Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nagyböjt 4. vasárnapja 03.31
  2019-03-30 22:04:35, szombat
 
  OLVASMÁNY Józsue könyvéből
Isten népe bevonul az Ígéret földjére, és ott megünnepli a húsvéti lakomát.
Izrael népe átkelt a Jordánon, és bevonult az Ígéret földjére. Ekkor az Úr így szólt Józsuéhoz: ,,Ma levettem rólatok Egyiptom gyalázatát."
Izrael fiai Gilgalban táboroztak, és a hónap tizennegyedik napján este ott ülték meg a pászkát Jerikó síkságán.
Másnap már az ország terméséből ették a kovásztalan kenyeret és a pirított gabonát.
Attól kezdve, hogy a föld terméséből ettek, megszűnt a manna, és ettől az évtől kezdve Kánaán földjének terményeivel táplálkoztak.
Ez az Isten igéje. Józs 5,9a.10-12

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt második leveléből
Isten Krisztusban kiengesztelődött a világgal.
Testvéreim!
Mindenki, aki Krisztusban van, új teremtmény. A régi megszűnt, valami új valósult meg. De ezt Isten viszi végbe, akit Krisztus kiengesztelt irántunk, és aki megbízott minket a kiengesztelődés szolgálatával. Isten ugyanis Krisztusban kiengesztelődött a világgal. Nem tartja számon vétkeinket. Sőt, ránk bízta a kiengesztelődés tanítását. Tehát Krisztus követségében járunk: Isten maga int benneteket általunk.
Krisztus nevében kérünk: engesztelődjetek ki Istennel. Ő azt, aki bűnt nem ismert, ,,bűnné" tette értünk, hogy általa ,,Isten igazságossága" legyünk.
Ez az Isten igéje. 2Kor 5,17-21

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
A mennyei Atya megbocsát tékozló fiának, ha őszintén megbánja bűneit.
Azokban a napokban vámosok és bűnösök jöttek Jézushoz, hogy hallgassák őt. A farizeusok és az írástudók méltatlankodtak miatta. ,,Ez szóba áll bűnösökkel, sőt eszik is velük" - mondták. Jézus erre a következő példabeszédet mondta nekik:
,,Egy embernek két fia volt. A fiatalabbik egyszer így szólt apjához: Atyám, add ki nekem az örökség rám eső részét. Erre ő szétosztotta köztük vagyonát. Nem sokkal ezután a fiatalabbik összeszedte mindenét, és elment egy távoli országba. Ott léha életet élt, és eltékozolta vagyonát. Amikor mindenét elpazarolta, az országban nagy éhínség támadt, s őmaga is nélkülözni kezdett. Erre elment és elszegődött egy ottani gazdához. Az kiküldte a tanyájára, hogy őrizze a sertéseket. Szívesen megtöltötte volna gyomrát a sertések eledelével, de még abból sem adtak neki. Ekkor magába szállt: Atyám házában hány napszámos bővelkedik kenyérben - mondta -, én meg itt éhen halok. Felkelek, atyámhoz megyek, és azt mondom neki: Atyám, vétkeztem az ég ellen és teellened. Arra már nem vagyok méltó, hogy fiadnak nevezz, csak béreseid közé fogadj be.
Azonnal útra is kelt, és visszatért atyjához. Atyja már messziről meglátta, és megesett rajta a szíve. Eléje sietett, nyakába borult, és megcsókolta. Ekkor a fiú megszólalt: Atyám vétkeztem az ég ellen és teellened. Arra már nem vagyok méltó, hogy fiadnak nevezz. Az atya odaszólt a szolgáknak: »Hozzátok hamar a legdrágább ruhát, és adjátok rá. Húzzatok gyűrűt az ujjára és sarut a lábára. Vezessétek elő a hizlalt borjút, és vágjátok le. Együnk és vigadjunk, hisz fiam halott volt és életre kelt, elveszett és megkerült. Erre vigadozni kezdtek.
Az idősebbik fiú kint volt a mezőn. Amikor hazatérőben közeledett a házhoz, meghallotta a zeneszót és a táncot. Szólt az egyik szolgának, és megkérdezte, mi történt. Megjött az öcséd, és atyád levágatta a hizlalt borjút, mivel épségben visszakapta őt - felelte a szolga. Erre az idősebbik fiú megharagudott, és nem akart bemenni. Ezért atyja kijött és kérlelni kezdte. De ő szemére vetette atyjának: Látod, én annyi éve szolgálok neked, és egyszer sem szegtem meg parancsodat. És te nekem még egy gödölyét sem adtál soha, hogy mulathassak egyet a barátaimmal. Most pedig, hogy ez a te fiad, aki vagyonodat rossz nőkre pazarolta, megjött, hizlalt borjút vágattál le neki.
Ő erre azt mondta: Fiam, te mindig itt vagy velem, és mindenem a tied. De most úgy illett, hogy vigadjunk és örüljünk, mert ez a te öcséd meghalt és most életre kelt, elveszett és újra megkerült."
Ezek az evangélium igéi.
- Vagy: E nap összes olvasmányait vehetjük az ,,A" év nagyböjtjének 4. vasárnapjáról.
Lk 15,1-3.11-32
...... ........... .........



Imádság
Istenem, irgalmas Atyám! Öröm számomra, hogy újra a közeledben vagyok, visszafogadsz magadhoz és ismét szeretettel ölelsz át engem. Öröm számomra, hogy megbocsátod bűnömet. Szereteted soha nem volt számomra kényszer, én mégis megtagadtam azt, elhagytalak téged. Most bűneimet megbánva térek vissza hozzád, és elismerem, hogy irgalmas Atyám vagy. Te mindig vártál engem és bíztál abban, hogy nem felejtem el jóságodat és szeretetedet. Érints meg kezeddel, amelyből megbocsátás, irgalom, gyógyulás, tisztulás, megbékélés, szeretet és öröm sugárzik. Érints meg irgalmaddal! Érints meg szereteteddel! Bocsáss meg nekem, Istenem

A nagyböjti időszakban többször is felidézem magamban a tékozló fiú történetét. Ilyentájt szívesen nézegetem a különböző művészeti ábrázolásokat, amelyek sajátos látószöge vagy éppen apró részlete új szempontot ad a példabeszéd értelmezéséhez. Nem mintha a Jézus által mondott eredeti történet nem volna önmagában is elég gazdag és ne adna számunkra évtizedekre vagy akár egy egész életre elmélkedési témát, főként akkor, ha őszinte bűnbánattal lépünk rá az Atyához vezető útra, de mégis hasznos számunkra megismerni mások értelmezési szintjét is. A művészeti ábrázolások, festmények esetében persze mindig kétséges, hogy mit akar üzenni a művész, hiszen nem szokás részletes magyarázatot írni egy festményhez. Nem tudni tehát, hogy a művész valóban azt akarta-e üzenni alkotásával, amit a művészettörténészek vagy más szakértők belelátnak, vagy amit én belelátok szemlélésem, elmélkedésem során aktuális élethelyzetem miatt. Ez a kis kétely azonban ne rettentsen minket vissza attól, hogy elmélyüljünk egy-egy ilyen történetben.
Idén is előveszem az egyik legismertebb alkotást, Rembrandt festményét. A Jézus által mondott eset, amelyet egyesek talán csak egy kitalált történetnek tartanak, az idők során újra és újra megismétlődik. A fiú az apához, az apa a fiához hajol, a bűnbánat és az irgalom találkozása ez. A fiúnak nem volt könnyű a visszatérés, de vajon az apának könnyebb volt-e a visszafogadás? A várakozás biztosan nem volt könnyebb, mindketten megszenvedtek ezért a találkozásért, s talán éppen szenvedésük miatt fakad belőle percekkel később új öröm. A fiú részéről a visszafogadottság öröme, az apa részéről a megbocsátás öröme. Ezt az örömöt még a nehézszívű idősebb testvér sem tudja beárnyékolni. De a találkozás pillanata még nem az örömé, az ünneplés csak később következik. Most még csak szótlanul ölelik egymást, az apa tekintete nem fiára szegeződik, hanem a távolba, ahonnan visszatért, s ahová oly sokszor tekintett az elmúlt évek során. Talán minden nap. Még nem szokta meg, hogy tekintetének, nézésének új irányt ad a fiának hazatalálása. Még nem szokta meg, hogy gondolatait ne a bánat, hanem az örvendezés vezesse. A fiú tekintetét nem láthatjuk, arcát apja ruháiba rejti, de érzései mintha apjának arcán tükröződnének vissza. Nyugalom sugárzik ebből az arcból. A fiú részéről a nyugtalan, bűnös, elrontott élet után újra nyugalom, a hazatalálás, az apára találás, az irgalom elnyerésének nyugalma. Az apa részéről a reményteli várakozás beteljesedésének nyugalma, az együttérzés nyugalma, az új szeretet kezdetének nyugalma. Az irgalom, a megbocsátás ingyenes és kiérdemelhetetlen. Jól tudja ezt mind az apa az irgalom osztója és a fiú, az irgalom részese.
Isten irgalmát én sem tudom kiérdemelni. Lehet bármennyire is tökéletes, azaz szeretetből fakadó a bánatom, mégsem ennek érdeme a megbocsátás Isten részéről. Lehet bármennyire is erős bennem az elhatározás, hogy bűneimmel, bűnös múltammal szakítva a jó útra térek, mégsem ennek jutalma az Istentől felém áradó megbocsátás. Lehet bármennyire is őszinte és erős bennem az Isten szeretetében való újjászületés vágya, mégsem ennek jutalmaként részesülök Isten irgalmában. Hanem ingyen. Mert Isten irgalmas. Mert önmagát nem tagadja meg. Nem érdemlem meg, de ő mégis visszafogad szeretetébe. Ezért ölelem át hálával őt.
C. Horváth István Sándor

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: kiengesztelődött, beteljesedésének, engesztelődjetek, méltatlankodtak, kiengesztelődés, korintusiakhoz, értelmezéséhez, megszenvedtek, visszafogadás, szolgálatával, nagyböjtjének, szereteteddel, visszafogadsz, vasárnapjáról, megharagudott, megismétlődik, élethelyzetem, példabeszédet, tizennegyedik, találkozásért, tükröződnének, ábrázolásokat, igazságossága, legismertebb, szeretetében, elmélyüljünk, szétosztotta, elnyerésének, kiengesztelt, hazatalálása, táplálkoztak, beárnyékolni, tekintetének, terményeivel, követségében, újjászületés, húsvéti lakomát, hónap tizennegyedik, pászkát Jerikó, ország terméséből, kovásztalan kenyeret, pirított gabonát, föld terméséből, évtől kezdve, régi megszűnt, kiengesztelődés szolgálatával, kiengesztelődés tanítását, mennyei Atya, napokban vámosok, írástudók méltatlankodtak, következő példabeszédet, fiatalabbik egyszer, OLVASMÁNY Józsue, SZENTLECKE Szent Pál, Isten Krisztusban, Tehát Krisztus, EVANGÉLIUM Szent Lukács, Mert Isten, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Vito Giaquinto gondolata  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Szép estét kedves látogatóimna...  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  képre írva  Csend  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Pitypang szökőkút  Minden tavaszból őrizz..  Jó éjszakát  39 ígéret  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Hamvas Béla  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Vidámság  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Esterházy Péterre emlékezünk  Minden tavaszból őrizz..  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Jó nap volt  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Horváth Szilvia tollából  Bársony székben  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Reményik Sándor: Pierrot &...  Paul Éluard - És egy mosoly  Eduardo Sacheri gondolata  Egy tavasz  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Alvó cicák  Esterházy Péterre emlékezünk  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Egy gondolat  Borzasztó  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kertem  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Azért kaptad  Hamvas Béla  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Az ember  James Allen  Szeretem ujjad karcsuságait,  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Jázmin  Zilahy Lajos mondta  Szép estét kedves látogatóimn...  Eduardo Sacheri gondolata  Borzasztó  különleges  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Azért kaptad  Bársony székben  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Borzasztó  Esterházy Péterre emlékezünk  Zilahy Lajos gondolata  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Gebhardt Nóra versei II.  Horváth Szilvia tollából 
Bejegyzés Címkék
húsvéti lakomát, hónap tizennegyedik, pászkát Jerikó, ország terméséből, kovásztalan kenyeret, pirított gabonát, föld terméséből, évtől kezdve, régi megszűnt, kiengesztelődés szolgálatával, kiengesztelődés tanítását, mennyei Atya, napokban vámosok, írástudók méltatlankodtak, következő példabeszédet, fiatalabbik egyszer, fiatalabbik összeszedte, távoli országba, országban nagy, ottani gazdához, sertések eledelével, atya odaszólt, legdrágább ruhát, hizlalt borjút, egyik szolgának, evangélium igéi, közeledben vagyok, nagyböjti időszakban, különböző művészeti, példabeszéd értelmezéséhez, egész életre, művészeti ábrázolások, művész valóban, egyik legismertebb, kitalált történetnek, idők során, fiához hajol, irgalom találkozása, apának könnyebb, várakozás biztosan, visszafogadottság öröme, megbocsátás öröme, nehézszívű idősebb, találkozás pillanata, ünneplés csak, elmúlt évek, fiának hazatalálása, örvendezés vezesse, apára találás, irgalom elnyerésének, reményteli várakozás, együttérzés nyugalma, megbocsátás ingyenes, irgalom osztója, irgalom részese, megbocsátás Isten, kiengesztelődött, beteljesedésének, engesztelődjetek, méltatlankodtak, kiengesztelődés, korintusiakhoz, értelmezéséhez, megszenvedtek, visszafogadás, szolgálatával, nagyböjtjének, szereteteddel, visszafogadsz, vasárnapjáról, megharagudott, megismétlődik, élethelyzetem, példabeszédet, tizennegyedik, találkozásért, tükröződnének, ábrázolásokat, igazságossága, legismertebb, szeretetében, elmélyüljünk, szétosztotta, elnyerésének, kiengesztelt, hazatalálása, táplálkoztak, beárnyékolni, tekintetének, terményeivel, követségében, újjászületés, olvasmányait, szeretetedet, elmélkedésem, magyarázatot, bármennyire, gondolatait, irgalmaddal, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 181
  • e Hét: 11243
  • e Hónap: 23919
  • e Év: 257666
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.