Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Lángokban áll a párizsi Notre-Dame-székesegyház
  2019-04-15 23:29:11, hétfő
 
  2019. április 15., hétfő | 21:10
Teljesen beomlott a felújítás alatt álló Notre-Dame tetőszerkezete a hétfőn kiütött tűzben - jelentette szemtanúkra hivatkozva a Reuters hírügynökség április 15-én. A tűzoltók megkezdték az oltást.
...... .....


Emmanuel Macron elnök és Anne Hidalgo, Párizs polgármestere egyaránt szörnyűségesnek nevezte a világhírű épületben pusztító tüzet.
Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet. A France 2 közszolgálati televízió szerint a rendőrség balesetként kezeli a tűzesetet.
- A műalkotások megóvását és azt nevezte a legfőbb célnak a Notre-Dame-ot pusztító tűzzel kapcsolatban Párizs alpolgármestere, Emmanuel Grégoire a BFMTV francia televíziónak, hogy az embereket megóvják a részlegesen összeomló épület jelentette veszélyektől.
,,Egy egész nemzet gyászol" - írta a Twitter közösségi oldalon a francia államfő hétfő este, miután nagy erejű tűz ütött ki a Notre-Dame-ban, és elpusztította a világhírű épület tetőszerkezetét.
Macron együttérzését fejezte ki ,,minden katolikusnak és minden franciának". Hozzátette, mint minden honfitársa, ő is szomorúan látja, ahogy a tűz martalékává válik egy részük.
Az Elysée-palota közölte, hogy az elnök a helyszínre megy.
A tűz következtében már összeomlott a felújítás alatt álló gótikus katedrális kúp alakú tornya, és szemtanúkra hivatkozva hírügynökségek azt jelentették, hogy a teljes tetőszerkezet odaveszett.
- A Notre-Dame a francia főváros egyik legfőbb idegenforgalmi nevezetessége, évente milliók keresik fel. Egyelőre annyi biztos, hogy a huszár tornyot díszítő szobrok túlélik a balesetet, ugyanis a felújítás keretében ezeket éppen múlt kedden, április 12-én szállították el. A 3 méter magas és mintegy 250 kilogramm súlyú szürkés-zöld szint öltött szobrokat - amelyek a 12 apostolt és a négy evangélistát ábrázolják - Périgueux városába szállították, ahol először megvizsgálják, majd teljesen felújítják őket. A tervek szerint 2022-ben kerültek volna vissza az eredeti helyükre, de oda már biztosan nem kerülnek.

* * *
Kérjük olvasóinkat, hogy mindenki mondjon el egy fohászt, hogy minél kevésbé sérüljön meg a székesegyház, az európai kereszténység egyik szimbóluma.

Forrás: MTI/Híradó.hu
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír

* * *
- Az MKPK közleménye a Notre-Dame-ban pusztító tűz kapcsán
...... .....


2019. április 15., hétfő | 22:02
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleményét olvashatják az alábbiakban. Hitet teszünk Krisztus irgalmas szeretete mellett, és megvalljuk reményünket, hogy a Mindenható Isten, aki a halálból feltámasztotta Krisztust, a mi közösségeinket is új életre, hitre és szeretetre támasztja.
Megrendülten értesültünk arról, hogy a nagyszerű párizsi Saint-Sulpice-templomot ért tűzeset után most, a Nagyhét kezdetén a város főtemploma, a Boldogságos Szűz Máriának szentelt Notre-Dame lángokban áll. Szolidáris szeretetünkről biztosítjuk Michel Aupetit párizsi érseket és a francia katolikus közösséget.
Hitet teszünk Krisztus irgalmas szeretete mellett, és megvalljuk reményünket, hogy a Mindenható Isten, aki a halálból feltámasztotta Krisztust, a mi közösségeinket is új életre, hitre és szeretetre támasztja.

Budapest, 2019. április 15., Nagyhétfő
Erdő Péter
bíboros, érsek,
Magyarország prímása

*
- Notre Dame - Baleset - Itt olvasható Link
...... .......



- Ferenc pápa a Párizsiaknak - A székesegyház legyen a hit tanúja.
itt olvasható Link

- Nehéz szavakba önteni azt az érzést, amelyben hétfőn osztozott Franciaországgal az egész világ. Mégis talán a hatalmas tűz mellett kezd el pislákolni egy másik láng, a hit lángja.
... a Mi Asszonyunkat mardosó tüzet döbbenten figyelő tömeg egyszer csak elkezdte énekelni az Üdvözlégy, Máriát. Egyre több beszámoló szólt arról, hogy az emberek a városban térdre ereszkednek és szent énekeket énekelnek. “Ave, Maria", énekelték, miközben égett a templom.
Megható és mély pillanatok voltak ezek. Talán ilyen lehet, amikor egy nép visszatalál az Úrhoz. Talán ilyen lehet, amikor rájön, hogy katedrálisa, amely mellett nap mint nap elrobog, több kulturális örökségnél, turisztikai attrakciónál, esztétikai értéknél. Több köveknél, túlmutat önmagán. Talán ilyen, amikor egy nép újra felfedezi, hogy az Isten felé mutató ujj összeomlása mély dráma, s ha a lángokban álló templomból már nem lehet, az utcáról mondja el fájdalmát egyetlen nappal Virágvasárnap után.
Videó ezen a linken Link illetve facebook oldali videó Link

*
- 24.hu oldalon: Ötven nyomozó vizsgálja, miért gyulladt ki a Notre-Dame.
A párizsi ügyészség baleset miatt indított nyomozást a Notre-Dame-katedrálisban pusztító tűz ügyében. ,,Ötven nyomozó vizsgálja, hogy miért kapott lángra a Notre-Dame székesegyház, és egyelőre semmi jele sincs szándékos gyújtogatásnak" - mondta el Rémy Heitz párizsi államügyész kedden, a katedrális előtt tartott sajtótájékoztatóján. ,,Abból indulunk ki, hogy baleset történt" - tette hozzá.
Összesen öt cég vállalt szerepet a Notre-Dame korábban megkezdett felújításában, nekik nagyjából egy tucat munkásuk volt a tűz keletkezésének idején a helyszínen. A nyomozás keretében őket fogják alaposan kihallgatni
A tűz után szokás szerint elterjedtek bizonyos körökben mindenféle összeesküvés-elméletek gyújtogatásról, de ezekre semmilyen bizonyíték nincs egyelőre. Sem vallási okból történt gyújtogatásra, sem más okból elkövetett terrorcselekményre nincs ráutaló jel. Egyetlen szervezet sem vállalta magára a tüzet, pedig ez gyorsan meg szokott történni, ha terrortámadásról van szó.
Három sérült van
Párizs tűzoltóságának szóvivője, Gabriel Plus kedden bejelentette, hogy teljesen eloltották a tüzet. Három ember sérült meg könnyebben a tűzben, két rendőr és egy tűzoltó. A lángokkal folytatott küzdelemben sikerült megmenteni a legjelentősebb műkincseket is.
A Notre-Dame megrongálódott nagyalakú festményeit pénteken a Louvre múzeumba szállítják restaurálás céljából - jelentette be Franck Riester kulturális miniszter. A miniszter szerint az épület 13. században készült és többször restaurált, 13 méter átmérőjű nagy rózsaablakai nem szenvedtek katasztrofális károkat.
- Mi maradt egy ekkora tűz után a Notre-Dame-ból? A Notre-Dame szerkezetében és belső terében is hatalmas pusztítást végzett a hétfő estétől hajnalig tomboló tűz, mint ahogy az ezeken a képeken is látszik. A jelentős károkat látva nyilvánvalóan leginkább két kérdés érdekel mindenkit:
Mi történt a 800 évesnél idősebb főtemplom kincseivel, történelmi emlékeivel?
Újjáépíthető-e a katedrális, és ha igen, akkor hogyan és mikorra?
Képen: A Notre-Dame egy régi képeslapon. - Fotó: Léon et Lévy / Roger-Viollet
...... .......


Az újjáépítés évekig tarthat, de menni fog
Utóbbi kérdésre már a tragédia estéjén válaszolt Emmanuel Macron elnök:
Újjáépítjük a Notre-Dame székesegyházat
- ígérte hétfőn röviddel éjfél előtt, hozzátéve, hogy nemzetközi adománygyűjtésbe kezdenek. Még 24 óra sem telt el a tűz fellobbanása óta, de már most rengetegetn jelezték, hogy segíteni fognak. Magyarország kormánya, Szeged és Székesfehérvár városa, és a MAZSIHISZ is ott van a támogatók között.
És persze a világ többi része is azonnal ugrott:
egy napnál rövidebb idő alatt már több száz millió eurónyi adomány gyűlt össze.
Az újjáépítésről azt nyilatkozták különféle lapoknak szakértők, építészek, hogy a teljes rekonstrukció évekig is el fog tartani. A tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett teljes tetőszerkezete. A tüzet végül hajnalra sikerült teljesen eloltani, néhány órával korábban akkor fékezték meg a lángokat, amikor azok már az épület homlokzatán elhelyezkedő két, ikonikus harangtornyot veszélyeztette. Az világhíres párizsi katedrális építési munkálatai még 1163-ban kezdődtek, az azóta eltelt több mint 800 év során több pontján is megsérült, majd javításra szorult, de az épület legtöbb része sértetlen tudott maradni. Ez változott meg tegnap. Azonban az épülethez korábban is hozzáépítettek - például a XIX. században a hétfőn leomlott huszártornyot -, sokszor kellett cserélni, javítani a az épület különböző elemeit, tehát túlzás azt állítani, hogy végleg elvesztek több százéves emlékek, és már nem lesz ugyanaz a Notre-Dame, mint volt. Hiszen valóban nem lesz pontosan ugyanaz, de az épületet már korábban is többször szorult újjáépítésre, még ha nem si ekkora volumenűre.
A munkálatokban nagy segítséget nyújthat a 2018-ban elhunyt Andrew Tallon művészettörténész, aki 2015-ben lézeres szkennelési technológia segítségével elkészítette a székesegyház rendkívül részletes 3D-s modelljét. Az eljárás korábban már több gótikus katedrális restaurációját segítette, mivel elképesztően pontos 3D-s modelleket képes előállítani az épületekről.
Az épület annak köszönhetően rekonstruálható, hogy miközben a tető leégett, a boltozatot sikerült megmenteni. Tehát a falakhoz csatlakozó, súlyos kőmennyezet nem omlott be, bár megsérült. Ez annak volt köszönhető, hogy a tűzoltók életüket kockáztatva az épületen belülről is oltották az épületet.
Mivel jól dokumentált épületről van szó, ezért az épületben történt károk - úgy mint például a huszártorony, ami leomlott - orvosolhatóak a tervek alapján.
- Van, ami végleg elpusztult
A másik nagy kérdés, hogy mi történt azzal a rengeteg, felbecsülhetetlen értékű műtárggyal, kinccsel, amit a templomban őriztek. Párizs alpolgármestere, Emmanuel Grégoire még a tűzvész közben a műalkotások megóvását nevezte az egyik legfőbb célnak. A műalkotások megmentésére külön .
csapatot állítottak össze, de egyelőre nincs pontos hír arról, hogy mi az, ami elpusztult, mi rekonstruálható, és mi menekült meg. Bár a tűzoltóság közlése szerint az egyházi kegytárgyak és művészeti alkotások nagyobb részét sikerült kimenteni a lángoló épületből, és biztonságos helyre szállították őket.
A sajtóban a legnagyobb figyelmet Jean-Marc Fourniert kapta, akit hősként ünnepelnek a franciák és kis túlzással a fél világ. Ő most a párizsi tűzoltók káplánja, és azzal vívta ki sokak nagyrabecsülését, hogy a tűzoltókkal bement a lángokban álló katedrálisba és kihozta Krisztus töviskoronáját.

Smoke and flames rise during a fire at the landmark Notre-Dame Cathedral in central Paris on April 15, 2019, potentially involving renovation works being carried out at the site, the fire service said. - A major fire broke out at the landmark Notre-Dame Cathedral in central Paris sending flames and huge clouds of grey smoke billowing into the sky, the fire service said. The flames and smoke plumed from the spire and roof of the gothic cathedral, visited by millions of people a year, where renovations are currently underway. (Photo by Hubert Hitier / AFP)
A notre-dame-i hős: a káplán, aki kihozta a töviskoronát, pár éve pedig a párizsi mészárlás helyszínére sietett
A kétezres években pedig katonák mellett szolgált, az ellenség tőrbe csalta csapatát és tíz ember meghalt. A Reuters arról írt, hogy a kimenekített műtárgyakat a Louvre-ba szállítják, ahol addig őrzik, ameddig nem kerülhetnek vissza a katedrálisba.
A pontos károkról egyelőre értelemszerűen nincs teljes lista, de az Index nagyjából összeszedte, hogy mivel kell számolni. Mint a cikk írja, a szent ereklyéket, a szószéket, és a szentély szobrászati együttesét sértetlenül sikerült kimenekíteni.
És a korábbi hírekkel ellentétben a 8000 sípos nagy orgona is megmenekült.
A katedrális szintén híres rózsaablakai, valamint a templomban lévő barokk festmények sorsa azonban kétséges. Előbbiek biztosan a sérültek, a pótolhatatlan festmények közül többet viszont úgy tűnik, csak a füst károsított. Összefoglalva: a félelmetesnek tűnő tűzvész ugyan az épületben és a műtárgyakban, kegytárgyakban is okozott károkat, de a veszteségek nem olyan hatalmasok, mint a riasztó képek alapján gondolhattuk volna.

Azonban most egy hosszú és költséges rekonstrukció áll a franciák előtt, annyi bizonyos.

*
A főtemplom 850 éven át mindent túlélt.
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Címkék: franciaországgal, nagyrabecsülését, adománygyűjtésbe, terrortámadásról, tetőszerkezetét, alpolgármestere, rekonstruálható, szörnyűségesnek, tetőszerkezete, feltámasztotta, székesegyházat, tűzoltóságának, közösségeinket, megrongálódott, gyújtogatásnak, legjelentősebb, gyújtogatásról, hozzáépítettek, veszélyeztette, töviskoronáját, szeretetünkről, székesfehérvár, katasztrofális, értelemszerűen, keletkezésének, idegenforgalmi, hírügynökségek, kegytárgyakban, restaurációját, félelmetesnek, gyújtogatásra, következtében, kereszténység, nevezetessége, tetőszerkezet, harangtornyot, felújítás alatt, hétfőn kiütött, tűzoltók megkezdték, világhírű épületben, rendőrség balesetként, műalkotások megóvását, legfőbb célnak, embereket megóvják, részlegesen összeomló, egész nemzet, francia államfő, világhírű épület, helyszínre megy, teljes tetőszerkezet, francia főváros, huszár tornyot, Emmanuel Macron, Anne Hidalgo, Emmanuel Grégoire, Vatican News, Magyar Kurír, Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, Mindenható Isten, Boldogságos Szűz Máriának, Michel Aupetit, Erdő Péter, Notre Dame, Rémy Heitz, Gabriel Plus, Franck Riester, Andrew Tallon, Jean-Marc Fourniert, Notre-Dame Cathedral, Hubert Hitier,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Ma van a magyar költészet napj...  Hamvas Béla  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Szép estét kedves látogatóimna...  Esterházy Péterre emlékezünk  40 felett  40 felett  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  James Allen  40 felett  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Bornyi Veronika haiku verse  Anyák napjára  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi este  IGEN így  Jó nap volt  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Somlyó Zoltán - Orgonával  Esterházy Péterre emlékezünk  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  James Allen  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  képre írva  Tanácsok egy pszichológustól  Különleges  A Magyar Költészet napja alkal...  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Töröld le  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  különleges  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Alvó kislány  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Bársony székben  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Szép estét  A felvilágosodás...  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Szívek  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Gebhardt Nóra versei II.  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Azért kaptad  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Jázmin  Pitypang szökőkút 
Bejegyzés Címkék
felújítás alatt, hétfőn kiütött, tűzoltók megkezdték, világhírű épületben, rendőrség balesetként, műalkotások megóvását, legfőbb célnak, embereket megóvják, részlegesen összeomló, egész nemzet, francia államfő, világhírű épület, helyszínre megy, teljes tetőszerkezet, francia főváros, huszár tornyot, felújítás keretében, négy evangélistát, tervek szerint, eredeti helyükre, európai kereszténység, halálból feltámasztotta, nagyszerű párizsi, város főtemploma, francia katolikus, székesegyház legyen, egész világ, másik láng, városban térdre, lángokban álló, utcáról mondja, párizsi ügyészség, katedrális előtt, tucat munkásuk, nyomozás keretében, lángokkal folytatott, legjelentősebb műkincseket, miniszter szerint, hétfő estétől, jelentős károkat, régi képeslapon, újjáépítés évekig, tragédia estéjén, támogatók között, világ többi, napnál rövidebb, teljes rekonstrukció, épület huszártornya, tüzet végül, épület homlokzatán, világhíres párizsi, azóta eltelt, épület legtöbb, épülethez korábban, hétfőn leomlott, munkálatokban nagy, 2018-ban elhunyt, székesegyház rendkívül, eljárás korábban, épület annak, tető leégett, boltozatot sikerült, falakhoz csatlakozó, tűzoltók életüket, épületen belülről, épületben történt, tervek alapján, másik nagy, templomban őriztek, tűzvész közben, egyik legfőbb, műalkotások megmentésére, tűzoltóság közlése, egyházi kegytárgyak, lángoló épületből, legnagyobb figyelmet, párizsi tűzoltók, tűzoltókkal bement, major fire, párizsi mészárlás, kétezres években, ellenség tőrbe, kimenekített műtárgyakat, pontos károkról, cikk írja, szent ereklyéket, szentély szobrászati, korábbi hírekkel, 8000 sípos, katedrális szintén, templomban lévő, pótolhatatlan festmények, füst károsított, félelmetesnek tűnő, riasztó képek, franciák előtt, franciaországgal, nagyrabecsülését, adománygyűjtésbe, terrortámadásról, tetőszerkezetét, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 789
  • e Hét: 17181
  • e Hónap: 29857
  • e Év: 263604
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.