Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A TÖKÉLETES TAFELSPITZ - A táfelspicc (tányérhús) receptje
  2015-11-24 17:18:47, kedd
 
 


Link

TAFELSPITZ (ejtsd: táfelspicc; magyar megfelelője: tányérhús) - A Tafelspitz ugyan egyszerű étel, ennek ellenére meglepően kevés helyen készül valóban jól, ami már azért sem meglepő, mert jó marhahúslevessel is csak kevés helyen találkozhatunk. Hogy ne így legyen, egy klasszikus bécsi Tafelspitz receptjével nyújtunk segítséget a tányérhúsok tökéletességre törekvő kedvelőinek. A Tafelspitz számos megjelenési formában ismert, ahogy a hazánkban elterjedt főtt marhahús paradicsommártással, sóskával, spenóttal, főtt burgonyával, esetleg meggyszósszal, már ugyancsak táfelspiccnek minősíthető. Mindezek után az sem meglepő, hogy az ételt igen sokféle körettel szolgálhatják fel. A tejes tormamártás, a frissen reszelt torma, a főtt alma, az almás-torma, a sós vízben főtt burgonya, a spenót ma is gyakori köretek, akárcsak a főtt leveszöldségek, és éppen ez az ízletes sokszínűsége tette ezt a klasszikus 19. századi ételt népszerűvé. Ez Bécs és vele a Monarchia ikonikus étele is egyben.
Tafelspitz (táfelspicc) - a tökéletes bécsi tányérhús receptje

Hozzávalók:
1 marha fartő, kb. 2 kg (enyhén zsíros)
1 kg marhacsont (porcos részekkel a legjobb)
3 sárgarépa
4 petrezselyemgyökér
1 kisebb zeller (ízlés szerint, a zöldjével)
1 nagy fej vöröshagyma
1 közepes póréhagyma
3 babérlevél
10 szem egész feketebors
3 szem egész szegfűbors
1 kisebb darab friss gyömbér, egészben
2 borókabogyó
csipetnyi sáfrány
jódozatlan tengeri só
metélőhagyma a tálaláshoz




Link

A táfelspicc a hozzávalókkal

Elkészítése: egy nagy edényt töltsön fel 5 liter hideg vízzel. Mossa meg a csontot és forralja gyöngyözve. Tisztítsa meg a húst az inaktól, az esetleg rajta maradt bőrtől, de a zsírréteget hagyja rajta. A húst és csontokat tegye hideg vízbe, majd a vizet melegítse forráspont közelébe, ezután hagyja gyöngyöve főni 2-3 percig, majd vegye le a tűzről, öntse le róluk a forróvizet, és a húst és csontokat folyóvízben alaposan mossa le.

Jó minőségű, fiatal marha húsánál ez a lépés el is hagyható, azonban, ha a főzővíz és a hab szürke lesz, ismételjük meg ezt a lépést.

Ha húst és csontokat lemosta, a babérlevéllel, borssal, szegfűborssal, gyömbérrel és borókabogyóval együtt hideg vízben tegye fel újra főni. Gyöngyözve főzze 2-2,5 órán át. A leves felszínéről a habot és zsírt rendszeresen szedje le.

Közben a hagymákat hámozás nélkül, az egészséges külső takaróleveleivel félbevágva süsse egy serpenyőben (zsiradék nélkül), amíg a vágásfelülete barna nem lesz. Aprítsa a zöldségeket nagyobb darabokra és adja a hagymával együtt a húshoz. Főzze lassú tűzön újabb 1 órán át, amíg a hús omlósan puha nem lesz (egy villával végezzünk húspróbát). Vegyük ki a húst, szűrjük le a levest, és tálalásig tegyük vissza a levesbe a húst. Kóstoljuk meg és ízlés szerint ízesítsük a levest.

Amíg a hús a levesben van, ne adjunk hozzá sót, mert könnyebben megbarnul és kiszárad. Szeleteljük fel a húst és meleg tálon tálaljuk, öntsünk rá egy kevés levest és sózzuk ízlés szerint, díszítsük metélőhagymával. Köretként ropogósra sült burgonyát, metélőhagyma-mártást és almás tormamártást kínáljunk mellé.

Főzési idő, a marha minőségétől függően, legalább 3-3,5 óra.




Link

A táfelspicc történetéről itt olvashatsz: Link
 
 
0 komment , kategória:  Finomságok  
Címkék: marhahúslevessel, takaróleveleivel, metélőhagymával, találkozhatunk, leveszöldségek, tökéletességre, borókabogyóval, szolgálhatják, meggyszósszal, táfelspiccnek, vágásfelülete, szegfűborssal, babérlevéllel, hozzávalókkal, történetéről, rendszeresen, metélőhagyma, tormamártást, sokszínűsége, tányérhúsok, szeleteljük, borókabogyó, minősíthető, felszínéről, receptjével, vöröshagyma, zsírréteget, megjelenési, megfelelője, folyóvízben, zöldségeket, burgonyával, tormamártás, serpenyőben, minőségétől, kedvelőinek, klasszikus bécsi, tányérhúsok tökéletességre, hazánkban elterjedt, ételt igen, tejes tormamártás, frissen reszelt, főtt alma, főtt leveszöldségek, ízletes sokszínűsége, tökéletes bécsi, nagy edényt, esetleg rajta, zsírréteget hagyja, vizet melegítse, leves felszínéről, hagymákat hámozás, TÖKÉLETES TAFELSPITZ,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akarat  Akik bántanak téged  Ne kapaszkodj magasabbra,  Paul David Tripp Április 21  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Fekete-erdő desszert  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Png csokor  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Bertolt Brecht -től idézet  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Reggel van  Alázat  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Éretlen vers  A másik dolog,  Mindig jusson idő nevetni  Egy maradéktalanul uralt világ  Akarat  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Jó éjszakát  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Esti kép  Boldog születésnapot a ma ünne...  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  Kaffka_Margit  Miért nem menti meg Jézus a jó...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Mai harmónia kártyám  Png nő  George Byron - Ahogy itt jár -...  Sokan azt tartják  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Mai harmónia kártyám  Nem számIt  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Png telefon  Fekete István - Akác  képre írva  Zilahy Lajos gondolata  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Png lepke  Alvó cicák  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Png virág  Ne kapaszkodj magasabbra,  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Minden harmadik...  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Éretlen vers  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png csokor  Alázat  Nem számIt  Hazára minden embernek szükség...  Akarat  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Paul David Tripp Április 19  Szép napot kívánok 
Bejegyzés Címkék
klasszikus bécsi, tányérhúsok tökéletességre, hazánkban elterjedt, ételt igen, tejes tormamártás, frissen reszelt, főtt alma, főtt leveszöldségek, ízletes sokszínűsége, tökéletes bécsi, nagy edényt, esetleg rajta, zsírréteget hagyja, vizet melegítse, leves felszínéről, hagymákat hámozás, egészséges külső, vágásfelülete barna, zöldségeket nagyobb, hagymával együtt, villával végezzünk, kevés levest, marha minőségétől, táfelspicc történetéről, marhahúslevessel, takaróleveleivel, metélőhagymával, találkozhatunk, leveszöldségek, tökéletességre, borókabogyóval, szolgálhatják, meggyszósszal, táfelspiccnek, vágásfelülete, szegfűborssal, babérlevéllel, hozzávalókkal, történetéről, rendszeresen, metélőhagyma, tormamártást, sokszínűsége, tányérhúsok, szeleteljük, borókabogyó, minősíthető, felszínéről, receptjével, vöröshagyma, zsírréteget, megjelenési, megfelelője, folyóvízben, zöldségeket, burgonyával, tormamártás, serpenyőben, minőségétől, kedvelőinek, elkészítése, tafelspitz, egészséges, félbevágva, táfelspicc, klasszikus, népszerűvé, gyöngyözve, marhacsont, tálaláshoz, jódozatlan, forróvizet, könnyebben, szegfűbors, feketebors, gyömbérrel, olvashatsz, póréhagyma, ismételjük, babérlevél, hozzávalók, forráspont, segítséget, ropogósra, kóstoljuk, tányérhús, részekkel, melegítse, hagymákat, csontokat, elterjedt, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 462
  • e Hét: 3898
  • e Hónap: 14912
  • e Év: 121056
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.