Belépés
jupiter21.blog.xfree.hu
" Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. " Paulo Coelho "Né... Keller Istvánné
1946.04.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Minősítés, ítélkezés? - miért is?
  2013-12-29 07:44:04, vasárnap
 
  Az emberek többsége szeret kritizálni, minősíteni. Sokan ítélkezni is. Sokszor észre sem veszik. Miért gondolják vajon, hogy ezzel segítenek a másik embernek? Én úgy gondolom, hogy bármilyen minősítés, megfogalmazott kritika felesleges, sőt inkább romboló. Az ítélkezésben még egy rosszindulat vagy sérelem is megbújik.
Több szemszögből is meg lehet ezt a témát közelíteni. Ha tisztán energetikai szempontból nézzük, akkor egy elhangzó minősítéssel a másik ember energiájából akarunk töltekezni, energiát ,,lopunk", ő összeroppan belülről, a felszabaduló energia a miénk lesz. Ha az ön-becsülés tükrén keresztül nézzük ezt a viselkedést, akkor egy negatív minősítéssel a másik embert lenyomjuk, így mi felé tudunk kerekedni, növelve így ön-becsülésünket. Ezáltal hatalmat is gyakorlunk a leminősített ember felett. Ha az oly sok ember által használt ,,építő jellegű kritikát" vizsgáljuk, ezzel sem más a helyzet, csupán egy kedves, jó szándékú álarc mögé bujtatjuk cselekedetünket, ezzel még meg is dicsérve magunkat. Ráadásul akarva akaratlanul dacot is kiválthatunk a másik emberből. Van erre szükség? Az ítélkezés egy kissé erősebb megjelenése a negatív minősítésnek, sokan használják, főleg ön becsülési probléma miatt, de megszokásból is. Megvizsgálhatjuk a szeretet oldaláról is, ami azt jelenti, hogy a minősítéssel, kritikával azt sugalljuk a másik embernek, hogy ,,szeretni foglak, ha megfelelsz az elvárásaimnak", közben pedig tudjuk, hogy a szeretet mindig feltétel nélküli és önzetlen.
Minősíteni, kritizálni és ítélkezni a legegyszerűbb dolog. Megismerni valakit hosszadalmas, bonyolult, erőfeszítést igénylő. Ha kérdeznek, akkor elmondhatod az észrevételed, akkor segíthetsz, de akkor se minősíts. Egyébként hallgass, mert így saját magadról állítasz ki egy bizonyítványt és az bizony nem olyan szép.
Sokan ismerik már saját hibájukat, rossz szokásaikat. Remélhetőleg dolgoznak is azok kiküszöbölésén, tudják mi a feladatuk. Hagyjuk a másik embert tiszteletben, hadd haladjon a saját fejlődési útján. Más a helyzet, ha elakad és segítséget kér, csak akkor van jogunk véleményt formálni róla. Így segíthetjük őt.
Mit tegyünk, ha minket minősítenek, kritizálnak, esetleg elítélnek? Köszönjük meg az észrevételt. Ne azonosuljunk vele és legfőképpen ne szóljunk vissza. A baj akkor keletkezik, ha reagálunk, onnan már egyenes út vezet egy komoly, személyeskedő veszekedéshez, aminek semmi értelme sincs.
Nem azonosulni ezekkel a minősítésekkel nem könnyű. Ehhez stabil önbizalomra, ön becsülésre van szükség. Ha magunkra vesszük, ha elhisszük, akkor ez figyelmeztessen minket arra, hogy szükség van az önbizalmunk megerősítésére, ezzel bizony még dolgunk van.
Persze van olyan, hogy jogos észrevétel. Annak lehet helye. Ami megkülönbözteti a kritikától, hogy kizárólag valamilyen cselekedethez, tevékenységhez vagy ezek végre nem hajtásához kapcsolódnak, de még véletlenül sem torkollnak általánosításba, szentbeszédbe és még véletlenül sem keveredik bele a jellemünk, egyéniségünk és tulajdonságaink boncolgatása a párbeszédbe. Azért, hogy a kritikát, kritizálást elkerüld nem kell elhallgatni dolgokat és csak fortyogni belülről, lehet észrevételt tenni, de azok ne csapjanak át minősítésbe, hegyi-beszédbe, általánosításba.
Tudom, nem könnyű ezt betartani, mert megszoktuk, hogy kritikát és minősítést fogalmazunk meg, de érdemes rá odafigyelni és menni fog majd. Egy rossz szokásról odafigyeléssel lassan le lehet szokni, legyünk türelmesek magunkhoz.
Amit mostanában észrevettem és talán érdemes róla pár szót szólni és ide kapcsolódik, hogy sokan egyenesen tesztelik a másik embert. Nemrég volt benne részem, nem csak egy embertől, nem vettem észre, csak azt éreztem, hogy valami fojtogat és nem érzem biztonságban magam. Ha valamit rá akarunk sütni a másik emberre, az sikerülni is fog. Már eleve úgy viselkedünk és majd kijelentjük, hogy na ugye megmondtam: ilyen és ilyen vagy. Ha hibát keresel, megtalálod. Együtt kellene inkább élni a másikkal, nem kívülről vizsgálgatni, úgy tud természetesen viselkedni, egyébként ingatag lesz számárá a talaj és akár nem lesz önmaga.

Ide szeretném még Nektek leírni a Tükör Törvényeit. Ez nem az én fejemből született, úgy bukkantam rá és tanultam is már róla, de így összefoglalva még nem láttam.


Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megvizsgálhatjuk, megkülönbözteti, általánosításba, figyelmeztessen, tulajdonságaink, cselekedetünket, megfogalmazott, megerősítésére, tevékenységhez, odafigyeléssel, minősítésekkel, kiküszöbölésén, elvárásaimnak, becsülésünket, legegyszerűbb, bizonyítványt, szentbeszédbe, személyeskedő, cselekedethez, veszekedéshez, természetesen, összefoglalva, egyéniségünk, minősítéssel, vizsgálgatni, hosszadalmas, erőfeszítést, észrevételed, megszokásból, biztonságban, kiválthatunk, energiájából, felszabaduló, leminősített, tiszteletben, minősítésnek, emberek többsége, másik embernek, rosszindulat vagy, témát közelíteni, elhangzó minősítéssel, másik ember, felszabaduló energia, miénk lesz, ön-becsülés tükrén, negatív minősítéssel, másik embert, leminősített ember, másik emberből, kissé erősebb, negatív minősítésnek, szeretet oldaláról, Tükör Törvényeit,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Rátalálsz  Adakozás  210 éve született a SZÓZAT meg...  Reménység és erő Krisztustól e...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  képre írva  Png lepke  Png fotel  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png telefon  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Adakozás  A sors  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó éjszakát  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Png kutya  Rátalálsz  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Leonardo da Vinci gondolata  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Akarat  Akarat  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Png nő  Szép estét kedves látogatóimna...  Lóhere  Hazára minden embernek szükség...  Adakozás  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Próbálj meg ...  Png csokor  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Jónás Tamás – Végtelen b...  Csak a fogyatkozás látható  Png fotel  Png lepke  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam Annuska bar...  Szép estét kedves látogatóimna...  Fekete-erdő desszert  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Radikális szeretet  Szép estét kedves látogatóimna...  Julian Brass gondolata  Őrizkednünk kell...  Idő  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Szívem tiéd  Fehér virág  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Png fotel  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Jó éjszakát  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png csokor  Png férfi  Aki nem dolgozik, ne is egyék 
Bejegyzés Címkék
emberek többsége, másik embernek, rosszindulat vagy, témát közelíteni, elhangzó minősítéssel, másik ember, felszabaduló energia, miénk lesz, ön-becsülés tükrén, negatív minősítéssel, másik embert, leminősített ember, másik emberből, kissé erősebb, negatív minősítésnek, szeretet oldaláról, szeretet mindig, legegyszerűbb dolog, saját fejlődési, önbizalmunk megerősítésére, rossz szokásról, másik emberre, megvizsgálhatjuk, megkülönbözteti, általánosításba, figyelmeztessen, tulajdonságaink, cselekedetünket, megfogalmazott, megerősítésére, tevékenységhez, odafigyeléssel, minősítésekkel, kiküszöbölésén, elvárásaimnak, becsülésünket, legegyszerűbb, bizonyítványt, szentbeszédbe, személyeskedő, cselekedethez, veszekedéshez, természetesen, összefoglalva, egyéniségünk, minősítéssel, vizsgálgatni, hosszadalmas, erőfeszítést, észrevételed, megszokásból, biztonságban, kiválthatunk, energiájából, felszabaduló, leminősített, tiszteletben, minősítésnek, remélhetőleg, azonosuljunk, kapcsolódnak, ítélkezésben, rosszindulat, boncolgatása, önbizalmunk, akaratlanul, minősítésbe, észrevételt, megjelenése, kritizálást, párbeszédbe, fogalmazunk, viselkedést, elhallgatni, összeroppan, szokásaikat, elmondhatod, kapcsolódik, segíthetjük, legfőképpen, észrevettem, odafigyelni, kritizálnak, kijelentjük, viselkedünk, önbizalomra, minősítenek, energetikai, szempontból, szemszögből, megtalálod, véletlenül, kritizálni, vizsgáljuk, gyakorlunk, segíthetsz, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 26968 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 98
  • e Hét: 4650
  • e Hónap: 13320
  • e Év: 69253
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.