Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Versegi Beáta-Mária katekézise nemzeti ünnepünkön
  2019-08-21 23:20:59, szerda
 
  Versegi Beáta-Mária katekézise nemzeti ünnepünkön: Isten szeret köztünk lenni.
...... .......


Versegi Beáta-Mária, a Nyolc Boldogság Közösség szerzetese, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus oktatási referense tartott katekézist a zarándokoknak az Eucharisztiáról államalapításunk ünnepén, augusztus 20-án Budapesten, a Szent István-bazilika előtt bemutatott ünnepi szentmise előtt. A tanítást az alábbiakban olvashatják.
Isten szereti az ünnepet. Isten szívesen lép be a mi történelmünk valóságába. Szeret köztünk lenni.
Isten a világ történetének kezdetén teremtő szeretetével létbe hívta a földet és eget, a csillagokat és az idő járását, a tengert és a szárazföldet, a növényeket és állatokat. Megteremtette az embert saját képére és hasonlatosságára. Teremtő munkája után megajándékozott bennünket a hetedik nappal. A béke napjával, az ünneplés idejével. Megteremtette a hetedik napot, hogy az ember megtanuljon Isten jelenlétében megpihenni és megemlékezni minden jóról, amiben része volt, és tudjon hálát adni is mindazért, amit Isten neki juttatott.
Egy pillanatra mi magunk is körbenézhetünk, felemelhetjük tekintetünket az égre, rácsodálkozhatunk erre a térre, a bazilika homlokzatára. Mosolyunkkal, kézfogással köszönthetjük a körülöttünk lévőket. Itt vagyunk, összegyűltünk, hogy ünnepeljünk.
Isten teremtő jó szándékát látjuk megnyilvánulni a választott nép életében is. Isten gondoskodik róluk, együtt jár, együtt zarándokol az ő népével. A választott nép hol hűségesen, hol botladozva követi Istenét. Akárcsak a mi magyar népünk is a történelem során.
A Zsoltárok könyve tanúsága szerint Isten népe a történelem útjait járva tanult meg imádkozni. Örömben, bánatban, sikerben, kudarcban, egészségben és gyötrődésben újra és újra odafordult Istenéhez. Az imádkozó lelkület alapvető magatartása annak a reménye és bizonyossága, hogy ,,semmi nem választhat el bennünket Isten szeretetétől". Bármilyen helyzetben legyünk is, mindegyikben fordulhatunk Őhozzá, így végső soron minden élethelyzetünket megélhetjük vele együtt. Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus mottója a 87. zsoltár utolsó sorát idézi: ,,Minden forrásom belőled fakad." A választott nép ujjongása fejeződik ki ezekben a szavakban. A nép hazája nagyszerűségét énekli meg. Isten lefoglalta, megszentelte a földet és hazával ajándékozta meg népét. A nép Jeruzsálemben, a szent városban ünnepli Isten szabadító szeretetét, és elismeri annak nagyszerűségét is, hogy valamennyi népet és nemzetet Isten nagylelkű szeretete tart fent. A zsoltáros így beszél: ,,Sionról mondják majd: Ez is és az is itt született s maga a Fönséges erősíti meg.« S a népek körtáncot dalolnak majd és együtt éneklik: »Minden forrásom belőled fakad."
Az idők teljességében Isten nem csak a földről-hazáról gondoskodik, hanem Jézus születésével ő maga jön el közénk. Jézus, az Isten fia egy lesz közülünk. Isten úgy dönt, hogy Jézus személyében Ő maga az emberi történelem részese legyen. Aláveti magát a földi élet, az emberi élet törvényszerűségeinek, egy család, egy nép fiaként közösséget vállal korának embereivel. Harmincéves koráig fizikai munkát végez, ácsként házakat épít, nyilvános küldetése során Galilea poros útjain gyalogol. Vigasztal, tanít, bátorít, gyógyít. Tanítványai, barátai lesznek és lesznek ellenségei is. Jézus számra semmi nem idegen abból, ami emberi. Jézus egy lesz közülünk. Ismeri annak örömeit és gyötrelmeit mivel jár egy kis nép fiának lenni. Jeruzsálembe zarándokolva bizonyára ő maga is imádkozza a zsoltár szavait: ,,Minden forrásom belőled fakad." Jeruzsálem az a hely, ahol Jézus megülte az utolsó vacsorát, és kezébe véve, majd tanítványainak adva a kenyeret, ezt mondta: ,,Ez az én testem." Megfogva a kelyhet, a bor felett kimondta e szavakat: ,,Ez az én vérem." És rábízta tanítványaira azt, hogy cselekedjék ezt meg az ő emlékezetére a világ végezetéig. Jézus Jeruzsálemben alapította meg az Eucharisztiát: a szentmisét, az oltáriszentséget. Ez az a hely, ahol életét adta értünk a kereszten és ahol feltámad. Szent ez a hely számunkra is. Jézus azonban az Eucharisztia alapításával, halálával és feltámadásával túllépett az emberi dimenziókon, szétfeszítette az idő és a tér korlátait. Az Eucharisztiában (a szentmisében és az oltáriszentségben) összekapcsolja az ő halálát és feltámadását, egybefűzi az istenit és az emberit, az időhöz kötöttet és az örökkévalót, az anyagi világot és a szellemi világot. Az Eucharisztia összefűzi a múltat, a jelent és a jövőt.
Isten szereti az ünnepet. Isten szívesen lép be a mi történelmünk valóságába. Ma is. Szeret köztünk lenni. A mai napon, 2019. augusztus 20-án egybegyűltünk, hogy megemlékezzünk a magyar állam megalapításáról. Hálával megünnepeljük azt, hogy Isten nekünk is hazát adott. Felidézzük, miként volt jelent az Ő gondoskodása a mi magyar történelmünk több mint ezer éve során. Visszagondolunk Szent Istvánra, hazánk alapítójára és a sok odaadott, nemes lelkű és jóakaratú emberre, akik áldozatot vállaltak ezért a hazáért az évszázadok során.
Jézus a mai napon is gondoskodik rólunk és felkínálja magát a szentmisében, hogy vele ünnepeljünk. Az Eucharisztia által belép a mi világunkba, összekapcsol bennünket a szentek és angyalok közösségével. Meghív minket arra, hogy túllássunk a mi emberi világunkon és rácsodálkozzunk az Ő jelenlétére. Felismerjük azt örökkévaló, újjáteremtő szeretetet, amit a szentmise által nekünk felajánl. Ezért is mondhatjuk örömmel az Eucharisztiára gondolva, hogy: ,,Minden forrásom belőled fakad."

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
Címkék: államalapításunk, hasonlatosságára, élethelyzetünket, oltáriszentséget, rácsodálkozzunk, megalapításáról, megajándékozott, eucharisztiáról, eucharisztiában, visszagondolunk, eucharisztikus, összekapcsolja, megemlékezzünk, feltámadásával, körbenézhetünk, megnyilvánulni, nagyszerűségét, tanítványainak, szétfeszítette, eucharisztiára, köszönthetjük, megteremtette, felemelhetjük, tekintetünket, összegyűltünk, tanítványaira, egybegyűltünk, megünnepeljük, jeruzsálemben, teljességében, eucharisztiát, zarándokoknak, fordulhatunk, mindegyikben, szeretetétől, szárazföldet, alábbiakban olvashatják, világ történetének, embert saját, hetedik nappal, béke napjával, ünneplés idejével, hetedik napot, ember megtanuljon, bazilika homlokzatára, körülöttünk lévőket, történelem során, történelem útjait, imádkozó lelkület, szent városban, népek körtáncot, idők teljességében, Versegi Beáta-Mária, Nyolc Boldogság Közösség, Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, Szent István-bazilika, Jézus Jeruzsálemben, Visszagondolunk Szent Istvánra, Merényi Zita, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  Egy párkányon  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Vidámság  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Paul David Tripp Április 14  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Erdei gyöngyvirág  Vidámság  40 felett  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Egy barátság története  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Ott van  Tavaszi este  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Csend  Isten hűségének mértéke  Jó éjszakát  Ma van a magyar költészet napj...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Alvó cicák  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Horváth Szilvia tollából  A sorsod  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Horváth Szilvia tollából  Borzasztó  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Pitypang szökőkút  Pitypang szökőkút  Emlékezz  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  James Allen  A Magyar Költészet napja alkal...  Egy párkányon  Tavaszi este  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  IGEN így  Van néhány kérdés, amin gondol...  Spenót fasírttal  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Megígért békesség  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Erdei gyöngyvirág  ajándék, mellyel meglepem  Robert Merle tollából  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Gebhardt Nóra versei II.  Walter Chrysler mondta  Latinovits Zoltán tollából  Ma van a magyar költészet napj...  Robert Merle tollából  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Alvó cica  Pitypang szökőkút  Van néhány kérdés, amin gondol...  Robert Merle tollából  Egy barátság története  Az ember  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szívek  Andrássy Réka - A bolond Böske  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
alábbiakban olvashatják, világ történetének, embert saját, hetedik nappal, béke napjával, ünneplés idejével, hetedik napot, ember megtanuljon, bazilika homlokzatára, körülöttünk lévőket, történelem során, történelem útjait, imádkozó lelkület, szent városban, népek körtáncot, idők teljességében, földről-hazáról gondoskodik, lesz közülünk, emberi történelem, földi élet, emberi élet, zsoltár szavait, utolsó vacsorát, világ végezetéig, hely számunkra, emberi dimenziókon, időhöz kötöttet, anyagi világot, szellemi világot, magyar állam, évszázadok során, szentmise által, államalapításunk, hasonlatosságára, élethelyzetünket, oltáriszentséget, rácsodálkozzunk, megalapításáról, megajándékozott, eucharisztiáról, eucharisztiában, visszagondolunk, eucharisztikus, összekapcsolja, megemlékezzünk, feltámadásával, körbenézhetünk, megnyilvánulni, nagyszerűségét, tanítványainak, szétfeszítette, eucharisztiára, köszönthetjük, megteremtette, felemelhetjük, tekintetünket, összegyűltünk, tanítványaira, egybegyűltünk, megünnepeljük, jeruzsálemben, teljességében, eucharisztiát, zarándokoknak, fordulhatunk, mindegyikben, szeretetétől, szárazföldet, történelmünk, feltámadását, jeruzsálembe, szeretetével, zarándokolva, történetének, megemlékezni, homlokzatára, szentmisében, mosolyunkkal, eucharisztia, összekapcsol, gyötrődésben, jelenlétében, megszentelte, születésével, közösségével, gondoskodása, bizonyossága, emlékezetére, alapításával, kongresszus, dimenziókon, személyében, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 391
  • e Hét: 16783
  • e Hónap: 29459
  • e Év: 263206
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.