Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szentlélek 7 ajándéka
  2019-06-07 14:33:32, péntek
 
  - Katolikus ma oldalon Link

- 77 blog oldalon
A pünkösdvasárnapi olvasmányok azt mutatják be, hogy mennyire ,,drámai módon" is jött a Szentlélek az apostolokhoz és Máriához. A Szentlélek hozzánk is megérkezik, még ha kevésbé drámai módon is: a Szentlélek keresztség által adott hét ajándéka elengedhetetlen a keresztény élethez.
Az ajándékokat talán nehéz felfogni és megkülönböztetni egymástól.
1. Gondolj úgy a Bölcsességre, mint a kenetre.
A bölcsesség ajándéka: ,,szeretni azt, ami jó". Avagy, bölcs dolog megismerni az Istent nem csak az elménkkel, hanem a szívünkkel is.
Más szóval: a bölcsesség nem abból származik, ha Istent csupán úgy ismerjük, mint egy diák, hanem úgy kell közelednünk felé, mint egy családtag. Erre azért vagyunk képesek, mert valóban a családja vagyunk.
Amikor felkentek leszünk a keresztségben és bérmálásban - a Szentlélek pecsétjével - egy olyan családba nyerünk bebocsátást, ahol Isten a mi Atyánk, Jézus Krisztus a testvérünk, és a Szentlélek pedig a szeretet-kötelékünk a szentekkel.
Ahogy belépünk a családba, az Atya felkeni mind szívünket (a keresztelendő gyermek mellkasát) és elménket (a bérmálkozó homlokát)- az igaz bölcsesség szép jeleként.

2. Gondolj úgy az Értelemre, mint a tűznyelvekre
Sokan tapasztalták már Szentírás olvasása közben, mintha egy szó hirtelen leugrott volna az oldalról. Talán eddig észre sem vetted az adott részt az Evangéliumban, de most hirtelen új értelmet kapott az egész.
Ezt elképzelheted úgy, mint egy fénylő villanykörtét valaki felett, vagy esetleg úgy, ahogyan az olvasmányban is megjelenik: ,,Majd lángnyelvek jelentek meg nekik szétoszolva, és leereszkedtek mindegyikükre" (ApCsel 2:3)
Ez az az éleslátás, amit a Szentlélek ezen ajándéka, az Értelem ad - nemcsak a Szentíráshoz, hanem egész életünkhöz.

3. Gondolj a Jó tanácsraúgy, mint ahogyan Péterre Pünkösd reggelén
A Jó tanács az az ajándék, amely lehetővé teszi, hogy világosan lássuk Isten akaratát.
A pünkösdi olvasmányban látjuk, hogy a sok, különböző nyelvű hallgató is képes volt megérteni a galileai apostolokat. Húsvétvasárnap már hallottuk az üzenetet, amire ők is felfigyeltek: Szent Péter bátran, határozottan, valódi vonzerővel beszél Jézusról.
Nem ítéli el, sértegeti, vagy nézi le az embereket gyengeségük miatt; hívja és felkéri őket a nagyságra. Mindenkit saját nyelvén. A Szentlélek ,,Jó tanács" ajándéka teszi számunkra nyilvánvalóvá Isten akaratát, és törli el a nyelvi korlátokat.

4. Gondolj a Lelki erősségre, mint az erős szélre
A Lelki erősség bátorságot jelent. A Szentlélek nem csupán erőt ad nekünk; az Istenbe vetett bizalomból fakadó bártorság ajándékát kapjuk.
A mai olvasmányban a Szentlélek eljövetelét írják le: ,,Egyszerre olyan zúgás támadt az égből, mintha csak heves szélvész közeledett volna, és egészen betöltötte a házat, ahol ültek." (ApCsel 2:2)
A Szentlélek erőteljes hajtóereje a léleknek; egy szél mögötted, amely bizalmat és biztonságot ad az út végéhez, tudván, hogy minden erőfeszítésedet egy láthatatlan erő hajtja előre.

5. Gondolj a Tudományra úgy, mint a galambra.
A Szentlelket gyakran ábrázolják galamb formájában, és ennek nagyon konkrét jelentése van a Szentírásban. A Noé bárkájában a galamb volt a madár, amely először elindult a vizek felett, és talált reményt hozó szárazföldet.
A Szentlélek ,,Tudomány" ajándéka is hasonlóképpen működik számunkra - ő hozza el az Isteni nézőpontot az általunk szerzett információkról.
Jézus azt mondja: ,,Hanem, amikor eljön az Igazság Lelke, ő majd elvezet benneteket a teljes igazságra. Nem magától fog beszélni, hanem azt mondja el, amit hall, és a jövendőt fogja hirdetni nektek." (Jn 16:13)

6. Gondolj a Jámborságra úgy, mint az élő vízre.
Az elbátortalanodás nagy veszélyt jelent a szent élethez vezető úton. Könnyen lehet, hogy Krisztus hívását megérezve saját életünkön végigtekintve rögtön feladjuk.
Az evangélium pünkösd vigíliáján azt a történetet beszéli el, amikor Jézus felállt és kiáltott:
,,Ha valaki szomjazik, jöjjön hozzám és igyon mindenki, aki hisz bennem. Amint az Írás mondja: élővíz folyói fakadnak majd belőle" Ezt a Lélekről mondta" (Jn. 7:37-39) - tette hozzá János.
A Lélek ajándéka, a Jámborság, úgy frissíti és újítja meg lelki életünket, mint a víz testünket.

7. Gondolj az Istenfélelemre, mint egy felhő - oszlopra
Az Ószövetség különböző pontjain - a Vörös-tengeren, a Sínai hegyen és másutt - az Isten jelenlétét egy felhő-oszlop jelezte a választott népnek.
De ez nem egy sötét felhő: ez a fény felhője. Ez a mindenható Isten bámulatos misztériumának jele.
Istenre ugyanolyan tisztelettel és döbbent áhítattal kell néznünk, mint ahogyan az izraeliták szemlélték a felhőoszlopot. Az Istenfélelem teszi ezt lehetővé.

Imádkozzatok ezekért az ajándékokért. Ahogyan Pál mondja:
,,Gyöngeségünkben segítségünkre siet a Lélek, mert még azt sem tudjuk, hogyan kell helyesen imádkoznunk. A Lélek azonban maga jár közben értünk, szavakba nem önthető sóhajtozásokkal." (Róm 8:26)

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: megkülönböztetni, elbátortalanodás, pünkösdvasárnapi, gyöngeségünkben, erőfeszítésedet, elengedhetetlen, sóhajtozásokkal, húsvétvasárnap, információkról, misztériumának, istenfélelemre, mindegyikükre, felhőoszlopot, segítségünkre, nyilvánvalóvá, keresztelendő, villanykörtét, evangéliumban, keresztségben, elképzelheted, hasonlóképpen, leereszkedtek, végigtekintve, felfigyeltek, ajándékokért, tisztelettel, határozottan, szárazföldet, apostolokhoz, olvasmányban, tűznyelvekre, tapasztalták, szentíráshoz, szentírásban, imádkozzatok, bölcsességre, pünkösdvasárnapi olvasmányok, keresztény élethez, ajándékokat talán, bölcsesség ajándéka, családja vagyunk, olyan családba, keresztelendő gyermek, bérmálkozó homlokát, igaz bölcsesség, adott részt, fénylő villanykörtét, pünkösdi olvasmányban, galileai apostolokat, embereket gyengeségük, nyelvi korlátokat, erős szélre, Jézus Krisztus, Péterre Pünkösd, Szent Péter, Igazság Lelke, Ahogyan Pál,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Jó nap volt  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Nagy és kis csodák  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Paul David Tripp Április 15  Minden tavaszból őrizz..  ajándék, mellyel meglepem  Önmaga ellenére  Tanmese  Esterházy Péterre emlékezünk  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Andrássy Réka - A bolond Böske  Anyák napjára  Facebookon kaptam Krisztina b...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztinától  Márai Sándor tollából  Az ember emlékekből áll  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Esterházy Péterre emlékezünk  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Szép estét  Az ember emlékekből áll  Pitypang szökőkút  Isten hűségének mértéke  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  "Ez egy csoda"  Andrássy Réka - A bolond Böske  Pitypang szökőkút  Paul David Tripp Április 12  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Hamvas Béla  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Zilahy Lajos mondta  Isten hűségének mértéke  40 felett  Facebookon kaptam  Szívek  képre írva  Vidámság  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Csend  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Jázmin  Egyszerű  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Paul David Tripp Április 13  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Hegedüs Géza: Magyar költészet  James Allen  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Emlékezz 
Bejegyzés Címkék
pünkösdvasárnapi olvasmányok, keresztény élethez, ajándékokat talán, bölcsesség ajándéka, családja vagyunk, olyan családba, keresztelendő gyermek, bérmálkozó homlokát, igaz bölcsesség, adott részt, fénylő villanykörtét, pünkösdi olvasmányban, galileai apostolokat, embereket gyengeségük, nyelvi korlátokat, erős szélre, szél mögötted, galamb volt, vizek felett, általunk szerzett, teljes igazságra, jövendőt fogja, elbátortalanodás nagy, szent élethez, evangélium pünkösd, történetet beszéli, felhő-oszlop jelezte, választott népnek, sötét felhő, fény felhője, mindenható Isten, izraeliták szemlélték, megkülönböztetni, elbátortalanodás, pünkösdvasárnapi, gyöngeségünkben, erőfeszítésedet, elengedhetetlen, sóhajtozásokkal, húsvétvasárnap, információkról, misztériumának, istenfélelemre, mindegyikükre, felhőoszlopot, segítségünkre, nyilvánvalóvá, keresztelendő, villanykörtét, evangéliumban, keresztségben, elképzelheted, hasonlóképpen, leereszkedtek, végigtekintve, felfigyeltek, ajándékokért, tisztelettel, határozottan, szárazföldet, apostolokhoz, olvasmányban, tűznyelvekre, tapasztalták, szentíráshoz, szentírásban, imádkozzatok, bölcsességre, istenfélelem, ajándékokat, gyengeségük, eljövetelét, szentlelket, közelednünk, szétoszolva, bebocsátást, apostolokat, olvasmányok, lángnyelvek, bérmálásban, jámborságra, imádkoznunk, pecsétjével, láthatatlan, biztonságot, mindenható, bátorságot, szentlélek, ugyanolyan, szívünkkel, nézőpontot, bölcsesség, korlátokat, életünkhöz, ószövetség, benneteket, testvérünk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4417
  • e Hét: 15479
  • e Hónap: 28155
  • e Év: 261902
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.