gonosz ellen folytatott küzdelemben.


- ,,A rózsafüzér, ez a megváltó megtestesülésbe gyökerező, evangéliumi imádság teljesen Krisztusra irányul. Mert még jellegzetes eleme is - az Üdvözlégyek litániaszerű ismétlése - Krisztus dicsőítése lesz, akiről az angyali üdvözlet és a Keresztelő anyjának köszöntése szól: »Áldott a te méhednek gyümölcse« (Lk 1,42). Sőt, többet mondunk: az Üdvözlégyek ismételgetése a háttér, melyben a titkokat szemléljük: Jézus, akit minden Üdvözlégyben megnevezünk, ugyanaz, mint akit a titkok egymás után szemünk elé állítanak mint Isten Fiát és a Szűzanya fiát."
(VI. Pál pápa


,,A rózsafüzér - jóllehet jellegzetesen máriás imádság - lényegét tekintve krisztologikus. Alkotóelemeinek egyszerűségében sűrítve tartalmazza az egész evangéliumi üzenet mélységét, melynek mintegy rövid összefoglalása. Benne visszhangzik Mária imádsága, az ő örök Magnificatja, a megváltó megtestesülés művéért, mely az ő szűz méhében kezdődött el. A rózsafüzérrel a keresztény nép beiratkozik Mária iskolájába, hogy bevezessék Krisztus arca szépségének szemlélésébe és az ő szeretete mélységének megtapasztalásába. A rózsafüzér által a hívő kegyelmek bőségét nyeri el, mintegy magának a Megváltó Anyjának kezéből."
(II. János Pál pápa

Ó, Mária, áldott rózsafüzére, édes lánc, mely Istenhez láncolsz minket, szeretet köteléke, mely az angyalokkal egyesítesz, az üdvösség tornya a pokol szakadékában, biztos kikötő az általános hajótörésben, nem hagyunk el soha többé."
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: elterjesztéséért, megtestesülésbe, ismételgetésére, egyszerűségében, térdhajtásokkal, alkotóelemeinek, rózsaszirmokból, rózsakoszorúnak, tulajdonította, rózsafüzéreket, elmélkedéseket, összefoglalása, krisztologikus, mindannyiunkat, rózsafüzérének, meghódították, jámborságában, nyilvánította, jellegzetesen, megtestesülés, rózsafüzérrel, ismételgetése, hatékonyságot, imádkozásának, rózsafüzérnek, rózsafüzérhez, tulajdonított, összepréselt, életszentség, keresztények, számlálására, hajótörésben, üdvözlégyben, dicsőségének, szakadékában, szemlélésére, rózsafüzér hónapja, imádság eszköze, hagyomány szerint, első rózsafüzéreket, középkor jámborságában, első időktől, rózsafüzért örmény, muszlimok meghódították, rózsafüzér gyakorlatát, rózsafüzér elterjesztéséért, domonkosok tettek, albigensek ellen, rózsafüzérhez titkokat, egész Egyházban, törökök felett, egész keresztény, Szent Domonkos, Remete Szent Pálról, Kalkar OCarth, Szent, János Pál, Rosarium Virginis Mariae, Isten Anyja, Szent Mihály, Isten Fiát, Megváltó Anyjának,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Soha ne kedvezz...  Szép estét kedves látogatóimna...  Tavaszi kép  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Jó éjszakát  Németh László tollából  Kerüld el az evangélium örömén...  Adakozás  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Akarat  Akarat  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Ami embereknek lehetetlen, az...  Nagyi telefonál  Kaffka_Margit  Png telefon  Idő  Szívem  Jónás Tamás – Végtelen b...  Nagyi telefonál  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Jó éjszakát  Png csokor  Akarat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png virág  Leonardo da Vinci gondolata  Nem méltó hozzád  Png ház  Ágai Ágnes – Csendélet  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Makszim Gorkij gondolata  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Facebookon kaptam  A sors  Nevem  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Egy maradéktalanul uralt világ  Éretlen vers  Julian Brass gondolata  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép napot kívánok  Fekete-erdő desszert  Minden harmadik...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Png csokor  Png telefon  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Png cica  Png fotel  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Png csokor  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam Krisztinától  A sors  Őrizkednünk kell...  Mi lenne ha  A sors  A kételkedés kezelése  Nagyon különös  Kerüld el az evangélium örömén...  Leonardo da Vinci gondolata  Png virág  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam Krisztinától  Adakozás  Leonardo da Vinci gondolata  Mi lenne ha 
Bejegyzés Címkék
rózsafüzér hónapja, imádság eszköze, hagyomány szerint, első rózsafüzéreket, középkor jámborságában, első időktől, rózsafüzért örmény, muszlimok meghódították, rózsafüzér gyakorlatát, rózsafüzér elterjesztéséért, domonkosok tettek, albigensek ellen, rózsafüzérhez titkokat, egész Egyházban, törökök felett, egész keresztény, rózsafüzér imádkozásának, rózsafüzért imádkozta, rózsafüzérnek mindig, legnehezebb ügyeit, 2002 októberétől, rózsafüzér évének, világosság rózsafüzérének, szentatya szavai, rózsafüzér mondása, maga egyszerűségében, életszentség gyümölcseit, rózsafüzér imádkozására, gonosz támadásaitól, gonosz ellen, megváltó megtestesülésbe, angyali üdvözlet, titkokat szemléljük, titkok egymás, rózsafüzér &#8211, egész evangéliumi, megváltó megtestesülés, rózsafüzér által, hívő kegyelmek, angyalokkal egyesítesz, üdvösség tornya, pokol szakadékában, általános hajótörésben, elterjesztéséért, megtestesülésbe, ismételgetésére, egyszerűségében, térdhajtásokkal, alkotóelemeinek, rózsaszirmokból, rózsakoszorúnak, tulajdonította, rózsafüzéreket, elmélkedéseket, összefoglalása, krisztologikus, mindannyiunkat, rózsafüzérének, meghódították, jámborságában, nyilvánította, jellegzetesen, megtestesülés, rózsafüzérrel, ismételgetése, hatékonyságot, imádkozásának, rózsafüzérnek, rózsafüzérhez, tulajdonított, összepréselt, életszentség, keresztények, számlálására, hajótörésben, üdvözlégyben, dicsőségének, szakadékában, szemlélésére, rendeltetése, segítségének, imádkozására, magnificatja, valószínűleg, egyesítették, följegyzések, szemlélésébe, támadásaitól, folyamatosan, litániaszerű, rózsafüzérre, visszhangzik, mélységének, szerzetesek, angyalokkal, hagyományos, rózsafüzére, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4727
  • e Hét: 16357
  • e Hónap: 49511
  • e Év: 283258
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.