Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Útravaló – 2019. március 24., nagyböjt 3. vasárnapja
  2019-03-24 09:18:53, vasárnap
 
  Róma: Szent Lőrinc bazilika
...... ......


Ez a böjti vasárnap eredetileg a katekumenek felett mondott exorcizmus napja volt, amelyet Szent Lőrinc bazilikájában végzett a római egyház. A mise könyörgése ezért is szól a töredelmes bűnbánatról és a bűn sebeinek gyógyulásáról a böjt, az imádság, valamint az irgalmasság cselekedeteinek gyakorlása által. Szent Lőrincnek - legendája szerint - miközben tiszta, önmegtagadó életet élt, többször szembe kellett néznie a gonoszság művével. Amikor pedig elöljáróját, II. Szixtuszt letartóztatták, már egységben látta Krisztus keresztáldozatánál való szolgálatát önmaga odaajándékozásával: ,,Atyám, hová mégy fiad nélkül? - kérdezi a pápát. - Eddig sohasem mutattad be nélkülem a szentáldozatot! Mivel vontam most magamra haragodat? Talán hűtlennek találtál hivatalomban? Tégy csak újból próbára, és lásd, vajon méltatlant választottál-e egyházi szolgálatra, akire az Úr vérének kiosztását bíztad?" Lőrinc később börtönbe zárva kézfeltétellel, valamint a kereszt jelével gyógyította a vakokat, amely ugyancsak misztériumjelleget ölt a nagyböjti előkészület folyamán, hisz az igazi megvilágosodás a keresztség, amit az Egyház szolgálata a keresztből fakadó gyógyulásként juttat(ott) el hozzánk.
A keresztség szentségében az olajjal való megkenés, az ott elhangzó szabadító ima, és a mozdulatok, amelyekkel - a keresztségre készülő felnőttek szertartásában - a pap a kereszt jelével jelöli meg érzékszerveiket, többek között azt kéri a bűn rabságában sínylődő számára: ami eddig a gonoszság szolgálatában állt, az legyen ezentúl a kegyelem csatornája. Hasonló valósul meg a történeti időben is, amelynek igazi minőségét az evangélium tanítása szerint nem a hatalmasok és zsarnokok adják, hanem a kicsinyek, vagyis azok, akik ennek eseményeit az Úr példája szerint fogadják, és ezzel az eseményeket átváltoztatják.
A stációs szent legendája ezen a ponton találkozik az evangélium szakaszával, amelyben Jézust konkrét történelmi példákról értesítik, mégpedig a gonoszság erőinek tombolásáról. A történeti események különösképpen is fontosak Lukács, a történész evangélista számára, aki mindennek pontosan utánajár, és aki evangéliumát olyan bevezető résszel látja el, amely a kor történeti műveinek sajátja. Ennek üzenete, hogy Isten művét nem tudja végleg lerontani az ember gonoszsága, az Úr ereje éppen ezen körülmények között mutatkozik meg leginkább, aminek továbbvivője az Egyház. Így értjük meg, miért boldogok nála a szegények, a sírók, az éhezők: őket az Egyház teszi gazdaggá. Lőrinc és az első századok vértanúi e program legragyogóbb példái, akiket - hogy ma is megújuljon ez a szentségeszmény - a katekumenek és minden hívő elé állít az Egyház.
A szentmise kezdő könyörgése szerint a szent negyven napban erre a gyümölcstermésre böjttel, imával és jó cselekedettel készülhetünk fel, ez az, ami képes megtisztítani haszontalan életünket. Ám nem állhatunk meg ezeknél a cselekedeteknél csupán, a tisztulás útjáról rá kell lépnünk a megvilágosodás útjára, amikor azt is felismerjük, hogy a bűnös életvitel után hogyan tovább. Ahogy a nagyböjt a puszta világában felnyitja figyelmünket a húsvéti misztériumra, és arra irányulva vezeti tovább utunkat, úgy miközben böjtölünk, imádkozunk és gyakoroljuk a szeretet cselekedeteit, benső látásunknak fel kell ismernie azt is: ezeken keresztül miként tudunk Krisztussal egyesülni. Mert az Úr értünk hozott áldozatának megértése a vele való azonosulásban lesz egész egyéniségünket átfogó tapasztalattá, ami arra késztet minket, hogy korunk történeti körülményei közepette se váljunk megkeseredetté és életunttá, hanem lássuk meg, nyíljék fel a szemünk arra, hol akar bennünk gyümölcsöt teremni az Úr, általunk miként tud rést ütni a történelem, környezetünk és saját életünk zsákutcáinak falán.
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Címkék: gyümölcstermésre, érzékszerveiket, cselekedeteknél, szentségeszmény, cselekedeteinek, megkeseredetté, letartóztatták, szertartásában, egyéniségünket, szentáldozatot, kézfeltétellel, megvilágosodás, átváltoztatják, gyógyulásként, gyógyulásáról, cselekedeteit, tapasztalattá, különösképpen, azonosulásban, szolgálatában, bazilikájában, megtisztítani, cselekedettel, legragyogóbb, figyelmünket, misztériumra, továbbvivője, evangéliumát, tombolásáról, hivatalomban, szentségében, zsákutcáinak, keresztségre, választottál, környezetünk, készülhetünk, böjti vasárnap, katekumenek felett, római egyház, mise könyörgése, töredelmes bűnbánatról, irgalmasság cselekedeteinek, gonoszság művével, kereszt jelével, nagyböjti előkészület, igazi megvilágosodás, keresztből fakadó, keresztség szentségében, olajjal való, keresztségre készülő, gonoszság szolgálatában, legyen ezentúl, Szent Lőrinc, Szent Lőrincnek,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  képre írva  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Mai harmónia kártyám  Adakozás  Rátalálsz  Szép napot kívánok  Soha ne kedvezz...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Akarat  Szabolcska Mihály – Ákác...  Irgalom és ítélet  Png csokor  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Tavaszi kép  Rátalálsz  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Gonosz démon-álarc  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Reggel van  A boldog családok mind hasonló...  Png kislány  Sokan azt tartják  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Adakozás  A jó emberek mindig szépek mar...  A kételkedés kezelése  Egy lelki imádság  s immár én is felragyogva, ért...  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Nem számIt  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Adakozás  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Szép napot kívánok  Egy lelki imádság  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Png telefon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Akarat  Png kislány  Lóhere  A Megváltó szolgálatában  Miért nem menti meg Jézus a jó...  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Nem számIt  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  A jó emberek mindig szépek mar...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png telefon  Leonardo da Vinci gondolata  s immár én is felragyogva, ért...  Bounty krémes  Png telefon  A Megváltó szolgálatában  Nagyon különös  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Szép napot kívánok  Leonardo da Vinci gondolata  Minden harmadik...  Mi lenne ha  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Kövesd a cowboyt! 
Bejegyzés Címkék
böjti vasárnap, katekumenek felett, római egyház, mise könyörgése, töredelmes bűnbánatról, irgalmasság cselekedeteinek, gonoszság művével, kereszt jelével, nagyböjti előkészület, igazi megvilágosodás, keresztből fakadó, keresztség szentségében, olajjal való, keresztségre készülő, gonoszság szolgálatában, legyen ezentúl, kegyelem csatornája, történeti időben, evangélium tanítása, eseményeket átváltoztatják, stációs szent, ponton találkozik, evangélium szakaszával, gonoszság erőinek, történeti események, történész evangélista, ember gonoszsága, első századok, szentségeszmény &#8211, szentmise kezdő, szent negyven, gyümölcstermésre böjttel, cselekedeteknél csupán, tisztulás útjáról, megvilágosodás útjára, bűnös életvitel, puszta világában, húsvéti misztériumra, szeretet cselekedeteit, vele való, szemünk arra, gyümölcstermésre, érzékszerveiket, cselekedeteknél, szentségeszmény, cselekedeteinek, megkeseredetté, letartóztatták, szertartásában, egyéniségünket, szentáldozatot, kézfeltétellel, megvilágosodás, átváltoztatják, gyógyulásként, gyógyulásáról, cselekedeteit, tapasztalattá, különösképpen, azonosulásban, szolgálatában, bazilikájában, megtisztítani, cselekedettel, legragyogóbb, figyelmünket, misztériumra, továbbvivője, evangéliumát, tombolásáról, hivatalomban, szentségében, zsákutcáinak, keresztségre, választottál, környezetünk, készülhetünk, krisztussal, elöljáróját, katekumenek, látásunknak, előkészület, haszontalan, gyógyította, szolgálatra, önmegtagadó, körülmények, felismerjük, gyakoroljuk, szolgálatát, körülményei, áldozatának, eseményeket, szakaszával, irgalmasság, bűnbánatról, evangélista, eseményeit, kiosztását, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2395
  • e Hét: 14025
  • e Hónap: 47179
  • e Év: 280926
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.