Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ferenc pápa homíliája Csíksomlyón 2019.06.01
  2019-06-01 17:50:37, szombat
 
  Aki kockáztat, annak az Úr nem okoz csalódást!
2019. június 1., szombat | 11:45
Ferenc pápa romániai apostoli látogatása második napján, június 1-jén a magyarság egyik legfontosabb Mária-kegyhelyére, Csíksomlyóra érkezett, ahol a hagyományos pünkösdszombati búcsúk helyszínén, a Kis- és Nagysomlyó-hegyek közötti nyeregben található Hármashalom-oltárnál mutatott be szentmisét.
A Szentatya beszédében a zarándoklás átalakító, egymás testvéreivé varázsoló titkáról elmélkedett. A homíliát, magyarra fordítva, az alábbiakban teljes egészében közöljük.
*
Örömmel és Isten iránti hálával vagyok ma itt köztetek, kedves fivéreim, és nővéreim, ezen a szép, történelemben és hitben gazdag Mária-kegyhelyen, ahová gyermekként jövünk, hogy találkozzunk édesanyánkkal és testvérként ismerjük fel egymást. A kegyhelyek, mintegy ,,szentségi" helyei egy ,,tábori kórház"-Egyháznak, annak a hívő népnek az emlékezetét őrzik, amely a megpróbáltatások között is keresi az élő víz forrását, melyből reményt meríthet. A kegyhelyek az ünnepnek és az ünneplésnek, a könnyeknek és a könyörgéseknek a helyei. Az édesanya lábához jövünk, hogy szószaporítás nélkül engedjük, hogy nézzen bennünket, és tekintetével elvezessen bennünket ahhoz, aki ,,az út, az igazság és az élet" (Jn 14,6).
Ezt nem akárhogyan tesszük: zarándokok vagyunk. Minden évben, a pünkösd előtti szombaton ide zarándokoltok, hogy teljesítsétek őseitek fogadalmát, és megerősítsétek Istenbe vetett hiteteket és a Szűzanya iránti áhítatotokat, akit ez a fából készült, hatalmas szobor ábrázol. Ez az évente ismétlődő zarándoklat Erdély öröksége, de tiszteletben tartja a román és a magyar vallási hagyományokat is; más felekezetekhez tartozó hívők is részt vesznek rajta, a párbeszéd, az egység és a testvériség jelképe; felhívás arra, hogy összegyűjtsük az életté vált hitnek és a reménnyé vált életnek a tanúságtételeit. Aki zarándokol, az tudja, hogy népként jövünk otthonunkba. Tudja, hogy az a tudat tölt el bennünket, hogy nép vagyunk. Nép, melynek gazdagságához tartozik ezernyi arca, ezernyi kultúra, nyelv és hagyomány; Isten hívő, szent népe, mely Máriával együtt zarándokol és az Úr irgalmát énekli. Ha a galileai Kánában Mária közbenjárt Jézusnál, hogy megtegye első csodáját, minden kegyhelyen virraszt és közbenjár, nemcsak Fiánál, hanem valamennyiünknél, hogy ne engedjük, hogy elrabolják a testvériséget olyan hangok és sebek, amelyek a szakadást és a szétesést táplálják. A múlt bonyolult és szomorú történéseit nem kell elfelejteni vagy letagadni, de akadályát sem képezhetik az óhajtott testvéri együttélésnek, sem azt gátló ürügyet nem jelenthetnek!
Aki zarándokol, az érzi, hogy arra kapott meghívást és ösztönzést, hogy másokkal együtt járjon, és kéri az Úrtól a kegyelmet, hogy változtassa a régi és mostani nehezteléseket és bizalmatlanságokat közösséghez vezető új lehetőségekké. A zarándoklás azt jelenti, hogy kiszakadunk biztos és kényelmes világunkból, és egy új föld keresésére indulunk, melyet az Úr akar nekünk ajándékozni.
A zarándoklás azt a kihívást támasztja velünk szemben, hogy fedezzük fel és adjuk át másoknak az együttélés lelkületét, hogy ne féljünk egymással elvegyülni, találkozni, egymást segíteni. A zarándoklás azt jelenti, hogy részesévé válunk annak a kissé kaotikus népáradatnak, ami a testvériség igazi megtapasztalásává válhat, történelmet építő, mindig szolidáris karavánná (vö. Evangelii gaudium apostoli buzdítás, 87). A zarándoklás azt jelenti, hogy nem annyira arra figyelünk, mi lehetett volna (de nem lett), hanem mindarra, ami vár ránk, és amit nem halogathatunk. Azt jelenti, hogy hiszünk az Úrban, aki jön és aki közöttünk él, előmozdítjuk és ösztönözzük a szolidaritást, a testvériséget, a jó, az igazság és az igazságosság utáni vágyakozást (vö. uo., 71). Annak érdekében folytatott elkötelezett harcot jelent, hogy akik leszakadtak, a holnap főszereplőivé váljanak, és hogy a ma főszereplőit ne hagyjuk magunk mögött holnap. És ez, fivéreim és nővéreim, a jövő közös szövésének kézműves munkáját igényli. Ezért vagyunk hát itt, hogy együtt mondjuk: Édesanyánk, tanítsd meg nekünk, hogyan varrjuk egybe a jövőt!
A zarándoklat erre a kegyhelyre tekintetünket Mária felé és az Isten általi kiválasztottság titka felé fordítja. Ő, ez a Názáretből, Galilea egyik kis településéről származó leány, a Római Birodalom félreeső részén és Izraelnek is a szélén, igenjével utat tudott nyitni a gyengédség forradalma előtt (vö. uo., 88). Az Isten általi kiválasztottság titka - Isten által, aki szemét a gyengére helyezi, hogy összezavarja az erőseket - minket is arra indít és arra bátorít, hogy Máriához hasonlóan igent mondjunk és végigjárjuk a kiengesztelődés útjait.
Fivéreim és nővéreim, ne felejtsük: aki kockáztat, annak az Úr nem okoz csalódást! Járjunk, járjunk együtt, kockáztassunk, engedjük, hogy az evangélium legyen az a kovász, amely képes átjárni mindent és megadja az üdvösség örömét népeinknek, egységben és testvériségben!

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI; Vatican News
...... ..............


Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Címkék: megpróbáltatások, valamennyiünknél, pünkösdszombati, kiválasztottság, tanúságtételeit, kiengesztelődés, megerősítsétek, testvériségben, felekezetekhez, könyörgéseknek, nehezteléseket, szószaporítás, történelemben, hagyományokat, édesanyánkkal, testvériséget, együttélésnek, tekintetünket, halogathatunk, gazdagságához, településéről, kockáztassunk, lehetőségekké, teljesítsétek, zarándokoltok, összegyűjtsük, főszereplőivé, szolidaritást, főszereplőit, jelenthetnek, tekintetével, elkötelezett, legfontosabb, áhítatotokat, tiszteletben, előmozdítjuk, magyarság egyik, hagyományos pünkösdszombati, zarándoklás átalakító, alábbiakban teljes, hívő népnek, emlékezetét őrzik, megpróbáltatások között, édesanya lábához, pünkösd előtti, fából készült, évente ismétlődő, magyar vallási, testvériség jelképe, életté vált, reménnyé vált, galileai Kánában, Kánában Mária, Római Birodalom, Tőzsér Endre SP, Koszticsák Szilárd, Vatican News, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam Krisztinától  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  képre írva  Paul David Tripp Április 15  Márai Sándor tollából  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  különleges  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  képre írva  Ady Endre - Mindegy átka  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Csend  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  40 felett  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Pitypang szökőkút  Robert Merle tollából  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Paul David Tripp Április 13  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Mindig lesz olyan  Otthon  Ismeretlen: Ikarusz monda  Nem kell hozzá fürdőruhás  Különleges  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Paul David Tripp Április 14  Töröld le  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Facebookon kaptam Krisztinától  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  IGEN így  Reményik Sándor: Pierrot &...  Hamvas Béla  Hogyan válunk hűségesekké?  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Ady Endre - Mindegy átka  Müller Péter tollából  Előfordul, hogy  Szép estét  Horváth Szilvia tollából  Martin Buber, A haszidim meséi  Önmaga ellenére  Minden tavaszból őrizz..  Andrássy Réka - A bolond Böske  Különleges  Esterházy Péterre emlékezünk  Segíts neki dicsérni Téged  Magamnak  Mindig lesz olyan  Eduardo Sacheri gondolata  Jó éjszakát  A pitypang legendája  Müller Péter tollából  Spenót fasírttal  képre írva  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Borzasztó  Jó éjszakát  Spenót fasírttal  IGEN így  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Reményik Sándor: Pierrot &...  Esterházy Péter: Harmonia c...  "Ez egy csoda" 
Bejegyzés Címkék
magyarság egyik, hagyományos pünkösdszombati, zarándoklás átalakító, alábbiakban teljes, hívő népnek, emlékezetét őrzik, megpróbáltatások között, édesanya lábához, pünkösd előtti, fából készült, évente ismétlődő, magyar vallási, testvériség jelképe, életté vált, reménnyé vált, galileai Kánában, testvériséget olyan, szétesést táplálják, múlt bonyolult, óhajtott testvéri, kihívást támasztja, együttélés lelkületét, kissé kaotikus, testvériség igazi, igazságosság utáni, holnap főszereplőivé, jövő közös, zarándoklat erre, kegyhelyre tekintetünket, gyengédség forradalma, gyengére helyezi, erőseket &#8211, kiengesztelődés útjait, evangélium legyen, üdvösség örömét, megpróbáltatások, valamennyiünknél, pünkösdszombati, kiválasztottság, tanúságtételeit, kiengesztelődés, megerősítsétek, testvériségben, felekezetekhez, könyörgéseknek, nehezteléseket, szószaporítás, történelemben, hagyományokat, édesanyánkkal, testvériséget, együttélésnek, tekintetünket, halogathatunk, gazdagságához, településéről, kockáztassunk, lehetőségekké, teljesítsétek, zarándokoltok, összegyűjtsük, főszereplőivé, szolidaritást, főszereplőit, jelenthetnek, tekintetével, elkötelezett, legfontosabb, áhítatotokat, tiszteletben, előmozdítjuk, csíksomlyóra, igazságosság, összezavarja, találkozzunk, népáradatnak, alábbiakban, emlékezetét, közösséghez, zarándoklat, ajándékozni, zarándoklás, vágyakozást, világunkból, leszakadtak, kiszakadunk, ösztönözzük, hármashalom, kegyhelyére, hagyományos, gyermekként, testvériség, végigjárjuk, testvérként, otthonunkba, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 391
  • e Hét: 16783
  • e Hónap: 29459
  • e Év: 263206
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.