Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Elképesztő magyar jövedelmi adatok jöttek - így lettünk sere
  2016-01-03 10:59:28, vasárnap
 
  Elképesztő magyar jövedelmi adatok jöttek - így lettünk sereghajtók


Amennyiben a háztartások anyagi biztonságát nézzük, úgy hazánk uniós sereghajtó, de az sem jó hír, hogy 2006 óta közel 80 ezer forinttal csökkent az egy főre jutó éves nettó jövedelem értéke. A KSH "A jóllét magyarországi indikátorrendszere" elnevezésű kiadványából szemezgettünk.

Napi.hu , 2015.01.03., szombat 09:12


Az egy főre jutó éves nettó jövedelem értéke Magyarországon 2013-ban 528,4 ezer forint volt - derül ki a KSH adataiból. A jó hír, hogy ez kis mértékben növekedett előző évhez (522,6 ezer forint) képest, a rossz hír viszont, hogy igen jelentősen el van maradva a korábban mért értékektől. Hogy mást ne mondjunk, a 2006-os csúcsnál ez az érték 607,6 ezer forint volt, azaz közel 80 ezerrel (!) több mint 2013-ban.

A KSH anyaga szerint a jövedelem nagyságára az egyén gazdasági aktivitása (amire az iskolai végzettség jelentős befolyással bír), a háztartás típusa, a nevelt gyermekek száma és a lakóhely van főképp hatással. Az elmúlt évben a felsőfokú végzettséggel rendelkező felnőttek 2,2-szeres havi átlagos jövedelemmel rendelkeztek a legfeljebb általános iskolát végzettekhez viszonyítva, a különbség pedig tovább nőtt az elmúlt nyolc évben.
A GDP és az egy főre jutó éves nettó jövedelmek alakulása
Forrás: KSH
Kattintson a nagyobb méretért!

Akárcsak a nagyvilágban itthon is a leggazdagabb réteg gazdagszik tovább: amíg 2009-ben a népesség felső 20 százaléka az összes jövedelem valamivel több mint négytizedét birtokolta (40,4 százalék), addig 2013-ra 43,3 százalékára nőtt e csoportnak az összjövedelemből való részesedése.

Uniós sereghajtók vagyunk anyagi biztonság szempontjából

A jövőben egy elképzelt, nagyobb összegű (66 ezer forint) kiadás szükségszerű kifizetésére képes-e a háztartás? - ezt is megkérdezte a KSH és az eredmény lesújtó: hazánkban 76 százalék állította azt, hogy nem. Ez sajnos uniós összehasonlításban az utolsó helyre volt elég: a 2012-es adatfelvétel idején a régióból többek közt a bolgárok (64,1 százalék), horvátok (65,1 százalék) és a románok (52,1 százalék) is sokkal jobb eredményt értek el nálunk, ahogy a hátulról második Lettország (69,5 százalék) is jóval a magyar statisztikák előtt van. És akkor még nem is említettük a listavezető norvégokat, ahol mindössze 11 százalék mondta azt, hogy nem lenne pénze egy nagyobb kiadásra. Az uniós átlag egyébként 39,7 százalék, a jól teljesítők között pedig még svédeket (18,2 százalék), a máltaiakat (22,8 százalék) és hollandokat (22,9 százalék) találjuk.
Váratlan, nagyobb összegű kiadás fedezetének hiánya háztartástípusok szerint, 2013
Forrás: KSH
Kattintson a nagyobb méretért!

Visszatérve a magyar eredményekre, a KSH felmérése azt is kimutatta, hogy a gyermeket nevelő háztartások az átlagosnál még kevésbé érzik a jövőre vonatkozó anyagi biztonságban magukat. Legkevésbé a gyermekét vagy gyermekeit egyedül nevelő szülők vélik úgy, hogy váratlan, nagyobb kiadást fedezni tudnának. A gyermek nélküli háztartások között az egyedül élők kevésbé, a felnőtt társsal élők az országos értékhez képest pozitívabban látják a jövőre vonatkozó anyagi biztonságukat.

Az elégedettségünk se a legjobb

Ezek után talán kevésbé meglepő, hogy egy 0-tól 10-ig terjedő skálán, ahol a 0 az egyáltalán nem elégedett, a 10 pedig a teljesen elégedett választ jelentette 5,21 pontot értek el a 16 éves vagy idősebb magyarok, amikor az anyagi helyzetükről kérdezték őket. A skála felső három értékével a felnőtt lakosság 18,7 százaléka jellemezte az anyagi helyzetét, azaz ők azok, akik abszolúte elégedettek. Közel ugyanennyien (14,8 százalék) voltak azok is, akik nagyon elégedetlenek.

Érdekesség, hogy az anyagi helyzet szubjektív megítélése erősen függ a jövedelmi helyzettől, de az elégedettség mértéke az objektív mutatókkal nem arányos. Erre utal, hogy bár a felső 20 százalékba tartozók átlagosan négyszer akkora jövedelemmel rendelkeztek, mint az jövedelem szerint alsó 20 százalékába esők, anyagi helyzetükkel nemhogy négyszer, de kétszer sem voltak olyan elégedettek.

Ahogy a jövőképünk sem

A háztartások fele vélte úgy, hogy nem fog változni a következő évben az anyagi helyzete, mintegy 40 százalék szerint romlás várható és mindössze 10 százalék volt az, amelyik javulásban bízott. A jövőre vonatkozó várakozások szorosan összefüggnek az aktuális anyagi helyzettel. Az alsó jövedelmi ötödbe tartozók 55 százaléka szerint romlani fognak anyagi pozíciójuk, míg a felső ötödben elhelyezkedők 70 százaléka vélte úgy, hogy nem változik, vagy javulni fog pénzügyi helyzetük.
Anyagi helyzet javulásában, vagy változatlanságában bízók aránya régiónként, 2013
Forrás: KSH
Kattintson a nagyobb méretért!

Míg 2012-ben a legalsó jövedelmi ötödbe tartozók 72 százaléka vélte úgy, hogy anyagi helyzete romlani fog, addig 2013-ban ez az arány 55 százalékra mérséklődött. Eközben a leggazdagabb jövedelmi ötödbe tartozók között a javult vagy nem változik válaszok aránya 54 százalékról 70 százalékra növekedett.

Az anyagi helyzet javulásában leginkább a fiatal felnőttek bíznak (17 százalék), az idősebbek korosztályokban találhatunk nagyobb arányban pesszimistákat (45 százalék), míg a 75 év felettiek többsége szerint (59 százalék) nem várható sem pozitív, sem negatív változás.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/elkepeszto_magyar_jovedelmi_adatok_jottek_igy_ lettunk_sereghajtok.591199.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: háztartástípusok, összjövedelemből, elégedettségünk, korosztályokban, pesszimistákat, magyarországon, magyarországi, végzettséggel, elhelyezkedők, elégedetlenek, szempontjából, biztonságukat, szemezgettünk, jövedelemmel, statisztikák, rendelkeztek, nagyvilágban, kiadványából, szükségszerű, eredményekre, kifizetésére, pozitívabban, biztonságban, ugyanennyien, elégedettség, mérséklődött, leggazdagabb, összefüggnek, végzettekhez, adatfelvétel, helyzetükről, helyzetükkel, befolyással, négytizedét, háztartások, találhatunk, háztartások anyagi, jóllét magyarországi, korábban mért, 2006-os csúcsnál, jövedelem nagyságára, egyén gazdasági, iskolai végzettség, háztartás típusa, nevelt gyermekek, elmúlt évben, felsőfokú végzettséggel, legfeljebb általános, különbség pedig, elmúlt nyolc, nagyobb méretért, nagyvilágban itthon,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szívem tiéd  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Garai Gábor - Takarítás  Akik bántanak téged  Gonosz démon-álarc  Akarat  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Akarat  Neked tudnod kell  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Az igazi szeretetért rendszeri...  A másik dolog,  Adakozás  Akarat  A jó emberek mindig szépek mar...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Szívem  Facebookon kaptam  Png nő  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Akarat  Fehér virág  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Az engedelmesség miért nem vál...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Nevem  képre írva  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Nevem  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Lóhere  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Őrizkednünk kell...  Png férfi  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Paul David Tripp Április 21  Kaffka_Margit  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Leonardo da Vinci gondolata  Hiányzik  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Garai Gábor - Takarítás  Éretlen vers  Próbálj meg ...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Kerüld el az evangélium örömén...  Paul David Tripp Április 21  Png nő  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Alázat  Szép álmokat!  Albert Einstein gondolata  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Alázat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Akarat  Akarat  Png csokor 
Bejegyzés Címkék
háztartások anyagi, jóllét magyarországi, korábban mért, 2006-os csúcsnál, jövedelem nagyságára, egyén gazdasági, iskolai végzettség, háztartás típusa, nevelt gyermekek, elmúlt évben, felsőfokú végzettséggel, legfeljebb általános, különbség pedig, elmúlt nyolc, nagyobb méretért, nagyvilágban itthon, leggazdagabb réteg, népesség felső, összes jövedelem, összjövedelemből való, eredmény lesújtó, utolsó helyre, 2012-es adatfelvétel, régióból többek, hátulról második, magyar statisztikák, listavezető norvégokat, nagyobb kiadásra, uniós átlag, magyar eredményekre, gyermeket nevelő, jövőre vonatkozó, gyermekét vagy, gyermek nélküli, egyedül élők, felnőtt társsal, országos értékhez, 0-tól 10-ig, teljesen elégedett, anyagi helyzetükről, skála felső, felnőtt lakosság, anyagi helyzetét, anyagi helyzet, jövedelmi helyzettől, elégedettség mértéke, objektív mutatókkal, jövedelem szerint, háztartások fele, következő évben, anyagi helyzete, aktuális anyagi, alsó jövedelmi, felső ötödben, legalsó jövedelmi, leggazdagabb jövedelmi, javult vagy, fiatal felnőttek, idősebbek korosztályokban, háztartástípusok, összjövedelemből, elégedettségünk, korosztályokban, pesszimistákat, magyarországon, magyarországi, végzettséggel, elhelyezkedők, elégedetlenek, szempontjából, biztonságukat, szemezgettünk, jövedelemmel, statisztikák, rendelkeztek, nagyvilágban, kiadványából, szükségszerű, eredményekre, kifizetésére, pozitívabban, biztonságban, ugyanennyien, elégedettség, mérséklődött, leggazdagabb, összefüggnek, végzettekhez, adatfelvétel, helyzetükről, helyzetükkel, befolyással, négytizedét, háztartások, találhatunk, hollandokat, várakozások, sereghajtók, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1999
  • e Hét: 7731
  • e Hónap: 18842
  • e Év: 172338
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.