Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Évközi 29. vasárnap igenaptár oldalon 10.21
  2018-10-21 12:49:21, vasárnap
 
  EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Abban az időben Zebedeus fiai, Jakab és János odamentek Jézushoz, és ezt mondták: ,,Mester, szeretnénk, ha megtennéd nekünk, amit kérünk." Ő megkérdezte: ,,Mit kívántok, mit tegyek nektek?" Ezt felelték: ,,Add meg nekünk, hogy egyikünk a jobbodon, másikunk a bal oldaladon üljön a te dicsőségedben." Jézus így válaszolt: ,,Nem tudjátok, mit kértek. Tudtok-e inni a kehelyből, amelyből én iszom, vagy meg tudtok-e keresztelkedni a keresztséggel, amellyel én megkeresztelkedem?" Azt felelték: ,,Meg tudjuk tenni!" Jézus így folytatta: ,,A kehelyből, amelyből én iszom, ti is inni fogtok, s a keresztséggel, amellyel megkeresztelkedem, ti is megkeresztelkedtek. De hogy a jobb és bal oldalamon ki üljön, azt nem én döntöm el. Az a hely azokat illeti, akiknek készült." Amikor a többi tíz ezt hallotta, megnehezteltek Jakabra és Jánosra.
Ezért Jézus odahívta őket magához, és így szólt hozzájuk: ,,Tudjátok, hogy akiket a világ urainak tartanak, azok zsarnokoskodnak a népeken, és vezető embereik éreztetik velük hatalmukat. De közöttetek ez ne így legyen. Ha valaki közületek ki akar tűnni, legyen a szolgátok, és ha valaki közületek első akar lenni, legyen mindenkinek a szolgája. Hisz az Emberfia nem azért jött, hogy szolgáljanak neki, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért."
Ezek az evangélium igéi. Mk 10,35-45
.......



SZENTLECKE a Zsidókhoz írt levélből
Testvéreim!
Mivel olyan kiváló főpapunk van, aki áthatolt az egeken: Jézus, az Isten Fia, - ezért legyünk állhatatosak a hitvallásban. A mi főpapunk ugyanis nem olyan, hogy ne tudna együtt érezni gyöngeségeinkkel, hanem olyan, aki hozzánk hasonlóan mindenben kísértést szenvedett, a bűntől azonban mentes maradt. Járuljunk tehát bizalommal a kegyelem trónjához, hogy irgalmat találjunk és kegyelmet kapjunk, amikor segítségre szorulunk.
Ez az Isten igéje. Zsid 4,14-16

OLVASMÁNY Izajás próféta könyvéből
A próféta ezt mondja az eljövendő Üdvözítőről: Úgy tetszett az Úrnak, hogy összetöri szenvedéssel. Ha odaadja életét engesztelő áldozatul: látni fogja utódait, hosszúra nyúlik élete, és teljesül általa az Úr akarata. Majd ha véget ér lelkének gyötrelme, látni fogja a világosságot és megelégedés tölti el. Igaz szolgám sokakat igazzá tesz tudása által, és gonoszságaikat ő hordozza.
Ez az Isten igéje. Iz 53,10-11

Imádság
Szentlélek Isten! Te adod az apostoli buzgóságot, és te segítesz minden embert abban, hogy a visszautasítások és üldözések ellenére is hűségesek maradjanak hivatásukhoz, hitükhöz, Krisztus személyéhez. Neked köszönhető, hogy akik Krisztus szavaiban felismerték az örök életre vezető tanítást, azt ne tartsák magukban, hanem nagylelkűen továbbadják azt az igazságra éhezőknek és az örök életre vágyakozóknak. Tégy engem is az evangélium hirdetőjévé, az örömhír szolgájává!

Mindenki szolgája
A mai evangélium arról tanúskodik, hogy az apostoli testület sem egy tökéletes társaság, hanem gyarló emberekből áll. Jézusnak ezzel az emberi gyarlósággal kellett szembenéznie, amikor Jakab és János apostolok első helyet szerettek volna biztosítani a maguk számára. Majd a többiek részéről is megmutatkozik a gyengeség, hiszen ők is hasonlóan gondolkozhattak, ők is magukra gondoltak, amikor megnehezteltek, megharagudtak a testvérpárra. Jézus jól kezeli a helyzetet, ügyesen oldja fel az így keletkezett feszültséget, miközben helyes irányba tereli apostolainak gondolkodását, elképzeléseit.
A két apostol abból a korabeli elképzelésből indul ki, hogy az eljövendő Messiás majd egy király, uralkodó lesz. Kérésükkel kifejezik hitüket, hogy Mesterük személyében a Messiást tisztelhetik. Azt szeretnék, ha nekik megkülönböztetett hely, szerep jutna Jézus megvalósuló királyságában. Elképzelésük azonban túlzottan egyoldalú, hiszen csak a dicsőségre, Jézus királyi megdicsőülésére gondolnak. Úgy tesznek, mintha semmit sem értettek volna meg abból, amiről közvetlenül kérésüket megelőzően beszélt Jézus, tudniillik ekkor jövendölte meg immár harmadszor a rá váró szenvedéseket és halált (vö. Mk 10,32-34).
Jézus a következőt kérdezi tőlük: ,,Tudtok-e inni a kehelyből, amelyből én iszom, vagy meg tudtok-e keresztelkedni a keresztséggel, amellyel én megkeresztelkedem?" Erre ők igennel válaszolnak. Szükséges megjegyeznünk, hogy aligha érthették ekkor, hogy mire is mondtak igent, mindenesetre az Úr nem kérdőjelezi meg elszántságukat, nem kételkedik szavaik igazságában, hanem kijelentésüket ígéretnek veszi.
Ezután hangzik el a párbeszédet lezáró lényeges kijelentés az Úr szájából: ,,hogy a jobb és bal oldalamon ki üljön, azt nem én döntöm el. Az a hely azokat illeti, akiknek készült", azaz nem ő, hanem a mennyei Atya fog erről dönteni. E kijelentésben megmutatkozik, hogy Jézusban mindig elsőbbséget élvez az Atya akarata és az Atyának való engedelmesség. Jól ismeri tanítványai vágyait, de ezek csupán emberi vágyak. Saját küldetését nem igazíthatja ezekhez az emberi elképzelésekhez. Ezzel arra tanít bennünket, hogy mi is igazítsuk elképzeléseinket a mennyei Atya szándékához!
A párbeszédet követően Jézus észreveszi, hogy a testvérpár fellépése ellenérzést ébreszt a többi apostolban, és szükségesnek tartja, hogy ezt késlekedés nélkül, a lehető leghamarabb feloldja bennük. További szavait már valamennyi apostolhoz intézi, beleértve Jakabot és Jánost is: ,,Ha valaki közületek ki akar tűnni, legyen a szolgátok." Az ellentmondásos kijelentés szerint a nagyságot szolgálattal lehet elérni, az elsőséget pedig azzal, hogy az ember mindenkinek szolgájává válik. Az ellentmondást Jézus szolgálata teszi érthetővé. Ő mindenki szolgája lett, a mennyei Atyától kapott küldetése az, hogy mindenki megváltását szolgálja önfeláldozásával, a szenvedés és a kereszthalál vállalásával. Ezzel érthetővé válik mindaz, amiről korábban, szenvedésének háromszori megjövendölésével beszélt Jézus. Mindez Isten üdvözítő terve szerint fog bekövetkezni, az emberiség megváltása érdekében.
Ha életemet önzetlenül és nagylelkűen Isten és embertársaim szolgálatába állítom, számíthatok Isten jutalmára, az örök életre.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: visszautasítások, elképzeléseinket, gyöngeségeinkkel, önfeláldozásával, zsarnokoskodnak, gondolkozhattak, megdicsőülésére, elképzelésekhez, keresztelkedni, gonoszságaikat, ellentmondásos, megnehezteltek, elszántságukat, kijelentésüket, engedelmesség, elképzeléseit, megharagudtak, gondolkodását, ellentmondást, szenvedésének, megmutatkozik, keresztséggel, dicsőségedben, elképzelésből, megjegyeznünk, vágyakozóknak, szenvedéseket, kijelentésben, királyságában, vállalásával, szolgálatába, szenvedéssel, tisztelhetik, szükségesnek, szembenéznie, elképzelésük, időben Zebedeus, világ urainak, evangélium igéi, bűntől azonban, kegyelem trónjához, eljövendő Üdvözítőről, apostoli buzgóságot, örök életre, igazságra éhezőknek, evangélium hirdetőjévé, örömhír szolgájává, apostoli testület, tökéletes társaság, emberi gyarlósággal, maguk számára, többiek részéről, EVANGÉLIUM Szent Márk, Ezért Jézus, Isten Fia, OLVASMÁNY Izajás, Szentlélek Isten, Mindez Isten, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Graffiti bölcsesség  Odaadja  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A szeretetről  Heltai Jenő: Március  Jó éjszakát  Nagyon furcsa szeretni valaki...  A nagy természet  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Szép estét  Heltai Jenő: Március  Játékos kis cicák  A jó kedv a világon  Nem jár  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nárcisz  Facebookon kaptam  képre írva  Nem látom őket  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  J. Donald Walters  Óraállítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Haja van  Facebookon kaptam  Az idegen országok éghajlata  Facebookon kaptam  Sok ember olyan,  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Sárkány  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Esti képek  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az izmaink nem csak testmozgás...  virágvasárnap  Odaadja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  A tavasz nem csak önmagában sz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A máj egészségét biztosító és ...  Alvó baby  Kövesd a vezetőt  Karinthy Frigyes: Almafa  A máj egészségének javítása te...  Facebookon kaptam  Sárkány  Maci az északi fény alatt  Sárkány  Facebookon kaptam  Nagy Feró megmondta?  A haj állapotának javítása egy...  Facebookon kaptam  Színház az egész világ,  Esti Ima !  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kövesd a vezetőt  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Nem azt látja  Kékfestőről pár szóban  Karinthy Frigyes: Almafa  Alvó baby  Facebookon kaptam  Táplálékok a máj egészségének ...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol... 
Bejegyzés Címkék
időben Zebedeus, világ urainak, evangélium igéi, bűntől azonban, kegyelem trónjához, eljövendő Üdvözítőről, apostoli buzgóságot, örök életre, igazságra éhezőknek, evangélium hirdetőjévé, örömhír szolgájává, apostoli testület, tökéletes társaság, emberi gyarlósággal, maguk számára, többiek részéről, korabeli elképzelésből, eljövendő Messiás, következőt kérdezi, párbeszédet lezáró, mennyei Atya, emberi elképzelésekhez, párbeszédet követően, testvérpár fellépése, többi apostolban, lehető leghamarabb, ellentmondásos kijelentés, nagyságot szolgálattal, elsőséget pedig, ember mindenkinek, ellentmondást Jézus, mennyei Atyától, kereszthalál vállalásával, emberiség megváltása, visszautasítások, elképzeléseinket, gyöngeségeinkkel, önfeláldozásával, zsarnokoskodnak, gondolkozhattak, megdicsőülésére, elképzelésekhez, keresztelkedni, gonoszságaikat, ellentmondásos, megnehezteltek, elszántságukat, kijelentésüket, engedelmesség, elképzeléseit, megharagudtak, gondolkodását, ellentmondást, szenvedésének, megmutatkozik, keresztséggel, dicsőségedben, elképzelésből, megjegyeznünk, vágyakozóknak, szenvedéseket, kijelentésben, királyságában, vállalásával, szolgálatába, szenvedéssel, tisztelhetik, szükségesnek, szembenéznie, elképzelésük, hivatásukhoz, hitvallásban, állhatatosak, testvérpárra, feszültséget, embertársaim, világosságot, gyarlósággal, bekövetkezni, szolgáljanak, apostolainak, mindenesetre, kereszthalál, szolgálattal, mindenkinek, személyében, hirdetőjévé, válaszolnak, tanítványai, kérdőjelezi, igazíthatja, elsőbbséget, közvetlenül, megelégedés, párbeszédet, igazságában, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 683
  • e Hét: 6374
  • e Hónap: 27057
  • e Év: 229970
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.