Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Utánanéztünk Lázár János számainak – valami nagyon nem
  2016-05-30 18:38:27, hétfő
 
  A fidesz amikor 2002-ben átadta a kormányzást: Nominális államadósság 9225 milliárd, MNB vagyon 11700 milliárd kiemelkedő beruházás 0 (se infrastruktúra, se autópálya,)
2010-ben amikor az mszp átadta a kormányzást: Nominálisan 20422 milliárd államadósság, 33500 milliárd MNB vagyon 3000 milliárd MANYUP vagyon, kiépült infrastruktúra, több száz kilométer új autópálya!
Napjainkban: Nominálisan 25394 milliárd államadósság, 26400 milliárd MNB tartalék

A fidesz kormányzása alatt tehát elfüstöltek az MNB tartalékából 7000 milliárd forintot, a MANYUP vagyonból 3000 milliárdot, az EU támogatásból 15300 milliárdot, továbbá felvettek 5000 milliárd hitelt és a nyugdíjkasszából kivettek még további 2400 milliárdot és ennek ellenére, az utolsók között kullogunk a sorban! Ezek után joggal felmerül a kérdés, hogy hová tűnt el ez a 32700 milliárd forint.





2016. május. 30. 06:30 6


Utánanéztünk Lázár János számainak - valami nagyon nem stimmel


szerző:
Farkas Zoltán


Elég csöppet utánaszámolni, és kiderül, hogy annak a gazdasági sikerpropagandának, amit Lázár János legutóbb csütörtökön előadott, vannak ám igen gyenge pontjai. Ez önmagában is nagy gond, de ha a kormány tagjai el is hiszik azt, amit saját maguk kozmetikáznak, ott a következmények még súlyosabbak lehetnek.

Hat év alatt tíz százalékkal csökkent az államadósság, büszkélkedett Lázár János miniszter a legutóbbi kormányinfón, de a biztonság kedvéért azért gyorsan elmondta azt is: minderről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszélt a kormányülésen. A Miniszterelnökség vezetőjének óvatossága pedig fölöttébb érthető is: a leírt teljesítmény szép ugyanis, ez a gond vele: erős hitelességi kihívásokkal küzd... nem igaz, na! Nézzük, miért.

A magyar állam bruttó tartozása 2009. decembere és 2015 .decembere között 20 422 milliárd forintról 25 394 milliárdra nőtt, ami testvérek közt is a 20 százalékot meghaladó többlet. Ha ezt az adósságot a hazai össztermékhez viszonyítjuk, mert feltehetőleg erről, vagyis az úgynevezett maastrichti eladósodási mutatóról emlékezett meg Lázár János - rosszul -, akkor ez a mutató 2009. december végén 80 százalékon állt, a tavalyi év végén pedig az előzetes adatok alapján 75,5, a későbbi korrekció után 75,3 százalékon. (Forrás gyanánt említsük az EU statisztikai hivatalát, az Eurostatot, amely bárki számára elérhető.) Ez pedig mindössze 3,5 százalékos csökkenés, százalékpontban pedig - feltételezve, hogy Lázár János erre gondolt - csekély 2,7!!! Szóval nem, nem az, amennyit Lázár állított.
© Fülöp Máté

Azt mondják, amit a miniszterelnök is

A felettébb jól felkészült Lázár János óvatosságát ismerve, aligha véletlen, hogy minisztertársára hivatkozott, és nem a saját nevében beszélt. Ráadásul Varga Mihály nem először mond kicsit (vagy nem kicsit) mást, mint a valóság. (Pedig ő is kellőképpen felkészült, és aligha feltételezhető, hogy elvész az adatok dzsungelében.) Idén márciusban például azt fejtegette a Századvég konferenciáján, hogy az Orbán-kormány ,,az államadósságot a GDP 84 százalékáról 75 százalékra vitte le". A jelenetet az tette különösen kínossá, hogy Varga háta mögött, a kivetítőn ott szerepeltek az igazi, hiteles adatok: 2009-ben a GDP 78 százaléka, 2010-ben a 80,6 százaléka, 2011-ben a 80,8 százaléka volt az államadósság, és így tovább. A magyarázat kézenfekvő: a fő szólamot a magyar miniszterelnök viszi, aki következetesen 84 és 75 százalékot emleget, és a jelek szerint senkinek nincs bátorsága vele szemben mást (na adj' isten: igazat) mondani.

Korántsem mellesleg, 2016. első negyedévének a végén az államadósság már megint 76,9 százalék volt, ékes bizonyítékaként annak, hogy a mérési pontokban (mindig az év utolsó napján) a kormány nem riad vissza némi trükközéstől sem. Ennek széles tárháza van, a baráti cégekből egy-két napra visszakunyerált államkötvényektől a kincstári egységes számla átmeneti lemerítéséig; ezek 2-3 százalékpontnyi kozmetikázásra kiválóan alkalmasak. Az Eurostat mindazonáltal az év végi adatokat rögzíti.
© hvg

Szépítette Lázár az államháztartás deficitjére vonatkozó adatokat is, azt állítva, hogy a kormány hatodik éve tartani tudja a 3 százalék alatti hiányt. Egy a gond: 2011-ben a hiány 5,5 százalék volt, ami első pillantásra is több mint 3 százalék, és csak az ezt követő években szállt a deficit az utóbbi alá.

Csöpp mentség

Ezeknek a számmisztikai műveleteknek és az államadóssággal való szemfényvesztésnek az ad mégis némi alapot, hogy az elmúlt években az Eurostat többször változtatott a módszertanon, és ebből két korrekció a magyar számsorokra is hatással volt. Előbb a hazai össztermék elszámolását egészítette ki korábban nem számszerűsített tételekkel, ezzel Magyarország 2013-as GDP-je egyik napról a másikra, 2014. szeptember 30-ára virradóra 29 077 milliárdról 29 846 milliárd forintra nőtt, és a korrekciót több évre visszamenőleg elszámolták. Ez a GDP-arányos adósságadatokat lejjebb vitte. Tavaly pedig megváltozott a magán-nyugdíjpénztári vagyon államosításának könyvelése - szintén visszamenőleg. A kormányzati hazudozás tehát alapvetően abból áll, hogy a régi és az új adatokat tetszőlegesen kavarják, a számokat kizárólag propagandára használják.

Hogy állunk azzal a csőddel?

A múlt meghamisításában viszont következetesek a kormány tagjai. Lázár János megint elismételte, hogy 2010-ben gazdasági csődöt örököltek, és még az is kérdéses volt, tudnak-e nyugdíjat fizetni. Hát nem! Ha eltekintünk attól, amit a Bajnai-kormány állít magáról, és nem az átadás-átvételi jegyzőkönyvre, hanem csupán a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium adataira hagyatkozunk, akkor kiderül, hogy a 2010. július elején készült felmérés szerint egyáltalán nem volt fenyegető a helyzet. ,,Jelenlegi számításaink szerint, intézkedések nélkül az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - 2010. évi pénzforgalmi hiánya 1144,7 milliárd forintot érne el, ez a GDP 4,3 százalékát jelenti" - összegzi egy kormányzati dokumentum (Tárgyalási anyag az IMF-EU-tárgyalásokhoz, 2010. július 6-19.), amelyet azóta eltüntettek a kormányzati honlapról.

A 2010-es költségvetés eredeti deficit-előirányzata 870 milliárd forint volt, a nemzetgazdasági tárca által 2010 júliusában várt hiány, az 1144,7 milliárd ennél nagyjából a GDP 1 százalékával több, a különbség nem lényegtelen, ám nem is vészes. A helyzetet, Lázár állításával szemben, nem az örökség tette kritikussá, hanem az, hogy Kósa Lajos és Szijjártó Péter 2010. júniusi nevezetes nyilatkozata Magyarország állítólagos csőd közeli helyzetéről brutális forintgyengülést okozott, az Orbán-kormány a GDP 0,3 százalékára tehető különbség miatt összeveszett az IMF-fel és az Európai Bizottsággal, és az őszi önkormányzati választások előtt végrehajtott adócsökkentésekkel lazított a költségvetésen. Ezzel rossz startot vett, és újabb bizalomromboló döntéseivel kiérdemelte a 2011. őszi-2012. tavaszi leminősítéseket, az állampapírok bóvliba vágását.

S bár akkor valamennyi kormánypárti képviselő azt szajkózta, hogy a leminősítések után felminősítések jönnek, erre több mint négy évet kellett várni. A kudarcot persze az elődök nyakába varrták, és utólag egyvégtében azt ismételgetik, ha nem lépnek közbe, 2010-ben 7 százalék lett volna a hiány. Holott ezt saját elemzésük is cáfolja. Ám a jelek szerint minél többször mondják, annál inkább meg vannak győződve saját igazukról.

Ennél pedig már csak az nagyobb gond, ha nemcsak elhiszik azt, amit állítanak, hanem arra is építik a gazdaságpolitikát. Ilyesmi történt most is, amikor csak az első negyedévi adatok láttán esett le a tantusz, hogy az uniós támogatások folyósításában beállt szünet miatt visszaesett a gazdasági növekedés üteme.


http://hvg.hu/gazdasag/20160530_Ismetlodo_sikerhazugsagok
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: minisztertársára, meghamisításában, nyugdíjkasszából, forintgyengülést, sikerhazugsagok, bizonyítékaként, nyugdíjpénztári, leminősítéseket, adósságadatokat, százalékpontban, nemzetgazdasági, államadóssággal, számszerűsített, százalékpontnyi, visszakunyerált, államosításának, tárgyalásokhoz, folyósításában, következetesen, miniszterelnök, következetesek, felminősítések, kozmetikázásra, államháztartás, önkormányzatok, következmények, bizalomromboló, költségvetésen, infrastruktúra, államadósságot, konferenciáján, feltételezhető, büszkélkedett, tetszőlegesen, visszamenőleg, mindazonáltal, fidesz amikor, mszp átadta, fidesz kormányzása, nyugdíjkasszából kivettek, utolsók között, 32700 milliárd, kormány tagjai, legutóbbi kormányinfón, biztonság kedvéért, leírt teljesítmény, gond vele, magyar állam, hazai össztermékhez, úgynevezett maastrichti, mutató 2009, előzetes adatok, Utánanéztünk Lázár János, Farkas Zoltán, Lázár János, Varga Mihály, Fülöp Máté, Ráadásul Varga Mihály, Szépítette Lázár, Matolcsy György, Nemzetgazdasági Minisztérium, Kósa Lajos, Szijjártó Péter, Európai Bizottsággal,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét kedves látogatóimna...  Hiányzik  A jó emberek mindig szépek mar...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Nagyi telefonál  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Akarat  Egy bizonyos határt  Gyökössy Endre - Virágok virág...  A másik dolog,  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Éretlen vers  Jó éjszakát  Szép napot kívánok  Szívem tiéd  képre írva  Boldog születésnapot a ma ünne...  Kövesd a cowboyt!  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Akarat  Régi emberek, akikre máig büsz...  Sose bánj semmit  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Mai harmónia kártyám  Szívem tiéd  Hogy lehet megtartani  Hiányzik  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  A sors  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Egy lelki imádság  Szép estét kedves látogatóimna...  Alázat  Facebookon kaptam  Alázat  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy hatékony szolga  Kövesd a cowboyt!  Sose bánj semmit  Tavaszi kép  Png kutya  Png ház  Akarat  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Garai Gábor - Takarítás  Png csokor  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hiányzik  Hogy lehet megtartani  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Akarat  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Alázat  Akarat  George Gordon Lord Byron: Inez...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png kislány  Sokan azt tartják  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc 
Bejegyzés Címkék
fidesz amikor, mszp átadta, fidesz kormányzása, nyugdíjkasszából kivettek, utolsók között, 32700 milliárd, kormány tagjai, legutóbbi kormányinfón, biztonság kedvéért, leírt teljesítmény, gond vele, magyar állam, hazai össztermékhez, úgynevezett maastrichti, mutató 2009, előzetes adatok, későbbi korrekció, saját nevében, adatok dzsungelében, tette különösen, magyarázat kézenfekvő, magyar miniszterelnök, jelek szerint, mérési pontokban, baráti cégekből, kincstári egységes, államháztartás deficitjére, kormány hatodik, számmisztikai műveleteknek, államadóssággal való, elmúlt években, magyar számsorokra, hazai össztermék, korrekciót több, kormányzati hazudozás, számokat kizárólag, múlt meghamisításában, átadás-átvételi jegyzőkönyvre, államháztartás &#8211, kormányzati dokumentum, kormányzati honlapról, 2010-es költségvetés, nemzetgazdasági tárca, örökség tette, őszi önkormányzati, állampapírok bóvliba, leminősítések után, kudarcot persze, elődök nyakába, nagyobb gond, első negyedévi, uniós támogatások, gazdasági növekedés, minisztertársára, meghamisításában, nyugdíjkasszából, forintgyengülést, sikerhazugsagok, bizonyítékaként, nyugdíjpénztári, leminősítéseket, adósságadatokat, százalékpontban, nemzetgazdasági, államadóssággal, számszerűsített, százalékpontnyi, visszakunyerált, államosításának, tárgyalásokhoz, folyósításában, következetesen, miniszterelnök, következetesek, felminősítések, kozmetikázásra, államháztartás, önkormányzatok, következmények, bizalomromboló, költségvetésen, infrastruktúra, államadósságot, konferenciáján, feltételezhető, büszkélkedett, tetszőlegesen, visszamenőleg, mindazonáltal, leminősítések, jegyzőkönyvre, önkormányzati, kormányülésen, kozmetikáznak, utánaszámolni, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1064
  • e Hét: 4166
  • e Hónap: 15277
  • e Év: 168773
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.