Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ferenc Pápa: Aki szereti Istent, az szereti felebarátját is.
  2019-01-11 14:38:03, péntek
 
  Ferenc pápa csütörtök reggeli homíliája a Szent Márta-házban.
Ha nem szereted testvéredet, akkor nem szeretheted Istent. Erre emlékeztetett Ferenc pápa a reggeli szentmisén. A hit adja meg az erőt, hogy mindenkiért imádkozzunk, barátainkért éppúgy, mint ellenségeinkért. A hit segít, hogy ne tápláljunk magunkban féltékenységet és irigységet, hogy ne beszéljünk ki másokat a hátuk mögött. Ha így szeretünk, legyőzzük a világ szellemét, mely hazug és megosztó.
Gedő Ágnes / Debora Donnini - Vatikán
*
Szeressük embertársainkat
A mai szentlecke Szent János apostol első leveléből arra int, hogy szeressük embertársainkat. ,,Szeressük Istent, mert ő előbb szeretett minket! Aki azt mondja: ,,Szeretem Istent", de testvérét gyűlöli, az hazug. Mert aki nem szereti testvérét, akit lát, hogyan szeretheti Istent, akit nem lát? Ezt a parancsot kaptuk tőle, hogy aki szereti Istent, szeresse testvérét is. Mindenki, aki hiszi, hogy Jézus a Krisztus, az az Isten szülötte; aki pedig a szülőt szereti, szereti a szülöttét is. Abból tudjuk meg, hogy szeretjük Isten gyermekeit, ha szeretjük az Istent, és eleget teszünk parancsainak. Mert az az Isten iránti szeretet, hogy megtartjuk parancsait. Parancsai nem nehezek. Mert mindenki, aki az Istentől született, legyőzi a világot. És ez a győzelem - győzelem a világ fölött! - a mi hitünk." (1Jn 4,19-5,4)

A világ szelleme hazug és megosztó
Ferenc pápa homíliájában a szentleckéből indult ki, melyben János a világ szelleméről beszél. Amikor azt mondja, hogy aki Istentől született, legyőzi a világot, akkor a mindennapok harcára gondol, amelyet a világ szellemével vívunk. Ez ugyanis hazug, a látszatra épül tartalom nélkül, míg Isten Lelke igaz. A világ szelleme a hiúságé, az erőtlen dolgoké, amelyeknek nincs alapjuk, ezért romba dőlnek. Olyanok, mint a farsangi csörögefánk - amit egy olasz dialektusban (bugie ligur dialektusban - a szerk.) hazugságnak hívnak. Nem tömörek, tele vannak levegővel éppúgy, mint a világias gondolkodás. Felfújt és megtéveszt, mert a hazugság atyjának gyermeke - magyarázta a pápa.

A valóságost szeresd, amit látsz
János apostol megmutatja nekünk Isten Lelkének konkrét útját, ami nem fantázia szüleménye: ott a szó és a tett megegyezik. Ha megvan benned Isten Lelke, akkor jó dolgokat fogsz cselekedni. És itt az apostol egy hétköznapi dolgot mond: aki nem szereti testvérét, akit lát, az nem szeretheti Istent, akit nem lát. Ha te nem vagy képes szeretni egy olyan dolgot, amit látsz, akkor hogyan fogsz szeretni egy olyat, amit nem látsz? Az fantázia - emelte ki a pápa, majd arra buzdított, hogy szeressük azt, amit látunk, meg tudunk érinteni, ami valóságos. Ne pedig a fantáziadolgokat, amiket nem látunk.

A világias gondolkodás megosztja a családokat, a közösségeket és a társadalmat
Ha nem vagy képes szeretni Istent a konkrét dolgokban, akkor nem igaz, hogy szereted Istent. A világias gondolkodás megosztást szül. Amikor beszüremkedik a családba, a közösségbe, a társadalomba, mindig megosztást teremt. A széthúzás nő, megjelenik a gyűlölet és a háború. János tovább megy: Aki azt mondja:,,Szeretem Istent", de testvérét gyűlöli, az hazug. Vagyis a világias szellem gyermeke, ami tömény hazugság, puszta látszat. Jót tesz nekünk, ha elgondolkodunk rajta: mi szeretjük-e Istent? Aztán menjünk a ,,próbakőhöz" és lássuk, hogyan szeretjük a testvérünket, akkor látjuk, hogyan szeretünk valójában.

Aki szeret, az imádkozik felebarátaiért
Ferenc pápa három ismertetőjegyet sorolt föl arra vonatkozóan, ha valaki nem szereti testvérét. Sokféleképpen lehet mosolyogni. A cirkuszi bohócok is mosolyognak, mégis belül sírnak sokszor. Először is imádkozzunk felebarátunkért, azokért is, akiket ellenszenvesnek tartunk és tudjuk, hogy nem szeretnek minket. Azért is, aki gyűlöl minket, aki az ellenségünk - ahogy Jézus mondta. Ha nem imádkozom, az annak a jele, hogy nem szeretek. Az első jel, a kérdés, amit tegyünk föl magunknak: imádkozom az emberekért? Mindegyikért, konkrétan, a rokonszenves és számomra ellenszenves személyekért, a barátaimért és az ellenségeimért. Ez az első.

Ne hagyjuk elhatalmasodni a negatív érzéseket
A második jel: amikor fölfedezem magamban a féltékenység, az irigység érzését és kedvem támad rosszat kívánni a másiknak... az annak a jele, hogy nem szeretek. És itt meg kell állnom. Nem szabad hagyni, hogy növekedjenek ezek az érzések: veszélyesek. Ne hagyjuk elhatalmasodni őket! - figyelmeztetett a pápa.

A pletykálkodás azt jelzi, hogy nem szeretünk
Végül pedig a harmadik jel a mindennapokban arra, hogy nem szeretjük felebarátunkat, tehát nem mondhatjuk, hogy szeretjük Istent: a pletykálkodás. Véssük bele agyunkba és szívünkbe világosan: ha pletykálkodom, nem szeretem Istent, mert a pletykával tönkreteszem a másikat. A pletyka olyan, mint a mézes cukorka, finom, eteti magát, aztán a sok cukorkától gyomorrontást kapunk. Mert finom, ,,édes" pletykálkodni, jó dolognak tűnik, csak éppen rombol. Ez pedig azt jelzi, hogy nem szeretünk. Ha valaki abbahagyja egyszer s mindenkorra a pletykálkodást, az Ferenc pápa szerint nagyon közel van Istenhez, mert ezzel védi felebarátját, megőrzi felebarátjában Istent.

A hit segít a világias gondolkodást leküzdeni
A világ szellemét a hit lelkületével tudjuk legyőzni. Azzal, ha hiszünk benne, hogy Istent látjuk fivérünkben, nővérünkben. Hitünk legyőzi a világot. Csak nagy hittel lehet ezen az úton járni, nem a józan ész emberi gondolataival, nem, arra nincs szükség. Segít, de nem erre van szükség ebben a küzdelemben. Csak a hit adja meg az erőt ahhoz, hogy ne pletykálkodjunk, hogy imádkozzunk mindenkiért, ellenségeinkért is, és ne hagyjuk elhatalmasodni a féltékenységet és az irigységet. Az Úr Szent János apostol első levelének ezzel a szakaszával azt kéri tőlünk, hogy legyünk konkrétak a szeretetben. Szeresd Istent: de ha nem szereted testvéredet, nem szeretheted Istent. És ha azt mondod, hogy szereted testvéredet, de valójában nem szereted, gyűlölöd őt, akkor hazug vagy.

Képen: Ferenc pápa szentmiséje a Szent Márta-ház kápolnájában
...... .......



...... ......

 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: fantáziadolgokat, embertársainkat, felebarátunkért, ismertetőjegyet, pletykálkodjunk, figyelmeztetett, ellenszenvesnek, ellenségeinkért, féltékenységet, elhatalmasodni, elgondolkodunk, ellenségeimért, felebarátjában, mindennapokban, pletykálkodást, felebarátaiért, felebarátunkat, pletykálkodás, sokféleképpen, gyomorrontást, szentleckéből, gondolataival, beszüremkedik, pletykálkodni, pletykálkodom, emlékeztetett, személyekért, parancsainak, homíliájában, közösségeket, felebarátját, tönkreteszem, ellenszenves, rokonszenves, növekedjenek, mindegyikért, reggeli szentmisén, hátuk mögött, világ szellemét, parancsot kaptuk, szülőt szereti, győzelem –, világ fölött, világ szelleme, szentleckéből indult, világ szelleméről, mindennapok harcára, világ szellemével, látszatra épül, erőtlen dolgoké, farsangi csörögefánk, olasz dialektusban, Ferenc Pápa, Szent Márta-házban, Gedő Ágnes, Debora Donnini, Szent János, Szeressük Istent, Szeretem Istent”, Isten Lelke, Isten Lelkének, Szeresd Istent, Szent Márta-ház,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nagy és kis csodák  Vidámság  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Jó éjszakát  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Tanmese  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kertem  Különleges  Facebookon kaptam  40 felett  Ismeretlen: Ikarusz monda  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  képre írva  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Vidámság  Magamnak  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Müller Péter tollából  különleges  Tanácsok egy pszichológustól  Annyira tisztelem a szabadságo...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Nevelőszülőkhöz adták,  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Hamvas Béla  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vidámság  40 felett  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Csend  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Paul David Tripp Április 12  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  József Attila - Kopogtatás nél...  James Allen  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Magamnak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Egy barátság története  Esterházy Péterre emlékezünk  Mindent de mindent visszakap 
Bejegyzés Címkék
reggeli szentmisén, hátuk mögött, világ szellemét, parancsot kaptuk, szülőt szereti, győzelem &#8211, világ fölött, világ szelleme, szentleckéből indult, világ szelleméről, mindennapok harcára, világ szellemével, látszatra épül, erőtlen dolgoké, farsangi csörögefánk, olasz dialektusban, világias gondolkodás, hazugság atyjának, valóságost szeresd, tett megegyezik, hétköznapi dolgot, olyan dolgot, fantázia &#8211, konkrét dolgokban, világias szellem, imádkozik felebarátaiért, cirkuszi bohócok, negatív érzéseket, irigység érzését, mindennapokban arra, pletykával tönkreteszem, pletyka olyan, mézes cukorka, világias gondolkodást, úton járni, erőt ahhoz, fantáziadolgokat, embertársainkat, felebarátunkért, ismertetőjegyet, pletykálkodjunk, figyelmeztetett, ellenszenvesnek, ellenségeinkért, féltékenységet, elhatalmasodni, elgondolkodunk, ellenségeimért, felebarátjában, mindennapokban, pletykálkodást, felebarátaiért, felebarátunkat, pletykálkodás, sokféleképpen, gyomorrontást, szentleckéből, gondolataival, beszüremkedik, pletykálkodni, pletykálkodom, emlékeztetett, személyekért, parancsainak, homíliájában, közösségeket, felebarátját, tönkreteszem, ellenszenves, rokonszenves, növekedjenek, mindegyikért, dialektusban, féltékenység, társadalomba, gondolkodást, lelkületével, testvérünket, barátainkért, kápolnájában, küzdelemben, barátaimért, mindennapok, testvéredet, imádkozzunk, mindenkiért, szakaszával, szeretheted, szeretetben, hazugságnak, szentmiséje, vonatkozóan, gondolkodás, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2065
  • e Hét: 13127
  • e Hónap: 25803
  • e Év: 259550
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.