Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nagycsütörtök, az utolsó vacsora miséje 04.18
  2019-04-18 15:35:30, csütörtök
 
  ...... ..............


OLVASMÁNY Mózes második könyvéből
A húsvéti vacsora parancsa.
Az Úr így szólt Mózeshez és Áronhoz Egyiptomban: ,,Ez a hónap legyen számotokra a kezdő hónap: ez legyen az év első hónapja. Hirdessétek ki Izrael egész közösségének: A hónap tizedik napján mindenki szerezzen egy bárányt családonként, egy bárányt házanként. De ha a család kicsi egy bárányhoz, akkor a személyek számának megfelelően a szomszédos családdal együtt vegyen egyet. Aszerint számoljátok a meghívottakat, hogy ki-ki mennyit eszik. Az állat legyen hibátlan, hím és egyéves. Vehettek bárányt vagy kecskét. Tartsátok a hónap tizennegyedik napjáig. Akkor Izrael közösségének egész gyülekezete estefelé vágja le. Vegyenek a véréből és kenjenek belőle annak a háznak a két ajtófélfájára és szemöldökfájára, amelyben elköltik. A húsát - tűzön megsütve - még akkor éjszaka egyék meg. Kovásztalan kenyérrel és keserű salátával fogyasszák. Így fogyasszátok: Legyen a derekatok felövezve, saru a lábatokon, bot a kezetekben. Sietve egyétek, mert ez az Úr átvonulása. Én végigvonulok azon az éjszakán Egyiptomon és megölök minden elsőszülöttet Egyiptomban: embert és állatot, s ítéletet tartok Egyiptom minden istene fölött, én, az Úr. A vért használjátok annak a háznak a megjelölésére, amelyben laktok. Ha látom a vért, kihagylak benneteket. Titeket nem ér a megsemmisítő csapás, amellyel Egyiptomot megverem. Ez a nap legyen számotokra emléknap, és üljétek meg úgy, mint az Úr ünnepét. Nemzedékről nemzedékre tegyétek meg ünnepnapnak mindörökre."
Ez az Isten igéje. Kiv 12,1-8.11-14

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
Valahányszor eszitek e kenyeret és isztok a kehelyből, az Úr halálát hirdetitek.
Testvéreim!
Én az Úrtól kaptam, amit közöltem is veletek: Urunk Jézus azon az éjszakán, amikor elárulták, fogta a kenyeret, hálát adott, megtörte, és így szólt: ,,Vegyétek és egyétek, ez az én testem, amely értetek adatik! Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre!" A vacsora után ugyanígy fogta a kelyhet is, és így szólt: ,,Ez a kehely az újszövetség kelyhe az én véremben. Valahányszor isztok belőle, tegyétek ezt az én emlékezetemre!" Amikor ugyanis e kenyeret eszitek és e kehelyből isztok, az Úr halálát hirdetitek, amíg el nem jön.
Ez az Isten igéje. 1Kor 11,23-26

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Mindvégig szerette őket.
Húsvét ünnepe előtt történt. Jézus tudta, hogy elérkezett az óra, amikor ebből a világból vissza kell térnie az Atyához. Mivel szerette övéit, akik a világban voltak, még egy végső jelét adta szeretetének. Vacsora közben történt, amikor a sátán már fölébresztette Júdásnak, Karióti Simon fiának szívében a gondolatot, hogy árulja el őt. Jézus tudta, hogy az Atya mindent a kezébe adott, s hogy Istentől jött és Istenhez tér vissza. Fölkelt hát a vacsora mellől, letette felső ruháját, fogott egy vászonkendőt és a derekára kötötte. Azután vizet öntött egy mosdótálba, és mosni kezdte tanítványainak a lábát, majd a derekára kötött kendővel meg is törölte.
Amikor Simon Péterhez ért, az így szólt: ,,Uram, te akarod megmosni az én lábamat?" Jézus így felelt: ,,Most még nem érted, mit teszek, de később majd megérted." De Péter tiltakozott: ,,Az én lábamat ugyan meg nem mosod soha?" Jézus azt felelte: ,,Ha nem moslak meg, nem lesz semmi közöd hozzám!" Erre Péter így szólt: ,,Uram, akkor ne csak a lábamat, hanem a fejemet és a kezemet is!" Jézus azonban kijelentette: ,,Aki megmosdott, annak csak a lábát kell megmosni, és egészen tiszta lesz. Ti tiszták vagytok, de nem mindnyájan." Tudta ugyanis, hogy egyikük elárulja, azért mondta: ,,Nem vagytok mindnyájan tiszták." Miután megmosta lábukat, fölvette felső ruháját, újra asztalhoz ült, és így szólt hozzájuk: ,,Megértettétek-e, hogy mit tettem veletek? Ti Mesternek és Úrnak hívtok engem, és jól teszitek, mert az vagyok. Ha tehát én, az Úr és Mester megmostam lábatokat, nektek is meg kell mosnotok egymás lábát. Példát adtam nektek, hogy amit én tettem, ti is tegyétek meg."
Ezek az evangélium igéi. Jn 13,1-15

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Te az utolsó vacsorán úgy rendelted, hogy életed folytatódjon tanítványaid, követőid életében, a mi életünkben. Szent Tested és Véred az Atyának szóló áldozat és nekünk adott ajándék, amely által áldozatod naponta megújul és életed bennünk folytatódik. Az általad adott csodálatos Kenyér keresztény életünk forrása. Segíts, hogy áldozatodhoz kapcsolódva mi is felajánljuk életünket a mennyei Atyának! Te példát adtál nekünk az alázatosságra és a szolgálatra. Adj nekünk buzgóságot, hogy embertestvéreinkben felismerjünk téged és neked szolgáljunk!

Elmélkedés
A szeretet szentsége
Jézus szenvedéstörténetét három jelképes cselekedet vezeti be, amelyek az ő messiási küldetését, istenfiúi méltóságát és üdvözítő szerepét mutatják be. Az első ilyen cselekedet a jeruzsálemi bevonulás, amely tulajdonképpen a Messiás-király bevonulása a városba, erről olvastunk a virágvasárnapi evangéliumban. A második jelképes tett a templom megtisztítása, a kereskedők kiűzése, amelyről mind a négy evangélista beszámol, a legrészletesebben János művében szerepel a történet. Bár ő a nyilvános működés kezdetére teszi az esetet, Máté, Márk és Lukács írásában a jeruzsálemi bevonulás után következik. Az Úr harmadik jelképes cselekedete az utolsó vacsora, amelyen a kenyeret és a bort egyedülálló módon osztja meg apostolaival. Míg az első kettő a ,,fél város" jelenlétében történt, az Úr utolsó vacsorája egy meghitt, valóban baráti körben, az apostolok szűk társaságában történt. Ebbe a társaságba, erre az eseményre hív meg minket az Egyház a ma esti szentmisével.
Nyilvánvaló, hogy az utolsó vacsora legjelentősebb része és legnagyobb újdonsága a hagyományos zsidó húsvéti vacsorához képest az Oltáriszentség alapítása. Az evangélisták nem az egész vacsora leírására törekedtek, hiszen egykori olvasóik számára ez jól ismert volt, hanem kiemelték azt, ami egészen sajátossá tette ezt a közös étkezést. A vacsorát Jézus nem családi körben fogyasztja el, hanem új családja, új közössége, a tizenkét apostol körében. A kenyér és a bor felett elmondott áldás része volt a lakomának, de Jézus új tartalmat ad ennek. A kenyeret saját testeként, a bort pedig saját véreként adja az apostoloknak. Újszerű az is, hogy parancsa, rendelkezése szerint cselekedetét ismételjék meg a jövőben is, de ne az Egyiptomból való szabadulás emlékére, hanem az ő halálának és feltámadásának emlékezetére. Jézus az Egyházra, a benne hívők közösségére bízza önmagát, hogy jelenlétével minden korban meg tudja erősíteni övéit. Minden szentmisében ezt a titkot, az Úr Jézus áldozatát jelenítjük meg. Nem csupán emlékezés, azaz Jézus megváltó halálának és feltámadásának felidézése számunkra a szentmise, hanem az Úr áldozatának jelenvalóvá tétele.
Katolikus hitünk szerint Jézus valóságosan jelen van az Eucharisztiában, vagyis az átváltoztatott kenyérben és borban. Nem ez az egyetlen módja az ő jelenlétének. Az Úr jelen van az Egyház hitében. Jelen van a Szentírás Igéjében és az igehirdetésben. Jelen van a szentségekben, amelyekben ő maga cselekszik, és jelen van a pap személyében, aki az Úr személyében cselekedve a szentségeket kiszolgáltatja. Jézus jelen van imádságainkban, hiszen általa szólíthatjuk meg Istent. Jelenlétének formái közül kiemelkedik az Oltáriszentségben való jelenléte. Valóságosan jelen van az ő testévé átváltozott kenyérben, hogy e különleges adományát szétosztva a hívők magukhoz vehessék az Úr szent testét, ez a szentáldozás lényege. Az Úr Jézus szeretetből áldozta fel életét és szeretetből adja nekünk önmagát az Oltáriszentségben, a szeretet szentségében.
Ez a gondolat átvezet minket annak rövid magyarázatához és megértéséhez, hogy miért mosta meg Jézus az utolsó vacsorán a tanítványai lábát, ahogyan erről a mostani szentmise evangéliumában olvasunk. Jézus cselekedetét János evangélista így vezeti be: ,,mivel szerette övéit, akik a világban voltak, még egy végső jelét adta szeretetének", és ez a jel a lábmosás. Megilletődve, elnémulva szemléljük Jézus tettét, s ugyanez az érzés fog el minket, amikor holnap, nagypénteken a kereszt alatt fogunk lélekben állni.
C. Horváth István Sándor

...... ...........



- Fölkelt hát a vacsora mellől, letette felső ruháját, fogott egy vászonkendőt és a derekára kötötte. Azután vizet öntött egy mosdótálba, és mosni kezdte tanítványainak a lábát, majd a derekára kötött kendővel meg is törölte.
...... .......

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: szemöldökfájára, eucharisztiában, tanítványainak, átváltoztatott, imádságainkban, virágvasárnapi, legjelentősebb, magyarázatához, igehirdetésben, kiszolgáltatja, evangéliumában, fölébresztette, oltáriszentség, tulajdonképpen, korintusiakhoz, feltámadásának, megértettétek, szentségekben, ajtófélfájára, elsőszülöttet, evangéliumban, alázatosságra, cselekedjétek, megjelölésére, meghívottakat, emlékezetemre, megtisztítása, tizennegyedik, szentségeket, szólíthatjuk, jelenlétének, megsemmisítő, jelenlétével, szentmisében, közösségének, felismerjünk, húsvéti vacsora, hónap legyen, kezdő hónap, hónap tizedik, bárányt családonként, bárányt házanként, család kicsi, személyek számának, szomszédos családdal, állat legyen, hónap tizennegyedik, húsát –, derekatok felövezve, éjszakán Egyiptomon, vért használjátok, megsemmisítő csapás, OLVASMÁNY Mózes, Áronhoz Egyiptomban, Akkor Izrael, SZENTLECKE Szent Pál, Urunk Jézus, EVANGÉLIUM Szent János, Karióti Simon, Amikor Simon Péterhez, Erre Péter, Jézus Krisztus, Szent Tested, Szentírás Igéjében, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Lóhere  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Egy bizonyos határt  Png telefon  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Szép estét kedves látogatóimna...  Alázat  Nagyon különös  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  A televizió nem a kultúrát kép...  Nevem  Kellemes délutánt kívánok  A jó emberek mindig szépek mar...  Kellemes délutánt kívánok  Radikális szeretet  Adakozás  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Png férfi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Albert Einstein gondolata  Németh László tollából  Png kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Png csokor  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam Krisztinától  Png rózsa csokor  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Idő  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Akarat  Paul David Tripp Április 19  Kellemes délutánt kívánok  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Nem számIt  Tanuld meg ezt a versemet  A másik dolog,  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Julian Brass gondolata  Hiányzik  Szép estét kedves látogatóimna...  Albert Einsteinről  Kaffka_Margit  Rátalálsz  Png kislány  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Még csak most kezdődik a nap  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Mindig jusson idő nevetni  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Mindig jusson idő nevetni  Alvó cicák  képre írva  A boldog családok mind hasonló...  Hiányzik 
Bejegyzés Címkék
húsvéti vacsora, hónap legyen, kezdő hónap, hónap tizedik, bárányt családonként, bárányt házanként, család kicsi, személyek számának, szomszédos családdal, állat legyen, hónap tizennegyedik, húsát &#8211, derekatok felövezve, éjszakán Egyiptomon, vért használjátok, megsemmisítő csapás, vacsora után, újszövetség kelyhe, világból vissza, világban voltak, végső jelét, kezébe adott, vacsora mellől, derekára kötötte, derekára kötött, lábát kell, evangélium igéi, utolsó vacsorán, általad adott, mennyei Atyának, szeretet szentsége, első ilyen, jeruzsálemi bevonulás, virágvasárnapi evangéliumban, második jelképes, templom megtisztítása, kereskedők kiűzése, négy evangélista, legrészletesebben János, nyilvános működés, utolsó vacsora, bort egyedülálló, első kettő, apostolok szűk, hagyományos zsidó, egész vacsora, közös étkezést, vacsorát Jézus, tizenkét apostol, kenyeret saját, bort pedig, benne hívők, átváltoztatott kenyérben, egyetlen módja, szentségeket kiszolgáltatja, hívők magukhoz, szentáldozás lényege, szeretet szentségében, gondolat átvezet, tanítványai lábát, mostani szentmise, kereszt alatt, szemöldökfájára, eucharisztiában, tanítványainak, átváltoztatott, imádságainkban, virágvasárnapi, legjelentősebb, magyarázatához, igehirdetésben, kiszolgáltatja, evangéliumában, fölébresztette, oltáriszentség, tulajdonképpen, korintusiakhoz, feltámadásának, megértettétek, szentségekben, ajtófélfájára, elsőszülöttet, evangéliumban, alázatosságra, cselekedjétek, megjelölésére, meghívottakat, emlékezetemre, megtisztítása, tizennegyedik, szentségeket, szólíthatjuk, jelenlétének, megsemmisítő, jelenlétével, szentmisében, közösségének, felismerjünk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1757
  • e Hét: 7558
  • e Hónap: 40712
  • e Év: 274459
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.