Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Rég verték meg ennyire a Fideszt
  2016-02-29 20:18:13, hétfő
 
 
Rég verték meg ennyire a Fideszt

Dull Szabolcs követés

2016.02.28. 23:08

Magabiztosan legyőzte a baloldal a Fideszt Salgótarjánban. Az MSZP-DK jelöltje a voksok több mint felét begyűjtötte, a fideszes induló még megszorítani se tudta, a jobbikosok simán átszavaztak a baloldalra. A szavazás persze egy megyeszékhely polgármesteréről szólt, de van azért országos tanulsága. Nem is egy. 5+1 következtetést vontunk le.

A várakozással ellentétben nem lett szoros az eredmény Salgótarjánban. Fekete Zsolt, az MSZP-DK-TVE jelöltje nem csupán néhány szavazattal, hanem több mint 1500-zal földbe döngölte Simon Tibort, a Fidesz-KDNP jelöltjét. (100 százalékos feldolgozottságnál 1802 szavazat a baloldal előnye.)

Fotó: Huszti István
Legutóbb, 2014 októberében csak 50 szavazattal tudott itt nyerni a baloldal, ehhez képest még megdöbbentőbb a különbség.


Az eddig alpolgármester tehát átveheti a nógrádi megyeszékhely vezetését, ám az eredménynek vitathatatlanul vannak országos tanulságai is. Ezeket szedtük össze.
1. A protesthangulat mindent eldöntött

Az első szembetűnő tanulság, ha megnézzük a részvételi adatokat, hogy mennyivel többen mentek el szavazni, mint másfél évvel ezelőtt. Az időközi választásokon rendszerint kisebb szokott lenni a részvétel, ám most több ezer olyan salgótarjánit is megmozgatott a választás, akit 2014-ben még nem érdekelt ez az egész.

A számok azt mutatják, hogy az új szavazók többsége jórészt a baloldali ellenzéki jelöltre szavazott. Bár a fideszes jelölt voksainak száma is emelkedett, de a szocialista induló 1800-zal több szavazatot kapott. Ezek az emberek - és ezt MSZP-sek is beszélték maguk között - feltehetően nem hirtelen lettek baloldaliak, hanem az Orbán-kormánnyal, így a Fidesszel való elégedetlenségüknek akartak hangot adni. A városban egyértelműen protesthangulat volt. Ezt jelezte az is, hogy vasárnap az egyik salgótarjáni szavazókör előtt, amikor ott jártunk. egy férfi simán megmondta, hogy másfél éve nem szavazott, de most elment "Orbán ellen szavazni".
Nyert az MSZP jelöltje Salgótarjánban
Nyert az MSZP jelöltje Salgótarjánban
Mégsem lett szoros a polgármester-választás, Fekete Zsolt, a korábbi alpolgármester nyert.
Tovább
Fekete Zsolt sajtótájékoztatót tart
Fekete Zsolt sajtótájékoztatót tart
Fotó: Huszti István

Az MSZP értelemszerűen erősíteni akarja, hogy országos üzenetet küldtek a tarjániak Orbán Viktornak, Tóbiás József MSZP-elnök ezt mondta vasárnap este, és a baloldali szimpatizánsok erre kórusban skandálták, hogy Orbán Viktor elküldéséről döntött a város ("leváltjuk, leváltjuk").
2. Az oktatási elégedetlenségnek megvan a következménye

A fideszes jelölt - aki nem mellesleg a Klik főosztályvezetője - az eredmények megismerése után azt mondta az Indexnek, nem hiszi, hogy országos üzenete van a nagy Fidesz-vereségnek. Azt sem hiszi, hogy a Kliknél betöltött pozíciója befolyásolta volna a megítélését, és bármi szerepet játszana az eredményben az egyre nagyobb oktatási tiltakozás.

A számokból persze nem tudjuk, hogy a kockás inges akcióknak mekkora a szerepe, de az eredmény azt bizonyítja: az embereket jobban feldühíti, ha Klik-funkcionáriusra kell szavazni (baloldali propaganda a kampányban), mintha olyanra, aki migránsokat telepítene be a városba (jobboldali propaganda).
3. A Fidesz nem tud fontos időközi választást nyerni 2014 óta

Korábbi elemzésünkben említettük, hogy bár hagyományosan baloldali terepen zajlik a küzdelem, a Fidesz nyert már itt (2006 és 2014 között fideszes polgármester irányította a várost). És most nem egyszerűen a pozíció visszaszerzése miatt lett volna fontos a győzelem a kormánypártnak, hanem amiatt, hogy nyerjen végre egy fontos időközit. A Fidesz ugyan nyert 2014 óta helyi önkormányzati választást, de a számok mutatták, hogy ott is visszaesett a támogatottsága. A jelentősebb voksolásokat pedig rendre elbukták.

Simon Tibornak sem sikerült nyerni
Simon Tibornak sem sikerült nyerni
Fotó: Huszti István

Újpesten és Veszprémben a baloldal, Tapolcán a Jobbik előzte meg a Fideszt, nagyon kellett volna egy nagy győzelem a Fidesznek. Ehelyett nagy vereség lett. Pedig a közvélemény-kutatások szerint országos nagy az előny. Azért figyelmeztető a dolog, mert az előző négy évben (és a szocialisták uralta nyolc évben) folyamatosan sikerült az időköziket behúzni, most pedig alig van sikerélmény. És a tapolcai vagy a veszprémi választáshoz képest ez a vereség még nagyobb arányú: rég verték meg ennyire a Fideszt.
4. A jobbikosok átszavaztak a baloldalra

Érdekes tanulság, hogy az országosan egyre magabiztosabb, és jó ideje második erőnek látszó Jobbik hogyan szerepelt. A párt itt eddig sem volt erős, de a mostani eredmény lesújtó számukra: a múltkori 12 százalékot sem sikerült elérni, kevesebb voksot kapott a párt jelöltje, mint 2014-ben - jóval magasabb részvétel mellett.
A jobbikosok átszavaztak
A jobbikosok átszavaztak
Fotó: Huszti István

MSZP-sek a salgótarjáni irodában arról beszéltek vasárnap este, és a gyors számítások is azt mutatják, hogy a jobbikosok egy része bizony gond nélkül átszavazott a baloldali jelöltre. Működött tehát itt is az az előző választásokon már látott logika, hogy az ellenzékiek nagy része a legerősebb jelölt felé húz, és simán voksol baloldali jobbikosra (Ózd, Tapolca), illetve jobbikos a baloldalira (Újpest, Veszprém és most Salgótarján).
5. Az MSZP és a DK simán össze tud fogni

A baloldali ellenzék számára döntő jelentőségű lesz 2018-ban, hogy tudnak összefogni. Hiszen választókerületeket csak úgy tudnak megnyerni, ha nem indítanak egymás ellen jelölteket a különböző pártok. Nos, Salgótarjánban bebizonyosodott, hogy az MSZP és a DK helyi szinten gond nélkül együtt tud működni. Régen láttunk közös szocialista-DK-s sajtótájékoztatót, pláne ilyen vidám hangulatban, mint vasárnap este Tóbiás Józseffel és Varju Lászlóval. Varju célzott is erre beszédében, amikor azt monda, nincs más út Orbánék legyőzésében, mint "a demokraták összefogása".
HUS 2742
Fotó: Huszti István
5+1. A kutatások erősen torzítanak

Plusz egy tanulságot is leszűrhetünk a sokadik időköziből. A kutatások - a pártok belső kutatásai is - kiélezett versenyt jósoltak Salgótarjánban. Ezzel szemben sima balos győzelem lett. Ez arra utal, hogy a helyi kutatások nem igazán tudják megbecsülni az eredményt, a bizonytalan szavazók végső döntése nagyon megváltoztathatja az erőviszonyokat. Ezért tehát óvatosan kell kezelni minden kutasát, talán az országosat is, hiszen nagyon jelentős azok aránya, akik bizonytalanok és utolsó pillanatban döntenek.

http://index.hu/belfold/2016/02/28/a_salgotarjani_nagy_fideszes_vereseg_es_mszp-d k-s_gyozelem_orszagos_tanulsagai/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: polgármesteréről, bebizonyosodott, funkcionáriusra, vitathatatlanul, protesthangulat, értelemszerűen, támogatottsága, salgótarjánban, szimpatizánsok, erőviszonyokat, következtetést, alpolgármester, visszaszerzése, kormánypártnak, elemzésünkben, megdöbbentőbb, megyeszékhely, hagyományosan, bizonytalanok, figyelmeztető, magabiztosabb, salgótarjánit, önkormányzati, választásokon, következménye, salgótarjáni, voksolásokat, salgotarjani, polgármester, várakozással, szocialisták, legyőzésében, elküldéséről, egyértelműen, leszűrhetünk, magabiztosan, voksok több, fideszes induló, jobbikosok simán, szavazás persze, megyeszékhely polgármesteréről, várakozással ellentétben, eredmény Salgótarjánban, baloldal előnye, eddig alpolgármester, nógrádi megyeszékhely, eredménynek vitathatatlanul, protesthangulat mindent, első szembetűnő, részvételi adatokat, időközi választásokon, baloldali ellenzéki, Dull Szabolcs, Fideszt Salgótarjánban, Fekete Zsolt, Simon Tibort, Huszti István, Orbán Viktornak, Tóbiás József MSZP-elnök, Orbán Viktor, Simon Tibornak, Tóbiás Józseffel, Varju Lászlóval,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Rőzsehordó nő szobra  Facebookon kaptam  Síró nő  Facebookon kaptam  Rochefoucauld - a bölcs  Alvó cica  A tékozló és Isten gondviselés...  Amikor 5 éves voltam,  Házi botox  Fújjad márciusi szél . . .  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Ted Engstrőm gondolata  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Paul David Tripp Március 17  Facebookon kaptam  Nemzeti  Csörög a telefonom  Ne feledjük: a föld jóval több...  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Jóga férfiaknak  Ted Engstrőm gondolata  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Gősi Vali - Tükre lennék...  Müller Péter tollából  Márciusi eső  Mélységes szomorúsággal  Facebookon kaptam  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Imádkozás Krisztus értelméért  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Paul David Tripp Március 15  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Facebookon kaptam  Mélységes szomorúsággal  Az embernek fiatal korában van  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Facebookon kaptam  Esti kép  Sajnos ezt elBalogozták  Jó éjszakát  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Az élet  Facebookon kaptam  képre írva Március 15 -re emlé...  Alvó baby  Nemzeti  Facebookon kaptam  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Ne feledjük: a föld jóval több...  Alvó baby  Kokárda  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  A gyász  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Március  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Dóró Sándor: Ma  Facebookon kaptam  Mély, puha álom - sárga féltés  Az agyat és a csontokat is erő...  Benned is ezerféle szín van  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Facebookon kaptam  Éljen a magyar szabadság!  Könnyáztatta asszonysorsok  Sajnos ezt elBalogozták  Ted Engstrőm gondolata  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Egyet értesz?  Házi botox  Facebookon kaptam  Sötétség és világosság  Sötétség és világosság  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szeretettel  Facebookon kaptam  Törött csészék  Akinek vaj van a fején...  Facebookon kaptam  Esti kép  Ki volt valójában a rejtélyes ... 
Bejegyzés Címkék
voksok több, fideszes induló, jobbikosok simán, szavazás persze, megyeszékhely polgármesteréről, várakozással ellentétben, eredmény Salgótarjánban, baloldal előnye, eddig alpolgármester, nógrádi megyeszékhely, eredménynek vitathatatlanul, protesthangulat mindent, első szembetűnő, részvételi adatokat, időközi választásokon, baloldali ellenzéki, fideszes jelölt, szocialista induló, városban egyértelműen, egyik salgótarjáni, férfi simán, korábbi alpolgármester, tarjániak Orbán, baloldali szimpatizánsok, oktatási elégedetlenségnek, eredmények megismerése, nagy Fidesz-vereségnek, egyre nagyobb, számokból persze, kockás inges, embereket jobban, pozíció visszaszerzése, fontos időközit, számok mutatták, jelentősebb voksolásokat, nagy győzelem, előző négy, szocialisták uralta, időköziket behúzni, tapolcai vagy, veszprémi választáshoz, jobbikosok átszavaztak, országosan egyre, mostani eredmény, párt jelöltje, salgótarjáni irodában, gyors számítások, része bizony, baloldali jelöltre, ellenzékiek nagy, legerősebb jelölt, baloldali ellenzék, különböző pártok, demokraták összefogása, kutatások erősen, sokadik időköziből, pártok belső, helyi kutatások, bizonytalan szavazók, polgármesteréről, bebizonyosodott, funkcionáriusra, vitathatatlanul, protesthangulat, értelemszerűen, támogatottsága, salgótarjánban, szimpatizánsok, erőviszonyokat, következtetést, alpolgármester, visszaszerzése, kormánypártnak, elemzésünkben, megdöbbentőbb, megyeszékhely, hagyományosan, bizonytalanok, figyelmeztető, magabiztosabb, salgótarjánit, önkormányzati, választásokon, következménye, salgótarjáni, voksolásokat, salgotarjani, polgármester, várakozással, szocialisták, legyőzésében, elküldéséről, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 380
  • e Hét: 2038
  • e Hónap: 18831
  • e Év: 151748
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.