Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
13. évközi hét szombat 07.06
  2019-07-06 10:37:47, szombat
 
  OLVASMÁNY Mózes első könyvéből
Jákob csellel megszerzi az atyai áldást Ézsau elől.
Amikor Izsák megöregedett, és szeme annyira elhomályosodott, hogy nem is látott, hívatta az idősebbik fiát, Ézsaut, és megszólította: ,,Fiam!" Ő azt felelte: ,,Itt vagyok."
Ekkor azt mondta neki: ,,Látod, megöregedtem, és nem tudhatom halálom napját. Most hát vedd fegyvereidet, a tegzet meg az íjat! Menj ki a mezőre, és lőjj nekem valami vadat! Készítsd el ízletesen, ahogyan én szeretem; aztán hozd be, hogy egyem belőle, és megáldjalak, mielőtt meghalok!"
Rebekka azonban meghallotta, amit Izsák a fiával, Ézsauval beszélt. Amint Ézsau elment vadászni, hogy valami vadat hozzon, Rebekka fogta idősebbik fiának, Ézsaunak otthon levő legjobb ruháját, és ráadta azt kisebbik fiára, Jákobra. A kezét és a sima nyakát pedig kecskegidák bőrével borította be. Majd az ízletes ételeket és a kenyeret, amelyeket készített, kezébe adta fiának, Jákobnak.
Jákob bement atyjához, és megszólította: ,,Atyám!" Ő azt válaszolta: ,,Hallom. Ki vagy te, fiam?" Jákob erre azt felelte: ,,Én vagyok elsőszülötted, Ézsau. Úgy cselekedtem, ahogyan parancsoltad nekem. Ülj fel tehát, és egyél vadászzsákmányomból, hogy áldásodban részesüljek!" Izsák megkérdezte fiától: ,,Fiam! Hogyan találtál vadat ilyen hamar?" Ő így válaszolt: ,,Az Úr, a te Istened akarata volt, hogy elém kerüljön."
Ekkor Izsák azt mondta Jákobnak: ,,Jöjj közelebb! Hadd tapogassalak meg, hogy valóban te vagy-e az én Ézsau fiam, vagy sem?" Jákob közelebb ment atyjához, Izsákhoz, aki megtapogatta, és azt mondta: ,,A hang ugyan Jákob hangja, de a kéz Ézsau keze." Nem ismerte meg, mert olyan szőrös volt a keze, mint bátyjának, Ézsaunak a keze.
Megáldotta tehát, de azért megkérdezte tőle: ,,Te vagy az én Ézsau fiam?" Ő azt felelte: ,,Én vagyok." Erre Izsák így szólt: ,,Hozd ide vadászzsákmányodat, fiam, hadd egyem belőle, hogy aztán megáldjalak téged!" Odavitte neki, és amikor elfogyasztotta, bort is hozott neki, és ő ivott belőle. Akkor atyja, Izsák így szólt hozzá: ,,Jöjj közelebb, és csókolj meg, fiam!" Ő odament és megcsókolta.
Amikor Izsák megérezte ruhájának illatát, megáldotta őt e szavakkal: ,,Íme, fiam illata olyan, mint a mező illata, melyet megáldott az Úr. Adjon neked az Isten az ég harmatából és a föld bőségéből sok gabonát és bort! Népek szolgáljanak téged, és nemzetek boruljanak le előtted! Légy ura testvéreidnek, és boruljanak le előtted anyád fiai! Aki téged átkoz, legyen átkozott, aki pedig áld, legyen áldott!"
Ez az Isten igéje. Ter 27,1-5.15-29

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Jézus tanítása új lelkületet kíván követőitől.
Keresztelő János tanítványai egyszer Jézushoz járultak, és megkérdezték tőle: ,,Miért van az, hogy mi és a farizeusok gyakran böjtölünk, a te tanítványaid viszont nem tartanak böjtöt?"
Jézus így felelt nekik: ,,Vajon szomorkodhat-e a násznép, amíg velük van a vőlegény? Eljönnek a napok, amikor elviszik tőlük a vőlegényt, akkor majd böjtölnek.
Senki sem tesz régi ruhára új szövetből foltot, mert az új szövet kiszakítja a régit, és a szakadás még nagyobb lesz. Új bort sem töltenek régi tömlőkbe: mert így kiszakadnak a tömlők, a bor kiömlik, és a tömlők is tönkremennek. Az új bor új tömlőkbe való; akkor mindkettő megmarad."
...... .........


Ezek az evangélium igéi. Mt 9,14-17

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Az Eucharisztia a te legcsodálatosabb ajándékod számunkra. Miként a megszaporított kenyeret ajándékként adtad az éhező népnek, és ahogyan önmagad adtad táplálékként az apostoloknak az utolsó vacsorán, ugyanígy az Eucharisztiában önmagadat adod ajándékként a mennyei Atyának. Ugyanakkor a megszentelt és átváltoztatott kenyérben nekünk is adod magad. Ez a legnagyobb ajándék számunkra. Nem utasítjuk vissza barátságodat és ajándékodat, hanem örömmel vesszük magunkhoz a szentáldozáskor szent testedet, amely az örök élet kenyere.

Elmélkedés
A zsidó vallásosság egyik lényeges eleme a böjt, amelyet a farizeusok rendkívül komolyan vettek, és igyekeztek másokra is rákényszeríteni saját böjti gyakorlatukat. Vallási csoportjuk tagjai felfigyeltek arra, hogy Jézus és tanítványai nem tartják meg szigorúan a böjti szokásokat, és emiatt többször is vitába szálltak Jézussal.
A mai evangéliumban nem ők keresnek alkalmat a vitára, hanem Keresztelő János tanítványai szeretnék tisztázni a böjtölés kérdését, nekik nem szándékuk vitatkozni. Kérdésükre Jézus egy lakodalmi ünnepség képével válaszol. A hasonlat szerint ő a vőlegény, aki együtt ünnepel, örvendezik barátaival, az ő tanítványaival. Jézus jelenléte a világban valóban ünnep mindenki számára, ilyenkor tehát nem a böjtnek vagy a szomorkodásnak van az ideje, hanem az örvendezésnek. A mi Urunk az ő világba érkezésével új időszakot hozott, az ünneplés idejét. Az örvendezés időszaka azonban nem tarthat örökké, ezért komolyan kell vennünk az Úr figyelmeztetését. Eljön majd az idő, amikor ,,elviszik a vőlegényt" s ezzel véget ér a lakodalom. Utalás ez arra, hogy elfogják és megölik őt.
A régi és új szövetről, valamint borostömlőkről szóló hasonlatok a vallási életben való megújulást szorgalmazzák. Nincs okunk ragaszkodni az idejétmúlt dolgokhoz, hiszen Jézus új gondolkodásmódot, új életvitelt kér tőlünk és megadja kegyelmét, hogy új szívvel szeressük őt.
C. Horváth István Sándor


 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: gondolkodásmódot, figyelmeztetését, legcsodálatosabb, rákényszeríteni, elhomályosodott, eucharisztiában, szentáldozáskor, átváltoztatott, tanítványaival, szomorkodásnak, borostömlőkről, megszaporított, elfogyasztotta, megszólította, gyakorlatukat, szorgalmazzák, örvendezésnek, evangéliumban, testvéreidnek, elsőszülötted, felfigyeltek, megtapogatta, megöregedtem, tapogassalak, apostoloknak, szomorkodhat, barátságodat, szolgáljanak, tanítványaid, megkérdezték, eucharisztia, tönkremennek, megöregedett, fegyvereidet, táplálékként, parancsoltad, atyai áldást, idősebbik fiát, sima nyakát, ízletes ételeket, hang ugyan, mező illata, föld bőségéből, farizeusok gyakran, evangélium igéi, megszaporított kenyeret, éhező népnek, utolsó vacsorán, mennyei Atyának, legnagyobb ajándék, szentáldozáskor szent, örök élet, OLVASMÁNY Mózes, Amikor Izsák, Amint Ézsau, Ekkor Izsák, Erre Izsák, EVANGÉLIUM Szent Máté, Keresztelő János, Jézus Krisztus, Kérdésükre Jézus, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kövesd a cowboyt!  képre írva  Erdőn  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  A nemzeti hovatartozás kulturá...  A Megváltó szolgálatában  Még csak most kezdődik a nap  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png nő  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Fehér virág  Esti kép  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Akarat  George Gordon Lord Byron: Inez...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Albert Einsteinről  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 19  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Alázat  Alázat  Akik bántanak téged  Szép estét kedves látogatóimna...  Reménység és erő Krisztustól e...  Elköszönt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam  Png ház  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Png kislány  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Png ház  Örülök, hogy látlak!  Hogy lehet megtartani  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Alázat  Png telefon  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Alázat  Csak a fogyatkozás látható  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Tanuld meg ezt a versemet  A Megváltó szolgálatában  Örülök, hogy látlak!  A sors  Png kutya  Facebookon kaptam Krisztinától  Akik bántanak téged  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Png cica  Szép estét  Örülök, hogy látlak!  Egy bizonyos határt  Julian Brass gondolata  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Png telefon  Minden harmadik...  Szép estét kedves látogatóimna...  Png férfi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác 
Bejegyzés Címkék
atyai áldást, idősebbik fiát, sima nyakát, ízletes ételeket, hang ugyan, mező illata, föld bőségéből, farizeusok gyakran, evangélium igéi, megszaporított kenyeret, éhező népnek, utolsó vacsorán, mennyei Atyának, legnagyobb ajándék, szentáldozáskor szent, örök élet, zsidó vallásosság, farizeusok rendkívül, böjti szokásokat, böjtölés kérdését, lakodalmi ünnepség, hasonlat szerint, világban valóban, böjtnek vagy, ünneplés idejét, örvendezés időszaka, vallási életben, idejétmúlt dolgokhoz, gondolkodásmódot, figyelmeztetését, legcsodálatosabb, rákényszeríteni, elhomályosodott, eucharisztiában, szentáldozáskor, átváltoztatott, tanítványaival, szomorkodásnak, borostömlőkről, megszaporított, elfogyasztotta, megszólította, gyakorlatukat, szorgalmazzák, örvendezésnek, evangéliumban, testvéreidnek, elsőszülötted, felfigyeltek, megtapogatta, megöregedtem, tapogassalak, apostoloknak, szomorkodhat, barátságodat, szolgáljanak, tanítványaid, megkérdezték, eucharisztia, tönkremennek, megöregedett, fegyvereidet, táplálékként, parancsoltad, megáldjalak, cselekedtem, érkezésével, kecskegidák, meghallotta, ajándékodat, ajándékként, kiszakadnak, megcsókolta, tanítványai, megkérdezte, részesüljek, vallásosság, megszentelt, ragaszkodni, vitatkozni, kérdésükre, életvitelt, idejétmúlt, evangélium, kiszakítja, szokásokat, igyekeztek, hasonlatok, ugyanakkor, megáldotta, elmélkedés, válaszolta, farizeusok, megújulást, legnagyobb, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 9255
  • e Hét: 20885
  • e Hónap: 54039
  • e Év: 287786
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.