Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tanácsköztársaság kikiáltásának 100. évfordulója
  2019-03-21 21:07:20, csütörtök
 
  1919. március 21.
Leninék Kun Bélát először nem Pestre, hanem Bécsbe küldték, hogy elindítsa a világforradalmat, de az ottani kudarc után végül mégis Magyarország lett számára a műveleti terület. Hogy lehetséges, hogy miközben nálunk még igazán komoly munkásosztály sem létezett, a kommunisták mégis hatalomra tudtak kerülni, és 133 napig tartotta magát a világ második proletárdiktatúrája?

- Tanácsköztársaság:
A tanácsköztársaság vagy szovjetköztársaság olyan államforma illetve kormányzati forma, amelyben a hatalmat közvetlenül munkástanácsok, szovjetek gyakorolják. A fogalom a köztudatban szorosan kötődik a kommunista államokhoz, habár eredetileg nem egy meghatározott politikai irányzathoz kapcsolódott, hanem a történelem során valaha létrejött demokráciák egy sajátos, nem parlamentáris népuralmi formáját jelölte, amely inkább csak a demokratikus centralizmus szervezeti elvének alkalmazási kísérlete volt. 1919. március 21-én Budapesten kiáltották ki a Magyarországi Tanácsköztársaságot, létrehozva Magyarországon is a proletariátus diktatúráját, ahol a hatalom csak a Kommunisták Magyarországi Pártját (KMP) illette meg.
Az oroszországi tanácsköztársaság (szovjetköztársaság) (1917-1922)
Oroszországban az első munkás- és katonatanácsok az 1905-ös forradalom idején alakultak. Az első világháborút és az 1917-es februári forradalmat követően újraalakultak. Ezt követően - szemben Lvov herceg majd Kerenszkij polgári jellegű, koalíciós Ideiglenes Kormányával - a Lenin vezette bolsevik párt (akkor még Ösz oroszországi Szociáldemokrata Párt) kiadta a ,,Minden hatalmat a szovjeteknek!" jelszót. A hatalom fegyveres átvételére végül 1917. november 7-én (a régi juliánus naptár szerint október 26-án, innen az októberi forradalom elnevezés) került sor, amikor a Kerenszkij-kormány megdöntése után a pétervári szovjet vette át az állam irányítását. Az első szovjet kormány még koalíciós kormány volt, de 1918-ban már csak bolsevikokból állt, akik (a gyorsan kirobbanó polgárháborúra hivatkozva) proletárdiktatúrát vezettek be.
Szovjet-Oroszországból és az egykori Orosz Birodalom területén létrejött bolsevik államból 1922-ben alakult meg a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége, közkeletű elnevezéssel Szovjetunió.
- Az első világháborút követő forradalmak idején rövid életű kommunista hatalomátvételek zajlottak le (Bajor Tanácsköztársaság: 1919. április 6-május 3., Szlovák Tanácsköztársaság 1919. június 16-ától július 7-ig). Ezek lényegében az orosz mintát követték, és az elnevezést is onnan vették át. Az orosz Tanácsköztársaságban, majd a Szovjetunióban a húszas évek elején sajátos bürokratikus, egypártrendszerű diktatúra jött létre, amelyben az eredeti hatalmi szerveknek, a szovjeteknek már csupán végrehajtó szerep jutott.
- Garbai Sándor és Kun Béla bejelentik a Magyar Tanácsköztársaság kikiáltását (1919)
Budapesti utcakép a kommün alatt, Dankó Ödön Védd meg! A proletárok hatalmát című plakátjával
A tanácsköztársaság Magyarország államformája volt 1919. március 21-étől 1919. augusztus 1-jéig. (Ezzel párhuzamosan a Magyar Népköztársaság elnevezés is használatban volt.)
- 1919. március 21-én az antant-hatalmak által küldött ultimátum hatására - amely a román közigazgatás kiterjesztését írta elő a Tisza vonaláig - lemondott az addigi polgári demokratikus koalíciós kormány, a gyengülő szociáldemokraták pedig bevonták az addigra a munkások körében megerősödött Kommunisták Magyarországi Pártját a hatalomba: a két párt egyesült és kikiáltották a Tanácsköztársaságot, létrejött a proletárdiktatúra.
- Orosz mintára munkástanács-igazgatást vezettek be az üzemekben, köztulajdonba vették a lakóházakat, szállodákat, oktatási intézményeket, üzleteket, végül pedig a földbirtokok szocializálásáról jelent meg rendelet. Mindez új problémák tömegét hozta felszínre a mindennapi élet és a termelés, elsősorban a frissen létrehozott magyar Vörös Hadsereg ellátása tekintetében.
- A Tanácsköztársaság folyamatos külső nyomás alatt állt, egységét csak erős hadsereggel tudta fenntartani. A Vörös Hadsereget a tisztikar is támogatta, és a sokat tapasztalt Stromfeld Aurél irányította. Az északi hadjárat sikerei után Clemenceau francia miniszterelnök politikai nyomására Kun Béla a Vörös Hadsereget visszarendelte az elfoglalt területekről, ez demoralizálta a katonákat, teljesen megtörte az addig győztes hadsereg morálját, a vöröskatonák közül sokan haza indultak. Stromfeld Aurél is lemondott posztjáról] A védtelenül maradt ország, a több irányból szorongató túlerővel szemben végül július 31-én összeomlott. Magyarország egész területét megszállták a világháborút megnyerő antant-országok csapatai.
*
- Magyarországi Tanácsköztársaság
Itt olvasható Link
*
- Példátlan volt a Tanácsköztársaság-féle állami erőszak - Bödők Gergely a Mandinernek.
Itt olvasható Link
*
- 1919. március 21. | Kikiáltják a magyarországi tanácsköztársaságot.
Itt olvasható Link
*
- Tanácsköztársaság lett a tanácstalan köztársaságból. Link

- Összeomlás, Tanácsköztársaság, Trianon videó Link

 
 
0 komment , kategória:  Trianon Országunk feldarabolás  
Címkék: hatalomátvételek, egypártrendszerű, világforradalmat, szociáldemokrata, oroszországban, munkástanácsok, magyarországon, szovjetunióban, visszarendelte, miniszterelnök, kiterjesztését, népköztársaság, polgárháborúra, köztársaságból, katonatanácsok, oroszországból, proletariátus, magyarországi, parlamentáris, meghatározott, újraalakultak, köztulajdonba, intézményeket, demoralizálta, bolsevikokból, munkásosztály, köztársaságok, magyarország, világháborút, elnevezéssel, bürokratikus, szovjeteknek, oroszországi, centralizmus, demokratikus, diktatúráját, ottani kudarc, műveleti terület, kommunisták mégis, világ második, tanácsköztársaság vagy, hatalmat közvetlenül, köztudatban szorosan, kommunista államokhoz, meghatározott politikai, történelem során, demokratikus centralizmus, proletariátus diktatúráját, hatalom csak, oroszországi tanácsköztársaság, első munkás-, 1905-ös forradalom, Leninék Kun Bélát, Magyarországi Tanácsköztársaságot, Kommunisták Magyarországi Pártját, Ideiglenes Kormányával, Szociáldemokrata Párt, Orosz Birodalom, Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége, Bajor Tanácsköztársaság, Szlovák Tanácsköztársaság, Garbai Sándor, Magyar Tanácsköztársaság, Dankó Ödön Védd, Magyar Népköztársaság, Vörös Hadsereg, Vörös Hadsereget, Stromfeld Aurél, Magyarországi Tanácsköztársaság, Bödők Gergely,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Krisztina b...  Egy tavasz  Egy tavasz  Szívek  Sorsunk miatt...  Mindig lesz olyan  Jázmin  Reményik Sándor: Pierrot &...  Nem kell hozzá fürdőruhás  Bársony székben  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jázmin  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Előfordul, hogy  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  40 felett  Annyira tisztelem a szabadságo...  Szép estét kedves látogatóimn...  Nevelőszülőkhöz adták,  Nem kell hozzá fürdőruhás  Andrássy Réka - A bolond Böske  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  képre írva  Hogyan válunk hűségesekké?  Paul Éluard - És egy mosoly  Egyszerű  Isten hűségének mértéke  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Robert Merle tollából  Emlékezz  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Szeretem ujjad karcsuságait,  Eduardo Sacheri gondolata  Reményik Sándor: Pierrot &...  Megígért békesség  Isten hűségének mértéke  Walter Chrysler mondta  Szép estét kedves látogatóimna...  Alvó cica  Az ember  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívek  Facebookon kaptam Krisztina b...  Mindent de mindent visszakap  Egyszerű  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Különleges  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Robert Merle tollából  Jó éjszakát  Szívek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Annyira tisztelem a szabadságo...  Tanácsok egy pszichológustól  Esterházy Péterre emlékezünk  Jó éjszakát  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Paul David Tripp Április 13  Önmaga ellenére  Tanmese  Facebookon kaptam Krisztinától  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Vito Giaquinto gondolata  "Ez egy csoda"  jó reggelt  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Alvó kislány  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Borzasztó 
Bejegyzés Címkék
ottani kudarc, műveleti terület, kommunisták mégis, világ második, tanácsköztársaság vagy, hatalmat közvetlenül, köztudatban szorosan, kommunista államokhoz, meghatározott politikai, történelem során, demokratikus centralizmus, proletariátus diktatúráját, hatalom csak, oroszországi tanácsköztársaság, első munkás-, 1905-ös forradalom, első világháborút, 1917-es februári, hatalom fegyveres, régi juliánus, októberi forradalom, pétervári szovjet, állam irányítását, első szovjet, gyorsan kirobbanó, egykori Orosz, orosz mintát, húszas évek, eredeti hatalmi, kommün alatt, proletárok hatalmát, tanácsköztársaság Magyarország, antant-hatalmak által, román közigazgatás, addigi polgári, gyengülő szociáldemokraták, munkások körében, földbirtokok szocializálásáról, mindennapi élet, frissen létrehozott, sokat tapasztalt, északi hadjárat, elfoglalt területekről, addig győztes, vöröskatonák közül, védtelenül maradt, több irányból, világháborút megnyerő, tanácstalan köztársaságból, hatalomátvételek, egypártrendszerű, világforradalmat, szociáldemokrata, oroszországban, munkástanácsok, magyarországon, szovjetunióban, visszarendelte, miniszterelnök, kiterjesztését, népköztársaság, polgárháborúra, köztársaságból, katonatanácsok, oroszországból, proletariátus, magyarországi, parlamentáris, meghatározott, újraalakultak, köztulajdonba, intézményeket, demoralizálta, bolsevikokból, munkásosztály, köztársaságok, magyarország, világháborút, elnevezéssel, bürokratikus, szovjeteknek, oroszországi, centralizmus, demokratikus, diktatúráját, vöröskatonák, kikiáltották, megerősödött, munkástanács, földbirtokok, tekintetében, közigazgatás, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3035
  • e Hét: 19427
  • e Hónap: 32103
  • e Év: 265850
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.