Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Egyre nő a feszültség - Rossz hír jött a magyar kórházakról
  2016-04-18 20:31:00, hétfő
 
  A kórházakat be kell vezetni a tőzsdére. Persze előtte átláthatóvá és stabillá kell tenni a gazdálkodásukat. Kötelező lenne minden politikusnak a hivatali ideje alatt részvényessé válnia. A havi apanázsa 50%-át kórház részvényben kellene kapnia...


********************

Egyre nő a feszültség - Rossz hír jött a magyar kórházakról


Újra rohamtempóban nő a kórházak adóssága, március végén a Magyar Államkincstár 47,8 milliárd forintos tartozásállományt tartott nyilván. A növekedés az előző hónaphoz képest 4,6 milliárd forint volt, amelyből 3,8 milliárd forint ismét a 60 napon túl lejárt állományt gyarapította.
Szepesi Anita, 2016. április 18. hétfő, 07:22


A legnagyobb adósok listájának élén bérelt helye van a Honvédkórháznak 2,9 milliárd forinttal, ez 142 milliós havi növekedés eredménye. Szorosan a nyomában, 2,3 milliárd forinttal a Péterfy Sándor utcai kórházat találjuk, ahol 219 millió forinttal sikerült duzzasztani februárról márciusra a kifizetetlen számlák értékét. Csaknem kétmilliárd forintnyi adósságot görget maga előtt a Békés megyei Pándy Kálmán kórház, itt a növekedés 184 millió forint volt az előző hónaphoz képest.

Egymilliárd forint fölötti adósságot halmozott fel egyenként további 10 nagy megyei kórház is, s csaknem eléri az egymilliárdot a budapesti Szent János kórház tartozása is, itt az utolsó havi adósságnövekedés 277 millió forint volt.

A növekedés dinamikája alátámasztja az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkárának korábbi megállapítását. Rásky László az OSZ tagvállalatainak beszámolói alapján a fizetési fegyelem romlásáról beszélt lapunknak, s április végére 50 milliárdos tartozásállományt prognosztizált. A főtitkár korábban elmondta, ez az összeg már komoly feszültséget jelent a cégek likviditásában, s sokkal hamarabb vezet kritikus szituációhoz, mint az a 7-8 hónap, amit az egészségügyi államtitkár egy februári konferencián jósolt.

Éleződik a helyzet

Különösen a magyar kis- és középvállakozói (kkv) beszállítók kerülnek nehéz helyzetbe újra a kórházak nemfizetése miatt. Az Orgware kft. vezetőségének például 45 milliós, egészségügyi intézmények felé fennálló kintlévőséget kell menedzselnie. A kifizetetlen számlák, jelentős része 180, illetve 240 napnál régebben lejárt, néhány kórház több mint egy éve nem fizeti ki a tartozását - tudtuk meg Králik György ügyvezetőtől. (A tavaly nyári adósságkonszolidációnál a 2015. március végéig lejárt számlákat vették figyelembe, márciustól viszont újra halmozódni kezdett a kórházi tartozásállomány).

Az Orgware kft. magyar szoftverfejlesztő vállalkozás, 1989 óta van a piacon, azóta szállít az egészségügynek is. Háromszázmillió forintos éves árbevétele a befektetett emberi munka költsége, egy ilyen vállalkozás pedig nem engedheti meg magának, hogy ne fizesse időben az alkalmazottakat. Ennek fényében a 45 milliós kintlévőség egyre nagyobb gondot okoz a menedzsmentnek. Szerencsére az árbevételnek csak 70 százaléka származik a közszférából, ennek háromnegyede az egészségügyi intézményekből, így az egyéb területeken realizált nyereség, és a 27 év alatt felhalmozódott tartalék még biztosítja a túlélés fedezetét, a 30 fős gárda fizetését, azok járulékait, a szakmai továbbképzést és a vállalkozás cash flowját - mondja Králik. Ha azonban hitel felvételére kényszerülnek a kintlévőség finanszírozására, annak költségeit mindenképpen érvényesíteni kellene az árakban is - jegyzi meg.

Az ügyvezető szerint a számlák kiegyenlítése az utóbbi 8-10 évben vált egyre problémásabbá, az államosítással pedig tovább romlott a helyzet. Azóta a gazdasági igazgatókkal még nehezebb érdemben tárgyalni, hiszen azonnal "fölfelé" mutogatnak, mondván, a fenntartó nem biztosít elég fedezetet a költségekre.

Lassan egy éve megint nem fizetnek

Van olyan megyei kórház, ahonnét a tavaly júliusban lejárt számlák ellenértéke nem folyt még be - erősítette meg lapunknak Knall Gyula, a kórházaknak 26 éve szállító Medtech Kft. ügyvezetője. Szerinte lassan elérünk oda, ahol a 2015-ös adósságrendezés előtt álltunk, amikor cégének 350 milliós éves árbevételéből 100 millió forintot meghaladó, lejárt követelése volt a kórházak felé.

A csak kórházi termékeket szállító Medtech a nemfizetés menedzselésére 3 megoldás között választhat: vagy az általa képviselt külföldi multi nyújt fizetési haladékot, Széchenyi hitelt vesz fel, vagy faktoráltatja a kintlévőségeit. Utóbbi két megoldás 5, illetve 10 százalékot visz el az árrésből - hangsúlyozza az ügyvezető, aki érthetetlennek találja, hogy olyan tőkeerős multinacionális hátterű beszállítókkal kell versenyeznie az "állam által támogatott" magyar vállalkozásként, akik eleve kisebb kamattal jutnak forráshoz, s akiknek a hosszabb távú finanszírozás is kisebb problémát jelent.

Nem kell izgulni! Egyszer úgyis fizetnek

Név nélkül nyilatkozó, orvosi műszer-kereskedelemben érdekelt források megerősítették, elterjedtek a 2-300 napos késedelmek. Azt is elmondták, milyen elutasítással találkoznak, amikor csak felvetik a szerződésbe foglalt késedelmi kamat, illetve a számlánkénti 40 eurós behajtási költségátalány megtérítésének kérdését. A tavalyi adósságrendezés előtt eleve aláíratták a beszállítókkal, hogy lemondnak erről a jogszabály által biztosított díjról.

Ugyanakkor a szállítási szerződések beszállítókra vonatkozó részének betartása nem lehet kérdéses, több száz milliós készletet kell fenntartaniuk a 24-48 órás szállítási határidők tartásához. Ilyen fizetési fegyelem mellett ez csak úgy lehetséges, ha az egyéb területekről származó árbevétellel vagy hitellel finanszírozzák a szállításokat, a cég működését. Ugyanakkor a hitelkamatot sem tudják érvényesíteni az árakban.

Általános vélekedés, hogy az elmúlt 5-8 évben folyamatos a fizetési morál romlása, az utóbbi időben pedig már kommunikálni sem lehet az intézményvezetőkkel, elérhetetlenné váltak, kerülik a megbeszélést. Előfordul, hogy a kórházi menedzsment bagatellizálja a nemfizetés jelentőségét, mondván minek izgulnak a beszállítók, egyszer úgyis kifizetik az adósságot. Máskor arra hivatkoznak, hogy az uniós forrásból végrehajtott beruházások, felújítások üzemeltetésére nincs meg a fedezet, plusz finanszírozás híján a meglévő keretet kell felhasználni, így viszont nem marad pénz a beszállítók számláira.

Lennének ötletek

A kritikus helyzet elkerülése érdekében az Orvostechnikai Szövetség több javaslatot is megfogalmazott a döntéshozóknak. Ilyen például, hogy a költségvetés az egészségbiztosítási alap időarányos maradványából, valamint más forrásokból időszakosan - negyedévente vagy félévente -, év közben is nyújtson forrást az intézmények adósságának részkonszolidációjára.

Azt is szorgalmazzák, hogy a részleges adósságrendezések során olyan központi elvek érvényesüljenek, amelyek nem az intézmények által felhalmozott adósságokat, hanem a beszállítók követeléseinek jellemzőit illetve szerkezetét veszik alapul. Az adósságrendezésnél a fizetési határidőtől eltelt idő hossza, így az átlagos fizetési határidő csökkentése legyen a mérvadó a számlák kiegyenlítésénél, vagy határozzanak meg egy limitösszeget, s addig minden beszállító kapja meg követeléseit, az a felettieket pedig a rendelkezésre álló maradékból, a követeléseik arányában kapják meg a beszállítók.

Mielőbbi megoldást sürgetnek, mivel az OSZ szerint ma már az egészségügy finanszírozásában a beszállítók olyan szinten vesznek részt, ami a betegellátást veszélyeztetheti.


http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/egyre_no_a_feszultseg_rossz_hir_jott_a_magyar_ korhazakrol.613255.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: finanszírozására, kiegyenlítésénél, tagvállalatainak, tartozásállomány, veszélyeztetheti, adósságnövekedés, érvényesüljenek, honvédkórháznak, alkalmazottakat, adósságrendezés, háromszázmillió, középvállakozói, vállalkozásként, gazdálkodásukat, multinacionális, kereskedelemben, prognosztizált, megfogalmazott, megállapítását, államosítással, intézményekből, döntéshozóknak, orvostechnikai, finanszírozzák, felhalmozódott, elérhetetlenné, likviditásában, kintlévőségeit, követeléseinek, egészségügynek, megerősítették, költségátalány, megtérítésének, beszállítókkal, érthetetlennek, menedzsmentnek, hivatali ideje, havi apanázsa, magyar kórházakról, kórházak adóssága, előző hónaphoz, legnagyobb adósok, kifizetetlen számlák, budapesti Szent, utolsó havi, növekedés dinamikája, fizetési fegyelem, főtitkár korábban, cégek likviditásában, egészségügyi államtitkár, februári konferencián, magyar kis-, Magyar Államkincstár, Szepesi Anita, Péterfy Sándor, Pándy Kálmán, Szent János, Orvostechnikai Szövetség, Rásky László, Králik György, Knall Gyula, Medtech Kft,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét  Ismeretlen: Ikarusz monda  Jázmin  Anyámról való emlékek  Töröld le  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  jó reggelt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  IGEN így  Walter Chrysler mondta  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Az ember  képre írva  Szeretem ujjad karcsuságait,  Szívek  Facebookon kaptam  Borzasztó  Spenót fasírttal  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Vidámság  Facebookon kaptam  Egyszerű  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Bornyi Veronika haiku verse  Szép estét kedves látogatóimna...  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  képre írva  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Vidámság  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Spenót fasírttal  Megígért békesség  Hamvas Béla  Robert Merle tollából  Andrássy Réka - A bolond Böske  Latinovits Zoltán tollából  40 felett  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Eduardo Sacheri gondolata  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Töröld le  Zilahy Lajos mondta  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  képre írva  James Allen  Anyák napjára  Alvó cicák  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Zilahy Lajos mondta  Tanmese  Facebookon kaptam  képre írva  Paul David Tripp Április 12  Van néhány kérdés, amin gondol...  Magyar költészet napja  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Tanmese  Alvó kislány  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Horváth Szilvia tollából  Paul David Tripp Április 13  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ... 
Bejegyzés Címkék
hivatali ideje, havi apanázsa, magyar kórházakról, kórházak adóssága, előző hónaphoz, legnagyobb adósok, kifizetetlen számlák, budapesti Szent, utolsó havi, növekedés dinamikája, fizetési fegyelem, főtitkár korábban, cégek likviditásában, egészségügyi államtitkár, februári konferencián, magyar kis-, kórházak nemfizetése, tavaly nyári, kórházi tartozásállomány, befektetett emberi, ilyen vállalkozás, árbevételnek csak, egészségügyi intézményekből, egyéb területeken, túlélés fedezetét, szakmai továbbképzést, vállalkozás cash, kintlévőség finanszírozására, ügyvezető szerint, számlák kiegyenlítése, utóbbi 8-10, államosítással pedig, gazdasági igazgatókkal, tavaly júliusban, 2015-ös adósságrendezés, kórházak felé, csak kórházi, nemfizetés menedzselésére, általa képviselt, hosszabb távú, 2-300 napos, szerződésbe foglalt, tavalyi adósságrendezés, jogszabály által, szállítási szerződések, 24-48 órás, egyéb területekről, fizetési morál, utóbbi időben, kórházi menedzsment, nemfizetés jelentőségét, uniós forrásból, meglévő keretet, beszállítók számláira, kritikus helyzet, intézmények adósságának, részleges adósságrendezések, intézmények által, beszállítók követeléseinek, fizetési határidőtől, átlagos fizetési, számlák kiegyenlítésénél, rendelkezésre álló, követeléseik arányában, egészségügy finanszírozásában, beszállítók olyan, betegellátást veszélyeztetheti, finanszírozására, kiegyenlítésénél, tagvállalatainak, tartozásállomány, veszélyeztetheti, adósságnövekedés, érvényesüljenek, honvédkórháznak, alkalmazottakat, adósságrendezés, háromszázmillió, középvállakozói, vállalkozásként, gazdálkodásukat, multinacionális, kereskedelemben, prognosztizált, megfogalmazott, megállapítását, államosítással, intézményekből, döntéshozóknak, orvostechnikai, finanszírozzák, felhalmozódott, elérhetetlenné, likviditásában, kintlévőségeit, követeléseinek, egészségügynek, megerősítették, költségátalány, megtérítésének, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 773
  • e Hét: 2695
  • e Hónap: 6440
  • e Év: 159936
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.