Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nénik a lakótelepi kukában
  2016-06-06 16:17:21, hétfő
 
  2016-06-06
Nénik a lakótelepi kukában

Fotó: Lázár Gergő Fotó: Lázár Gergő

Amit elmondok, az nem a fantáziám szüleménye. Mindig, minden történet amit elmesélek, valóságos. Minden mesémhez arcok, nevek tartoznak. Sorsok. Én csak leírom, ahogy azt egy mesélő szokta.

Egy kisváros a szlovák határon. Nem egyszerű autóval bejutni, mert gőzerővel folyik a felújítás. Körforgalmak épülnek, utak újulnak meg, burkolatot kap az óváros. Épül, szépül. Jobban teljesít.

Miből? Uniós pénzből, mi másból? A valaha pezsgő élet valahogy nem pezseg most annyira. A rendszerváltás körül láttam ennyi régi autót. Szakadt, 15-30 éves roncsok állnak a parkolókban, csörömpölnek az utcákon. Honnan kerültek ezek elő újra? Néhány éve ilyet már csak mutatóban lehetett látni, most valahogy elszaporodtak. A kis - többnyire családi - üzletek fele, háromnegyede zárva. Megszűnt, csődbe ment.

Leparkolok, gyalog sétálok a frissen felújított járdán. A főút szélén, a lakótelepi nagy kukák mindegyikénél szorgos nénik. Nem egy, nem kettő. Sok.

Szemmel láthatólag nem hajléktalanok, nem alkoholisták. Nénik. Nyugdíjas asszonyok, valaha jobb napokat látott, de ma is tiszta ruhában. Pirulva, lesütött szemmel emelik a szemétgyűjtő konténer tetejét. Ételt keresnek. Itt még lehet, még nem büntetnek érte. Különös dolgot látok. A közelemben lévő kuka furcsa dolgokat rejt. Kiló cukor, bontatlan doboz keksz, gondosan zacskóba kötött, szegetlen kenyér. A másik kukából néhány szem, szintén zacskóval védett alma, konzerv, szépen hajtogatott meleg pulóver kerül elő. Egy könyv, doboznyi tea, egy pléd, kiló krumpli.

Szerda van, holnap ürítik a kukákat. A nénik szerdán jönnek. Tudják ezt a lakók és még tudnak adni, még van, amit nélkülözni lehet.

Az üzletek parkolóiban zömmel szlovák rendszámú autók. Nem adóoptimalizálók, valóban Szlovákiából jöttek át vásárolni. Nekik még telik rá. A kisded Tesco üzletsora átalakult. Az elektronikai bolt helyére használtruha üzlet költözött, ahogy a sportbolt helyére is. Ja, a vásárlói szokások. Átalakultak.

Hiába, hogy nem kupacban van a bálás ruha, hanem szépen vállfákra akasztva, polcokra hajtogatva csalogatja a vevőket, azok nem csábulnak.

Bent az üzletben sincs nagy tömeg. Bevásárolok, aztán beállok a pénztárhoz. Egy nő előttem lép ki a sorból és fürgén igyekszik az üzlet közepére kihelyezett raklaphoz. A nagyon leértékelt holmikat, mindjárt lejáró élelmiszereket rakják oda - tudom meg a pénztárostól. Régebben külön polcokon tartották az ilyesmit, de így egyszerűbb - folytatja. Tényleg egyszerűbb. Az alkalmazottnak ki sem kell pakolni a púposra tömött kocsi tartalmát, a vásárlók maguk ürítik azt ki. A raklapra semmi nem kerül.

A parkolóban a csomagtartóba rakom a vásárfiát, amikor egy alakra leszek figyelmes. Középkorú férfi áll tőlem néhány méterre és néz. Nem engem, a kocsit. A százast. Látom, kezdő a ,,szakmában". Lassan fejezem be a pakolászást, hátha összeszedi a bátorságát. Nem szedi.

- Kérem! Segítene? - fordulok hozzá - Visszatolná a kocsit? Rohannom kell, már így is késésben vagyok. Tétován lép közelebb. - Ezt itt tetszett felejteni! - nyújtja felém a még meleg zsemlékkel teli zacskót.

- Á, nem kérem. Most vettem észre, hogy szikkadt. Jó lesz a kutyusnak - intek a férfi lábához dörgölőző sovány korcs felé. - Köszönöm - csak sóhajtja, de én hallom. Görnyedten tolja a kocsit a pár lépésre lévő tárolóhoz. Menet közben elhalad a ,,A magyar reformok működnek" óriásposzter alatt. Talán nem is látja, hogy ott van.

Kocsiba ülök, kifelé hajtva a városból rengeteg rendőrautóval találkozom. Igazoltatnak, sebességet mérnek, cirkálnak gyalog és autóval. 20 kilométer alatt 3 trafipax, 4 igazoltatás. Megszámoltam. Ennyi rendőr kell egy kisvárosba? Van itt biztonság, ha más nincs is.

Ezernyi ilyen település van az országban. Ahogy távolodunk a fővárostól, úgy növekszik a reménytelenség a városokban, falvakban. Nő a kilátástalanság, a nyomor, az elkeseredettség. Az erő demonstrálásával ez csak rövid ideig tartható féken.

Azt mondta egy jelenlegi ellenzéki vezető: ha hatalomra kerülnek (nem, nem szolgálatba. Hatalomra), nem lesz boszorkányüldözés.

Az ne is legyen. De elszámoltatás igen! Mégpedig mindenre kiterjedő, tételes és teljes. Minden szinten. Az utolsó ejtőernyős iskolaigazgatótól kezdve a levitézlett katonai államügyészből lett feljelentőbiztoson keresztül a sportklubok vezető tisztviselőjéig. A közpénzeket okosan felhasználó filmcézártól a magas polcokon ücsörgő törvényhozókig, a nagyon objektíven tájékoztató sajtó minden rendű-rangú munkatársától a parlamenti képviselőkön keresztül a miniszterelnök lányának barátnőjéig. A hatalom körül csoportosuló haszonlesőktől a krőzussá lett polgármestereken keresztül az a hatalomban landolt diákvezérekig. Honatyáktól a trafiktulajdonosokig, új földesuraktól a közpénzeket lefölöző vállalkozókig.

Ha kell (kell!) és ha van rá mód (miért ne lenne?), vonjanak be külföldi nyomozó szerveket, tegyenek meg mindent, amit kell és amit lehet. Kerüljön mindenki az őt megillető helyre. Gyomlálják ki a közéletből, politikából, gazdaságból, oktatásból és minden létező területről a parazitákat. Kobozzák el a jogszerűtlenül szerzett vagyonokat, kerüljön az vissza oda, ahonnan lopták. Ha ez nem történik meg, akkor mindegy, lesz-e kormányváltás, vagy sem. Akkor minden marad a régiben, legfeljebb a kormányváltó erők is kezdhetik a harácsolást. Már ha nem ez a cél máris. Ahogy az elmúlt évtizedekben folyamatosan, amikor egymást védve váltógazdálkodtak a pártok.

Talán ez a mondat dönti majd el a választásokat: ,, Ígérem, lesz elszámoltatás!"


http://kolozsvaros.com/2016/06/06/nenik-a-lakotelepi-kukaban/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: adóoptimalizálók, polgármestereken, demonstrálásával, kilátástalanság, tisztviselőjéig, elkeseredettség, rendszerváltás, alkalmazottnak, miniszterelnök, törvényhozókig, haszonlesőktől, reménytelenség, államügyészből, jogszerűtlenül, élelmiszereket, választásokat, földesuraktól, rendőrautóval, diákvezérekig, munkatársától, elszámoltatás, elszaporodtak, vállalkozókig, kormányváltás, hajléktalanok, mindegyikénél, csomagtartóba, képviselőkön, szemétgyűjtő, körforgalmak, alkoholisták, filmcézártól, szlovákiából, igazoltatnak, évtizedekben, megszámoltam, lakótelepi kukában, fantáziám szüleménye, mesélő szokta, szlovák határon, valaha pezsgő, rendszerváltás körül, frissen felújított, főút szélén, lakótelepi nagy, szemétgyűjtő konténer, közelemben lévő, másik kukából, nénik szerdán, üzletek parkolóiban, kisded Tesco, elektronikai bolt, Lázár Gergő Fotó, Lázár Gergő,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Borzasztó  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam Krisztina b...  képre írva  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Különleges  Paul David Tripp Április 12  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Különleges  Bársony székben  Baranyi Ferenc - N i n c s  Reményik Sándor: Pierrot &...  A Magyar Költészet napja alkal...  Vannak emberek  Előfordul, hogy  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Dóró Sándor: Embernek maradni  Hamvas Béla  Baranyi Ferenc - N i n c s  Martin Buber, A haszidim meséi  Annyira tisztelem a szabadságo...  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  IGEN így  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Szép estét  Jó éjszakát  Vidámság  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  József Attila - Kopogtatás nél...  Jan Twardowski - Siessünk  Otthon  Vito Giaquinto gondolata  Erdei gyöngyvirág  képre írva  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Borzasztó  A sorsod  Magyar költészet napja  Emlékezz  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Egy gondolat  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  képre írva  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Alvó cica  Vidámság  Esterházy Péterre emlékezünk  Eduardo Sacheri gondolata  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Baranyi Ferenc - N i n c s  Pitypang szökőkút  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Emlékezz  Facebookon kaptam  40 felett  Jó éjszakát  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Különleges  A sorsod  Különleges 
Bejegyzés Címkék
lakótelepi kukában, fantáziám szüleménye, mesélő szokta, szlovák határon, valaha pezsgő, rendszerváltás körül, frissen felújított, főút szélén, lakótelepi nagy, szemétgyűjtő konténer, közelemben lévő, másik kukából, nénik szerdán, üzletek parkolóiban, kisded Tesco, elektronikai bolt, sportbolt helyére, vásárlói szokások, bálás ruha, üzletben sincs, üzlet közepére, nagyon leértékelt, púposra tömött, vásárlók maguk, raklapra semmi, csomagtartóba rakom, alakra leszek, kutyusnak &#8211, férfi lábához, magyar reformok, városból rengeteg, jelenlegi ellenzéki, utolsó ejtőernyős, levitézlett katonai, sportklubok vezető, közpénzeket okosan, magas polcokon, nagyon objektíven, parlamenti képviselőkön, miniszterelnök lányának, hatalom körül, krőzussá lett, közpénzeket lefölöző, jogszerűtlenül szerzett, kormányváltó erők, elmúlt évtizedekben, mondat dönti, adóoptimalizálók, polgármestereken, demonstrálásával, kilátástalanság, tisztviselőjéig, elkeseredettség, rendszerváltás, alkalmazottnak, miniszterelnök, törvényhozókig, haszonlesőktől, reménytelenség, államügyészből, jogszerűtlenül, élelmiszereket, választásokat, földesuraktól, rendőrautóval, diákvezérekig, munkatársától, elszámoltatás, elszaporodtak, vállalkozókig, kormányváltás, hajléktalanok, mindegyikénél, csomagtartóba, képviselőkön, szemétgyűjtő, körforgalmak, alkoholisták, filmcézártól, szlovákiából, igazoltatnak, évtizedekben, megszámoltam, pénztárostól, kormányváltó, háromnegyede, használtruha, elektronikai, folyamatosan, csörömpölnek, csoportosuló, óriásposzter, bevásárolok, hajtogatott, parkolóiban, pakolászást, igazoltatás, parkolókban, visszatolná, átalakultak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1613
  • e Hét: 5377
  • e Hónap: 9122
  • e Év: 162618
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.