Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A halál megtapasztalása gazdagította Szűz Mária személyét
  2019-08-16 20:10:17, péntek
 
  Lehetséges-e, hogy a Názáreti Mária megtapasztalta testében a halál drámáját? - erre a kérdésre keresi katekézisében a választ Szent II. János Pál.
Szent II. János Pál: A halál megtapasztalása gazdagította Szűz Mária személyét
...... ......


Szent II. János Pál pápa 1997. június 25-én, Szűz Mária földi életének végéről mondott katekézisét adjuk közre, teljes terjedelmében, magyar nyelven.
- 1. Mária földi életének befejezésével kapcsolatban a II. vatikáni zsinat a mennybevétel dogmáját meghatározó bulla szavait veszi át: ,,A szeplőtelen Szűz, aki megőriztetett az eredendő bűn minden szeplőjétől, földi életének végeztével testben és lélekben felvétetett a mennyei dicsőségbe" (Lumen gentium 59.). Ezzel a megfogalmazással a Lumen gentium dogmatikai konstitúció - követve tisztelt elődömet, XII. Piust - nem nyilatkozik Mária halálának kérdéséről. XII. Pius ugyanakkor nem kívánta tagadni a halál tényét, hanem csak nem tartotta időszerűnek ünnepélyesen kijelenteni Isten anyjának halálát minden hívő által elfogadandó igazságként. Bár néhány teológus úgy tartotta, hogy a Szűz mentesült a haláltól és a földi életből közvetlenül a mennyei dicsőségbe ment át, mindazonáltal ez a vélemény a 17. századig ismeretlen volt. Ténylegesen létezik viszont egy közös hagyomány, amely Mária halálában az ő mennyei dicsőségbe való bevezetését látja.

- 2. Lehetséges-e, hogy a Názáreti Mária megtapasztalta testében a halál drámáját? Végiggondolva Mária rendeltetését és az ő isteni Fiával való kapcsolatát, jogosnak tűnik igennel válaszolni: minthogy Krisztus meghalt, nehéz lenne ennek ellenkezőjét állítani Máriáról.
Emellett érveltek az egyházatyák, akiknek nem volt kétsége efelől. Elég megemlíteni Sarugi Szent Jakabot (†521), aki szerint, amikor elérkezett Mária számára ,,az idő, hogy az összes nemzedékek útján járjon", vagyis a halál útján, ,,a tizenkét apostol kara" egybegyűlt, hogy eltemesse ,,az Áldott szűz testét" (Beszéd Isten szent anyjának eltemetéséről, 87-99, in C. Vona, Lateranum 19 [1953] 188). Jeruzsálemi Szent Modestus (634), miután hosszasan beszélt a ,,legdicsőségesebb Istenszülő boldogságos elalvásáról", dicsőítő beszédét azzal fejezi be, hogy magasztalja Krisztus csodás közbelépését, aki ,,feltámasztotta a sírból", hogy magához vegye a dicsőségben (Jeruzsálemi Szent Modestus: Enc. in dormitionem Deiparae semperque Virginis Mariae, 7. és 14. pont: PG 86 bis, 3293; 3311). Damaszkuszi Szent János (†704) pedig felteszi a kérdést: ,,Miként lehetséges, hogy az, aki a szülésben felülemelkedett a természet minden korlátján, most megadja magát a természet törvényeinek, és szeplőtelen teste alávettetik a halálnak?" Így válaszol: ,,Nyilvánvalóan szükséges volt, hogy a halandó rész letétessék, hogy halhatatlanságba öltözzék újjá, minthogy a természet ura sem utasította vissza a halál megtapasztalását. Ő ugyanis meghal a test szerint, a halállal lerombolja a halált, a romlásnak megadja a romolhatatlanságot, és a meghalást a feltámadás forrásává teszi" (Damaszkuszi Szent János: Dicsőítő beszéd Isten anyjának elalvásáról, 10: SC 80,107).

- 3. Igaz, hogy a kinyilatkoztatásban a halál a bűn büntetéseként jelenik meg. Ugyanakkor az a tény, hogy az Egyház mentesnek hirdeti Máriát az eredendő bűntől egyedülálló isteni kiváltság folytán, nem vezet ahhoz a következtetéshez, hogy ő megkapta volna a testi halhatatlanságot is. Az anya nem nagyobb a Fiúnál, aki magára vette a halált, és ezáltal új jelentést adott neki, és átalakította azt az üdvösség eszközévé. Mivel be volt vonva a megváltás művébe és be volt kapcsolva Krisztus üdvözítő áldozatába, Mária osztozhatott a szenvedésben és a halálban az emberiség megváltásának érdekében. Rá is érvényes az, amit Antiochiai Szevérosz Krisztussal kapcsolatban mond: ,,Ha előbb nincs halál, miként lenne lehetséges a feltámadás?" (Antiochiai Szevérosz, Antijulianistica, Beyruth, 1931, 194s). Hogy részesüljön Krisztus feltámadásában, Máriának előbb osztoznia kellett a halálban.
...... .....


- 4. Az Újszövetség semmilyen tájékoztatást nem ad Mária halálának körülményeiről. Ebből a hallgatásból arra következtetünk, hogy halála a megszokott módon történt, minden említésre méltó részlet nélkül. Ha nem így lett volna, akkor hogyan maradhatott volna a hír rejtve az akkor élő emberek számára, és hogyan lett volna lehetséges, hogy az valamiképpen nem ér el hozzánk?
Ami Mária halálának okait illeti, nem tűnnek megalapozottnak azok a vélemények, amelyek az ő esetében ki akarnák zárni a természetes okokat. Fontosabb annak kutatása, hogy milyen volt a Szűz lelki magatartása akkor, amikor eltávozott ebből a világból. Ezzel kapcsolatban Szalézi Szent Ferenc úgy tartja, hogy Mária halála a szeretet hevének hatásaként ment végbe. ,,Szeretetben, szeretet miatt és szeretetből" végbemenő meghalásról beszél, és ezért azt állítja, hogy Isten anyja az ő fia, Jézus iránti szeretetből halt meg (Szalézi Szent Ferenc: Traité de l'Amour de Dieu, Lib. 7, c. XIII-XIV).
Bármilyen szervezetbeli vagy biológiai dolog okozta is - testi szempontból - az élet megszűnését a testben, mondhatjuk, hogy az ebből az életből való átmenet a másik életbe Mária számára a kegyelem egyfajta megérlelődése volt a dicsőségben, oly módon, hogy soha máskor nem lehetett a halált annyira ,,elalvásként" felfogni, mint ebben az esetben.

- 5. Néhány egyházatya leírása szerint maga Jézus jön el, hogy elvigye anyját a halál pillanatában, hogy bevezesse a mennyei dicsőségbe. Ezáltal Mária halálát úgy mutatják be, mint egy szeretetből fakadó eseményt, amely elvezette arra, hogy utolérje az ő isteni Fiát, s így osztozzon az ő halhatatlan életében. Földi létének végén - Pálhoz hasonlóan és nála erősebben - az a vágy tölthette el Máriát, hogy a testtől megváljon, s így örökre Krisztussal lehessen (vö. Fil 1,23).
A halál megtapasztalása gazdagította a Szűz személyét: az emberek közös sorsán osztozva hatékonyabban tudja gyakorolni lelki anyaságát azok iránt, akik életük utolsó órájához érkeznek.

Fordította: Tőzsér Endre SP
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Címkék: megfogalmazással, megtapasztalását, következtetéshez, antijulianistica, halhatatlanságot, legdicsőségesebb, halhatatlanságba, megtapasztalása, felülemelkedett, megalapozottnak, feltámadásában, megtapasztalta, körülményeiről, következtetünk, feltámasztotta, mindazonáltal, tájékoztatást, eltemetéséről, terjedelmében, befejezésével, végiggondolva, rendeltetését, hatékonyabban, büntetéseként, szervezetbeli, nyilvánvalóan, megérlelődése, katekézisében, megváltásának, megőriztetett, kapcsolatban, ünnepélyesen, átalakította, közbelépését, ellenkezőjét, törvényeinek, halál drámáját, kérdésre keresi, választ Szent, halál megtapasztalása, mennybevétel dogmáját, szeplőtelen Szűz, mennyei dicsőségbe”, halál tényét, földi életből, mennyei dicsőségbe, közös hagyomány, összes nemzedékek, halál útján, tizenkét apostol, szülésben felülemelkedett, természet minden, Szűz Mária, Názáreti Mária, Szent II, János Pál, Végiggondolva Mária, Sarugi Szent Jakabot, Beszéd Isten, Jeruzsálemi Szent Modestus, Virginis Mariae, Damaszkuszi Szent János, Antiochiai Szevérosz Krisztussal, Antiochiai Szevérosz, Szalézi Szent Ferenc, Ezáltal Mária, Tőzsér Endre SP, Vatican News, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nem kell hozzá fürdőruhás  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Szívek  Különleges  Anyák napjára  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Szép estét  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Erdei gyöngyvirág  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Szép álmokat!  Anyámról való emlékek  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Baranyi Ferenc - N i n c s  39 ígéret  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Jázmin  Hamvas Béla  Sorsunk miatt...  Paul Éluard - És egy mosoly  Somlyó Zoltán - Orgonával  Segíts neki dicsérni Téged  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Bornyi Veronika haiku verse  Jánosházy György: Fogd a kezem  Otthon  Andrássy Réka - A bolond Böske  Hamvas Béla  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  40 felett  Az ember emlékekből áll  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Robert Merle tollából  Paul David Tripp Április 13  Anyámról való emlékek  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Esterházy Péter: Harmonia c...  Sorsunk miatt...  Emlékezz  40 felett  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam Krisztinától  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Szívek  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Bársony székben  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Magamnak  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Tanácsok egy pszichológustól  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  IGEN így  A hagyma antibakteriális hatás...  Annyira tisztelem a szabadságo...  Szabó T. Anna - Pitypang  Pitypang szökőkút  Zilahy Lajos mondta  Jánosházy György: Fogd a kezem  Alvó cicák  Dóró Sándor: Embernek maradni  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát 
Bejegyzés Címkék
halál drámáját, kérdésre keresi, választ Szent, halál megtapasztalása, mennybevétel dogmáját, szeplőtelen Szűz, mennyei dicsőségbe&#8221, halál tényét, földi életből, mennyei dicsőségbe, közös hagyomány, összes nemzedékek, halál útján, tizenkét apostol, szülésben felülemelkedett, természet minden, természet törvényeinek, halandó rész, halál megtapasztalását, test szerint, halállal lerombolja, romlásnak megadja, feltámadás forrásává, eredendő bűntől, testi halhatatlanságot, üdvösség eszközévé, megváltás művébe, emberiség megváltásának, hallgatásból arra, megszokott módon, természetes okokat, szeretet hevének, élet megszűnését, életből való, másik életbe, kegyelem egyfajta, halált annyira, halál pillanatában, szeretetből fakadó, testtől megváljon, emberek közös, megfogalmazással, megtapasztalását, következtetéshez, antijulianistica, halhatatlanságot, legdicsőségesebb, halhatatlanságba, megtapasztalása, felülemelkedett, megalapozottnak, feltámadásában, megtapasztalta, körülményeiről, következtetünk, feltámasztotta, mindazonáltal, tájékoztatást, eltemetéséről, terjedelmében, befejezésével, végiggondolva, rendeltetését, hatékonyabban, büntetéseként, szervezetbeli, nyilvánvalóan, megérlelődése, katekézisében, megváltásának, megőriztetett, kapcsolatban, ünnepélyesen, átalakította, közbelépését, ellenkezőjét, törvényeinek, osztozhatott, szenvedésben, mennybevétel, pillanatában, hallgatásból, valamiképpen, gazdagította, részesüljön, kapcsolatát, damaszkuszi, felvétetett, alávettetik, szeplőjétől, szeretetből, halhatatlan, szempontból, szeplőtelen, dormitionem, megszűnését, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4168
  • e Hét: 15230
  • e Hónap: 27906
  • e Év: 261653
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.