Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Miért nem lehet Londonból levélben szavazni, ha Marosvásárhe
  2016-04-24 19:32:28, vasárnap
 
  Miért nem lehet Londonból levélben szavazni, ha Marosvásárhelyről meg igen?
2016.04.21. 18:31

Nem csak az utazási költségről van szó. Az Alkotmánybíróság által is jóváhagyott szabályozás egy nagyon rossz üzenet a még visszatérésen gondolkodók felé.

Jelen szabályozás szerint egy marosvásárhelyi (mondjuk) Kirunában élő honfitársunk szavazhat levélben, de egy füzesabonyinak 1200 kilométert kell utaznia, hogy Stockholmban, a külképviseleten leadhassa szavazatát. Az alkotmánybíróság döntése szerint ez a szabályozás nem diszkriminatív. Szerintem pedig az, annyira az, hogy tiltakozni is hajlandó vagyok miatta, de a történet nem ennyire egyszerű.

Első lépésben szeretném leszögezni, hogy ez a kérdés kisebb részben szól arról, hogy a határontúli kettős állampolgároknak vagy a tartósan külföldön dolgozó magyaroknak mennyire van joguk Magyarországon (vagy Magyarországról) szavazni. Sokkal inkább szól arról, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező, a példában füzesabonyi és a lakcímkártyával nem rendelkező (de akár ugyanabban a nyugat-európai városban dolgozó) marosvásárhelyi polgárra miért vonatkoznak másféle szabályok.



A marosvásárhelyi polgár csupán pártlistára szavazhat levélben, míg a füzesabonyi mind pártlistára, mind az egyéni (füzesabonyi) választókerületi jelöltre leadhatja szavazatát, már amennyiben több száz vagy ezer koronáért elutazik Stockholmba, esetleg Füzesabonyba. Tegyük hozzá, hogy a választókerületi voks értékesebb, vagyis a levélben szavazó marosvásárhelyi csak egy töredék súlyú szavazatot adhat le. Ugyanakkor a jelen szabályozás eredménye a gyakorlatban az, hogy a marosvásárhelyi szavazni fog levélben Kirunából (pártlistára), míg a füzesabonyi sehogy nem szavaz majd (pártlistára sem).

Több ilyen valóban megtörtént esetről tudunk, és az indítványozó az alkotmányjogi panasz előterjesztésének indokaként is azt adta elő, hogy külföldön, Magyarországtól 1400 km, Magyarország külképviseletétől 137 km távolságra tartózkodik, így a külképviseletre történő utazás oda-vissza több mint öt órát igényelne, és mintegy 25 ezer forintos utazási költséget jelentene számára. Amíg egy 1956-os emigráns magyar levélben is szavazhat Londonból, addig egy ott dolgozó magyar fiatal csak személyesen a külképviseleten voksolhat. Pedig lehet, hogy szomszédok.

Miért nem szavazhat a füzesabonyi is levélben, ahelyett, hogy a követségre utazna? Ugyanis a levélben szavazás ellen érvként felhozható kockázatok a határon túliak esetén is ugyanúgy fennállnak. Megvan a kockázata, hogy akár halottak nevében adnak le voksokat, hiszen a magyar hatóság erről nem értesül. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke szerint az általuk elkövethető csalás a választópolgárok kisebb számára és földrajzi szóródására tekintettel jóval kevesebb veszélyt jelent a választások tisztaságára. Az persze nem világos, hogy a földrajzi szóródás miért lenne nagyobb mondjuk a Romániában, mint a Németországban élő magyarok közt?

Persze szavazhat levélben a füzesabonyi is, amennyiben 15 nappal a választások előtt kijelentkezik magyarországi lakhelyéről, de akkor csak pártlistára. Mondhatánk azt, hogy akkor jelentkezzen ki magyar lakcíméről mindenki, aki szavazni szeretne. A kijelentkezés egyrészt a gyakorlatban nem is annyira egyszerű, másrészt vannak ingázók, akik néhány hónapot egyik, néhányat a másik országban élnek, tehát a magyar lakcímüket is aktívan használják. Persze lehetne egy olyan új szabályozás, hogy levélben szavazni csak pártlistára lehessen, függetlenül attól, hogy van-e valakinek magyarországi lakcímkártyája. Az alkotmánybírósági döntés után ez egyrészt nincs kilátásban, másrészt ezzel a megoldással továbbra is csak egy töredék súlyú szavazatot adhatna le az is, aki csak egy fél éves szerződéssel él külföldön.

Ezen a ponton válik az ügy kényessé. A határontúliak számára magyarságuk megélésében egy fontos előrelépés volt a szavazati jog megszerzése. Ez (szerintem) rendben is van, mert különösen a 21. században válik egyre értelmetlenebbé ezt az egész ügyet mindenáron térre kivetíteni. A kulturális és nyelvi kötelékek mellett határokon átívelő gazdasági, tudományos, művészeti projektek, az online munka és kapcsolattartás lehetősége szünteti meg egyre inkább a valóságélmény térbeli izolációját. Ezt nem lehet csak azzal mérni, hogy ki hol fizet adót (és vesz ezért cserébe igénybe közszolgáltatásokat).

Ugyanakkor egy füzesabonyi külhoni esetén a magyarországi kapcsolatok vélhetően még erősebbek. Előfordulhat, hogy az illető azért van pár évet Kirunában, hogy az ott megkeresett pénzből finanszírozza füzesabonyi építkezését, mert otthonról ezt nem tudná megtenni. Tehát nem kalandból, hanem gazdasági kényszer miatt költözik ki, és már a következő választási ciklusra visszaköltözne, mert várják a szerettei. Ő közvetlenül érintett abban, ki képviseli majd a választókerületét. A külhoni magyarok évi 3-4 milliárd eurót utalnak haza, ami az évi 5-6 milliárd eurós EU-s pénzekkel összemérhető nagyságrend. A kettő együtt a GDP 10 százaléka.

2013 tavaszáig elvileg úgy volt, hogy a külföldön tartózkodó, de magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok is szavazhatnak levélben. Mindez Gulyás Gergely fideszes képviselő indítványa után került ki a törvényből egy utólagos módosítással. Nem értem, hogy miért nem gondolják, hogy ez is egy elég érzékeny téma.

Nem csak arról a költségről van szó, amit a Stockholmba beutazás jelent, hanem arról is, hogy az ilyen kényszerekkel is távolabb lökik Magyarországtól azokat, akik még gondolkoznak egy esetleges visszatérésen.

Ez egy rossz üzenet. Egy rossz üzenet a nagyon sok rossz üzenet közül.

Választási csalás a Nemzeti Választási Irodánál

Szilva Attila

Uppsala, Svédország

http://y-gen.blog.hu/2016/04/21/miert_nem_lehet_londonbol_levelben_szavazni_ha_ma rosvasarhelyrol_meg_igen
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: választókerületi, választópolgárok, alkotmánybíróság, állampolgároknak, külképviseletre, marosvásárhelyi, magyarországtól, értelmetlenebbé, külképviseleten, magyarországról, lakcímkártyával, kapcsolattartás, magyarországon, füzesabonyinak, diszkriminatív, visszaköltözne, lakcímkártyája, németországban, magyarországi, kijelentkezés, kijelentkezik, kényszerekkel, finanszírozza, visszatérésen, valóságélmény, határontúliak, alkotmányjogi, gyakorlatban, indítványozó, magyarország, tisztaságára, füzesabonyba, stockholmban, előfordulhat, összemérhető, szerződéssel, utazási költségről, nagyon rossz, füzesabonyinak 1200, külképviseleten leadhassa, alkotmánybíróság döntése, kérdés kisebb, határontúli kettős, tartósan külföldön, magyarországi lakcímmel, példában füzesabonyi, nyugat-európai városban, marosvásárhelyi polgár, füzesabonyi mind, választókerületi voks, levélben szavazó, töredék súlyú, Pálffy Ilona, Nemzeti Választási Iroda, Mindez Gulyás Gergely, Nemzeti Választási Irodánál, Szilva Attila,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Cicus virággal  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Mi a különbség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Keresd azt a valakit,...  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  A gyász  Benned is ezerféle szín van  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Alvó baby  Csendes éjszakán  Facebookon kaptam  Nem kellett volna!  Szeüleidtől tanultad  Facebookon kaptam  Keresd azt a valakit,...  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Könnyáztatta asszonysorsok  Márciusi eső  Sajnos ezt elBalogozták  Isteni zsebkendők  Paul David Tripp Március 15  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A halolaj és a hal még a migré...  Aztán itt van egy másik szerep...  Atyám !  Facebookon kaptam  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Facebookon kaptam  A kávé  A csonk és a facsemete  Szent Pio atya!  A közszereplő  Ibolya  Az ünnepről  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Akinek vaj van a fején...  Akinek vaj van a fején...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Facebookon kaptam  Ez a miénk!  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Könnyáztatta asszonysorsok  Cicus virággal  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Facebookon kaptam  Szent-Györgyi Albert gondolata  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  A csonk és a facsemete  Szép estét kedves látogatóimna...  Könnyáztatta asszonysorsok  Március 15-re emlékve  Tavaszról álmodom,  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Facebookon kaptam  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Facebookon kaptam  Az ünnepről  Nem kellett volna!  Ne engedd el kezem!  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Kokárda  Isten áldja  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Alvó cica  Facebookon kaptam  Sajnos ezt elBalogozták  A magyar sajtó napja március 1...  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Nyíljatok meg  Rochefoucauld - a bölcs  1848. március 15-én  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A Mindenható Istenben bízva  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Könnyáztatta asszonysorsok  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Jóga férfiaknak  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Facebookon kaptam  A magyar sajtó napja március 1...  Paul David Tripp Március 15  Március  Facebookon kaptam  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Akinek vaj van a fején...  Facebookon kaptam  Cicus virággal  Facebookon kaptam  Alvó cica  Keresd azt a valakit,... 
Bejegyzés Címkék
utazási költségről, nagyon rossz, füzesabonyinak 1200, külképviseleten leadhassa, alkotmánybíróság döntése, kérdés kisebb, határontúli kettős, tartósan külföldön, magyarországi lakcímmel, példában füzesabonyi, nyugat-európai városban, marosvásárhelyi polgár, füzesabonyi mind, választókerületi voks, levélben szavazó, töredék súlyú, jelen szabályozás, marosvásárhelyi szavazni, füzesabonyi sehogy, alkotmányjogi panasz, külképviseletre történő, 1956-os emigráns, külképviseleten voksolhat, követségre utazna, levélben szavazás, határon túliak, magyar hatóság, általuk elkövethető, választópolgárok kisebb, választások tisztaságára, földrajzi szóródás, választások előtt, kijelentkezés egyrészt, másik országban, magyar lakcímüket, alkotmánybírósági döntés, megoldással továbbra, ponton válik, határontúliak számára, fontos előrelépés, egész ügyet, online munka, valóságélmény térbeli, füzesabonyi külhoni, magyarországi kapcsolatok, illető azért, következő választási, külhoni magyarok, kettő együtt, külföldön tartózkodó, utólagos módosítással, elég érzékeny, ilyen kényszerekkel, esetleges visszatérésen, rossz üzenet, választókerületi, választópolgárok, alkotmánybíróság, állampolgároknak, külképviseletre, marosvásárhelyi, magyarországtól, értelmetlenebbé, külképviseleten, magyarországról, lakcímkártyával, kapcsolattartás, magyarországon, füzesabonyinak, diszkriminatív, visszaköltözne, lakcímkártyája, németországban, magyarországi, kijelentkezés, kijelentkezik, kényszerekkel, finanszírozza, visszatérésen, valóságélmény, határontúliak, alkotmányjogi, gyakorlatban, indítványozó, magyarország, tisztaságára, füzesabonyba, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 380
  • e Hét: 2038
  • e Hónap: 18831
  • e Év: 151748
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.