Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Sághy Marianne: Szent Márton c. könyve
  2018-11-20 09:28:41, kedd
 
  A kiváló történész, kutató Sághy Marianne a város híres szülöttéről, Szent Mártonról írt könyvét mutatták be a szent püspök tiszteletére szentelt templomban, Szombathelyen.
Krisztus katonája - Szombathelyen is bemutatták Sághy Marianne Szent Mártonról szóló könyvét
2018. november 17. szombat 12:00
A nemrég elhunyt Sághy Marianne ,,Szent Márton - Krisztus katonája" című könyvét november 12-én Szombathelyen, a szent szülőhelyén is bemutatták.
Néhány nappal a Szent Márton-ünnepségek után egy régóta várt, ám szomorú aktualitással bíró könyvbemutatóra került sor Szombathelyen. A kiváló történész, kutató Sághy Marianne a város híres szülöttéről, Szent Mártonról írt könyvét mutatták be a szent püspök tiszteletére szentelt templomban. A Szülőföld Kiadó gondozásában megjelent mű bemutatóján a szerző már nem lehetett jelen, néhány héttel ezelőtt elhunyt.
Ritkán adódik, hogy egy könyvet az elejétől a végéig el tudjak olvasni, de Sághy Marianne könyve ilyen volt - mondta köszöntőjében Székely János megyéspüspök. Hozzátette: Szombathely püspökeként fontosnak érzi, hogy minél többet tudjon Szent Mártonról.
A könyv nem más, mint Sulpicius Severus életrajzának kommentárja, a fellelhető legtágabb források tükrében: a korai remeteség és korai történeti adatok hátterével.
Mi derül ki a könyvből? Például Severus életrajzának születési, keletkezési módja, körülményei. Sulpicius egyik legjobb barátja Nolai Szent Paulinus volt, akit Aquitánia egyik leggazdagabb embereként ismertek. De ahogy az evangélium örömhírével találkozott, megkeresztelkedett, később pappá szentelték, és szétosztotta vagyonát. Ez a tette a Római Birodalomban nagy megdöbbenést keltett. Severus - felesége halála után - ugyanezt az utat járja be: szétosztja vagyonát, és remeteként kezd élni. Elmegy Tours-ba is, ahol megismerkedik Mártonnal. A püspök nagy hatással volt rá: az életszentsége, a hatalmas szeretete, az imádsága. Többször is találkoztak, így született meg szívében a gondolat, hogy könyvet ír Mártonról. Ez 397 nyarán, még Márton életében megjelent.
És mi rajzolódik ki az életrajzból? Világosan látszik, hogy Márton tüzes lelkű ember volt, tele aktivitással, ötletekkel. Újfajta életszentséget valósított meg -emelte ki Székely János.
A könyv nem más, mint Sulpicius Severus életrajzának kommentárja, a fellelhető legtágabb források tükrében: a korai remeteség és korai történeti adatok hátterével.
Mi derül ki a könyvből? Például Severus életrajzának születési, keletkezési módja, körülményei. Sulpicius egyik legjobb barátja Nolai Szent Paulinus volt, akit Aquitánia egyik leggazdagabb embereként ismertek. De ahogy az evangélium örömhírével találkozott, megkeresztelkedett, később pappá szentelték, és szétosztotta vagyonát. Ez a tette a Római Birodalomban nagy megdöbbenést keltett. Severus - felesége halála után - ugyanezt az utat járja be: szétosztja vagyonát, és remeteként kezd élni. Elmegy Tours-ba is, ahol megismerkedik Mártonnal. A püspök nagy hatással volt rá: az életszentsége, a hatalmas szeretete, az imádsága. Többször is találkoztak, így született meg szívében a gondolat, hogy könyvet ír Mártonról. Ez 397 nyarán, még Márton életében megjelent.
És mi rajzolódik ki az életrajzból? Világosan látszik, hogy Márton tüzes lelkű ember volt, tele aktivitással, ötletekkel. Újfajta életszentséget valósított meg - emelte ki Székely János.
.......


Márton a misztikus szentek közé tartozik - mondta a pápai prelátus -: nem a külső volt fontos számára, hanem az, hogy tetteiben mennyire tükröződnek vissza Krisztus egyes cselekedetei. Severus úgy mutatja be Mártont, mint aki Krisztus tükörképe, mása. Ezért is terjedt el nagyon gyorsan Európában a tisztelete.
Márton életét csak az érti meg, aki hívő, akinek személyes istenkapcsolata van. Akinek ez nincs meg, az sem Márton életét nem érti meg igazán, sem Sághy Marianne könyvét - zárta szavait Horváth József.

Forrás: Magyar kurír
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Címkék: könyvbemutatóra, istenkapcsolata, életszentséget, szombathelyen, köszöntőjében, megismerkedik, aktualitással, életszentsége, szétosztotta, gondozásában, cselekedetei, birodalomban, tiszteletére, megdöbbenést, leggazdagabb, életrajzának, aktivitással, megyéspüspök, találkoztak, életrajzból, találkozott, örömhírével, körülményei, püspökeként, kommentárja, keletkezési, szombathely, szülöttéről, bemutatóján, szülőhelyén, tükröződnek, remeteként, hátterével, szétosztja, bemutatták, fellelhető, kiváló történész, város híres, szent püspök, nemrég elhunyt, szent szülőhelyén, régóta várt, fellelhető legtágabb, korai remeteség, evangélium örömhírével, utat járja, püspök nagy, hatalmas szeretete, misztikus szentek, pápai prelátus, külső volt, Sághy Marianne, Szent Márton, Szent Mártonról, Sághy Marianne Szent Mártonról, Szent Márton-ünnepségek, Szülőföld Kiadó, Székely János, Sulpicius Severus, Például Severus, Nolai Szent Paulinus, Római Birodalomban, Elmegy Tours-ba, Horváth József,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Atyám !  Nem kell ide békemenet  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Cicus virággal  Minden jónak végeszakad egysze...  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Ibolya  Esti kép  Amikor még rangja volt...  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Házi botox  Nem kell ide békemenet  Az agyat és a csontokat is erő...  Amikor még rangja volt...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Facebookon kaptam  Isten áldja  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Jóga férfiaknak  A magyar sajtó napja március 1...  A magukat nyílt és őszinte emb...  Esti kép  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Aztán itt van egy másik szerep...  A halolaj és a hal még a migré...  Benned is ezerféle szín van  Hernádkak  Jó éjszakát  Könnyáztatta asszonysorsok  Evan Esar tollából  Nem kell ide békemenet  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Március  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isteni zsebkendők  Nem kellett volna!  Atyám !  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rejtő Jenő versei  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Esti kép  Könnyáztatta asszonysorsok  Alvó kislány  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  ...és mégis ráismersz  A nemzet csak akkor...  Magyarország ilyen hely.  Amikor még rangja volt...  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A csonk és a facsemete  Március  Szeretettel  Evan Esar tollából  A nemzet csak akkor...  Ez a miénk!  A nemzet csak akkor...  Imádkozás Krisztus értelméért  Könnyáztatta asszonysorsok  Ted Engstrőm gondolata  Az embernek fiatal korában van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Keresd azt a valakit,...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  ...és mégis ráismersz  Március 15-re emlékve  Facebookon kaptam  Nagy László - Szerelem emléke  Ez a miénk!  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Könnyáztatta asszonysorsok  Magyarország ilyen hely.  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  mindent a népért...  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Facebookon kaptam  William Shakespeare-től idéze...  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Szép estét kedves látogatóimna...  Márciusi eső  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akinek vaj van a fején... 
Bejegyzés Címkék
kiváló történész, város híres, szent püspök, nemrég elhunyt, szent szülőhelyén, régóta várt, fellelhető legtágabb, korai remeteség, evangélium örömhírével, utat járja, püspök nagy, hatalmas szeretete, misztikus szentek, pápai prelátus, külső volt, könyvbemutatóra, istenkapcsolata, életszentséget, szombathelyen, köszöntőjében, megismerkedik, aktualitással, életszentsége, szétosztotta, gondozásában, cselekedetei, birodalomban, tiszteletére, megdöbbenést, leggazdagabb, életrajzának, aktivitással, megyéspüspök, találkoztak, életrajzból, találkozott, örömhírével, körülményei, püspökeként, kommentárja, keletkezési, szombathely, szülöttéről, bemutatóján, szülőhelyén, tükröződnek, remeteként, hátterével, szétosztja, bemutatták, fellelhető, szentelték, valósított, evangélium, embereként, templomban, tisztelete, rajzolódik, ünnepségek, ötletekkel, hozzátette, remeteség, született, mártonról, történeti, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1027
  • e Hét: 4617
  • e Hónap: 25300
  • e Év: 228213
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.