Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Dögkeselyűk a kerítésen - korrupciógyanú a (lát)határon
  2015-11-04 14:08:12, szerda
 
  2015. 11. 4. 11:47

Apáti István
Dögkeselyűk a kerítésen - korrupciógyanú a (lát)határon

Trükkös megoldások, követhetetlen, beazonosíthatatlan tételek, indokolatlan pénzszórásnak tűnő vásárlások, túlárazások, nevetséges, szakmaiatlan elszámolás. Így épült a határzár.

Apáti István hónapok óta folytat sziszifuszi küzdelmet a magyar kormánnyal, hogy pontosan mennyibe került az államnak egy bevándorló napi ellátása, milyen tételekből álltak a kifizetések, hazai és/vagy uniós pénzekből fizették-e az ellátásukat, valamint mely cégekkel kötöttek szerződést. De azt is tudni szerette volna, a megrendelt sátrak, konténerek és persze maga a kerítés mennyibe került, mely cégektől vásárolták az alapanyagokat.

És hogy mindezekért egyáltalán indult-e közbeszerzési eljárás, ha nem, akkor miért nem.

A képviselő ezen kérdésekre nem mindennapi kitartással és szorgalommal igyekezett választ kapni, és bár a kormányzat mindent megtett annak érdekében, hogy ez ne történjen meg, végül a többszöri, szűkszavú, és fogalmazzunk úgy "felületes" válaszok után végül egy részletes kimutatást küldtek a képviselőnek. Kár, hogy ebből csak azt nem lehetett megtudni, hogy pontosan mire, milyen elosztásban is költötték el az adófizetők pénzét a kerítés építése során.

Az első körben szinte kötelezően lejátszandó kormányzati ping-pong, tehát a hatáskörrel való játék és az ezzel járó időhúzás mellett a Belügyminisztérium válaszából augusztus 28-án ugyan kiderült, hogy pontosan mennyibe is kerül egy migráns napi ellátása, illetve az, hogy augusztus végéig mintegy 6,6 milliárd forintot különítettek el a határzár kiépítésére, az már nem derült ki, hogy ebbe az összegbe pontosan mi is tartozik bele.

Nem is volt vele elégedett Apáti István, aki szeptember 3-án újból kérdéssel fordult - immáron - Pintér Sándorhoz. A jobbikos képviselő gyakorlatilag ismét feltette a kérdést: indult-e közbeszerzési eljárás, ha nem, miért, mely cégek és mennyiért biztosítják a kerítés alapanyagait. A politikus tehát a kerítés teljes költségvetését szerette volna látni.

Szeptember 18-án meg is érkezett a válasz: a határzár létrehozása érdekében a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból biztosítottak forrást, az alapanyagok beszerzését viszont a büntetés-végrehajtási szervezet gazdasági társaságai biztosítják. Újabb ping-pong, szerva ott.

Sebaj, a képviselő itt sem adta még fel. A következő kérdés szeptember 25-én már a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának ment, méghozzá közérdekű adatigénylés formájában. A politikus gyakorlatilag a határzárral kapcsolatos részletes költségvetést kérte ki a parancsnokságtól.

Október 19-én aztán megtört a jég, válaszolt a - no nem a BVOP, hanem a belügyminisztérium, pontosabban a rendészeti államtitkár, Tasnádi László. Hogy a hónapokig tartó kérdezz - részben válaszolgatok játéknak időhúzás, vagy egyéb oka volt, nem tudjuk, a lényeg, hogy a képviselőhöz megérkeztek a részletes adatok.

df
Részletes homály

A portálunkhoz került részletes adatok azonban még az államigazgatás sajátos nyelvezetéhez, és a hírhedt magyar bürokrácia rugalmasságához szokott embert is könnyen a kétségbeesés határára sodornak, hát még azt, aki csak egyszerűen tisztán szeretne látni, vagy olyan egyszerű kérdést feltenni: pontosan mire, pontosan mennyit (és persze miért) költöttek.

A részletes adatsorokból gyakorlatilag a teljes káosz bontakozik ki. Sok adat beazonosíthatatlan, vagy egyszerűen "csak" nem részletezett: nem tudni, hogy egyes alapanyagokból - például horganyzott lágyhuzalból - a különböző cégektől mikor, mennyit rendeltek, az eltérő végösszegek hogyan jönnek ki. Sok helyen hiányzik a bizonylat összege, a kifizetés dátuma. Az egyik helyen kilométerhosszban jelzik a megvásárolt készterméket, egy másik helyen tekercsben, megint máshol tonnával, de sok helyütt még így sem, ezért aztán az egyes adatokat egyszerűen képtelenség összehasonlítani.

De a lista tömve van első látásra is feltűnő logikátlanságokkal. Drótfonó és cölöpverő gépeket vásárolt az állam csaknem 90 millió forint értékben, ráadásul utóbbiakat többszörösen túlárazva. Megint máshol ugyanolyan gépeket már béreltek.

A már előbb említett távközlési rendszerekkel foglalkozó cég szerencsére drótfonó és NATO drótkészítő gépekkel is foglalkozik, így ezért - bár persze darabszám most sincs - 56 millió forint értékben szállítottak ilyen gép(ek)et. Ez persze aprópénz a több mint egymilliárd hatszázmillió forinthoz képest, ami értékben NATO drótot szállítottak. Ami már külön is érdekes, mivel roppant különböző adatokkal találkozhatunk ott, ahol ezt egyáltalán össze lehet hasonlítani, mivel az egyik elszámolásban adták csak meg a megrendelt mennyiséget, kilométerhosszban, a másiknál ilyen aprósággal nem foglalkoztak. Így - ha hihetünk a kimutatásnak - az egyik cégtől rendelt NATO drót métere 841 forint volt, egy másiktól pedig hol 618 forint, hol 2800 forint. Kissé látványos a különbség - már persze, ha hiszünk a csapnivaló minőségű elszámolásnak.

Személyes kedvenc mégis a karbantartó csoportok tervezett költségénél megjelent "szervizautó" sora, amelyből az egyiket a Legjobbkocsma.hu-tól 5 millió 588 ezer forintért vásárolt meg az állam. De ugyanúgy igazi csemege lehetett a gyártónak 350 darab lakatot leszállítani 1 millió 255 ezerért, vagy - bár pitiáner összeg az egészhez képest, mégis jól mutatja az állami túlköltekezést - 100 darab láthatósági mellény megvásárlása 240 ezer forintért. Darabját sikerült tehát

2400 forintért megvenni - bevásárlóközpontban ez 300 forint +/- 100 forint).

De nem rossz üzlet lehetett az 1 950 darab figyelmeztető tábla 15 millió forintért. A két darab vasúti vonatkapu darabját több mint négymillióért csinálták. Bár az nem derül ki, hogy ezek a híres Mad Max kapuk, vagy a rendes, nyitható-zárható kapuzattal rendelkező vasúti átkelőhely, mindkét esetben kissé túlárazottnak tűnik a kialakításuk. Dörzsölhette a tenyerét a HILTI. A cég eleve külön fejezetet - név szerint megemlítve - kapott az elszámolásban: 50 millió forint értékben szállíthatott kellékanyagot.

Összefoglalva tehát, bár rendkívül részletes elszámolásnak tűnik a Belügyminisztérium válasza, a beszámolóból nem derül ki, hogy a három szakaszban összesen mennyibe került a kerítés. Bár az összes felmerülő költségként 10,4 milliárd forint van feltüntetve, de nem világos, hogy mi az a költség, amit csak elterveztek elkölteni, és mi az, amit ki is fizettek. Az összehasonlíthatatlan adatok miatt képtelenség megállapítani, hogy vajon az állam mennyivel költött többet a valóban indokoltnál. Ha gonoszak akarunk lenni: lehetőleg minél többet...

A legszörnyűbb az, ha a Belügyminisztérium valóban ezekből a számokból dolgozik, akkor nagy valószínűséggel halványlila elképzelésük sincs, hogy pontosan mennyi adóforintot is költöttek el a határzár építése során, vagy csak úgy gondolták, hogy ezzel elég kiszúrni a képviselő szemét. Nem tudjuk melyik a rosszabb.

Ráadásul a végösszeg finoman szólva is eltérhet az említett 10 milliárd forinttól. Varga Mihály pénzügyminiszter ugyanis egy lapinterjúban azt mondta: a kerítés költsége eddig közel 40 milliárd forint volt. Ráadásul a parlament a héten 60 milliárd forinttal megemelheti a rendkívüli kormányzati intézkedések keretét. A kormány indoklása szerint erre azért van szükség, mert az eredetileg 100 milliárd forintos keret szinte teljesen kimerült, részben a migránsválság kezelésére fordított 30 milliárd forint miatt...

Repkednek a számok. De ki tudja hol állnak meg.

http://alfahir.hu/dogkeselyuk_a_keritesen_korrupciogyanu_a_lathataron
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: parancsnokságtól, pénzügyminiszter, összehasonlítani, rugalmasságához, valószínűséggel, államigazgatás, korrupciógyanú, alapanyagokból, intézkedésekre, találkozhatunk, túlköltekezést, költségvetését, korrupciogyanu, költségvetést, túlárazottnak, elszámolásban, kellékanyagot, lapinterjúban, rendszerekkel, közbeszerzési, hatszázmillió, nyelvezetéhez, megállapítani, alapanyagokat, elszámolásnak, gyakorlatilag, válaszolgatok, összefoglalva, szállíthatott, figyelmeztető, migránsválság, követhetetlen, pénzszórásnak, négymillióért, legjobbkocsma, biztosítottak, magyar kormánnyal, bevándorló napi, megrendelt sátrak, kerítés mennyibe, képviselő ezen, kormányzat mindent, részletes kimutatást, adófizetők pénzét, kerítés építése, első körben, hatáskörrel való, ezzel járó, migráns napi, határzár kiépítésére, összegbe pontosan, jobbikos képviselő, Apáti István, Pintér Sándorhoz, Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának, Tasnádi László, Varga Mihály,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Szép estét kedves látogatóimna...  Ma van a magyar költészet napj...  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam Krisztinától  Reményik Sándor: Pierrot &...  A pitypang legendája  Esterházy Péter: Harmonia c...  Paul David Tripp Április 13  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  39 ígéret  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Nem kell hozzá fürdőruhás  József Attila – Keresek ...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Zilahy Lajos mondta  Szép estét  A sorsod  Esterházy Péterre emlékezünk  képre írva  Tanmese  Vannak emberek  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Kertem  Vidámság  Szép estét  Különleges  képre írva  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Paul David Tripp Április 13  Jan Twardowski - Siessünk  James Allen  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  "Ez egy csoda"  Jó éjszakát  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Jó nap volt  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Minden tavaszból őrizz..  Szép estét kedves látogatóimna...  Alvó cica  Mindig lesz olyan  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Ott van  Szép estét  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Tanmese  Müller Péter tollából  Walter Chrysler mondta  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  képre írva  Ott van  Szép estét kedves látogatóimna...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Nagy és kis csodák  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Kertem  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
magyar kormánnyal, bevándorló napi, megrendelt sátrak, kerítés mennyibe, képviselő ezen, kormányzat mindent, részletes kimutatást, adófizetők pénzét, kerítés építése, első körben, hatáskörrel való, ezzel járó, migráns napi, határzár kiépítésére, összegbe pontosan, jobbikos képviselő, kerítés alapanyagait, politikus tehát, kerítés teljes, határzár létrehozása, rendkívüli kormányzati, alapanyagok beszerzését, következő kérdés, politikus gyakorlatilag, határzárral kapcsolatos, rendészeti államtitkár, hónapokig tartó, képviselőhöz megérkeztek, részletes adatok, portálunkhoz került, államigazgatás sajátos, hírhedt magyar, kétségbeesés határára, részletes adatsorokból, teljes káosz, különböző cégektől, eltérő végösszegek, bizonylat összege, kifizetés dátuma, egyik helyen, megvásárolt készterméket, másik helyen, egyes adatokat, lista tömve, állam csaknem, több mint, egyik elszámolásban, megrendelt mennyiséget, másiknál ilyen, egyik cégtől, másiktól pedig, csapnivaló minőségű, karbantartó csoportok, egészhez képest, állami túlköltekezést, három szakaszban, összes felmerülő, állam mennyivel, valóban indokoltnál, számokból dolgozik, határzár építése, képviselő szemét, végösszeg finoman, kerítés költsége, kormány indoklása, migránsválság kezelésére, parancsnokságtól, pénzügyminiszter, összehasonlítani, rugalmasságához, valószínűséggel, államigazgatás, korrupciógyanú, alapanyagokból, intézkedésekre, találkozhatunk, túlköltekezést, költségvetését, korrupciogyanu, költségvetést, túlárazottnak, elszámolásban, kellékanyagot, lapinterjúban, rendszerekkel, közbeszerzési, hatszázmillió, nyelvezetéhez, megállapítani, alapanyagokat, elszámolásnak, gyakorlatilag, válaszolgatok, összefoglalva, szállíthatott, figyelmeztető, migránsválság, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1450
  • e Hét: 3372
  • e Hónap: 7117
  • e Év: 160613
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.