Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Miért nem lehetett megvárni azt a fiút? 3. r.
  2014-02-18 20:21:35, kedd
 
   
  Milona meg rohant volna szólni nagybátyáéknak, de akkor már tudta, hogy mire be- meg visszaérnének a segítséggel, addigra unokahúga meg is fulladhat! És akkor hirtelen fölfogta, hogy neki kell a kislányt abból a rettenetes gödörből kihúzni!
Csakhogy, ő is elveszítette az egyensúlyát, de akkor már tudott korcsolyázni és ügyesen esni. Ezért, hasra vágta magát és a bal kezével erősen belemarkolt a gödör peremébe. Így megtámaszkodva, elkapta unokahúga kicsi kezét a jobb kezével. Közben, Milona érezte, hogy hamarosan belebillenhet ő is arccal a sárba, mert folyamatosan csúszott előre. Hiába vájta a lábával is bele magát a sáros földbe... Ezért, nem is nagyon emlékezett a részletekre. Csak azt a nagy fényességet tudja felidézni ami a sár felszínéről verődött vissza. Lehet, hogy ,,csak" a nap ragyogó fénysugara volt, de neki akkora erőt adott, amivel képes volt kirántani azt a drága kicsi lányt!
És akkorra már ott voltak ángyáék is, mert előtte ordított ahogy a torkán kifért, hogy jöjjenek segíteni!

Amikor fölkapta nagybátyja a kislányát, ő is nyújtotta a kezét, mert nem tudott fölállni. Ángya vetett rá egy pillantást és otthagyta! Nagybátyja megfogta kislányának a két kis lábát a bokájánál és úgy fejjel lefelé lógatva ütögette a hátát. (Ezt a módszert alkalmazva mentette meg egyszer - sok-sok évvel később - Milona is egyik kisfia életét, amikor a torkán akadt valami.)
Nem bánkódott, hogy magára hagyták, mert már tíz évesen megértette: mennyire meg lehetnek rémülve nagybátyjáék gyermekük miatt. És ő meg egyébként is akkora erőt kapott valahonnan, talán abból a ragyogásból, ami visszaverődött a sár felszínéről, hogy föl tudott állni. Viszont, remegett minden porcikájában és nem tudott sem beszélni, sem enni, inni...
Lehet, hogy sokkot kapott, mert ettől fogva nem emlékszik semmire. Visszagondolva a folytatásra az jut eszébe, hogy egyszer csak ott volt a tanyán nagymamája. Aki akkor már a városi házában lakott nénikéjével, aki a TSZ-be járt dolgozni és ott szigorú munkarend volt...
De akkor derült az is ki, hogy ők nem is tudtak arról, hogy Milona ott van a tanyán. Lehet, hogy nagymama az ablakból meglátta fiáékat, amint a szemközti orvosi rendelőbe vitték unokahúgát és akkor tudta meg, hogy mi történt és, hogy ő ott van a tanyán? Sajnos, ez is mind csak feltételezés, mert annyira kiesett neki minden. Csak arra emlékszik, hogy megérkezik nagymama, akit akkor hallott először életében hangosan perlekedni. Szidta a fiát a ki-bedőlt kerítés miatt, meg minden miatt. Pedig, nagybátyának nagyon nehéz volt akkoriban. Magára maradt minden munkával. Az állatok gondozásával, a föld megművelésével...

Nagymama, akkor azonnal összepakolta Milona kis motyóját és átkísérte a közeli tanyán lakó húgához... (Akinek az unokája fölakasztotta magát, amikor tönkrement a Bajnai-féle libatartásba, már 1990 után.)

Szerencsére, nem tartott sokáig az ott levése, mert jött érte biciklivel nénikéje és kölcsönkérve az ottaniaktól egy női kerékpárt, bekerekeztek nagymamához a városba. Attól fogva nagyon jó dolga volt, mert nagymama nagyon türelmes és jóságos ember volt...Szüksége is volt rá, mert sokáig remegéses szorongás jött rá és még mindig nem tudott enni. Nénikéje kivett pár nap szabadságot és megszervezett egy biciklitúrát a közeli nagyvárosba. Fel akarta öltöztetni, anya úgy rakta föl a vonatra torna-blúzban meg a torna-nadrágban... egy olyan szandálban, amelyikről elöl már lelógott a talajra a nagy lábujja. Nénikéje vett is neki egy szép nyári ruhát, meg még anyagot is. Mondván: ,,majd anyud mögvarrja".
Szóval ők nagyon rendes és jó szívű, igazi emberséges-emberek voltak!

Annál inkább nem lehet ezt elmondani anyjáékról. Mert, bizony amikor letelt a szünidő, vissza köllött mennie az újabb tanév miatt. Ekkor már újra visszatért a csillapíthatatlan közlési vágya. Amikor élménybeszámolót szeretett volna tartani és hát a gödör-tragédia is sorra került, akkor anya ráripakodva azt mondta:
- ,,Jobb lesz, ha abbahagyod a hencegést, mert még a végén az is kiderülhet, hogy te lökted bele a gödörbe!"

És ez így ment még évtizedeken keresztül! Mindig éppen az volt a baj, amit csinált... Ő meg - minél jobban szidták, annál jobban igyekezett volna bebizonyítani a sok feltételezett rossznak az ellenkezőjét!

1956 utáni években ugyanebben a negatív megkülönböztetésben volt része (részünk) az iskolában is. (Ezt most nem részletezem, mert megtettem már sokszor, sokhelyütt.)
Amikor végre eljött az általános iskolában az utolsó tanév, akkor év elején dolgozatot köllött írni osztályfőnöki órán arról, hogy mi szeretnénk lenni és hol szeretnénk továbbtanulni, no meg szeretnénk-e családot?
Milona meg is írta őszintén, hogy: ,,... tanítónő szeretnék lenni és ezért gimnáziumba mennék a nyolcadik befejezése után."

Emiatt aztán nagy csalódás volt számára, amikor értékelve lett a dolgozat és utána sorra fölállította őket osztályfőnökünk, hogy elmondják a többiek előtt is milyen szakmát, hivatást választottak. Az osztályfőnök, pedig szintén elmondta, hogy mire tart érdemesnek, vagy alkalmasnak. Amikor Milonához ért - miután fölállt - kijelentette, hogy:
- ,,"Jó fizikai munkás lehetne belőled! Olyan, aki zokszó nélkül teljesíti azt, amire megmondják neki, hogy ,,Fogd meg jól és vigyed!""

Miközben Milona büszke volt arra, hogy erősnek tartja osztályfőnöke, ugyanakkor nagyon elszomorodott... Csalódottan zuhant vissza - egy szó nélkül - a helyére.
Ezért, aztán, amikor apával is közölte, hogy tanító szeretne lenni már meg sem lepte, az ahogyan fogadta. Mert, bizony vészjóslón emelt hangon kérdezte:
- Oszt' meddig köll ahhoz tanulni?
- A gimnázium az érettségiig négy év, majd három év a tanítóképző.
Felelte a kérdésre még mindig bizakodva. Erre aztán lesújtott rá ,,apa" haragja és majd leordította a fejéről a hajat mérgében, úgy mondta, hogy:
- Arról szó sem lehet, hogy én még hét évig eltartsalak! Tanulj egy szakmát, és azt követően - ha már dolgozol - azt csinálhatsz amit akarsz! Tőlem, akár tanulhatsz is!


Matriota Milona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: élménybeszámolót, osztályfőnökünk, visszaverődött, megművelésével, megtámaszkodva, visszagondolva, nagybátyáéknak, bebizonyítani, fölakasztotta, osztályfőnöke, megszervezett, visszaérnének, feltételezett, belebillenhet, osztályfőnöki, továbbtanulni, elszomorodott, feltételezés, korcsolyázni, nagybátyjáék, folyamatosan, nagybátyának, porcikájában, biciklitúrát, fölállította, választottak, osztályfőnök, kijelentette, ellenkezőjét, elveszítette, összepakolta, libatartásba, bekerekeztek, gondozásával, kölcsönkérve, fényességet, kislányt abból, rettenetes gödörből, gödör peremébe, jobb kezével, sáros földbe…, nagy fényességet, drága kicsi, torkán kifért, módszert alkalmazva, torkán akadt, tanyán nagymamája, városi házában, ablakból meglátta, szemközti orvosi, ki-bedőlt kerítés, állatok gondozásával, Amikor Milonához, Miközben Milona, Matriota Milona,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Próbálj meg ...  Leonardo da Vinci gondolata  Paul David Tripp Április 19  Irgalom és ítélet  Szép estét kedves látogatóimna...  Makszim Gorkij gondolata  Nem tudhatod  Sose bánj semmit  Kellemes délutánt kívánok  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  210 éve született a SZÓZAT meg...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Soha ne kedvezz...  Png ház  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Fekete István - Akác  Szívem  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Fehér virág  Popper Péter szavai  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Alvó cicák  Mindig jusson idő nevetni  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Akarat  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Paul David Tripp Április 19  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Elköszönt  Facebookon kaptam  Png fotel  Nem számIt  Albert Einstein gondolata  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Png kislány  Próbálj meg ...  A televizió nem a kultúrát kép...  Reménység és erő Krisztustól e...  Akarat  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam Krisztinától  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  Paul David Tripp Április 20  Próbálj meg ...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Png rózsa csokor  Alvó cicák  Png csokor  Még csak most kezdődik a nap  Mindig jusson idő nevetni  Sose bánj semmit  Gonosz démon-álarc  Egy hatékony szolga  Alázat  Nagyi telefonál  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Alázat  Boldog születésnapot a ma ünne...  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Png fotel  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Nagyi telefonál  Mindig jusson idő nevetni  Gonosz démon-álarc  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam Krisztinától  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga 
Bejegyzés Címkék
kislányt abból, rettenetes gödörből, gödör peremébe, jobb kezével, sáros földbe&#8230, nagy fényességet, drága kicsi, torkán kifért, módszert alkalmazva, torkán akadt, tanyán nagymamája, városi házában, ablakból meglátta, szemközti orvosi, ki-bedőlt kerítés, állatok gondozásával, közeli tanyán, unokája fölakasztotta, közeli nagyvárosba, vonatra torna-blúzban, olyan szandálban, nagy lábujja, szép nyári, újabb tanév, csillapíthatatlan közlési, általános iskolában, utolsó tanév, nyolcadik befejezése, többiek előtt, ahogyan fogadta, érettségiig négy, hajat mérgében, élménybeszámolót, osztályfőnökünk, visszaverődött, megművelésével, megtámaszkodva, visszagondolva, nagybátyáéknak, bebizonyítani, fölakasztotta, osztályfőnöke, megszervezett, visszaérnének, feltételezett, belebillenhet, osztályfőnöki, továbbtanulni, elszomorodott, feltételezés, korcsolyázni, nagybátyjáék, folyamatosan, nagybátyának, porcikájában, biciklitúrát, fölállította, választottak, osztályfőnök, kijelentette, ellenkezőjét, elveszítette, összepakolta, libatartásba, bekerekeztek, gondozásával, kölcsönkérve, fényességet, szerencsére, ráripakodva, kislányának, évtizedeken, felszínéről, segítséggel, részletekre, tanítóképző, nagyvárosba, csalódottan, ragyogásból, érettségiig, nénikéjével, leordította, belemarkolt, szabadságot, gimnáziumba, csinálhatsz, folytatásra, részletezem, alkalmasnak, ottaniaktól, nagymamához, eltartsalak, egyensúlyát, ugyanakkor, szandálban, öltöztetni, dolgozatot, befejezése, igyekezett, sokhelyütt, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 468
  • e Hét: 2178
  • e Hónap: 10782
  • e Év: 46723
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.