Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Rezsicsökkentés újratöltve - de milyen áron?
  2015-11-28 23:42:05, szombat
 
  2015. november 28., szombat 18:31 Napi.hu

Rezsicsökkentés újratöltve - de milyen áron?

Jövő év júliusától ingyenes lesz a kémény-ellenőrzési szolgáltatás - erre tett javaslatot a parlament rendészeti bizottsága. Ezzel folytatódhat a kormány rezsicsökkentő akciója.

Teszthalott állapotból támasztja fel a kormány a "rezsidémon" elleni küzdelmet - ugyanis féléves jegelés után a parlament újra napirendjére vette kéményseprő ipari tevékenységről szóló törvényjavaslatot a parlament. Az eredet verziót még márciusban terjesztette a parlament elé Pintér Sándor belügyminiszter, azt követően, hogy a kormány rezsicsökkentés részeként a kötelező kéményseprési díjakat is maximálta.

A árcsökkentés után viszont a számos piaci szolgáltató dobta be a törülközőt, hisz veszteséges tevékenységet értelemszerűen nem folytat egy profitorientált cég. Az így mesterségesen előállított rendszerbeli problémát a kormány úgy akarta kezelni, hogy a kéményseprés kvázi államosítást javasolta - s tevékenységet az ahhoz nem sokat értő tűzoltókhoz - vagyis a katasztrófavédelemhez delegálta volna.

A márciusi javaslat indoklásban a Pintér Sándor által jegyzett indítvány zavarokra és ellátási bizonytalanságokra - végső soron közveszélyre hivatkozott - okkal és joggal. Ugyanis piaci alapon már nem ellenőrizték az "égéstermék elvezetőket" a kéményseprői-ipari vállalkozások - így katasztrófavédelem jelölt ki erre feladatra kötelező közszolgáltatókat az ország hat megyéjében, ahol ez problémát okozott. Az viszont sem az érintett cégeknek, de sokszor településeknek sem felelt meg - ezért a márciusi javaslat a kéményseprés teljes államosításra tett javaslatot. A törvénymódosítást a parlament el is kezdte tárgyalni - majd az hónapokra elakadt - nem bocsátották részletes vitára egészen a múlt hétig.

Az új szabályozás eredetileg 2016 januárban lépett volna hatályba, ám a féléves késlekedés miatt a most újramelegített törvény - ami az előző javaslatot több ponton átírta - szerint a mostani állapotok szerint 2016 július élhet. Az új szabályok szerint a lakosságnak elvben ingyenes lenne a kémény-ellenőrzési szolgáltatás - ám ez csak abban ez csak az első kiszállásra érvényes. Ha akkor nem lehet megejteni az ellenőrzést, akkor a második, harmadik kiszállásért továbbra is fizetni kell.

A kéményseprési szolgáltatás kétféle módon lehet ellátni 2016 júliusától: a módosító javaslat szerint az önkormányzatok maguk dönthetnek arról, hogy közszolgáltatási szerződés keretében maguk gondoskodnak a feladat ellátásról vagy felbontják a még élő szerződéseket és felkérik erre a katasztrófavédelmet - derül ki a részletes vitát lezáró módosító javaslatokból. Az ingyenes szolgáltatás csak a "lakossági" kéményekre vonatkozik, a cégekre nem. Így azon lakásokban, ahol cég is működik - van bejelentve -, a vállalkozás nem tarthat igényt az ingyenes első kiszállásra sem.

Az ingyenességnek persze ára van: a Fővárási Önkormányzat a Főkétüsz Kft.-vel kötött közszolgáltatási szerződést; mivel a rezsicsökkentés után a bevételek nem fedezték a cég kiadásait - a kft kompenzációra volt jogosult. Ez 2014-ben még csak évi 891 millió forint volt, ami idén egy fővárosi előterjesztés szerint - 1,2 milliárd forintra emelkedik.
Valóban komoly gondok vannak a kéményseprőkkel
Visszásnak találta a kéményseprő-ipari közszolgáltatás szabályozását, az alkalmazott joggyakorlatot és a közszolgáltató eljárását Székely László alapjogi biztos, aki ezért felkérte a belügyminisztert, hogy kezdeményezze a szabályozás átfogó módosítását - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Az alapvető jogok biztosához folyamatosan érkeztek - többségében a főváros különböző kerületeiből - a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatást, illetve az azzal kapcsolatos eljárást sérelmező beadványok. A panaszosok legtöbbször azt nehezményezték, hogy elmaradt a szolgáltatás, vagy a szolgáltatási díjat olyan kéményekre is kivetették, amelyeket bizonyíthatóan nem is használnak, valamint, hogy sokszor felesleges munkálatok elvégzésére kötelezi a tulajdonosokat, ami ellen nincs jogorvoslat.

Székely különösen fontosnak tartja a tartalékfűtés célját szolgáló és a használaton kívüli égéstermék-elvezető elhatárolását, a funkciójuknak megfelelő pontos fogalommeghatározást, ami lehetővé tenné a panaszokban is megfogalmazott anomáliák feloldását. Az ombudsman szerint a tulajdonos rendelkezési jogát csak az élet, az egészség és testi épség megőrzésével összefüggésben lehet korlátozni, és ilyen veszélyhelyzet lehetősége a használaton kívüli, illetve nem üzemelő kémények esetében fel sem merülhet. A jelenlegi jogi szabályozás viszont önkényes jogalkalmazásra ad módot a monopolhelyzetben lévő szolgáltatónak, amely - mert neki ez a jövedelmezőbb - nem fogadja el annak igazolását, hogy egy kéményt nem használnak és arra is kiveti a szolgáltatási díjat.


http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/rezsicsokkentes_ujratoltve_de_milyen_aron.60 6559.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: közszolgáltatási, közszolgáltatást, belügyminisztert, jogalkalmazásra, közszolgáltatás, rezsicsökkentés, belügyminiszter, kéményseprőkkel, rezsicsokkentes, profitorientált, településeknek, nehezményezték, bizonyíthatóan, tulajdonosokat, tevékenységről, újramelegített, értelemszerűen, megfogalmazott, önkormányzatok, közszolgáltató, ingyenességnek, joggyakorlatot, veszélyhelyzet, rezsicsökkentő, összefüggésben, szolgáltatónak, tevékenységet, szolgáltatási, szabályozását, kéményseprési, szerződéseket, javaslatokból, kezdeményezze, mesterségesen, kompenzációra, elhatárolását, parlament rendészeti, kormány rezsicsökkentő, parlament újra, eredet verziót, kormány rezsicsökkentés, kötelező kéményseprési, árcsökkentés után, számos piaci, kéményseprés kvázi, márciusi javaslat, érintett cégeknek, kéményseprés teljes, hónapokra elakadt, múlt hétig, féléves késlekedés, most újramelegített, Pintér Sándor, Fővárási Önkormányzat, Főkétüsz Kft, Székely László, Alapvető Jogok Biztosának Hivatala,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
képre írva  Nárciszok  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szívet megérintő . . .  Devecsery László - Húsvét  Jó éjszakát  Várnai Zseni - Éveim  Fülpontok  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Facebookon kaptam  Nagyhétfő:  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam  Márciuzs 24.  Levél lány  Talppontok közérthetően  Szép estét  Szép estét  Tibeti harangvirág  Nem hazudnak  Jó éjszakát  Nagyhétfő:  Levél lány  Mi van, ha?  Devecsery László - Húsvét  képre írva  Most - segíts meg Mária ,  Kezdjük annak a megértésével,....  Devecsery László - Húsvét  Az idegen országok éghajlata  Virág lány  Facebookon kaptam  Figyeld meg az "én"-t  Leereszkedés és olvadás  Sonka vásár  Fülpontok  Mi van, ha?  Tibeti harangvirág  2004-es kivégzés után  Galaktikus kapcsolat  Facebookon kaptam  Humor is meg nem is szerinted?  Varázskönyv  Sok ember olyan,  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Facebookon kaptam  Szép estét  képre írva  Varázskönyv  képre írva  J. Donald Walters  Csak egy életed van....  Mi van, ha?  képre írva  A nagyhét eseményei  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Boldogság  Sok ember olyan,  Szimbólumok  képre írva  Facebookon kaptam  Az angyali üdvözlet  képre írva  Tibeti harangvirág  Facebookon kaptam  Kezdjük annak a megértésével,....  Harang ( gif )  A nagyhét eseményei  Esti kép  Sárkány  képre írva  Fülpontok  Fényvarázslat  Csak egy életed van....  Várnai Zseni - Éveim  Facebookon kaptam  Sonka vásár  A haj állapotának javítása egy...  Márciuzs 24.  Öreg nő sóhajt  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ködvirágok  Apu  Virágvasárnap: az élet és a re...  Levél lány  Facebookon kaptam  A haj állapotának javítása egy...  Facebookon kaptam Krisztinától  Virágvasárnap a húsvét előtti  A nagy természet  Szeretettel !  Facebookon kaptam  Haja van 
Bejegyzés Címkék
parlament rendészeti, kormány rezsicsökkentő, parlament újra, eredet verziót, kormány rezsicsökkentés, kötelező kéményseprési, árcsökkentés után, számos piaci, kéményseprés kvázi, márciusi javaslat, érintett cégeknek, kéményseprés teljes, hónapokra elakadt, múlt hétig, féléves késlekedés, most újramelegített, előző javaslatot, mostani állapotok, lakosságnak elvben, első kiszállásra, kéményseprési szolgáltatás, módosító javaslat, önkormányzatok maguk, feladat ellátásról, részletes vitát, ingyenes szolgáltatás, ingyenes első, ingyenességnek persze, rezsicsökkentés után, fővárosi előterjesztés, kéményseprő-ipari közszolgáltatás, alkalmazott joggyakorlatot, közszolgáltató eljárását, szabályozás átfogó, alapvető jogok, főváros különböző, kötelező kéményseprő-ipari, azzal kapcsolatos, panaszosok legtöbbször, szolgáltatási díjat, tartalékfűtés célját, használaton kívüli, funkciójuknak megfelelő, ombudsman szerint, tulajdonos rendelkezési, jelenlegi jogi, monopolhelyzetben lévő, közszolgáltatási, közszolgáltatást, belügyminisztert, jogalkalmazásra, közszolgáltatás, rezsicsökkentés, belügyminiszter, kéményseprőkkel, rezsicsokkentes, profitorientált, településeknek, nehezményezték, bizonyíthatóan, tulajdonosokat, tevékenységről, újramelegített, értelemszerűen, megfogalmazott, önkormányzatok, közszolgáltató, ingyenességnek, joggyakorlatot, veszélyhelyzet, rezsicsökkentő, összefüggésben, szolgáltatónak, tevékenységet, szolgáltatási, szabályozását, kéményseprési, szerződéseket, javaslatokból, kezdeményezze, mesterségesen, kompenzációra, elhatárolását, funkciójuknak, vállalkozások, tartalékfűtés, államosításra, jövedelmezőbb, előterjesztés, kéményseprés, gondoskodnak, szolgáltatás, rendszerbeli, árcsökkentés, megőrzésével, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 427
  • e Hét: 2085
  • e Hónap: 18878
  • e Év: 151795
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.