|
2019-04-23 14:08:46, kedd
|
|
|
|
|
|
Főleg, ha hagyományos, parasztsonkát főztünk Húsvétra - fordulhat elő, hogy még maradt belőle rendesen.
Viszont ezzel nincs vész, mert hűtőben még főzve is sokáig eltartható, hisz így is jócskán sós, és füstölt.
Ha mostanában nem akarunk sonkára nézni, elég volt most az Ünnepkor, akkor porciózzuk ki, rakjuk zacskóba, vagy fóliába, aztán menjen a fagyasztóba. Néhány hónapon keresztül akár babgulyásba, bablevesbe, krumplilevesbe, rakott krumpli megbolondítására, de rántottába is tökéletes. Volt olyan ismerősöm, aki ledarálta és fasírtot készített belőle, ugyancsak finom csemege lett.
Ha tojás is maradt, akkor készíthetünk belőle tojáskrémet. Kell hozzá annyi vaj, vagy margarin, amivel kenhetővé tudjuk összefogni az apróra tört keménytojást. Rakunk bele egy pici sót, egy mokkáskanálnyi - csapott - borsot, és ennyi. Ezeket összekeverjük, és már kenhetjük is.
De csinálhatunk belőle tojás pörköltet is, bár ha elegünk van a tojásból, akkor annak semmilyen formájára nem tudunk nézni.
Sokáig ne tartogassuk, mert bár vannak akik úgy gondolják, hogy a keménytojásnak hűtőben semmi baja nem lehet, ez nem így van. Inkább egy kis pocsékolás, mint egy jókora gyomorrontás.
A sonka levét is hasznosíthatjuk - ha hagyományos volt - krumplileves, bableves, babgulyás készíthető vele, feldobja, teljesen más ízhatást érünk el vele, mint egy hagyományossal. Sokan azt mondják, hogy nem szabad felhasználni, mert egészségtelen. Ez botorság. Bárhogy főzzük, bármennyire főzzük is a sonkánkat, az ízesítő, és füstanyagok nagyon nagy része benne marad. Ami kifő, és távozik belőle, csak egy töredéke az egésznek. Ilyen alapon akkor a sonkánkat kellene kidobni, mert az jóval "egészségtelenebb", mint a főzőlé.
Ha nem hagyományos füstölésű sonkát vettünk, hanem gyorspácoltat - és még maradt belőle, akkor azt próbáljuk meg egy-két napon belül felhasználni, mert rövid időre, kifejezetten a Húsvéti ünnepek "kibírására" készítették, lényegesen romlandóbb, mint hagyományos társai |
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia |
|
Címkék: megbolondítására, egészségtelenebb, hasznosíthatjuk, hagyományossal, keménytojásnak, mokkáskanálnyi, krumplilevesbe, egészségtelen, gyorspácoltat, összekeverjük, parasztsonkát, csinálhatunk, krumplileves, kifejezetten, felhasználni, keménytojást, gyomorrontás, készíthetünk, bármennyire, tartogassuk, hagyományos, füstanyagok, fagyasztóba, tojáskrémet, készítették, babgulyásba, rántottába, összefogni, porciózzuk, bablevesbe, pocsékolás, kibírására, lényegesen, romlandóbb, készíthető, mostanában, apróra tört, keménytojásnak hűtőben, jókora gyomorrontás, sonka levét, sonkánkat kellene,
|
|
|
|
apróra tört, keménytojásnak hűtőben, jókora gyomorrontás, sonka levét, sonkánkat kellene, megbolondítására, egészségtelenebb, hasznosíthatjuk, hagyományossal, keménytojásnak, mokkáskanálnyi, krumplilevesbe, egészségtelen, gyorspácoltat, összekeverjük, parasztsonkát, csinálhatunk, krumplileves, kifejezetten, felhasználni, keménytojást, gyomorrontás, készíthetünk, bármennyire, tartogassuk, hagyományos, füstanyagok, fagyasztóba, tojáskrémet, készítették, babgulyásba, rántottába, összefogni, porciózzuk, bablevesbe, pocsékolás, kibírására, lényegesen, romlandóbb, készíthető, mostanában, eltartható, babgulyás, keresztül, ugyancsak, készített, semmilyen, tökéletes, ledarálta, formájára, sonkánkat, gondolják, pörköltet, kenhetjük, füstölésű, próbáljuk, kenhetővé, fordulhat, ismerősöm, egésznek, botorság, ízhatást, tojásból, bableves, feldobja, margarin, teljesen, töredéke, fasírtot, ünnepkor, rendesen, húsvétra, zacskóba, akarunk, csapott, sonkára, bárhogy, fóliába, füstölt, vettünk, hűtőben, viszont, főztünk, ünnepek, húsvéti, ízesítő, elegünk, jócskán, mondják, krumpli, távozik, csemege, hónapon, kellene, kidobni, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
380 db bejegyzés |
e év: |
2714 db bejegyzés |
Összes: |
127944 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 963
- e Hét: 17778
- e Hónap: 39881
- e Év: 318106
|
|
|