Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Keresztes Szent János áldozópap és egyháztanító
  2018-12-14 08:18:00, péntek
 
  - Igenaptár oldalon
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
Isten titokzatos, elrejtett bölcsességét hirdetjük.
Testvéreim!
Amikor nálatok jártam, nem választékos beszéddel vagy emberi bölcsességgel akartam hirdetni nektek Isten titkát. Elhatároztam ugyanis, hogy nem akarok másról tudni köztetek, csak Jézus Krisztusról, a megfeszítettről.
Gyöngeségem tudatában félve és nagyon elfogódva mentem hozzátok. Tanításom és igehirdetésem ezért nem a bölcsesség elragadó szavaiból állt, hanem a lélek és az erő bizonyságából, hogy hiteteknek ne emberi bölcsesség, hanem Isten ereje legyen az alapja.
Mi bölcsességet hirdetünk, de csak a tökéleteseknek. Nem e világnak és pusztulásra ítélt fejedelmeinek bölcsességét, hanem Isten titokzatos, elrejtett bölcsességét, amelyet Isten öröktől fogva a mi megdicsőülésünkre rendelt.
A világ fejedelmei közül ezt senki sem értette meg, mert ha megértették volna, nem feszítették volna keresztre a dicsőség Urát. Így érvényre jut az írás szava:
Szem nem látta, fül nem hallotta, emberi szív fel nem fogta, amit Isten azoknak készített, akik szeretik őt.
Nekünk azonban Szentlelke által kinyilatkoztatta ezt Isten, mert a Lélek mindent ismer, még Isten mélységeit is.
Ez az Isten igéje. 1Kor 2,1-10a

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Aki közületek nem mond le mindenről amije csak van, nem lehet az én tanítványom.
Abban az időben:
Amikor Jézust nagy népsokaság követte, ő hozzájuk fordult, és így szólt: ,,Aki hozzám jön, de nem gyűlöli apját, anyját, feleségét, gyermekeit, fivéreit és nővéreit, sőt még saját magát is, nem lehet az én tanítványom.
Aki tehát nem hordozza keresztjét, és nem így követ, nem lehet az én tanítványom. Ha valaki közületek tornyot akar építeni, vajon nem ül le előbb, hogy kiszámítsa a költségeket, hogy van-e miből befejeznie? Mert ha az alapokat lerakta, de (az építkezést) befejezni nem tudta, mindenki, aki csak látja, gúnyolni kezdi: »Ez az ember építkezésbe fogott, de nem tudta befejezni.«
Vagy, ha egy király hadba vonul egy másik király ellen, előbb leül és számot vet, vajon a maga tízezer katonájával szembe tud-e szállni azzal, aki húszezerrel jön ellene? Mert ha nem, követséget küld hozzá még akkor, amikor messze jár, és békét kér tőle.
Tehát mindaz, aki közületek nem mond le mindarról, amije van, nem lehet az én tanítványom."
Ezek az evangélium igéi. Lk 14,25-33

- Magyar kurír oldalon
Képen: José García Hidalgo: Keresztes Szent János és Avilai Szent Teréz levitációja
a Megtestesülés-monostorban (17. század; Segovia Múzeum)
.......


Képen: Keresztes Szent János szobra Avilában
...... ........... ........


Azonban a reformokat olyan szenvedéllyel és kemény szigorral végezte János, hogy ellenségeskedést váltott ki a renden belül. Toledóba hurcolták, és az ottani rendházban fenyegetésekkel és ígéretekkel próbálták megtörni. Ő azonban ellenállt, ezért börtönbe zárták, és rabként tartották. Ágya egy deszkalap volt, fény alig jutott a zárkába. Hetente három nap szigorú böjtön tartották, péntekenként pedig meg is vesszőzték.
A cella végtelennek látszó sötétségét Keresztes János arra használta föl, hogy megrajzolja saját lelke képét. Fél év elteltével jutott tintához és papírhoz, ekkor kezdte írni műveit. Alaptémája: a szeretet küzdelmei a lélek sötét éjszakájában. Mindabban, amit leírt, a Szentháromság, a misztikus Test, a Megtestesülés szépsége és a lélek minden szabadsága benne foglaltatik. Hangjában nyoma sincs keserűségnek, ellenkezőleg: derűsen rajzolja és festi meg a szeretet szabadságának diadalát, melyet nem lehet sem börtönbe zárni, sem megbilincselni.
Végül Jánosnak sikerült megszöknie börtönéből. Andalúziába ment, melynek lelke, napfénye, színei, éghajlatának heve, népének szenvedélyei, zsidó és mór legendái, titokzatos történetei mind hatottak a misztikus és gondolkodó, a költő és művész lelkére. Ugyanakkor nem feledkezett meg fő feladatáról sem, arról, hogy napról napra tökéletesedjék, s mindenütt, minden pillanatban átadja magát a kimondhatatlan istentapasztalás élményének.
Szent János élete nehéz és kemény volt gyermekkorától egészen haláláig, pihenés és szünet nélkül. Krisztus szívesen tartotta őt a keresztjén. János magatartásában és személyében ugyanaz történik, mint írásaiban: egy tűrhetetlenül kemény élet prózai valóságából ének születik, amely nem más, mint az Isten iránti szeretet és az élet szeretetének éneke.
Keresztes Szent János az Isten gyermekei tökéletes szabadságának szentje. Egész élete liturgia volt, amelyben minden emberi valóság énekké és költészetté vált. Olyan volt, mint egy trubadúr, akit a természet, a szeretetben töltött élet és a kereszt, a szeretet legnagyobb megnyilvánulása ragadott magához. És keresztjét magához ölelte. Rövid élete alatt megtapasztalhatta mindazt, ami töredékeiben is teljes, a költőlét értelmét és célját: a kimondás gyönyörűségét, a misztikus biztos tudását: Isten létezik, és kínjaink hozzá vezetnek. Életrajzírói feljegyezték, testének és lelkének egyaránt ura volt, sosem kiabált, nem türelmetlenkedett. Öröm volt az arcán, ha nem is mosoly formában, de sugárzó ragyogás, tekintete különösen mély és átható volt.
Életének valóságos szereplői János szemében nem értek Krisztus valóságának nyomába. Verseinek tárgya, lényege és valósága Krisztus személye, ő a költői Te, aki az avilai kolostorban, a feljegyzések tanúsága szerint, így szólt Keresztes Szent Jánoshoz: ,,szenvedni és meghalni a kereszt súlya alatt". A szent egy rajzot készített e látomás után, mely teljes egészében misztikus: elmélyülés, belehatolás, a tárgyával való eggyé válás jellemzi. A kereszt dől. Krisztus karjai eloldódnak, feje előrehanyatlik, mintha saját súlyától húzva zuhanna le a keresztről
Keresztes Szent János élete utolsó napjairól életrajzírója a következőket jegyezte föl: ,,1591 őszén János testvér orvosi kezelésre szorult. A térdében gyulladás támadt, amitől állandóan lázas volt. Baeza városába küldték, ahol rektorsága idején sok öröme telt a kollégiumban. Ő maga éppen ezért nem akart odamenni, hanem úgy döntött, hogy Ubedába megy, ahol a prior nem kedvelte őt. Megérkezése után hamarosan kiderült, hogy az ubedai szerzetesek becsülik és szeretik, és ez még inkább felbőszítette a priort. A testvéreknek megtiltotta, hogy látogassák a beteget, megvonta tőle a szeretet minden megnyilvánulását, s ha maga belépett hozzá, csak szidta és becsmérelte Jánost. Ő mindezt angyali türelemmel viselte, és amikor a halál közeledtét érezte, magához kérette a priort, bocsánatát és áldását kérte. És ekkor győzött: a prior sírva borult az ágya mellé, és úgy imádkozott a haldokló mellett."
A nagy misztikus, akinek útja a sötétségből vezetett a világosság felé, 1591. december 14-én halt meg Ubedában.
Ahalála -- illő módon -- éjfélkor következett be. De ez az éjfél csodálatosan fényes volt: az egyik testvér látta, hogy a mennyezetről az ágy fejénél egy fényes gömb ereszkedik alá, majd végighalad a test fölött és megáll a lábánál. Húsz lángot látott, amelyek egyetlen fényességgé egyesültek. Ez a fénygömb annak a világosságnak volt a jele, amely minden döntését megvilágosította: annak az egyetlen igennek, amellyel Isten izzó szeretetére válaszolt.
1726-ban avatták szentté, ünnepét 1738-ban vették föl a római naptárba, november 24-ére. 1969-ben áthelyezték december 14-ére. XI. Piusz pápa 1926-ban egyház tanítóvá nyilvánította.
Karol Wojtyła (Szent II. János Pál pápa) kutatta és elemezte Keresztes Szent János teológiai rendszerét, 1948-ban védte meg A hit Keresztes Szent János szerint című doktori értekezését a római Angelicum Pápai Főiskolán.

Istenünk, te Keresztes Szent János áldozópapot és egyháztanítót a tökéletes önmegtagadás és a kereszt nagy szeretetére nevelted. Engedd, hogy kitartóan kövessük példáját, és eljussunk dicsőséged boldog szemlélésére az örökkévalóságban. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

/Magyar Kurír/

*
- Katolikus oldalon Link
...... ........... ........... ..........



...... ........... .......



...... ........... ........... .....

 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: megvilágosította, örökkévalóságban, istentapasztalás, kinyilatkoztatta, ellenségeskedést, megnyilvánulását, fenyegetésekkel, megfeszítettről, megnyilvánulása, előrehanyatlik, gyermekkorától, tökéleteseknek, magatartásában, kimondhatatlan, tökéletesedjék, korintusiakhoz, megbilincselni, megtestesülés, igehirdetésem, világosságnak, egyháztanítót, fejedelmeinek, szenvedéllyel, tűrhetetlenül, szentháromság, gyönyörűségét, nyilvánította, bizonyságából, szabadságának, életrajzírója, bölcsességgel, felbőszítette, szentlélekkel, feljegyzések, bölcsességét, szemlélésére, bölcsesség elragadó, világ fejedelmei, dicsőség Urát, írás szava, alapokat lerakta, ember építkezésbe, király hadba, másik király, maga tízezer, evangélium igéi, reformokat olyan, renden belül, ottani rendházban, deszkalap volt, cella végtelennek, szeretet küzdelmei, Keresztes Szent János, SZENTLECKE Szent Pál, Jézus Krisztusról, EVANGÉLIUM Szent Lukács, Amikor Jézust, José García Hidalgo, Avilai Szent Teréz, Segovia Múzeum, Keresztes János, Végül Jánosnak, Szent János, Keresztes Szent Jánoshoz, Karol Wojtyła, Szent II, János Pál, Angelicum Pápai Főiskolán, Jézus Krisztus, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Bertolt Brecht -től idézet  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Akarat  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Png kislány  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kellemes délutánt kívánok  Nagyi telefonál  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Tanuld meg ezt a versemet  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Adakozás  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png lepke  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Akarat  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam Krisztinától  Egy maradéktalanul uralt világ  Boldog születésnapot a ma ünne...  A sors  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Mai harmónia kártyám  Radikális szeretet  Png lepke  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam Krisztinától  Png telefon  Németh László tollából  Png kutya  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Gonosz démon-álarc  Akarat  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Kövesd a cowboyt!  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Png lepke  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Nem méltó hozzád  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Akarat  Akarat  Mindig jusson idő nevetni  Alázat  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Png férfi  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Irgalom és ítélet  Elköszönt  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem számIt  Ágai Ágnes – Csendélet  Akarat 
Bejegyzés Címkék
bölcsesség elragadó, világ fejedelmei, dicsőség Urát, írás szava, alapokat lerakta, ember építkezésbe, király hadba, másik király, maga tízezer, evangélium igéi, reformokat olyan, renden belül, ottani rendházban, deszkalap volt, cella végtelennek, szeretet küzdelmei, lélek sötét, misztikus Test, lélek minden, szeretet szabadságának, kimondhatatlan istentapasztalás, tűrhetetlenül kemény, élet szeretetének, szeretetben töltött, szeretet legnagyobb, költőlét értelmét, kimondás gyönyörűségét, misztikus biztos, avilai kolostorban, feljegyzések tanúsága, kereszt súlya, rajzot készített, tárgyával való, következőket jegyezte, térdében gyulladás, ubedai szerzetesek, testvéreknek megtiltotta, szeretet minden, halál közeledtét, prior sírva, ágya mellé, haldokló mellett, nagy misztikus, sötétségből vezetett, világosság felé, éjfél csodálatosan, egyik testvér, fényes gömb, test fölött, fénygömb annak, világosságnak volt, egyetlen igennek, római naptárba, római Angelicum, tökéletes önmegtagadás, kereszt nagy, megvilágosította, örökkévalóságban, istentapasztalás, kinyilatkoztatta, ellenségeskedést, megnyilvánulását, fenyegetésekkel, megfeszítettről, megnyilvánulása, előrehanyatlik, gyermekkorától, tökéleteseknek, magatartásában, kimondhatatlan, tökéletesedjék, korintusiakhoz, megbilincselni, megtestesülés, igehirdetésem, világosságnak, egyháztanítót, fejedelmeinek, szenvedéllyel, tűrhetetlenül, szentháromság, gyönyörűségét, nyilvánította, bizonyságából, szabadságának, életrajzírója, bölcsességgel, felbőszítette, szentlélekkel, feljegyzések, bölcsességét, szemlélésére, szenvedélyei, ellenkezőleg, keserűségnek, szeretetének, péntekenként, életrajzírói, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4196
  • e Hét: 9997
  • e Hónap: 43151
  • e Év: 276898
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.