Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Útravaló – 2019. március 25.
  2019-03-25 09:32:50, hétfő
 
  Képen: stációs bazilikánk Szent Márk pápa temploma,
...... .......


- Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)
Március 25-ét Tertullianus (Kr. u. 160-220) a kereszthalál, más iratok a teremtés napjaként említik, a III. századi források pedig már ekkorra helyezik az angyali üdvözlet napját. Azaz állítható, hogy az annunciáció ünnepe a forrás, és ehhez viszonyítva történt Urunk születésnapjának meghatározása. A felezőpontnál pedig elhelyezkedik a Keresztelő június 24-ei ünnepe, ekkor ugyanis elkezdenek rövidülni a napok, hogy felkészüljenek a Nap-felkeltére, ,,amikor nászházából kilép a Vőlegény (18. zsoltár). A kozmosz a valódi értelmét a teremtés elsőszülöttéből nyeri. Tőle kezdve egyértelmű, hogy a teremtés kalandja... nem az abszurdban és tragikusban végződik... Istennek a hetedik nappal kapcsolatos jóváhagyása igaz és végleges megerősítést nyert" (XVI. Benedek pápa).
A mai mise kezdőkönyörgése megvallja Jézus valóságos istenségét és emberségét, majd azért fohászkodik, hogy isteni természetének részesei lehessünk. Ez a nagy imádság mintegy kihangosítja a pap minden misében elhangzó csendes imáját: a bor és a víz titka által részesüljünk annak istenségében, aki kegyesen részese lett emberségünknek. A teremtés - a bor és a víz anyaga, valamint az emberré levés - a bor és a víz vegyítése, mely Jézus isteni és emberi természetére utal; és a keresztáldozat - amelynek a bor és víz mintegy formaadója lesz az Eucharisztiában, újra összefonódik minden misében, miként e napban a kozmosz árnyalatai a különböző üdvtörténeti események rétegei által.
A felajánló könyörgés az Egyház eredetének kezdetét ünnepli ma, ,,mert ha az Egyház a Fő és a tagok kapcsolata, akkor Krisztus és Mária kapcsolata már magának az Egyháznak a kezdete" (Barsi Balázs OFM), vagyis a Szent Szűz Jézus foganásában az Egyháznak nemcsak tagja, hanem Anyja is lett. De Mária anyasága a keresztáldozat megújításához vezet bennünket tovább, miként a pap az új Római misekönyv szerinti bevezető imában kéri Máriát: Ahogy ott álltál a kereszten függő édes Fiad mellett, úgy maradj mellettem, nyomorult bűnös mellett és minden pap mellett, aki ma itt és az egész szent Egyházban a szentáldozatot felajánlja! És ugyanígy a mise zárókönyörgése is arra irányítja figyelmünket, hogy Jézus valóságos istenségének és emberségének megvallása által igent mondtunk az Úrnak, s így juthatunk el az ő erejéből - miként Mária is ennek volt részese - a vele való teljes közösségvállalásra. Akiben a két természet átöleli egymást, és e legteljesebb szeretetben egyesül egymással, Isten megcsókol minket, és mi megcsókoljuk Istent - csodálkozhatunk rá Szent Bonaventura szavával a mai ünnepben a teremtés beteljesedésére, a megtestesülés és a megváltás titkára.
A szentmise áldozási énekében Izajás könyvét idézzük: Íme, a szűz fogan, és fiút szül... velünk az Isten. A prófétai szó az áldozáskor újból megénekli az Egyház anyaságát, mert az átváltoztatással az Egyház ismét igent mondott az Ige befogadására. De arra is utal, hogy a hívő lélek minden áldozáskor az angyali üdvözlet részeseként láthatja magát. Ezért sem helyes, hogy ilyenkor többek Hiszem!-mel válaszolnak a pap szavára. Ugyanis, ez a pont már nem a hitvallás helye - hit nélkül jelen se lehetnénk az áldozatbemutatásnál -, hanem az önátadás, a Legyen nekem a te igéd szerint! alkalma, amikor Mária ámenje ölt testet újból az Egyházban.
A teremtés fölött Isten Lelke lebegett, a Lélek ma Máriára száll le, hogy azután a Fiú ki- és rálehelhesse Lelkét a világra. Pünkösdkor a Lélek kiáradásával megszületik az apostoli Egyház, amely által Isten meghívja a világot a vele való találkozásra. És miként az angyali üdvözlet Máriája megmarad szűznek és elnyeri az anyaságot, ugyanezt állítjuk Krisztus testéről, az Egyházról. Tiszta, mert Krisztus testének feláldozása árán, csodálatos módon visszakapta tisztaságát, anya, mert a keresztségben általa születnek meg a lelkek az örök életre, az Eucharisztia elfogadásával pedig helye az Ige köztünk lakozásának.
Mai stációs bazilikánk Szent Márk pápa temploma, ahol az apszismozaik alsó szegélyében 12 bárányt látunk, amint Jeruzsálemből - a választott népből - és Betlehemből - a pogányok közül az Isten Báránya felé tartanak. A kép és az ünnep véletlenszerű egybeesése mintegy megjeleníti azt, amit Szent Atanáz püspöknél így olvasunk: Isten Fia azért lett az ember fiává, hogy az ember Isten Igéjével egyesülve és a gyermekké fogadást fölfogva Isten fiává legyen.
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Címkék: születésnapjának, átváltoztatással, kezdőkönyörgése, csodálkozhatunk, beteljesedésére, eucharisztiában, elsőszülöttéből, felkészüljenek, szentáldozatot, keresztáldozat, emberségünknek, zárókönyörgése, megújításához, véletlenszerű, jeruzsálemből, megtestesülés, felezőpontnál, elhelyezkedik, keresztségben, természetének, elfogadásával, boldogasszony, meghatározása, istenségének, figyelmünket, részesüljünk, emberségének, rálehelhesse, kihangosítja, eucharisztia, természetére, megcsókoljuk, tertullianus, apszismozaik, kereszthalál, befogadására, teremtés napjaként, angyali üdvözlet, annunciáció ünnepe, felezőpontnál pedig, valódi értelmét, teremtés elsőszülöttéből, teremtés kalandja…, hetedik nappal, nagy imádság, teremtés –, emberré levés, keresztáldozat –, kozmosz árnyalatai, különböző üdvtörténeti, felajánló könyörgés, tagok kapcsolata, Szent Márk, Gyümölcsoltó Boldogasszony, Barsi Balázs OFM, Szent Szűz Jézus, Szent Bonaventura, Isten Lelke, Isten Báránya, Szent Atanáz, Isten Fia, Isten Igéjével,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Baranyi Ferenc - N i n c s  Müller Péter tollából  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Magamnak  Alvó cicák  Egyszerű  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  József Attila - Kopogtatás nél...  Esterházy Péterre emlékezünk  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Krisztina b...  Paul David Tripp Április 15  Szép álmokat!  Önmaga ellenére  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Emlékezz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Otthon  Töröld le  Facebookon kaptam  Szívek  Előnyök, amelyeket a meditáció...  különleges  A hagyma antibakteriális hatás...  Somlyó Zoltán - Orgonával  képre írva  Egy párkányon  József Attila – Keresek ...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Bornyi Veronika haiku verse  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  IGEN így  Szép álmokat!  Szép álmokat!  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  képre írva  Ott van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Egyszerű  Anyák napjára  Facebookon kaptam  A sorsod  Facebookon kaptam  Bársony székben  Kertem  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Egy tavasz  Önmaga ellenére  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Vannak emberek  40 felett  Bársony székben  Anyák napjára  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Jó éjszakát  Sok ember olyan, mint a kaméle...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  jó reggelt  Előfordul, hogy  Nevelőszülőkhöz adták,  Isten hűségének mértéke  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Tavaszi este 
Bejegyzés Címkék
teremtés napjaként, angyali üdvözlet, annunciáció ünnepe, felezőpontnál pedig, valódi értelmét, teremtés elsőszülöttéből, teremtés kalandja&#8230, hetedik nappal, nagy imádság, teremtés &#8211, emberré levés, keresztáldozat &#8211, kozmosz árnyalatai, különböző üdvtörténeti, felajánló könyörgés, tagok kapcsolata, keresztáldozat megújításához, kereszten függő, egész szent, szentáldozatot felajánlja, mise zárókönyörgése, vele való, teremtés beteljesedésére, megváltás titkára, szentmise áldozási, szűz fogan, áldozáskor újból, hívő lélek, hitvallás helye, teremtés fölött, apostoli Egyház, keresztségben általa, örök életre, apszismozaik alsó, választott népből, pogányok közül, ünnep véletlenszerű, ember fiává, ember Isten, gyermekké fogadást, születésnapjának, átváltoztatással, kezdőkönyörgése, csodálkozhatunk, beteljesedésére, eucharisztiában, elsőszülöttéből, felkészüljenek, szentáldozatot, keresztáldozat, emberségünknek, zárókönyörgése, megújításához, véletlenszerű, jeruzsálemből, megtestesülés, felezőpontnál, elhelyezkedik, keresztségben, természetének, elfogadásával, boldogasszony, meghatározása, istenségének, figyelmünket, részesüljünk, emberségének, rálehelhesse, kihangosítja, eucharisztia, természetére, megcsókoljuk, tertullianus, apszismozaik, kereszthalál, befogadására, gyümölcsoltó, összefonódik, születésének, üdvtörténeti, megerősítést, találkozásra, kiáradásával, istenségében, legteljesebb, tragikusban, fohászkodik, betlehemből, megszületik, lakozásának, foganásában, jóváhagyása, szegélyében, kapcsolatos, nászházából, megjeleníti, tisztaságát, viszonyítva, annunciáció, válaszolnak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1399
  • e Hét: 3169
  • e Hónap: 15845
  • e Év: 249592
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.