Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
20. évközi hét szerda 08.21.
  2019-08-21 11:54:07, szerda
 
  OLVASMÁNY a Bírák könyvéből
A választott népnek Isten a királya.
A testvérgyilkos Abimelek az Úr akarata ellenére lett királlyá.
Őt személyesíti meg a tanító példázatban szereplő galagonyabokor.
A bírák korában történt. Szichem városának lakói összegyűltek a nevezetes szichemi tölgyfánál, és királlyá tették Abimeleket, aki Joatám kivételével minden testvérét megölette. Amikor ezt hírül vitték Joatámnak, ez felment Garizim hegyére, és onnan harsány hangon ezt kiáltotta a szichemieknek: ,,Hallgassátok meg tanító példázatomat, hogy Isten is meghallgassa a ti szavatokat!
Elmentek egyszer a fák, hogy királyt válasszanak maguknak.
Először is az olajfának szóltak: »Te légy a királyunk!«
Az olajfa ezt felelte: »Csak nem hagyom el bőven csorduló olajomat, melyért istenek és emberek tisztelnek, pusztán azért, hogy királyként tetszelegjek a fák között!«
Azután a fügefához fordultak: »Jöjj, és te légy a király közöttünk!«
Az meg így utasította vissza: »Csak nem hagyom el édes termésemet és pompás gyümölcsömet azért, hogy a többi fa fölött uralkodjam!«
A fák erre a szőlőtőkét kérték fel királyuknak.
Ámde az meg ekként válaszolt: »Csak nem hagyom el
boromat, amely Istent és embereket megvidámít, hogy fáknak parancsoljak!«
Végül a fák fölkeresték a galagonyát: »Gyere, te légy a királyunk!«
Az így felelt: »Ha valóban királlyá akartok tenni, gyertek ide, árnyékomba, és békén pihenjetek. De ha nem igazán akarjátok, tűz jön majd ki a galagonyából, és megemészti még a Libanon cédrusait is.«"
Ez az Isten igéje. Bír 9,6-15

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Isten ingyen kínálja fel kegyelmét mindnyájunknak.
Abban az időben Jézus ezt a példabeszédet mondta tanítványainak:
A mennyek országa olyan, mint amikor egy gazda kora reggel kiment, hogy szőlőjébe munkásokat fogadjon. Miután napi egy dénárban megegyezett a munkásokkal, elküldte őket a szőlőjébe. A harmadik óra körül megint kiment, s látta, hogy mások is ácsorognak ott tétlenül a piactéren. Ezt mondta nekik: ,,Menjetek ti is a szőlőmbe, és ami jár, megadom majd nektek." Azok el is mentek. Majd a hatodik és a kilencedik órában újra kiment és ugyanígy cselekedett. Kiment végül a tizenegyedik óra körül is, és újabb ácsorgókat talált. Megkérdezte tőlük: ,,Miért álldogáltok itt egész nap tétlenül?" Azok ezt válaszolták: ,,Mert senki sem fogadott fel minket." Erre azt mondta nekik: ,,Menjetek ti is a szőlőmbe!"
Amikor beesteledett, a szőlősgazda így szólt intézőjéhez: ,,Hívd össze a munkásokat, és add ki a bérüket, az utolsókon kezdve az elsőkig!" Először azok jöttek tehát, akik a tizenegyedik óra körül kezdtek, és egy-egy dénárt kaptak. Amikor az elsők jöttek, azt hitték, hogy nekik többet fognak adni, de ők is csak egy-egy dénárt kaptak. Amikor átvették, zúgolódni kezdtek a gazda ellen: ,,Ezek az utolsók csak egy órát dolgoztak, és ugyanúgy bántál velük, mint velünk, akik a nap terhét és hevét viseltük!" Ő azonban ezt felelte az egyiküknek: ,,Barátom, nem vagyok igazságtalan veled. Nemde egy dénárban egyeztél meg velem? Ami a tied, fogd és menj! Én ennek az utolsónak is annyit szánok, mint neked. Talán azzal, ami az enyém, nem tehetem azt, amit akarok? Vagy rossz szemmel nézed, hogy én jó vagyok?"
Így lesznek az utolsókból elsők, és az elsőkből utolsók!
Ezek az evangélium igéi. Mt 20,1-16a

Imádság
Uram, Jézus Krisztus! Nap mint nap szomjazom igazságodra, készséges szívvel hallgatlak téged, aki utat mutatsz számomra a Szentírás szavai által. Tanulékony lélekkel figyelek rád és kifejezem készségemet, hogy tanításod szerint akarok élni. Alakítsd át életemet a te éltető és üdvösségre vezető igazságoddal!

Elmélkedés
Egy dénár. Ennyi egy munkás napi díja Jézus korában, amiért egész nap keményen dolgozni kell. Egy dénár. Nem nagy összeg, éppen elég a napi létfenntartáshoz. Egy dénárokból meggazdagodni nem lehet. Egy dénár. Ekkora összegben állapodik meg a mai evangéliumi példabeszédben a gazda azokkal a szőlőmunkásokkal, akik korán reggel munkába állnak. Egy dénár. Ezt az összeget kapják a munkások este, a munka befejeztével. Azok is, aki csak nemrég, alig egy órája álltak munkába, azok is, akik fél napot dolgoztak és azok is, akik egész nap dolgoztak a szőlőben.
Így aztán az egy dénár lesz a vita tárgya a kifizetéskor, mert a reggeltől dolgozók látván, hogy a náluk kevesebbet dolgozók egy dénárt kaptak, többre számítottak. Napközben, munka közben, nem gondoltak ilyesmire. Végig az járhatott a fejükben, hogy este majd egy dénárt fognak kapni munkájukért. Csakhogy hirtelen meggondolták magukat, többre számítottak. Igazságtalannak tartják a dolgot, pedig valójában igazságosan bánt velük a gazda, hiszen pontosan annyit fizetett nekik, amennyiben megállapodtak. Az igaz, hogy a gazda bőkezű volt a többiekkel, a kevesebbet dolgozókkal, de miért kell ezt rossz szemmel, másokra irigykedve nézni? Miért kell a gazda nagylelkűsége miatt rögtön igazságtalanságot kiáltani?
Egy dénár. A példabeszédben ez az egy dénár jelképezi az örök életet, az üdvösséget. Ezt adja jutalmul Isten mindenkinek, függetlenül attól, hogy hosszabb vagy rövidebb ideig élt. Hogy más ember miért kapja, azzal nekem nem kell törődnöm. Legyen elég számomra az, ha megkapom, nem is biztos, hogy életem, szolgálatom jutalmaként, hanem inkább Isten nagylelkűségének köszönhetően.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: nagylelkűségének, szőlőmunkásokkal, létfenntartáshoz, igazságtalannak, tanítványainak, galagonyabokor, mindnyájunknak, testvérgyilkos, példabeszédben, meggazdagodni, szichemieknek, megállapodtak, példabeszédet, nagylelkűsége, igazságtalan, beesteledett, meggondolták, köszönhetően, tetszelegjek, összegyűltek, galagonyából, tizenegyedik, gyümölcsömet, példázatomat, hallgassátok, meghallgassa, befejeztével, igazságoddal, parancsoljak, kifizetéskor, személyesíti, készségemet, jutalmaként, számítottak, evangéliumi, válasszanak, választott népnek, testvérgyilkos Abimelek, tanító példázatban, bírák korában, nevezetes szichemi, olajfának szóltak, fügefához fordultak, király közöttünk, szőlőtőkét kérték, időben Jézus, példabeszédet mondta, mennyek országa, gazda kora, dénárban megegyezett, kilencedik órában, utolsókon kezdve, EVANGÉLIUM Szent Máté, Jézus Krisztus, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kertem  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Facebookon kaptam Krisztinától  Jánosházy György: Fogd a kezem  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Szép estét  Segíts neki dicsérni Téged  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam Krisztina b...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Jázmin  Az ember emlékekből áll  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Előfordul, hogy  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Szeretem ujjad karcsuságait,  képre írva  Egyszerű  IGEN így  Paul David Tripp Április 15  Magyar költészet napja  Egyszerű  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Mindig lesz olyan  Gebhardt Nóra versei II.  Nem kell hozzá fürdőruhás  A sorsod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Magamnak  Somlyó Zoltán - Orgonával  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Paul David Tripp Április 13  Paul David Tripp Április 15  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Bornyi Veronika haiku verse  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Jánosházy György: Fogd a kezem  Nevelőszülőkhöz adták,  Jó éjszakát  Anyák napjára  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Otthon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Ismeretlen: Ikarusz monda  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kertem  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Pitypang szökőkút  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Jó éjszakát  Robert Merle tollából  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Szép estét kedves látogatóimna...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  képre írva  Tanmese  Facebookon kaptam  Magamnak  József Attila - Kopogtatás nél...  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
választott népnek, testvérgyilkos Abimelek, tanító példázatban, bírák korában, nevezetes szichemi, olajfának szóltak, fügefához fordultak, király közöttünk, szőlőtőkét kérték, időben Jézus, példabeszédet mondta, mennyek országa, gazda kora, dénárban megegyezett, kilencedik órában, utolsókon kezdve, elsők jöttek, gazda ellen, utolsók csak, órát dolgoztak, dénárban egyeztél, utolsókból elsők, elsőkből utolsók, evangélium igéi, munkás napi, napi létfenntartáshoz, dénárokból meggazdagodni, gazda azokkal, összeget kapják, munkások este, munka befejeztével, órája álltak, vita tárgya, reggeltől dolgozók, náluk kevesebbet, dénárt kaptak, dénárt fognak, gazda bőkezű, kevesebbet dolgozókkal, gazda nagylelkűsége, örök életet, nagylelkűségének, szőlőmunkásokkal, létfenntartáshoz, igazságtalannak, tanítványainak, galagonyabokor, mindnyájunknak, testvérgyilkos, példabeszédben, meggazdagodni, szichemieknek, megállapodtak, példabeszédet, nagylelkűsége, igazságtalan, beesteledett, meggondolták, köszönhetően, tetszelegjek, összegyűltek, galagonyából, tizenegyedik, gyümölcsömet, példázatomat, hallgassátok, meghallgassa, befejeztével, igazságoddal, parancsoljak, kifizetéskor, személyesíti, készségemet, jutalmaként, számítottak, evangéliumi, válasszanak, igazságosan, példázatban, munkájukért, dolgozókkal, szolgálatom, munkásokkal, igazságodra, álldogáltok, szőlősgazda, mindenkinek, függetlenül, megkérdezte, válaszolták, megegyezett, kivételével, fölkeresték, intézőjéhez, királyuknak, cselekedett, hallgatlak, szőlőtőkét, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1399
  • e Hét: 3169
  • e Hónap: 15845
  • e Év: 249592
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.