Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nagy Szent Albert püspök és egyháztanító 11.15
  2018-11-15 17:10:51, csütörtök
 
  - Igenaptár oldalon
OLVASMÁNY Sirák fia könyvéből
Betölti őt a bölcsesség és értelem lelkével.
Aki Istent féli, jót cselekszik, és aki kitart az igazság mellett, el is nyeri azt. Az igazság elébe siet, mint tiszteletreméltó anya, és mint ifjú hitves, úgy fogadja őt.
Táplálja őt az élet és értelem kenyerével, és a bölcsesség üdvöt adó vizével itatja. Az istenfélő támaszra talál a bölcsességben, és meg nem inog, benne reménykedik és meg nem szégyenül. A bölcsesség felmagasztalja őt az emberek előtt.
Amikor megnyitja száját a gyülekezetben, betölti őt a bölcsesség és az értelem, és a dicsőség ruháját adja reá. Elárasztja örömmel és ujjongással, és örök hírnévvel ajándékozza meg.
Ez az Isten igéje. Sir 15,1-6

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Minden írástudó kincseiből újat és régit hoz elő.
Abban az időben ezt mondta Jézus a tömegnek:
A mennyek országa olyan, mint amikor a hálót a tengerbe vetik és az mindenféle halat összefog. Mihelyt megtelik, a partra vonják, és nekiülve kiválogatják: a javát edényekbe rakják, a hitványát pedig kidobják. Így lesz a világ végén is. Kivonulnak az angyalok, a gonoszokat elválasztják az igazaktól és tüzes kemencébe vetik, ott sírás lesz és fogcsikorgatás. Értitek-e mindezt?
,,Igen!" - felelték. Erre így folytatta: Minden írástudó, aki jártas a mennyek országáról szóló tanításban, olyan, mint egy családapa, aki kincseiből régit és újat vesz elő.
Ezek az evangélium igéi. Mt 13,47-52

- Magyar kurír oldalon
2018. november 15. csütörtök 08:00
Nagy Szent Albert (,,Albertus Magnus") életútját idézzük fel liturgikus emléknapján, november 15-én.
Képen: Vicente Salvador Gómez: Nagy Szent Albert látomása (1660)
...... ........... ........


Albert a bajorországi Lauingenben született 1193 körül Albert Graf von Bollstädt néven. 1223-ban Padovában lépett be a domonkos rendbe, s ezzel kezdetét vette pihenést nem ismerő lázas tevékenysége, melyet mint szerzetes és pap, tanár és író, provinciális és regensburgi püspök, prédikátor folytatott haláláig.
Padovában találkozott Szász Jordánnal (Jordan von Sachsen), a domonkos rend generálisával, aki később az Alpokon túlra, Kölnbe küldte Albertet, abba a nagy német városba, amely Északnyugat-Európa nagy útjainak találkozási pontjában feküdt. Kölnből indulva Albert későbbi útjai során bejárta az akkor ismert világ felét. Rendje megbízásából több városban megszervezte a domonkos főiskolát: Hildesheimben, Freiburg im Bresgauban, Regensburgban és Strassburgban. Ezután érkezett meg Párizsba, ahol az egyetemen elsőként kapott katedrát nem francia domonkosként.
Kölni katedrája köré húsz nemzet növendékei sereglettek, köztük Aquinói Szent Tamás, akinek nagysága előtt később a mester, Albert is meghajolt.
Albert leginkább természettudósként ismert. A természet csodái és rejtélyei először Itáliában tárultak föl előtte, és később a természettudomány majd minden ágával foglalkozott: orvostudománnyal, fiziológiával, állattannal, növénytannal, fizikával, kémiával, földrajzzal, geológiával, ásványtannal, csillagászattal. A növény- és állatvilágot páratlanul ismerte, jó megfigyelőképességéhez tudományos pontosság társult.
Legnagyobb eredménye az, hogy fölfedezte Arisztotelész filozófiai írásait, és termékennyé tette őket a teológia számára.
Amikor IV. Sándor pápa a 77 éves Albertet arra szólította, hogy vegye át a regensburgi püspökség vezetését, nem szívesen mondott igent, de a pápa szava számára Isten akaratát közvetítette. Egy tönkrement egyházmegyét kellett ismét életképessé tennie. Két évvel később, mikor a rábízott feladatot végrehajtotta, alázatosan kérte a pápát, engedje, hadd éljen ismét egyszerű szerzetesként. S mikor a pápa beleegyezését adta, abban is Isten akaratát látta.
Te magad menj Istenhez. Hasznosabb ez neked, mint ha az összes égben lévő szentet Hozzá küldenéd" - Albert e mondata az emberi lélek és Isten közti közvetlen kapcsolatot hangsúlyozza, amit semmi mással nem lehet helyettesíteni.
Albert 1270-től ismét Kölnben élt. Itt dolgozott általános tisztelettől övezve 1280. november 15-én bekövetkezett haláláig.
1622-ben engedélyezték tiszteletét, XI. Piusz 1931-ben szentté és egyben egyház tanítóvá avatta. 1941-ben a természettudósok védőszentje lett.
Istenünk, Nagy Szent Albert püspök a te nagy ajándékodból megmutatta az isteni hit és az emberi tudás összhangját. Add, hogy ragaszkodjunk az ő tekintélyével képviselt tanításhoz, és a tudományok haladása a te mélyebb ismeretedre és szeretetedre vezessen. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

- Wikipedia oldalon Link
Albertus Magnus, más néven Nagy Szent Albert, (születési neve: Albrecht Bollstädt) (Lauingen, 1193 körül - Köln, 1280. november 15.) latin nyelven író középkori német teológus, a Regensburgi egyházmegye püspöke, filozófus, polihisztor, egyháztanító, a skolasztikus filozófia kiemelkedő alakja.
- Legendái:
1. Nagy Albert bizonyos források szerint egy androidot (gépembert) is alkotott, mely nemcsak kisebb házimunkák elvégzésére volt képes, hanem beszélni is tudott. Ezt a szerkezetet később Aquinói Tamás semmisítette meg, tönkretéve mestere harminc évig tartó munkájának gyümölcsét.
2. A párizsi egyetem feljegyzései közt található az alábbi történet, mely talán bizonyítja Albertus Magnus állítólagos mágikus képességeit. Ez az eset kapcsolatban áll azzal az 1249-es eseménnyel, amikor a nagyszerű filozófus rávette hollandiai Vilmost, hogy Kölnön való átutazása alkalmával tisztelje meg otthonát egy látogatással és engedje meg számára, hogy őt és kíséretét egy vacsorával szórakoztassa. Ebből az alkalomból Albertus Magnus asztalokat helyeztetett el a rendház kertjében, habár erősen zord, téli időjárás uralkodott odakint és a földet még hótakaró borította. A herceg kíséretében lévő udvartartása morgolódott a házigazda azon udvariatlanságán - látván a szabadban megterített asztalokat -, hogy vendéglátójuk kiteszi urukat a rossz időjárás ártalmas hatásainak. Ám a vacsora alatt a hó egyszer csak eltűnt és a vendégsereget a kellemesen langy tavaszi idő melengette és az illatos, kikeleti virágokkal teli kert vette körül, melyben a fák teljes pompájukban virítottak, miközben a madarak legszebb nyári dalaikat zengedezték. Ám a látogatók meglepetése még ennél is nagyobb lett, midőn az étkezés befejeztével az őket körülvevő összes kellemes jelenség - virágok, daloló madarak és a lágy tavasz -, egy szempillantás alatt eltűnt és ismét hideg téli időben és a behavazott kopár kert közepén találták magukat.
3. Bizonyos források szerint Albertus Magnus tervei alapján épült meg a kölni Dóm. A tervek elkészítésének legendája pedig a következő: egy este Albertus Magnus rendházának étkezőjében tartózkodott és kétségbeesetten törte a fejét azon a megbízatáson, amit a kölni dóm megtervezésének problematikája jelent, mivel sem építészi, sem építőmesteri tudása nem volt. Ám egyszerre csak áhítatos révületbe esett és ebben az állapotában, ahogy az étkező falára pillantott az hirtelen megnyílt és négy alak jelent meg a nyílásban, egyik Szűz Mária volt, a másik három pedig egy-egy férfi, egy ifjú, egy élete virágában lévő és egy aggastyán. A három férfi az étkező falára felrajzolta az építendő dóm alaprajzát, mely rajz mágikus fényben világított. Albertus pedig a jelenésben látottakat igyekezett jól az eszébe vésni. Révületéből egyszer csak egy rendtársa ébresztette fel, amikor az belépett az ebédlőbe. A későbbiekben állítólag Albertus Magnus a látomásban szereplő tervrajz alapján építtette fel a kölni Dóm ma is látható nagyszerű épületét
...... ........... ........... ........

 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: udvariatlanságán, tiszteletreméltó, orvostudománnyal, természettudósok, csillagászattal, megtervezésének, kétségbeesetten, problematikája, helyettesíteni, felmagasztalja, fogcsikorgatás, elkészítésének, generálisával, regensburgban, bölcsességben, szórakoztassa, szerzetesként, beleegyezését, fiziológiával, hildesheimben, strassburgban, végrehajtotta, tekintélyével, ragaszkodjunk, arisztotelész, vendégsereget, gyülekezetben, bekövetkezett, szentlélekkel, engedélyezték, szempillantás, vendéglátójuk, tartózkodott, ásványtannal, kapcsolatban, helyeztetett, igazság mellett, igazság elébe, bölcsesség üdvöt, istenfélő támaszra, bölcsesség felmagasztalja, emberek előtt, dicsőség ruháját, mennyek országa, tengerbe vetik, mindenféle halat, partra vonják, javát edényekbe, hitványát pedig, világ végén, gonoszokat elválasztják, mennyek országáról, Nagy Szent Albert, OLVASMÁNY Sirák, EVANGÉLIUM Szent Máté, Albertus Magnus”, Vicente Salvador Gómez, Albert Graf, Szász Jordánnal, Aquinói Szent Tamás, Amikor IV, Jézus Krisztus, Albertus Magnus, Albrecht Bollstädt, Nagy Albert, Aquinói Tamás, Szűz Mária,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az ő hű vezetése  Különleges  Különleges  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 9  Paul David Tripp Április 10  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Egyszer mindannyian hazatérünk  Nagyi süt  Idézetek a magányról  Facebookon kaptam  Kitaszítva  Csomó  Facebookon kaptam  Előled is hozzád  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hálás vagyok  Reggel van  Egyszer mindannyian hazatérünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  A női sziv  Facebookon kaptam  Ég veled Március  Amellett, amit az emberek  Paul David Tripp Április 10  Négy sor egy csodálatos versbő...  Facebookon kaptam  Paul Verlaine - Óvatosság  A gyulladáscsökkentő étrend se...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi süt  Ha senki sem  Különleges  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vicces reggeli  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Remy Bellau - Április  Levél öregségemre  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Mi volt e hatalom értelme  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Ha senki sem  Az élet nem más  Facebookon kaptam  Az élet mindig  Ég veled Március  Tavaszi szél vizet áraszt  Spenót  Idézetek a magányról  Facebookon kaptam  Előled is hozzád  Kitaszítva  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idézetek a magányról  jó reggelt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  A civilizációk nemzedékről nem...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  A civilizációk nemzedékről nem...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Annuska bar... 
Bejegyzés Címkék
igazság mellett, igazság elébe, bölcsesség üdvöt, istenfélő támaszra, bölcsesség felmagasztalja, emberek előtt, dicsőség ruháját, mennyek országa, tengerbe vetik, mindenféle halat, partra vonják, javát edényekbe, hitványát pedig, világ végén, gonoszokat elválasztják, mennyek országáról, evangélium igéi, bajorországi Lauingenben, domonkos rendbe, domonkos rend, nagy német, akkor ismert, domonkos főiskolát, egyetemen elsőként, természet csodái, természettudomány majd, teológia számára, regensburgi püspökség, pápa szava, tönkrement egyházmegyét, rábízott feladatot, pápa beleegyezését, összes égben, emberi lélek, természettudósok védőszentje, emberi tudás, tudományok haladása, skolasztikus filozófia, szerkezetet később, párizsi egyetem, alábbi történet, eset kapcsolatban, 1249-es eseménnyel, nagyszerű filozófus, vacsorával szórakoztassa, alkalomból Albertus, rendház kertjében, herceg kíséretében, házigazda azon, szabadban megterített, rossz időjárás, vacsora alatt, kellemesen langy, madarak legszebb, látogatók meglepetése, étkezés befejeztével, őket körülvevő, lágy tavasz, szempillantás alatt, behavazott kopár, tervek elkészítésének, este Albertus, fejét azon, étkező falára, hirtelen megnyílt, másik három, élete virágában, három férfi, jelenésben látottakat, eszébe vésni, rendtársa ébresztette, későbbiekben állítólag, látomásban szereplő, udvariatlanságán, tiszteletreméltó, orvostudománnyal, természettudósok, csillagászattal, megtervezésének, kétségbeesetten, problematikája, helyettesíteni, felmagasztalja, fogcsikorgatás, elkészítésének, generálisával, regensburgban, bölcsességben, szórakoztassa, szerzetesként, beleegyezését, fiziológiával, hildesheimben, strassburgban, végrehajtotta, tekintélyével, ragaszkodjunk, arisztotelész, vendégsereget, gyülekezetben, bekövetkezett, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 244
  • e Hét: 2014
  • e Hónap: 14690
  • e Év: 248437
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.