Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hosszúszőrű skót juhászkutya (collie rough)
  2017-03-14 19:16:20, kedd
 
  Hosszúszőrű skót juhászkutya (collie rough) FCI 156
Juhász- és pásztorkutyák
Nagy-Britannia
kutya.hu 2011. január 21.

Hosszúszőrű skót juhászkutya (collie rough) FCI 156
Számtalan elmélet született a collie nevének kialakulásával kapcsolatban. T. Gray 1887-ben írott művében korábbi szerzőkre hivatkozva a kelta "cu-luth" szóra vezeti vissza a collie elnevezést.



Link


A"cu"jelentése kutya, a"luth"annyit tesz, kitartó. (A szóvégi"th"-t nem ejtették.) Egy juhászkutyára kifejezetten illik is a kitartó eb elnevezés. Egy másik szakértő, Dalziel úgy vélekedett 1891-ben, hogy a collie neve a"collar"azaz gallér, nyakörv szóból ered, utalva a skót juhászkutya dús nyakszőrzetére és az ezen körbefutó fehér sávra. Egy másik elmélet is igen hihetőnek tűnik, miszerint a kutyák nevüket munkájukról, azaz a terelés"tárgyáról",a fekete lábú és pofájú juhról kapták, mely Skóciában"colley"névre hallgatott. Rödiger berlini nyelvészprofesszor szerint a collie-nak, lévén skót kutya, kelta nevének kell lennie. A kelta nyelvben sok olyan szó van, mely fiatal kutyát jelöl:"culian","cuilen",stb. Mindezen szavak a görög"kylla"szóval állnak rokonságban, mely fiatal állatot, kölyökkutyát jelent.

A skót juhászkutya pontos származási története ugyanolyan tisztázatlan, mint nevének eredete. Mint fajta, valószínűleg a skót felföldről és Anglia északi részéről származik. Sokan azon a véleményen vannak, hogy a collie elődei a XVIII. század közepén jöttek Skóciába Lancashire és Yorkshire grófság fekete fejű birkáival. Azelőtt Skóciában nem voltak ilyen birkák, tehát ha elfogadjuk azt a feltételezést, hogy a collie a fekete pofájú és lábú birkákra utaló"colley(szénfekete) elnevezésből ered, akkor addig collie-k sem lehettek Skóciában. I. Erzsébet királynő háziorvosa, Caius egyébként már 1576-ban megjelent könyvében leír egy közepes nagyságú juhászkutyát, a Canis pastoralist, de ekkor még minden bizonnyal nem beszélhetünk kialakult fajtákról, csak hasonló feladatuk (a terelés) következtében, hasonló küllemmel rendelkező munkakutyákról.

A collie modern tenyésztésének kezdeteiről azonban már jóval többet tudunk. 1871 fontos évszám a fajta történetében. Ekkor bukkant fel egy birminghami kiállításon a híres Old Cockie, aki a modern collie ősatyjává vált. Ezen a bizonyos kiállításon két collie kan keltett feltűnést, a már említett Old Cockie és Old Mec. A győztes Old Mec lett, de a közönségnek inkább Old Cockie tetszett jobban, és Cockie és Old Mec. A győztes Old Mec lett, de a közönségnek inkább Old Cockie tetszett jobban, és a sajtó is sokáig foglalkozott az esettel. A skót juhászkutya népszerűségéhez hozzájárult maga Viktória királynő is, akinek több collie-ja is volt. A királyi levéltárban számos dokumentum található a királyi udvar kutyáiról.
Sajnos a minél szebb kutyákat akaró és minél több kiállítást megnyerni vágyó szenvedélynek hamar jelentkeztek a mellékhatásai: Minden idők egyik legszebb kanjáról, Anfield Modelről feljegyezték, hogy ijedős volt, és nem mindig viselkedett előnyére a ringben. E jellembéli hiányosságok óriási méreteket öltöttek a Lassie-láz kitörésekor, s ez a probléma napjainkban sem tűnt el.

Hosszúszőrű skót juhászkutya(collie rough) standard (FCI 156)


Link
Általános megjelenés:Nagyon szép, higgadt méltóságú kutya. Az összképhez viszonyítva egyetlen része sem aránytalan.
Jellemző tulajdonságok:A test felépítését az erő és aktivitás formálja, otrombaságtól és durvaságtól mentes. Nagyon fontos az arckifejezés. Ha szemügyre vesszük az idevonatkozó jellegzetességeket, teljes kiegyensúlyozottság, a koponya és a fang helyes illeszkedése, a szemek mérete, formája, színe, elhelyezkedése és a szabályosan hordott fülek határozzák meg.

Wesen:Barátságos, az idegesség és agresszivitás minden jele nélkül.

Fej és agykoponya:A fej sajátossága nagyon fontos. A kutyaméretéhez viszonyítva kell vizsgálni. Elölről vagy oldalról nézve a fej egy tompa, szépen metszett, sima körvonalú ékhez hasonlít. A koponya lapos, oldalain fokozatosan elvékonyodik egyenes vonalban a fülektől a fekete orr hegyéig, anélkül, hogy a pofacsontok kiállnának és a fang hegyesnek és vékonynak tűnne. Oldalról nézve, a koponya és a fang felső vonalai egyenesek, párhuzamosak és egyforma hosszúságúak. A könnyed, de észrevehető stop osztja meg őket. A belső szemzugok közötti egyenes középpontja (mely egyidejűleg a korrekt stop centruma) egyben a kiegyensúlyozott fejhossz középpontja.


Link
A sima, jól lekerekített fang vége tompa, sohasem kvadratikus. Az alsó állkapocs erős és kiformált. A koponya mélysége a szemöldöktől az állkapocs alsó szegélyéig sohasem lehet túlzott (összességében nem mély). Az orrtükör alapvetően fekete.
Szemek:Nagyon fontos szempont, a szemek kölcsönzik a kutyabájos arckifejezését. Közepesen nagyok (semmiképp sem lehetnek nagyon kicsik) kissé ferdén elhelyezkedők, mandulaformájúak, sötétbarna színűek, kivéve a blue-merle színű példányokat, melyeknél a szem színe gyakran (egyik vagy mindkettő teljesen vagy egyik vagy mindkettő részben) kék vagy kékfoltos. A tekintet nagyon intelligens, figyelő állapotban élénk, éber pillantással.

Fülek:Kicsik, sem túl közel, sem túl távol tűzöttek egymástól a koponyán. nyugalmi állapotban lekonyulóak, de mihelyt valami felkelti a kutyafigyelmét, előre fordítva félig felállóak; ez azt jelenti, hogy megközelítőleg a fül kétharmada feláll, míg felső egyharmada természetes módon előrehajlik, a törésvonal vízszintes síkja alá.
Fang/harapás: A fogak jó méretűek. Az állkapocs erős, tökéletes, szabályos és teljes ollós harapással. Ez azt jelenti, hogy a felső metszőfogak sora hézag nélkül az alsó metszőfogak sorára nyúlik, és a fogak az állkapocsban függőlegesen állnak.

Nyak:Izmos, erőteljes, arányos hosszúságú, jól ívelt.

Elülső rész:A vállak ferdék és jól szögeltek. A mellső lábak egyenesek és izmosak, nem túlságosan erős csontokkal, miközben a könyök sem befelé, sem kifelé nem fordul.
Test: A marmagassághoz viszonyítva kicsit hosszabb, feszes hát, enyhe ívvel az ágyék felett. A bordák jól íveltek. Mély mellkas, mely a lapockák mögött eléggé széles.

Hátsó rész:A comb izmos, száraz és inas a jól szögelt térd alatt. A csánk mélyen álló és erőteljes.

Mancsok: Ovális, a talpak jól párnázottak. A lábujjak az első lábakon jól, a hátsókon valamivel kevésbé csontosak és szorosan egymás mellett helyezkednek el

Farok:Hosszú, utolsó csontja legalább a csánkig ér. nyugalmi állapotban mélyen, kissé ívelt véggel hordott. Izgalmi állapotban lehet magasabban, de sohasem a hát felett hordott.

Járásmód/mozgás:A mozgás félreismerhetetlen, jellegzetes jegye a fajtának. Egy jó testfelépítésű kutya könyökei sohasem fordulnak kifelé, mindazonáltal a mellső mancsok mozgás közben viszonylag közel kerülnek egymáshoz. Kötött, keresztező, vagy ringó járásmód felettébb nem kívánatos. Hátulról nézve a hátsó lábak csánktól lefelé párhuzamosak, de nincsenek szorosan egymás mellett. Oldalról nézve a mozgás folyamatos. A hátulsó lábak erőteljesek, nagy tolóerővel. Megfelelően térölelő lépés kívánatos, mely könnyed és fáradság nélküli.

Szőrzet:Jól illik a test körvonalaihoz, nagyon sűrű. A fedőszőr sima, kemény tapintású. Az aljszőrzet Puha, bundaszerű, és nagyon sűrű, csaknem eltakarja a bőrt. A sörény és a gallér bőséges. A pofa és az arc szőrzete sima és rövid. A fülek csúcsán a szőr sima és rövid, a tűzéshez közeledve egyre több a szőr. Az elülső lábak szőrrel dúsan borítottak. A hátsó lábakon a csánk felett dús a szőrzet, csánk alatt azonban rövid. A farok nagyon dús szőrzettel borított.

Színek:Gold-sable (cobolyszínek fehérrel), tricolour és blue-merle.

Link
Cobolyszínek:Minden árnyalat a világos aranytól a telt mahagóniig vagy árnyalt cobolyszínek. Világos szalma-vagy krémszín fölöttébb nem kívánatos.
Tricolour:Túlnyomórészt fekete, a fejen és a lábakon telt cserszínű jegyekkel. A rozsdaszín a fedőszőrzetben fölöttébb nem kívánatos.

Link
blue-merle:Túlnyomórészt világos, ezüstös kék, fekete vagy feketén márványozott jegyekkel. A telt cserszínű rajzolatok kívánatosak, hiányuk azonban nem kifogásolható. Nagy fekete foltok, pala- vagy rozsdaszín sem a fedőszőrzetben, sem az aljszőrzetben nem kívánatos.

Link

Fehér jegyek:Mindegyik felsorolt szín rendelkezhet a collie-ra jellemző több-kevesebb fehér jeggyel. Az alábbi rajzolatok előnyösek:teljeses vagy részben fehér gallér, fehér szegy, fehér lábak és mancsok, fehér farokvég. A fangon és/vagy a koponyán lehet egy fehér folt.

Marmagasság:kanok 56-61 cm, szukák 51-56 cm.

Hibák:A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke határozza meg.
Megjegyzés:A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.
__________________________________________________

Személyes kedvencem ez a csodálatos blue-merle színű példány:



Link


hosszúszőrű collie és rövidszőrű collie egymás mellett


Link

Forrás:Link
 
 
0 komment , kategória:  k Skót juhászkutyaStandardje  
Címkék: kiegyensúlyozott, mandulaformájúak, népszerűségéhez, munkakutyákról, kutyafigyelmét, megközelítőleg, marmagassághoz, kialakulásával, fedőszőrzetben, testfelépítésű, arckifejezését, nyakszőrzetére, elhelyezkedése, tenyésztésének, kutyaméretéhez, juhászkutyára, herezacskóban, összességében, elhelyezkedők, túlnyomórészt, aljszőrzetben, szempontoktól, következtében, feltételezést, kifogásolható, tulajdonságok, mellékhatásai, szenvedélynek, otrombaságtól, agresszivitás, körvonalaihoz, mindazonáltal, pásztorkutyák, kapcsolatban, helyezkednek, márványozott, collie nevének, collie elnevezést, juhászkutyára kifejezetten, másik szakértő, collie neve, skót juhászkutya, ezen körbefutó, másik elmélet, kutyák nevüket, fekete lábú, kelta nyelvben, skót felföldről, véleményen vannak, collie elődei, fekete pofájú, közepes nagyságú, Skóciába Lancashire, Azelőtt Skóciában, Anfield Modelről,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Aki nem dolgozik, ne is egyék  Fekete István - Akác  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Png csokor  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png telefon  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Sokan azt tartják  George Gordon Lord Byron: Inez...  Nem méltó hozzád  Neked tudnod kell  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Png csokor  Png ház  Elköszönt  Mi lenne ha  Rátalálsz  Facebookon kaptam Annuska bar...  Elköszönt  Png cica  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Bertolt Brecht -től idézet  Kaffka_Margit  Szép estét kedves látogatóimna...  Hogy lehet megtartani  Nagyi telefonál  Lóhere  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Paul David Tripp Április 20  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png nő  s immár én is felragyogva, ért...  képre írva  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Png kutya  Leonardo da Vinci gondolata  Bounty krémes  Miért kiabálunk amikor dühösek...  A másik dolog,  Alvó cicák  A televizió nem a kultúrát kép...  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Alázat  Facebookon kaptam  Nem számIt  Lóhere  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png csokor  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Mi lenne ha  Png kislány  Jó éjszakát  Png lepke  A sors  Erdőn  képre írva  Akarat  Png virág  Lóhere  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kutya  Kaffka_Margit  Png ház  Facebookon kaptam  Akarat  Png rózsa csokor  Jó éjszakát  Miért kiabálunk amikor dühösek...  A másik dolog,  Popper Péter szavai 
Bejegyzés Címkék
collie nevének, collie elnevezést, juhászkutyára kifejezetten, másik szakértő, collie neve, skót juhászkutya, ezen körbefutó, másik elmélet, kutyák nevüket, fekete lábú, kelta nyelvben, skót felföldről, véleményen vannak, collie elődei, fekete pofájú, közepes nagyságú, collie modern, fajta történetében, birminghami kiállításon, modern collie, bizonyos kiállításon, közönségnek inkább, királyi levéltárban, királyi udvar, minél szebb, probléma napjainkban, összképhez viszonyítva, test felépítését, fang helyes, szemek mérete, szabályosan hordott, kutyaméretéhez viszonyítva, koponya lapos, pofacsontok kiállnának, fang hegyesnek, fang felső, belső szemzugok, korrekt stop, kiegyensúlyozott fejhossz, alsó állkapocs, koponya mélysége, állkapocs alsó, orrtükör alapvetően, szemek kölcsönzik, kutyabájos arckifejezését, blue-merle színű, szem színe, tekintet nagyon, törésvonal vízszintes, állkapocs erős, felső metszőfogak, alsó metszőfogak, állkapocsban függőlegesen, vállak ferdék, mellső lábak, marmagassághoz viszonyítva, ágyék felett, lapockák mögött, comb izmos, csánk mélyen, első lábakon, hátsókon valamivel, mellső mancsok, hátsó lábak, mozgás folyamatos, hátulsó lábak, test körvonalaihoz, fedőszőr sima, aljszőrzet Puha, gallér bőséges, fülek csúcsán, szőr sima, tűzéshez közeledve, elülső lábak, hátsó lábakon, csánk felett, farok nagyon, világos aranytól, telt mahagóniig, lábakon telt, fedőszőrzetben fölöttébb, telt cserszínű, collie-ra jellemző, alábbi rajzolatok, koponyán lehet, fehér folt, felsorolt szempontoktól, eltérés mértéke, herezacskóban helyezkednek, csodálatos blue-merle, kiegyensúlyozott, mandulaformájúak, népszerűségéhez, munkakutyákról, kutyafigyelmét, megközelítőleg, marmagassághoz, kialakulásával, fedőszőrzetben, testfelépítésű, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 809
  • e Hét: 2329
  • e Hónap: 6707
  • e Év: 45197
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.