Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Pont olyan megoldhatatlan,
  2019-06-02 08:28:15, vasárnap
 
  Pont olyan megoldhatatlan, mélyen sistergő konfliktus, amelynek a pápa maga is része.
...... ............


Apró cseppekben, fáradtan, már lassacskán elhalva esik az eső, miközben két fehér ruhás pap karon fogva kíséri a nehézkes járású argentin pápát az oltár mögé. Katolikus misén ritkán tapsolnak, most kiáltásokat is hallani, ahogy a pápa mosolygó arca megjelenik az erdő nyergére néző kivetítőn. Az elmúlt percek szinte feszült csendben teltek, miközben Ferenc egy szakrálisnak legkevésbé nevezhető két dobozépületben készült föl a misére a kivetítő fölött. Az áthatott lelkesedés hullámokban tör rá a több tízezer zarándokra. Nemrég még sikongatva rohantak a pápamobillá alakított fehér Dacia Duster után, amint az megérkezett a Nyeregbe, majd egy hosszú, zötykölődő kört írt le, hogy a keményen kapaszkodó Ferenc integethessen a híveknek. Most csönd van.
A Hármashalom-oltár késői Makovecz-mű, és be is mutat szinte mindent abból, amiért a korabeli Magyarország egyik legnagyobb építészét szeretni és megvetni lehet. A három ív organikusan simul a Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó feszítette Nyeregbe, még a felújítás után rászerelt siklóernyőszerű kiegészítés sem tudja azt éreztetni, hogy ezt az épületet nem ide teremtették. Az oltár 1997-ben épült, és ugyanaz az átok szállt rá, ami a művész legtöbb épületére. Hiába a mesterséges és az organikus keveredése, ha a beton jobban bírja az esőt, mint a fa. Ezért kellett már most felújítani, és ez az, amit Makovecz Imre sosem tartott fontosnak.
A siklóernyő alatt papok tömege várja, hogy Ferenc elfoglalja a helyét. Az idős pápa nem jön előre az oltárhoz, a misét ülve celebrálja, egymást követve olaszul, románul és magyarul. Az énekek szintén magyarok, a zarándokok is így imádkoznak.
Néhány órával korábban még emberek tízezrei kaptattak fel a nehéz, lassú, de annál kitartóbb cseppekben hulló esőben a Jézus-hágón. A zarándoklat nem könnyű műfaj, ma se lett azzá. Esernyők, kapucnik és szemeteszsákok alatt roskadó emberek viszik az eső keresztjét a domboldalon, ami hajnal óta szivaccsá itta magát. A sor néha megakad, amikor nagyobb csoport ér fel a Salvator-kápolnához, hogy ráfordulva már lássák a szélesedő tisztást, amelynek a közepén az oltár áll.
Hiába az eső, sokan tíz-tizenkét órát vonatoztak és vezettek, hogy itt lehessenek, és ennyi nem is fogja elvenni a kedvüket. Az oszlopként futó, néha román zsandárbuszokkal kísért tömeg egy része már a könnyű, Csíkszeredáról Csíksomlyóra átvezető részen is énekelt, majd felváltva káromkodott, mert különböző helyzetekre különböző fohászok működnek.
Az oltárral szembeni elkerített kordonok között messze nincsenek annyian, mint korábban vártuk. Százezres becsléseket lehetett hallani, de az időjárás sokakat elijeszthetett, harminc, legfeljebb ötvenezren lehetnek. Az esőben megtett kilométeres séták és a többórás várakozás szinte nem is érződik, mert a tömeg felett a távolban a Csíkszeredát ölelő hegyek és a fényeket hajnal óta tompító sűrű köd kezd elválni egymástól.
Pápai látogatások alkalmával érdemes igazán távolmaradni a szakrális hasonlatoktól, de Ferenc miséje közben elállt a hajnal óta kitartóan zuhogó, bénító eső, először depressziós csepergéssé zsugorodott, majd mire a hátizsákos papok végigjárták a tömeget a kelyhekkel, erőteljes, szúró napsütés lett belőle.
Ritkán látni olyan fesztivált, ahol senki nem iszik alkoholt. Persze ez sem fesztivál volt, csak a tömeg alapján tűnt annak, hiszen a Szigeten már rég tönkretett volna egy napot ez a brutális eső, miközben itt a mise után boldogan kempingező embereket kerülgetnek a hegyoldalban a fáradtan, de különösebb panasz nélkül aláereszkedők.
Ferenc pápaságának pontosan ez a vallásosság az éltető ereje. Ez a pozitív, alulról jövő, minden különösebb pátoszt nélkülöző lokális hit, ami évszázadok óta része volt a Kárpát-Medencének.
És ez a típusú hit pont a kegyhelyek, és különösen a székely mária kultusz térségében erős.
Az argentin pápa politikája, és az egyházon belüli harcok gyakran félreértettek, és ebben a magyar politika is felelős. Magyarországról annyit kapunk a pápából, hogy kedves a migránsokkal. Illetve, ha egészen pontosak akarunk lenni, úgy viselkedik a vándorolni kényszerülőkkel, mint ahogy egy mélyen keresztény embernek viselkednie kell. De a valódi törést a XX. század közepe óta nem az okozza a római katolikus egyházban, hogy Ferenc ,,soros pápa" lenne. A törés a nyitottak és a zártak között van.
Nagyobb kép Link

...... ........... .........


Az egyház egyik fele azt gondolja, hogy a katolicizmus erejét a változatlanság adja, hogy évszázadok óta érintetlen világítótorony a viharos tengeren, amely a legsötétebb időkben is utat mutat az eltévedetteknek. Még ha nem is igaz sok az egyház változatlanságából, vannak könnyedén elfogadható érvei a befelé fordulóknak is, akik azt mondják, nem követni kell a nyájat, hanem vezetni. Ferenc nem közéjük tartozik. A kifelé forduló papság szerint a katolikus egyház csak úgy tudja felvenni a harcot a modern kor küzdelmével, ha képlékeny, alakul, és a mindennapi, élő hitre épít. Az ő hatalmas győzelmük volt a II. Vatikáni zsinat, amelyen bevezették az anyanyelvi misét, és a papok hirtelen az ökumené felé fordultak.
Ennek a kétosztatú vitának nem lesz hamar vége. Minél határozottabban lép egyik irányba egy pápa, annál erősebben húzza vissza a következő, mert az egyház egyensúlyra törekszik. Ferenc pápa viszont folytonos törésvonalakon áll az egymással szembefordult oldalak között. És a romániai pápalátogatás is valami ilyesmiről szólt. Ez a látogatás nyitás volt Románia és a keleti egyházak felé, és gesztus a székely katolikusoknak, akik olyan régóta vártak már egy hasonló gesztusra.
Persze ez a gesztus grammra ki volt számolva, ezt mutatja Ferenc útja Románián át, ahol csak egyetlen állomás volt Hargita megye. Ahogy ezt mutatja az is, hogy Magyarországot csak két névleg jelentős, politikailag viszont tökéletesen súlytalan szereplő, Áder János köztársasági elnök és Semjén Zsolt határon túli kapcsolatokért is felelős miniszterelnök-helyettes képviselte. A valódi hatalom, Orbán Viktor, nem jelent meg. Erre természetesen rá lehet vágni, hogy egy napon van a pápa miséje a Bajnokok Ligája-döntőjével, Orbán pedig végre gyülekezetet választott, de szinte biztosan nem ez történt.
Nehéz elképzelni Magyarországról, hogy milyen lehet kisebbségben élni egy másik nemzetben, de többségben a szűken vett környezetünkben. Elsőre egyszerre kényelmes és mélyen zavarbaejtő, amikor az ember átutazik Erdélyen, majd többszáz kilométernyit vezet olyan falvakon keresztül, ahol a román szó van többségben, hogy végül kikössön egy Lidlben, ahol természetes, ha magyarul szól hozzá az eladó. És legalább ilyen furcsa lehet ez Hargita megye román ajkú lakosainak. Nehezen megoldható, folyamatosan, sokáig sistergő konfliktus ez, pont olyan, mint amelyben Ferenc maga is részt vesz.
Ne hagyjuk, hogy azok a hangok és sebek, amelyek az elkülönülést táplálják, megfosszanak a testvériség érzésétől,
- mondta a Magyarországon soros pápának csúfolt Ferenc a magyarországi magyaroktól ezer hosszú, de nehezen elszakítható érzelmi szálon függő hargitai katolikusoknak. Mert szerinte a csíksomlyói zarándoklat Erdély öröksége, a párbeszéd, az egység és a testvériség jele.

Kiemelt kép: Farkas Norbert/ 24.hu
 
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Címkék: zsandárbuszokkal, kényszerülőkkel, eltévedetteknek, magyarországról, határozottabban, siklóernyőszerű, környezetünkben, katolikusoknak, szemeteszsákok, dobozépületben, megoldhatatlan, csíkszeredáról, magyarországon, világítótorony, miniszterelnök, kapcsolatokért, elijeszthetett, magyarországot, változatlanság, törésvonalakon, hasonlatoktól, kilométernyit, integethessen, magyarországi, félreértettek, pápalátogatás, szembefordult, aláereszkedők, természetesen, katolicizmus, magyarország, köztársasági, politikailag, megfosszanak, elszakítható, elkülönülést, pápa maga, nehézkes járású, oltár mögé, pápa mosolygó, erdő nyergére, elmúlt percek, szakrálisnak legkevésbé, kivetítő fölött, áthatott lelkesedés, több tízezer, pápamobillá alakított, keményen kapaszkodó, korabeli Magyarország, felújítás után, oltár 1997-ben, átok szállt, Dacia Duster, Makovecz Imre, Csíkszeredáról Csíksomlyóra, Áder János, Semjén Zsolt, Orbán Viktor, Bajnokok Ligája-döntőjével, Farkas Norbert,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívek  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Egy tavasz  Somlyó Zoltán - Orgonával  Pitypang szökőkút  Töröld le  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Szép álmokat!  Szép estét kedves látogatóimna...  Jánosházy György: Fogd a kezem  Szívek  Esterházy Péter: Harmonia c...  Alvó kislány  Van néhány kérdés, amin gondol...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Szép estét  Anyámról való emlékek  Ott van  Walter Chrysler mondta  Szívek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sorsod  Facebookon kaptam  Kertem  Egy párkányon  Reményik Sándor: Pierrot &...  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Ott van  Ady Endre - Mindegy átka  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Dóró Sándor: Embernek maradni  Emlékezz  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  József Attila - Kopogtatás nél...  Vannak emberek  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Ismeretlen: Ikarusz monda  Nagy és kis csodák  Az ember  József Attila – Keresek ...  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Esterházy Péter: Harmonia c...  Jánosházy György: Fogd a kezem  Különleges  Az ember emlékekből áll  Erdei gyöngyvirág  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Martin Buber, A haszidim meséi  Mindig lesz olyan  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Segíts neki dicsérni Téged  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Horváth Szilvia tollából  A sorsod  Magamnak  Ismeretlen: Ikarusz monda  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
pápa maga, nehézkes járású, oltár mögé, pápa mosolygó, erdő nyergére, elmúlt percek, szakrálisnak legkevésbé, kivetítő fölött, áthatott lelkesedés, több tízezer, pápamobillá alakított, keményen kapaszkodó, korabeli Magyarország, felújítás után, oltár 1997-ben, átok szállt, művész legtöbb, organikus keveredése, beton jobban, siklóernyő alatt, idős pápa, misét ülve, énekek szintén, szélesedő tisztást, oszlopként futó, oltárral szembeni, időjárás sokakat, esőben megtett, többórás várakozás, tömeg felett, fényeket hajnal, szakrális hasonlatoktól, hátizsákos papok, tömeg alapján, mise után, éltető ereje, székely mária, argentin pápa, egyházon belüli, magyar politika, vándorolni kényszerülőkkel, mélyen keresztény, valódi törést, római katolikus, zártak között, egyház egyik, katolicizmus erejét, változatlanság adja, viharos tengeren, legsötétebb időkben, befelé fordulóknak, kifelé forduló, katolikus egyház, anyanyelvi misét, papok hirtelen, ökumené felé, kétosztatú vitának, egyház egyensúlyra, egymással szembefordult, romániai pápalátogatás, látogatás nyitás, keleti egyházak, székely katolikusoknak, hasonló gesztusra, gesztus grammra, valódi hatalom, pápa miséje, másik nemzetben, szűken vett, ember átutazik, elkülönülést táplálják, testvériség érzésétől, magyarországi magyaroktól, csíksomlyói zarándoklat, testvériség jele, zsandárbuszokkal, kényszerülőkkel, eltévedetteknek, magyarországról, határozottabban, siklóernyőszerű, környezetünkben, katolikusoknak, szemeteszsákok, dobozépületben, megoldhatatlan, csíkszeredáról, magyarországon, világítótorony, miniszterelnök, kapcsolatokért, elijeszthetett, magyarországot, változatlanság, törésvonalakon, hasonlatoktól, kilométernyit, integethessen, magyarországi, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1201
  • e Hét: 17593
  • e Hónap: 30269
  • e Év: 264016
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.