Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Papp Miklós: A karácsonyi ikon etikája
  2018-12-16 21:40:17, vasárnap
 
  Az ikon festett szentírás, képekben, az alkotó a mindennapi evangéliumot festi meg. Az ikon imádság is, az ábrázolt képeken keresztül Istennel beszélgetünk. Legújabb könyvében Papp Miklós görög katolikus lelkész, morálteológus a karácsonyi ikon misztériumáról, üzenetéről elmélkedik.
...... ..........


A könyv szerzője emlékeztet rá: az ikonoknak nem keresztény hitünk peremén, az esztétika világában van az otthonuk, hanem hitünk és életünk alakításának középpontjában. Minden ,,értünk, emberekért, a mi üdvösségünkért" történik - imádkozzuk a Hiszekegyben. A karácsonyi ikon ezt akarja ábrázolni: hogy mi történt karácsonykor a mi üdvösségünkért.
Papp Miklós megállapítja: a karácsonyi ikon háttéralapja három nagy hegy, ami a Szentháromságot jelenti. ,,A karácsony is a Szentháromság ünnepe: Krisztus megtestesülése a Szentháromság közös műve, önfeltárulkozása... az Ő [Krisztus] személye válik a legszélesebben ismertté a földön, s Őáltala lesz igaz ismeretünk a másik két 'hegyről', az Atyáról és a Lélekről is." A karácsonyi ikon azt mutatja: Krisztus születésével Isten ,,még közelebb lép az emberiséghez, az ikonon Krisztus a hegy alján, a hegy lábánál születik. Azaz a történelembe születik, az én életembe, a földi időbe és térbe." A karácsonyi ikonon az egész táj körülöleli a Kisdedet. Az otthontalan Gyermeknek most már az egész mindenség lett az otthona. A mi otthonunk pedig ,,elsősorban Krisztus mellett van, s utána az otthonossá vált világban". Krisztus megtestesülése és megkeresztelkedése megszenteli ,,az anyag princípiumát... visszaadja és felragyogtatja a mindenség eredeti liturgikus hivatását: az egész anyagi világ és természet hivatása Isten dicsőítése".
A szerző a betlehemi csillagot teológiai csillagnak nevezi, ,,az Atyától küldött csillag, a Krisztusra mutató csillag, a Lélekben minket is vezető csillag. Amit a karácsonyi ikon megfest, az ma is tart." A karácsonyi ikonon elmaradhatatlan lények az angyalok. Közülük némelyik az Atyaistent dicsőíti, mások a Messiás felé fordulnak, kezükben lepellel, ami hódolatukat fejezi ki. Ismét más angyalok a pásztorokat buzdítják Isten dicsőítésére. Ebből az angyali szolgálat kettőssége derül ki: Istent dicsőíteni és az embereket szolgálni. Minden létező teremtmény, ,,csillag, növény és állat, minden ember és minden ima célja Isten dicsősége". A pásztorok jelenléte a karácsonyi ikonon egyértelmű utalás Dávidra, aki pásztorból lett király. Jézus Krisztus megszületésével egy új pásztort látunk, aki Dávid nyomdokaiban jár, hivatása ,,kozmikus pásztori-királyi", ,,hatalmas pásztor érkezett, akinek üdvözítő terelgetése túlér a biológiai élet határain, a nemzetiségi, történelmi és a felekezeti határokon. Pásztori munkálkodása kiterjed az egész történelemre, sőt az egész kozmoszra." A pásztorok jelentik Izrael szegényeit, a balgákat, lelkületük jelezheti: a szimbólumok felnyitásához szükség van ,,egyfajta szegénységre, egyszerűségre, istenfélő balgaságra".
Jézus földi apjával, Józseffel kapcsolatban Papp Miklós kifejti: a karácsonyi ikonon látható vívódó József ,,a prototípusa minden embernek, aki drámaian találkozik a misztériummal. A Krisztus előtti és a Krisztus utáni töprengőknek, sőt magának Krisztusnak is." A Megváltó édesanyja, Szűz Mária alakja pedig aránytalanul nagy az ikonon, ami a jelentőségét és a hitét fejezi ki. Mária is prototípus, ,,az igét állandóan és mindenféle módon befogadó ember típusa, mintája. A készséges, az isteni kezdeményezésre nyitott, az engedelmes ember mintája.... modell mindannyiunk számára: előbb Istent passzívan-engedelmesen befogadni, aztán megszülni, cselekedni. Ez a máriás lelkület."
A morálteológus szerző a ,,családias szeretet" ünnepének nevezi a karácsonyt, s rámutat: a Szentháromság ,,családias vonásokkal mutatkozik be. A családi szeretetből sokat megsejthetünk a Szentháromság misztériumára vonatkozóan, s fordítva: a Szentháromság teológiájából sokat megérthetünk a családra vonatkozóan." A karácsony a szeretet ünnepe, megtestesülésével Krisztus ,,megnyitja azt a szeretetet, ami az Atya és a Fiú között van, s a Lélekben ebből részesülhetünk mi is, szerethetjük így Istent, a felebarátunkat és önmagunkat."
A karácsonyi ikonon a központi helyet a Gyermek foglalja el, ,,személyében Isten gyöngéden, szelíden közeledik a bűnei homályában tébláboló vagy éppen elvesző emberhez". A kötet írója az ikon legfontosabb részének a felső részt nevezi: ez a tetején látható fény, ,,a félkör alakú központ, ahonnan indul a csillag fénye, ami a Kisdedig ér". Ez a fényközpont az Atyát jelenti. ,,Az egész mindenség, a Krisztus-esemény Tőle indul, és minden Felé tart. Az egész karácsonyi ikon indítéka és végső célja az Atya szeretete. Krisztus egész életműve ajtó, az Atyától jött, az Atyára mutat és az Atyához szeretne vinni bennünket. Végső soron minden azért történt, mert az Atya szereti a világot, annyira, hogy egyszülött Fiát küldi."
Papp Miklós tanulmánya szerint a karácsonyi ikon egy csodálatosan összetett, gazdag világ. A Megváltó szeretet-Isten születésére való lelki felkészülésünkkel kapcsolatban a szerző emlékeztet: az ikonok készítésekor először megművelik a nyers fát, fehér alapot helyeznek rá, s ezután kerülhet rá az imádság és böjt közben megfestett szent. A karácsonyi készületünk is ilyen. Előbb művelnünk kell ,,nyers" önmagunkat, ,,majd belül üressé, fehér lappá kell válnunk, hogy a közelgő karácsony ráfesthesse a maga szent üzenetét. Jó előkészület nélkül nem tud jó ikon készülni - jó előkészület nélkül nem tud jó karácsonyunk lenni."

Papp Miklós: A karácsonyi ikon etikája
Lazi Könyvkiadó, 2018
Fotó: Merényi Zita
Bodnár Dániel/Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Címkék: önfeltárulkozása, kezdeményezésre, megszületésével, elmaradhatatlan, szentháromságot, misztériumáról, részesülhetünk, felebarátunkat, felragyogtatja, középpontjában, üdvösségünkért, legszélesebben, megtestesülése, szentháromság, egyszerűségre, misztériumára, teológiájából, megsejthetünk, morálteológus, misztériummal, felnyitásához, megérthetünk, emberiséghez, szerethetjük, alakításának, evangéliumot, kapcsolatban, engedelmesen, születésével, történelembe, legfontosabb, csodálatosan, karácsonykor, készítésekor, megállapítja, hiszekegyben, ikon festett, mindennapi evangéliumot, ikon imádság, ábrázolt képeken, karácsonyi ikon, könyv szerzője, esztétika világában, legszélesebben ismertté, ikonon Krisztus, hegy alján, hegy lábánál, történelembe születik, földi időbe, karácsonyi ikonon, otthontalan Gyermeknek, egész mindenség, Papp Miklós, Jézus Krisztus, Szűz Mária, Krisztus-esemény Tőle, Lazi Könyvkiadó, Merényi Zita, Bodnár Dániel, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jean de La Fontaine 1621 júliu...  képre írva  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  A pitypang legendája  Különleges  Facebookon kaptam Krisztinától  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Magamnak  Anyámról való emlékek  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Bársony székben  Esterházy Péterre emlékezünk  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Pitypang szökőkút  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Előfordul, hogy  Az ember  Paul David Tripp Április 13  Paul David Tripp Április 15  Szép estét  Csend  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  képre írva  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Előfordul, hogy  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Pitypang szökőkút  Dóró Sándor: Embernek maradni  Megígért békesség  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Pitypang szökőkút  40 felett  Előfordul, hogy  Egyszerű  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Nevelőszülőkhöz adták,  Jázmin  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Vito Giaquinto gondolata  Tanácsok egy pszichológustól  Mit ünnepelnek a görögök márci...  A hagyma antibakteriális hatás...  Zilahy Lajos mondta  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Szép álmokat!  Erdei gyöngyvirág  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Dóró Sándor: Embernek maradni  képre írva  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Alvó kislány  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
ikon festett, mindennapi evangéliumot, ikon imádság, ábrázolt képeken, karácsonyi ikon, könyv szerzője, esztétika világában, legszélesebben ismertté, ikonon Krisztus, hegy alján, hegy lábánál, történelembe születik, földi időbe, karácsonyi ikonon, otthontalan Gyermeknek, egész mindenség, otthonossá vált, mindenség eredeti, egész anyagi, betlehemi csillagot, pásztorokat buzdítják, angyali szolgálat, embereket szolgálni, pásztorok jelenléte, biológiai élet, felekezeti határokon, egész történelemre, egész kozmoszra, pásztorok jelentik, szimbólumok felnyitásához, prototípusa minden, hitét fejezi, igét állandóan, isteni kezdeményezésre, engedelmes ember, máriás lelkület, morálteológus szerző, családi szeretetből, családra vonatkozóan, szeretet ünnepe, központi helyet, bűnei homályában, kötet írója, ikon legfontosabb, felső részt, tetején látható, félkör alakú, csillag fénye, egész karácsonyi, csodálatosan összetett, szerző emlékeztet, ikonok készítésekor, karácsonyi készületünk, közelgő karácsony, maga szent, önfeltárulkozása, kezdeményezésre, megszületésével, elmaradhatatlan, szentháromságot, misztériumáról, részesülhetünk, felebarátunkat, felragyogtatja, középpontjában, üdvösségünkért, legszélesebben, megtestesülése, szentháromság, egyszerűségre, misztériumára, teológiájából, megsejthetünk, morálteológus, misztériummal, felnyitásához, megérthetünk, emberiséghez, szerethetjük, alakításának, evangéliumot, kapcsolatban, engedelmesen, születésével, történelembe, legfontosabb, csodálatosan, karácsonykor, készítésekor, megállapítja, hiszekegyben, beszélgetünk, háttéralapja, jelentőségét, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1201
  • e Hét: 17593
  • e Hónap: 30269
  • e Év: 264016
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.