Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Dobogókő - A siketek Szűz Mária-kegyhelye
  2019-04-28 23:14:00, vasárnap
 
  Saját fotók
Székely kapun a felírat
......


Nagyobb kép Link
......



......



......



......


Zarándokok írták
......



......



......



......



......



......



Emlékmű az első világháború hőseinek
......


A világ béke megálmodója
......


Nagyobb kép Link
......


Fa Erdő fohásza: Ne bánts!
Az erdő fohásza /Ismeretlen szerző verse
Vándor, ki elhaladsz mellettem
ne emelj rám kezet.
Én vagyok tűzhelyed melege
Hideg téli éjszakákon,
Én vagyok tornácod barátságos fedele,
melynek árnyékába menekülsz a tűző nap
elől, és gyümölcsöm oltja szomjadat.

Én vagyok a gerenda, mely házadat tartja
Én vagyok asztalod lapja,
Én vagyok az ágy, amelyben fekszel,
A deszka, amelyből csónakodat építed.
Én vagyok a házad ajtaja, bölcsőd fája,
koporsód fedele.
Vándor, ki elhaladsz mellettem,
ne emelj rám kezet!
Ne bánts!
......



......



*
- Dobogókő - siketek Mária kegyhely, mely 90 éves.
Dobogókőn a Nagykilátó alatti szikla oldalában alakították ki a kegyhelyet, amely a Mária-úttól és a Magyar zarándokúttól is alig 200 méternyi kitérővel érhető el.
A föld élőlény, és a föld szíve Dobogókőn dobog. A kozmoszból ide érkezik a pozitív energia, amelyet a szívcsakra pumpál szét a bolygó egész területére" - ez a megállapítás a NASA kiadásában megjelent Gaia-elmélet című írásban fogalmazódott meg.
Dobogókőt számtalan okból keresik fel az emberek: van, aki úgy tartja, itt található Földünk (legalábbis egyik) szívcsakrája; van, aki különös jelenések, csodák földjeként beszél róla; és van, aki a táj természeti értékeiért utazik ide. A hegytetőn számos turistaút fut össze, hogy a szélrózsa minden irányába ágazva bemutassa ezt a sokszínű vidéket. Ezek közül az egyik a ᵯ jelzésű Mária-út, amely 1400 km hosszan vezet Mariazelltől Csíksomlyóig; a másik pedig a Magyar zarándokút, amin Esztergomból indulva juthatunk el Máriagyűdre Magyarország szent helyeit érintve. Dobogókőn mindkettő együtt halad. Ezekről pár percnyi kitérővel érhetjük el a Mária-kegyhelyet.
A Nagykilátó alatti sziklás hegyoldalban Magyar Turista Egyesület (MTE) Siketek Osztálya 1926-ban alakította ki a kegyhelyet. Ha bár légvonalban meredeken szakad le a sziklafal, az odavezető utat úgy alakították ki, hogy bárki számára kényelmesen járható legyen. 1927-es felszentelése után sokan keresték fel a sziklafal tövében kialakított kis teraszt, mely csendes elmélyedéshez, imádkozáshoz ideális. A II. világháború utánra a kegyhely állapota jelentősen leromlott, a felújítására 1991-ben került sor.
Dobogókő évszázadok óta izgatja a tudósokat és az ezoterikával foglalkozó embereket. Sokan szent helynek tartják, de olyanok is rengetegen vannak, akik azért látogatnak ide, hogy meggyógyuljanak. Hogy kiderítsük, mennyi valóságalapja van a legendáknak, felkerestük Papp Lajos világhírű szívsebészt és Lendvai Józsefet, Dobogókő polgármesterét.
,,Az egyik mendemonda szerint sziklába vésett alagutak vezettek Visegrádig és Esztergomig, szakrális szempontból pedig már az Árpád-házi királyainknak is fontos volt ez a hely" - magyarázta Lendvai József. A polgármester szerint nem tudni pontosan, hol van a szívcsakra. A dalai láma a sípálya mellett az egyik sziklánál meditált, a helyiek viszont a Rám sziklával azonosítják a helyet. De bárhol is legyen a csakra, az biztos, hogy Dobogókőn az egyik legvékonyabb a földkéreg: amíg a Föld más részein 40-80 kilométer, addig a kutatások szerint itt mindössze 10-20 kilométer vastag lehet.
A zarándokok a franciaországi Lourdes-i szent helyhez hasonlítják az itt található kegyhelyeket. ,,Ötven fő alatt van az állandó lakosok száma, de hétvégenként több ezren is feljönnek ide. Állítólag voltak Mária-jelenések és gyógyulások is a környéken. A kilátó a kedvenc helyem, de a siketek Szűz Mária-kegyhelyét is sűrűn felkeresem" - mesélte a polgármester.
Dr. Papp Lajos szerint a Pilisnek és Dobogókőnek szakrális jelentősége van.
,,Természettudományi mérésekkel igazolható, hogy a Pilisben igen magas az energiakoncentráció. Én nem tartom magam táltosnak és sámánnak, de hiszem az Istent, és tudom, hogy Dobogókőnek óriási jelentősége van. Magánemberként én is gyakran ellátogatok oda" - mondta Papp Lajos szívsebész.
A Magyar Turista Egyesület siketnéma közössége Kentner Antal vezetésével 1926-ban kezdett hozzá a dobogókői kilátó északi oldalában lévő kegyhely kialakításához. Kiszélesítették a sziklafal keskeny peremét, az odavezető utat lépcsőkkel, korláttal látták el. Lourdes-i mintára fülkét vájtak a sziklába, s ide helyezték a híres búcsújáró helyről hozott Mária-szobrot.
A kegyhelyet 1927. május 15-én szentelte fel dr. Saly Arnulf bencés tanár. ,,Ha hazamegyek, boldogan fogom álomra hajtani a fejem, ha tudom, hogy mai ünnepünk minden jelenlévő turista testvér lelkében maradandó nyomot hagyott" - mondta az avatáson Kentner Antal.
Az 1945 után parancsolt új rendnek nem kellett a hely. Enyészetnek indult, kevéske berendezését is széthordták. Szerencsére Mária szobrát jótékony kezek elrejtették, ma a dobogókői múzeumban látható. 1992-ben aztán újra megjelentek, mert megjelenhettek a siketek, az atya után immár a fiú, Kentner Kálmán vezetésével. Nem csak kicsinosították, de megnagyobbították és körülkerítették a párkányt. Új szobor került a fülkébe, és a Lourdes-ból hozott vízzel Szentkereszt plébánosa, Ackermann Kálmán 1994 Kisasszony-napján újból felszentelte a kegyhelyet.
Alig néhány lépésnyire vagyunk a zajos parktól, a nyüzsgő kilátótól - ám aki akar, itt egyedül maradhat gondolataival. Soha nem hiányzik virág, pislákoló mécses, sokasodnak a hálaadó márványtáblácskák - a kegyhely láthatóan betölti szakrális szerepét. Így látják ezt a Bognár László vezette siketnéma turista barátaink, akik meghitt ünnepséggel emlékeztek május 27-én a 90. évfordulóra. Különösen lélekbe markoló volt a Kiss Ferenc atya által a siketek jelbeszédével celebrált szentmiséje. A sorsbeszélő és halló képességüket elvette, de megáldotta őket összetartással, egymás iránti szeretettel, és hitükben teljesebb életet élhetnek, mint sok ép embertársuk - szólt a szentbeszéd.
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Címkék: körülkerítették, kicsinosították, meggyógyuljanak, kiszélesítették, polgármesterét, megjelenhettek, kialakításához, franciaországi, összetartással, magánemberként, valóságalapja, zarándokúttól, elmélyedéshez, felszentelése, jelbeszédével, királyainknak, gondolataival, fogalmazódott, imádkozáshoz, ezoterikával, esztergomból, szívcsakrája, képességüket, megállapítás, mariazelltől, csíksomlyóig, hegyoldalban, felszentelte, magyarország, szentkereszt, felújítására, kegyhelyeket, legvékonyabb, polgármester, hétvégenként, berendezését, első világháború, világ béke, erdő fohásza, házad ajtaja, föld élőlény, föld szíve, pozitív energia, szívcsakra pumpál, bolygó egész, hegytetőn számos, szélrózsa minden, sokszínű vidéket, másik pedig, odavezető utat, sziklafal tövében, kegyhely állapota, Szűz Mária-kegyhelye, Mariazelltől Csíksomlyóig, Máriagyűdre Magyarország, Magyar Turista Egyesület, Siketek Osztálya, Papp Lajos, Lendvai Józsefet, Lendvai József, Szűz Mária-kegyhelyét, Kentner Antal, Saly Arnulf, Szerencsére Mária, Kentner Kálmán, Ackermann Kálmán, Bognár László, Kiss Ferenc,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Zilahy Lajos gondolata  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Andrássy Réka - A bolond Böske  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Vannak emberek  képre írva  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  ajándék, mellyel meglepem  Zilahy Lajos gondolata  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Pitypang szökőkút  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Ismeretlen: Ikarusz monda  Robert Merle tollából  különleges  jó reggelt  Megígért békesség  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Walter Chrysler mondta  Dóró Sándor: Embernek maradni  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Borzasztó  képre írva  Önmaga ellenére  A sorsod  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Jó nap volt  Paul David Tripp Április 14  Önmaga ellenére  Alvó kislány  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Esterházy Péterre emlékezünk  Hamvas Béla  Mindent de mindent visszakap  Szívek  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Müller Péter tollából  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  képre írva  Előfordul, hogy  Egyszerű  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Az ember emlékekből áll  Ott van  képre írva  Müller Péter tollából  39 ígéret  Emlékezz  Facebookon kaptam Krisztinától  Nagy és kis csodák  Alvó cica  Szeretem ujjad karcsuságait,  Szép estét kedves látogatóimn...  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
első világháború, világ béke, erdő fohásza, házad ajtaja, föld élőlény, föld szíve, pozitív energia, szívcsakra pumpál, bolygó egész, hegytetőn számos, szélrózsa minden, sokszínű vidéket, másik pedig, odavezető utat, sziklafal tövében, kegyhely állapota, felújítására 1991-ben, ezoterikával foglalkozó, egyik mendemonda, polgármester szerint, dalai láma, sípálya mellett, egyik sziklánál, helyiek viszont, egyik legvékonyabb, kutatások szerint, franciaországi Lourdes-i, állandó lakosok, kedvenc helyem, siketek Szűz, dobogókői kilátó, sziklafal keskeny, híres búcsújáró, kegyhelyet 1927, avatáson Kentner, 1945 után, dobogókői múzeumban, atya után, zajos parktól, nyüzsgő kilátótól, hálaadó márványtáblácskák, kegyhely láthatóan, siketek jelbeszédével, körülkerítették, kicsinosították, meggyógyuljanak, kiszélesítették, polgármesterét, megjelenhettek, kialakításához, franciaországi, összetartással, magánemberként, valóságalapja, zarándokúttól, elmélyedéshez, felszentelése, jelbeszédével, királyainknak, gondolataival, fogalmazódott, imádkozáshoz, ezoterikával, esztergomból, szívcsakrája, képességüket, megállapítás, mariazelltől, csíksomlyóig, hegyoldalban, felszentelte, magyarország, szentkereszt, felújítására, kegyhelyeket, legvékonyabb, polgármester, hétvégenként, berendezését, hasonlítják, enyészetnek, máriagyűdre, azonosítják, gyógyulások, alakították, jelentősége, évfordulóra, ünnepséggel, dobogókőnek, széthordták, szerencsére, világháború, felkerestük, szívsebészt, vezetésével, szentmiséje, legendáknak, ellátogatok, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1659
  • e Hét: 18051
  • e Hónap: 30727
  • e Év: 264474
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.