Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A becenevem Anya, a teljes nevem Anya, Anya, Anya, Anyaaa!
  2019-05-01 13:34:20, szerda
 
  ...... .........


Május 5-én vasárnap köszöntjük az édesanyákat. Az alábbi írással készüljünk együtt anyák napjára.
- Hazaér a férj a munkából, és a konyhába belépve döbbenten megáll. A látvány, ami fogadja, egy káoszkutató számára is komolyabb tanulmány lenne. A földön játékok hevernek szanaszét, a kisebbik lánya éppen a hűtőszekrényt rámolja kifelé. A pulton mindenfelé piszkos edények... Az ikrek éppen az estére szánt csokitortát eszik, kézzel, a földön ülve, a kutya inkább a leborított spagettis tálat választja uzsonnájának. Mindezek közepén ül a felesége, kényelmes otthoniban és kócosan. Kezében kávés pohár. A férfi megpróbál előbbre jutni, de majdnem elcsúszik az egyik elgurult zsírkrétán. A felesége ránéz: Most meg se kérdezed, hogy mit csináltam egész nap? Pedig ma valóban nem csináltam semmit.
Ha a klasszikus háztartásbeli anyaképről van szó, mindig ez a jelenet villan a szemem elé. Léteznek elképzelések, általánosan helyesnek vélt sztereotípiák, de anyának lenni olyan, mint kiszámolni egy matematikai egyenletet. Nem csupán egy megoldási irány létezik. Többféle tapasztalatot igazol az élet. A jövő évi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust szervező titkárságon dolgozó édesanyák ezekről a különböző tapasztalatokról beszélgettek egy gyermekzsivajjal teli délutánon. Sokszínűségük hamar kirajzolódott, sokgyermekesként, egyedülállóként vagy nagymamaként osztották meg egymással emlékeiket és élményeiket. Beszélgetésük során szóba került a munka és az anyaság kettőse, a születés, a gyermekekkel való kapcsolatok és a hétköznapok hol nehezen, hol könnyen forgó mókuskereke is.

Kedves Olvasó! Csapjuk ki a zsalugátert, és a beszámolóikra néző kis ablakon kitekintve hallgassunk bele a társalgásba.
,,Első gyermekes édesanyaként úgy éreztem magam, mint aki nincs jó helyen. Dolgoztam, és közben óvodában volt a gyermekem. Háromévnyi gyes után nagyon nehezen tudtam megválni tőle, még ha csak a munkaidőm idejére is. A diplomámon friss volt a pecsét, és hívott a szakmám, fontos volt, hogy tapasztalatot szerezzek abban is. Idővel javult a helyzet, és mindkét feladatkörömben örömet találtam. Nagymamaként kevesebb a felelősségem, de a generációk közötti utat mindig próbálom egyengetni. Ismerem a gyerekek kedvenc előadóit, együtteseit, képben vagyok, ki kicsoda és hogyan néz ki. ,,Egyedül nevelem a fiamat, a kapcsolatunk folyton változik. Sokszor összecsapunk. Őt csak a sport érdekli, én meg szívesen tereltem volna a tanulás felé. Egy ilyen alkalommal a fejemhez vágta, hogy rossz anyja vagyok, és nem értem meg őt. Egy idő múlva utánam jött, és azt mondta: »Anyám, azért arra emlékszem, amikor kiskoromban dobáltad velem a kavicsokat a Dunába. Arra is emlékszem, hogy mindenhol könyveket olvastál nekem; az orvosi rendelőben például az Óz a nagy varázslót. És az is te voltál, aki a hátán vitt haza edzés után a jégcsarnokból, mert olyan fáradt voltam, és itthon vízben masszíroztad a lábamat.« Egymásra néztünk, és elnevettük magunkat."
,,Ami emlék azonnal eszembe jut, az az első gyermekem születése. Egyedül voltam a kórházi szobában, az orvosom nem tudott időben megjelenni. A férjeket akkor még nem engedték be, csak a nővér nézett rám néha-néha. Magamra voltam utalva a természettel és a babámmal. Az orvos csak a szülés végére érkezett meg. A mosdatás után a nővér a mellkasomra fektette az újszülött fiamat. Ez akkor ritka dolog volt. Emlékszem, ahogy feküdt rajtam, elernyedve a többórás küzdelemtől, csak a fél szeme volt nyitva, azzal nézett engem."
,,Számomra az anyaság legmeghittebb pillanatait az esti mesék jelentették. A szülői ágyon kucorodtunk össze, és mind a négy gyereknek külön-külön, általa választott mesét olvastam. Az ülhetett az ölembe, aki éppen soron következett. Az évek alatt ez egyfajta rítussá vált, a megnyugvás, az elpihenés idejévé. Így, bár a lányok már maguknak olvasnak, a kisebbek számára a mai napig nem érhet véget a nap összebújós meseolvasás vagy fejből mesélés nélkül."
,,Nálunk a gyerekekkel sokszor tervezést igényel, hogy térben és időben is együtt legyünk mindannyian. Egyikük Szibériában tanul, a másik kispap, a legidősebb nemrég házasodott, és ketten még gimisek. Már az egyetemi éveim alatt is szívesen gondoskodtam a csoporttársaimról. Már akkor is Maminak hívtak. Máig is inkább örömet, mint fáradozást jelent másokra odafigyelnem."
,,A fiam ötévesen egyszer csak elém állt: Egy hétig teljesítettem a kéréseiteket. A következő héten egyet sem fogok. De ezt nem rossz szándékból teszem. Csak ki kell pihennem magam."
Az együtt töltött délután egy családias csoportképpel zárult. Az anyukák és gyerekeik, kollégáik, barátaik álltak össze, hogy egy közös képpel üdvözöljék az édesanyákat.
Egyetlen kérdés maradt csak hátra: Ha az evolúció tényleg működik, hogyhogy még mindig csak két kezük van az édesanyáknak?


Fotó: Amrus Marcsi
Németh Kinga/Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Anyák napja  
Címkék: gyermekzsivajjal, tapasztalatokról, sokgyermekesként, feladatkörömben, egyedülállóként, eucharisztikus, sokszínűségük, beszélgetésük, kirajzolódott, csoportképpel, háztartásbeli, hűtőszekrényt, jégcsarnokból, beszámolóikra, sztereotípiák, tapasztalatot, legmeghittebb, teljesítettem, kongresszust, felelősségem, összecsapunk, édesanyaként, uzsonnájának, kéréseiteket, nagymamaként, masszíroztad, beszélgettek, kapcsolatunk, odafigyelnem, természettel, édesanyáknak, gyermekekkel, gondoskodtam, elképzelések, általánosan, meseolvasás, alábbi írással, konyhába belépve, káoszkutató számára, földön játékok, kisebbik lánya, hűtőszekrényt rámolja, pulton mindenfelé, ikrek éppen, estére szánt, földön ülve, kutya inkább, leborított spagettis, férfi megpróbál, egyik elgurult, felesége ránéz, klasszikus háztartásbeli, Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, Kedves Olvasó, Egyikük Szibériában, Amrus Marcsi, Németh Kinga, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png lepke  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png lepke  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Próbálj meg ...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Alázat  Szívem tiéd  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  A másik dolog,  Neked tudnod kell  Esti kép  Png nő  Szép napot kívánok  Nagyon különös  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Fehér virág  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép napot kívánok  Bounty krémes  képre írva  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  A televizió nem a kultúrát kép...  Hiányzik  Egy maradéktalanul uralt világ  Leonardo da Vinci gondolata  Popper Péter szavai  A boldog családok mind hasonló...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Png telefon  A kételkedés kezelése  Nem tudhatod  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Kerüld el az evangélium örömén...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Adakozás  Nem tudhatod  Németh László tollából  Png rózsa csokor  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  A boldog családok mind hasonló...  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nagyi telefonál  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Egy maradéktalanul uralt világ  Szép estét  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png lepke  Nem tudhatod  Bounty krémes  Alázat  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Szép estét kedves látogatóimna...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Julian Brass gondolata  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Png csokor  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Fehér virág  Szívem  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Alázat  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
alábbi írással, konyhába belépve, káoszkutató számára, földön játékok, kisebbik lánya, hűtőszekrényt rámolja, pulton mindenfelé, ikrek éppen, estére szánt, földön ülve, kutya inkább, leborított spagettis, férfi megpróbál, egyik elgurult, felesége ránéz, klasszikus háztartásbeli, jelenet villan, matematikai egyenletet, megoldási irány, különböző tapasztalatokról, gyermekzsivajjal teli, anyaság kettőse, gyermekekkel való, beszámolóikra néző, munkaidőm idejére, diplomámon friss, generációk közötti, gyerekek kedvenc, kapcsolatunk folyton, sport érdekli, tanulás felé, ilyen alkalommal, fejemhez vágta, orvosi rendelőben, nagy varázslót, hátán vitt, kórházi szobában, férjeket akkor, nővér nézett, orvos csak, szülés végére, mosdatás után, mellkasomra fektette, újszülött fiamat, többórás küzdelemtől, anyaság legmeghittebb, esti mesék, szülői ágyon, négy gyereknek, évek alatt, elpihenés idejévé, kisebbek számára, gyerekekkel sokszor, másik kispap, legidősebb nemrég, egyetemi éveim, fiam ötévesen, hétig teljesítettem, következő héten, együtt töltött, családias csoportképpel, közös képpel, evolúció tényleg, gyermekzsivajjal, tapasztalatokról, sokgyermekesként, feladatkörömben, egyedülállóként, eucharisztikus, sokszínűségük, beszélgetésük, kirajzolódott, csoportképpel, háztartásbeli, hűtőszekrényt, jégcsarnokból, beszámolóikra, sztereotípiák, tapasztalatot, legmeghittebb, teljesítettem, kongresszust, felelősségem, összecsapunk, édesanyaként, uzsonnájának, kéréseiteket, nagymamaként, masszíroztad, beszélgettek, kapcsolatunk, odafigyelnem, természettel, édesanyáknak, gyermekekkel, gondoskodtam, elképzelések, általánosan, meseolvasás, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6977
  • e Hét: 18607
  • e Hónap: 51761
  • e Év: 285508
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.