Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Akit senki sem sirat
  2016-03-20 17:14:43, vasárnap
 
 
Akit senki sem sirat

Vannak szomorú sorsok, a szegregátumokban túl sok is, az ember, mikor naponta találkozik velük, sokszor már nem is gondol bele, milyen életek vannak.

Valahogy olyan szükségszerűen simul bele a nyomorúságba gyerek, öreg, beteg .... aztán, amikor bekövetkezik az utolsó lépés, már nem lehet nem belegondolni. Hogy miféle élet volt az, miféle élethelyzetekkel, és aki eltávozott, milyen nyomot hagy maga után.

Számomra a legborzasztóbb azt átélni, amikor azt látom, hogy semmit. Pedig egy élet volt ez is, családból indult, neki is volt édesanyja, aki dédelgette, volt gyerek, járt iskolába, volt fiatal, majd felnőtt, voltak barátai, szerelmei, munkatársai, és most itt van, meghalt, és nem hiányzik senkinek. Pár év, és a sírját benövi a fű, elkorhad a fejfa, és senki sem fog emlékezni rá, hogy volt, hogy létezett.

Akkor kerültünk kapcsolatba vele, mikor megkezdtük a munkát a szegregátumban. Ő már régóta itt élt. A furcsán, idegenül hangzó név jelezte, messziről érkezhetett. Nem ő volt az egyetlen, aki elmagányosodva másokhoz szegődött, kosztért, kvártélyért dolgozva, ez a vidéki hajléktalanság, mondhatnánk, csicska-sors, de itt a kényszer nem kívülről jön, hanem az élethelyzetből, a nyomorúságból. Akkor figyeltünk fel rá, amikor épp elköltözött egy családtól, egy komfort nélküli házba, nagyon nyomorúságos körülmények közé, jövedelme nem nagyon volt, kevéske nyugdíjára már korábban kezességet vállalt valakiknek, és a maradékról sem lehetett tudni, ki költötte el.

Segítettük hát őt is, amivel tudtuk, élelemmel, gyertyával, szemüveggel, ruhafélével. Végtelenül hálás volt mindenért. A jó szóért is. Aztán lett lakó is ott, egy fiatal család, gyerekek is, egy pillanatra úgy tűnt, velük jó helye lesz az öregnek, segítettünk hát a villanyórában, berendezésben, akkor a család is együttműködőnek tűnt, aztán kiderült, ez csak addig szólt, míg meg nem szerezték, amit akartak. Hamar kitelt az öregnek is, kiszorult a sufniba, ahol télen fűtés sem volt, és, bár sosem panaszkodott, láttuk, mennyit dolgozik, tudtuk, nincs ott jó helyen.

Újabb költözés, egy másik villany nélküli házba, majd egy családhoz, ahol nem nagyon volt hely, és ott is sokat kellett dolgoznia. Amikor a faluban utoljára beszéltem vele, épp tűzrevalót talicskázott. Megállítottam. Elhanyagolt volt, fáradt, nyomorult. Kérdeztem, ott jobb-e? Letámasztotta a talicskát, rám nézett, hallgatott. Nem akart semmit sem mondani. Meg nem is nagyon tudott mit. Mit tegyen? Hova menjen? Hiába kérdezte volna, választ én sem tudtam volna adni. Néztük hát egymást, csendben, szeretettel. Majd hirtelen odahajolt hozzám, megölelt, és szó nélkül továbbindult.

Ilyen volt mindig. Sosem panaszkodott senkire, elfogadta az életet, ahogy volt, a kitaszított helyzetével, a kihasználásával. Nem volt ereje másra.

Aztán agyérzést kapott. Mentünk hozzá a kórházba, nagyon rosszul volt, félrebeszélt, azt gondoltuk, már nem épül fel. Aztán jobban lett. Nem tudtuk, mi legyen vele. Állandó ápolást igényelt, és tudtuk, ezt sehol nem kaphatja meg. A kórház segítőkész volt, megegyeztünk, hogy, bár a költségeket csak töredékében tudja fedezni a kis nyugdíja, de maradhat bent. Látogattuk néha, vittünk neki ezt-azt, boldog volt és hálás, hízott kicsit, tréfálkozott, és már járókeret nélkül is tudott járni. Már arról beszéltünk a kórház szociális gondozójával, hogy talán egy idős-otthonban lehetne neki helyet keresni.

Az iskolaév végi hajtás minket is elsodort. Aztán jött a telefon a kórházból, hogy újabb agyvérzés után elhunyt. Nekünk szóltak, mi voltunk megadva hozzátartozóként, az alapítvány. Szóltak, hogy intézhetjük a temetést.

Nyilvánvaló volt, hogy szociális temetés lesz, az önkormányzat gyakorlott már ebben, ők egyeztettek a temetkezési vállalkozóval, és ami ebbe belefért, azt intézték velük. Kérdezték tőlünk, van-e ruhája, amibe felöltöztetik, mondtuk, nincs, de viszünk szívesen valamit az adományokból. Mondták, nem kell akkor, megoldják ők. Aztán, ahogy hallom, mégsem történt semmi, az öreg nem kapott megfelelő ruhát a dísztelen furnérkoporsóba. Sajnálom, hogy nem tudtuk.

A szociális temetéshez nem jár búcsúztatás, azt külön kell intézni, finanszírozni. A búcsúztatásra az egyházat kértük, segítőkészek voltak ők is. Magát a temetési szertartást ingyen nyújtja az egyház, itt az emberek zöme református, nem tudom, milyen vallású volt az öreg, vallásos volt-e egyáltalán. A harangozás, az pénzbe kerül, azt vállalta az alapítvány.

A búcsúztatáshoz szükséges információk nagyon szűkre szabottak voltak. A halotti anyakönyvi kivonatból tudtuk, hol született, mikor. Ahol utoljára lakott, ott tudták, sokáig Pesten élt. Erre emlékeztem én is, mikor egyszer a tb. kártyája felől érdeklődtem, emlékszem, mondta, dolgozott is a fővárosban, majd másfele is, de már nem emlékeztem, mit, és hol. Volt talán egy élettársa, és egy gyereke is, de senki sem látta őket sosem. Azt tudták a faluban, hogy volt egy bátyja valahol, mert néha elment, halottak napja körül, kis műanyagkoszorúval, mondta, megy a ,,bratyóhoz" is. Ennél többet nem tudtunk összeszedni róla.

A fiatal pap szépen búcsúztatta. A bevezető szöveg, amiben szokás szerint végtisztességtevő gyülekezetnek nevezett bennünket, most kissé nevetségesen hangzott, hiszen a kis ravatalozóban alig páran álltunk, a két család, ahol lakott, és még hárman a faluból, meg mi. Az eső vigasztalanul esett, a beszéd után vártuk, hátha eláll, aztán a sírásók úgy döntöttek, nincs mire várni. A zuhogó esőben elhantolták, a rögök hangosan dübögve hulltak alá, a szociális temetéshez nem jár semmi extra, a paplan sem, amit ilyenkor a koporsóra terítenek, hogy a hozzátartozók lelkét ne fájdítsa tovább a semmihez sem hasonlítható hang.

Rákerült a pár koszorú, nem fedte be a sírhant harmadát sem. Nem voltak rokonok, barátok, akik virágot hoztak volna, akik emlékeztek volna rá, akiknek fontos lett volna.

Ennyi volt egy élet. Sok hasonló sorssal találkozunk. Sokan élnek így. Akiket nem sirat el senki. Akiknek az élete csak úgy eltelik, és, bár ők is kötődnek ezer szállal embertársaikhoz, öregkorukra nekik csak a magány és a nyomorúság jut. És lassan természetesnek vesszük ezt is. Mintha ez így jó lenne. Rántunk egyet a vállunkon: ő tehet róla, hogy egyedül maradt.

Azt hiszem, egy társadalomról az is sokat elárul, hogy bánik az öregekkel. Főleg az elszegényedett öregekkel. Az elmagányosodottakkal, a becsapottakkal, a kihasználtakkal.

Szerző: L. Ritók Nóra
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: élethelyzetekkel, szegregátumokban, hozzátartozóként, együttműködőnek, kihasználásával, furnérkoporsóba, kihasználtakkal, embertársaikhoz, szegregátumban, szükségszerűen, természetesnek, hajléktalanság, legborzasztóbb, elmagányosodva, élethelyzetből, búcsúztatáshoz, becsapottakkal, elszegényedett, nyomorúságból, gyülekezetnek, finanszírozni, berendezésben, búcsúztatásra, társadalomról, villanyórában, ravatalozóban, vigasztalanul, felöltöztetik, vállalkozóval, hozzátartozók, letámasztotta, megállítottam, adományokból, hasonlítható, tréfálkozott, megegyeztünk, nyomorúságba gyerek, utolsó lépés, élet volt, sírját benövi, vidéki hajléktalanság, komfort nélküli, fiatal család, másik villany, faluban utoljára, kitaszított helyzetével, kórház segítőkész, költségeket csak, kórház szociális, idős-otthonban lehetne, iskolaév végi, önkormányzat gyakorlott, Ritók Nóra,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nem számIt  A másik dolog,  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Irgalom és ítélet  Alázat  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Fehér virág  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Akarat  Szívem  A másik dolog,  Png lepke  Png fotel  Próbálj meg ...  Szép álmokat!  Kellemes délutánt kívánok  Csak a fogyatkozás látható  A sors  Tanuld meg ezt a versemet  Egy lelki imádság  George Gordon Lord Byron: Inez...  Paul David Tripp Április 20  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Adakozás  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  A Megváltó szolgálatában  Soha ne kedvezz...  Garai Gábor - Takarítás  Lóhere  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Próbálj meg ...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Szép estét  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Nevem  Facebookon kaptam  A sors  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Reggel van  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Elköszönt  Akarat  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fehér virág  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Erdőn  Akarat  Kövesd a cowboyt!  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Erdőn  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Akarat  s immár én is felragyogva, ért...  Esti kép  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác... 
Bejegyzés Címkék
nyomorúságba gyerek, utolsó lépés, élet volt, sírját benövi, vidéki hajléktalanság, komfort nélküli, fiatal család, másik villany, faluban utoljára, kitaszított helyzetével, kórház segítőkész, költségeket csak, kórház szociális, idős-otthonban lehetne, iskolaév végi, önkormányzat gyakorlott, temetkezési vállalkozóval, dísztelen furnérkoporsóba, szociális temetéshez, egyházat kértük, temetési szertartást, emberek zöme, pénzbe kerül, búcsúztatáshoz szükséges, halotti anyakönyvi, bátyja valahol, bevezető szöveg, beszéd után, zuhogó esőben, rögök hangosan, koporsóra terítenek, hozzátartozók lelkét, sírhant harmadát, élete csak, elszegényedett öregekkel, élethelyzetekkel, szegregátumokban, hozzátartozóként, együttműködőnek, kihasználásával, furnérkoporsóba, kihasználtakkal, embertársaikhoz, szegregátumban, szükségszerűen, természetesnek, hajléktalanság, legborzasztóbb, elmagányosodva, élethelyzetből, búcsúztatáshoz, becsapottakkal, elszegényedett, nyomorúságból, gyülekezetnek, finanszírozni, berendezésben, búcsúztatásra, társadalomról, villanyórában, ravatalozóban, vigasztalanul, felöltöztetik, vállalkozóval, hozzátartozók, letámasztotta, megállítottam, adományokból, hasonlítható, tréfálkozott, megegyeztünk, panaszkodott, önkormányzat, talicskázott, félrebeszélt, segítőkészek, belegondolni, nyomorúságba, nyomorúságos, továbbindult, nevetségesen, gondozójával, bekövetkezik, összeszedni, szeretettel, kapcsolatba, elhantolták, körülmények, nyilvánvaló, intézhetjük, munkatársai, érdeklődtem, búcsúztatta, egyeztettek, érkezhetett, szertartást, kitaszított, mondhatnánk, ruhafélével, információk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1999
  • e Hét: 7731
  • e Hónap: 18842
  • e Év: 172338
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.