Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Már tarthatatlan a magyar bérszint: nálunk a legalacsonyabba
  2016-01-31 11:56:45, vasárnap
 
  Már tarthatatlan a magyar bérszint: nálunk a legalacsonyabbak a fizetések


Hancz Gábor

2016.01.30. 07:42
Egyre több területen alakul ki nagy munkaerőhiány, aminek egyik oka a ,,munkabérhiány": az itthoni fizetések rendkívül alacsonyak, nemcsak Ausztriához vagy Németországhoz, hanem csaknem mindegyik volt szocialista országhoz képest.


A magyar béreknek ezer euróval, azaz nagyjából 310 ezer forinttal szabadna csak elmaradniuk a nyugatiaktól, hogy meg lehessen állítani az elvándorlást - lapunk kérdésére ezt állította Dalányi László, a Manpower-Group Magyarország ügyvezető igazgatója.

A szakember a számot azzal indokolta, hogy ennyivel kerül többe, ha valaki a Lajtán túl lakik (és dolgozik), mintha ugyanezt hazánkban teszi. A bérkülönbség azonban ennél jóval nagyobb.

Az Európai Unió statisztikai szervezete, az Eurostat 2014-es adatai szerint Ausztriában évi 27.843, Németországban pedig 27.782 euró volt az átlagkereset, ami havi 2320, illetve 2315 eurós - vagyis 310 forintos árfolyammal számolva csaknem 720 ezer forintos - összeget jelent. A magyar átlag ezzel szemben mindössze évi 6385, azaz havi 532 eurót (tehát mintegy 165 ezer forintot) tett ki abban az esetben, ha valaki nem tudott érvényesíteni gyermekek utáni adókedvezményt. Ennél is nagyobb baj, hogy a hazai bérek már a kelet-európaiaktól is elmaradtak. Címoldali hírgrafikánkból látható, hogy a dolgozók Litvánia, Románia és Bulgária kivételével mindegyik volt szocialista országban többet keresnek, mint nálunk. Ha az éves összeget havira és forintra számoljuk át, kiderül, hogy a lett átlagfizetés 178 ezer, a lengyel 197 ezer, a szlovák 206 ezer, a horvát 220 ezer, a cseh 225 ezer, az észt 258 ezer, a szlovén pedig 308 ezer forint körül volt tavalyelőtt. Emiatt lehet, hogy míg néhány éve még Szlovákiából jöttek át sokan dolgozni Magyarországra, például a győri Audi- vagy az esztergomi Suzuki-gyárba, addig mostanra fordulni látszik az irány, és - ahogy arról január 21-i számunkban írtunk - északi szomszédunktól toboroznak magyar munkásokat ottani üzemekbe.



Javuló alkupozícióban

Dalányi László, a Manpower-Group Magyarország ügyvezető igazgatója úgy látja, hogy részben az alacsony magyar bérek következményeként mára sok területen - az építőipartól az egészségügyön át a járműgyártásig - rendkívüli mértékű munkaerőhiány alakult ki, s így a dolgozók jobb alkupozícióban vannak. A szakember megjegyezte, hogy például az informatikusok tavaly 20 százalék körüli béremelést értek el Magyarországon átlagosan, de az ilyen lépések egyre kevésbé kerülhetők el más területeken is. Nem véletlen, hogy az Auchan tavaly év közben 10 százalékkal növelte alkalmazottai fizetését, hogy meg tudja tartani őket.

Nincs elég szakmunkás

Az ő szavaival egybecseng az, amit Paár Attila, a győri West Hungária Bau Kft. ügyvezető igazgatója mondott a Kisalföldnek. ,,Azoknál a tevékenységeknél, amelyek gépesítettek - tipikusan ilyen az útépítés -, nincs gond, de óriási a baj a kézi erőt igénylő szakipari munkáknál. Nagy a hiány ács-állványozóból, kőművesből, hideg-meleg burkolóból, gipszkartonozóból, hogy csak néhányat említsek. Mi is azonnal fel tudnánk venni száz jó szakmunkást" - fejtette ki.

Az ügyvezető szerint ennek nem csak a ,,munkabérhiány" az oka, javítana a helyzeten, ha a szakmunkásképzést tovább erősítenék. Kőfaragóképzés például már jó ideje nincs az országban, így az ilyen szakmával rendelkezők olyan kevesen vannak, hogy maguk határozzák meg, mennyiért hajlandók elvégezni egy munkát.

Paár Attila úgy látja, e kényszer hatására tavaly más területen is megkezdődtek a nagyobb ütemű béremelések, alvállalkozóiknál például 20-30 százalékkal nőtt a bérköltség. ,,A folyamat erősödni fog, mert a családi otthonteremtési kedvezmény, a csok kibővítése miatt sokkal több lakásra lesz igény, amit valakiknek fel kell építeni" - adott előrejelzést az üzletember.
Az építőipart is sújtja a munkaerőhiány, óriási a baj a kézi erőt igénylő szakipari munkáknál. Emiatt tavaly egyes cégek már nagyobb béremelésre kényszerültek.
Az építőipart is sújtja a munkaerőhiány, óriási a baj a kézi erőt igénylő szakipari munkáknál. Emiatt tavaly egyes cégek már nagyobb béremelésre kényszerültek.

Rejtélyes lemaradás

A munkaerőhiány egyik legnagyobb érintettje - főleg térségünkben - az autóipar. A győri ipari parkban működő, beszállítóként dugattyúkat, karosszériaelemeket és műanyag alkatrészeket gyártó Erbslöh Hungária Kft. gazdasági vezetője, dr. Antreter Ferenc szerint a helyzet az utóbbi két évben lett sokkal rosszabb. A szakember számára - mint azt a Kisalföldnek elmondta - rejtély, hogy az elmúlt nyolc-kilenc esztendőben miért maradtak le a magyar fizetések. Márpedig hogy így történt, számára is világos, német anyacégük ugyanis tavaly többek között ezt is felmérte hazánkra, valamint Szlovákiára, Cseh- és Lengyelországra vonatkozóan.
Ahogy sok más cég, úgy az Erbslöh Hungária Kft. is a szokásosnál nagyobb béremelést adott dolgozóinak tavaly, a törzsgárdajuttatásait pedig még jelentősebb mértékben növelte. Emellett igyekeznek a dolgozókra más téren is odafigyelni, és családias légkört fenntartani, mert sokaknak a pénzen túl ez is számít.
A kérdés csak az, mikor jön el a magyarországi cégek többségénél az a pillanat, amikor felismerik, hogy ha nem zárkóztatják fel a béreket legalább a szlovák, lengyel, cseh szintre, akkor nem lesz, aki megfelelő színvonalon elvégzi a munkát. Egyelőre még nem tartunk itt: a Korn Ferry Hay Group decemberi, több mint 500 hazai cég válaszai alapján készült felmérése szerint az érintett vállalkozások 2,9 százalékos béremelésre készülnek idén, ami a várható inflációnál ugyan magasabb, de áttörésnek nem nevezhető.


http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/mar_tarthatatlan_a_magyar_berszint_nalunk_a_l egalacsonyabbak_a_fizetesek/2461401/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: legalacsonyabbak, tevékenységeknél, otthonteremtési, lengyelországra, hírgrafikánkból, adókedvezményt, kőfaragóképzés, beszállítóként, informatikusok, magyarországon, németországhoz, alkupozícióban, járműgyártásig, szomszédunktól, németországban, magyarországra, vállalkozások, munkaerőhiány, kényszerültek, magyarországi, munkabérhiány, állványozóból, alkalmazottai, alkatrészeket, egészségügyön, érvényesíteni, megkezdődtek, átlagkereset, építőipartól, európaiaktól, magyarország, átlagfizetés, tarthatatlan, bérkülönbség, statisztikai, szlovákiából, magyar bérszint, itthoni fizetések, magyar béreknek, elvándorlást –, számot azzal, bérkülönbség azonban, magyar átlag, hazai bérek, dolgozók Litvánia, éves összeget, lett átlagfizetés, szlovén pedig, győri Audi-, esztergomi Suzuki-gyárba, alacsony magyar, járműgyártásig –, Hancz Gábor, Dalányi László, Manpower-Group Magyarország, Európai Unió, Paár Attila, West Hungária Bau Kft, Erbslöh Hungária Kft, Antreter Ferenc, Korn Ferry Hay Group,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Radikális szeretet  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Adakozás  Akarat  Facebookon kaptam  Png virág  Jónás Tamás – Végtelen b...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Kerüld el az evangélium örömén...  Egy maradéktalanul uralt világ  Hiányzik  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Elköszönt  Png csokor  Garai Gábor - Takarítás  Garai Gábor - Takarítás  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Albert Einstein gondolata  Éretlen vers  Zilahy Lajos gondolata  A televizió nem a kultúrát kép...  Mindig jusson idő nevetni  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Idő  Facebookon kaptam  Adakozás  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Akarat  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Szép napot kívánok  Alázat  Éretlen vers  Garai Gábor - Takarítás  Kerüld el az evangélium örömén...  Png lepke  Png lepke  s immár én is felragyogva, ért...  A másik dolog,  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Irgalom és ítélet  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Adakozás  Png cica  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Hiányzik  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png kutya  Adakozás  Png ház  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  képre írva  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Png ház  Akarat  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Zilahy Lajos gondolata  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Nagyi telefonál  Szabolcska Mihály – Ákác...  Németh László tollából  Akarat  Facebookon kaptam  Akarat  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Kellemes délutánt kívánok  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png rózsa csokor  Őrizkednünk kell...  Julian Brass gondolata 
Bejegyzés Címkék
magyar bérszint, itthoni fizetések, magyar béreknek, elvándorlást &#8211, számot azzal, bérkülönbség azonban, magyar átlag, hazai bérek, dolgozók Litvánia, éves összeget, lett átlagfizetés, szlovén pedig, győri Audi-, esztergomi Suzuki-gyárba, alacsony magyar, járműgyártásig &#8211, dolgozók jobb, szakember megjegyezte, informatikusok tavaly, ilyen lépések, győri West, útépítés &#8211, kézi erőt, hiány ács-állványozóból, ügyvezető szerint, szakmunkásképzést tovább, ilyen szakmával, nagyobb ütemű, folyamat erősödni, családi otthonteremtési, csok kibővítése, munkaerőhiány egyik, győri ipari, szakember számára, elmúlt nyolc-kilenc, magyar fizetések, szokásosnál nagyobb, kérdés csak, magyarországi cégek, béreket legalább, érintett vállalkozások, várható inflációnál, legalacsonyabbak, tevékenységeknél, otthonteremtési, lengyelországra, hírgrafikánkból, adókedvezményt, kőfaragóképzés, beszállítóként, informatikusok, magyarországon, németországhoz, alkupozícióban, járműgyártásig, szomszédunktól, németországban, magyarországra, vállalkozások, munkaerőhiány, kényszerültek, magyarországi, munkabérhiány, állványozóból, alkalmazottai, alkatrészeket, egészségügyön, érvényesíteni, megkezdődtek, átlagkereset, építőipartól, európaiaktól, magyarország, átlagfizetés, tarthatatlan, bérkülönbség, statisztikai, szlovákiából, kisalföldnek, gépesítettek, elvándorlást, előrejelzést, nyugatiaktól, térségünkben, zárkóztatják, vonatkozóan, ausztriához, szlovákiára, esztendőben, dugattyúkat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 336
  • e Hét: 1823
  • e Hónap: 12934
  • e Év: 166430
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.