Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Böjte Csaba: A józan gondolkodás lángját kaptuk!
  2019-08-31 20:41:51, szombat
 
  Böjte Csaba: A józan gondolkodás lángját kaptuk!
Álljunk meg és döbbenjünk rá, ha így folytatjuk, átalakulunk önző, mindent elpusztító zombi csordává! A növények, az állatok, a teremtett világ minden egyes atomja nyögi az ember végtelen arroganciáját, gyilkos, kapzsi, mindent elpusztító mohóságát!"
...... ...........


Ismét a teremtett világ védelmére szólít fel Böjte Csaba ferences szerzetes közösségi oldalán, a mai evangéliumról (Mt 25,1-13) elmélkedve.
Sokan kérdezték, hogy mennyire zöld a zöld habitusom? Úgy gondolom, hogy még nem elég haragos zöld ahhoz, hogy megtorpanjunk és rádöbbenjünk, ha tovább megyünk a jóléti fogyasztói társadalom széles, kitaposott útján, akkor átalakulunk önző, mindent elpusztító zombi csordává! A növények, az állatok, a teremtett világ minden egyes atomja nyögi az ember végtelen arroganciáját, gyilkos, kapzsi, mindent elpusztító mohóságát! Álljunk meg!
A születésünkkor a mi Urunk Istenünk lámpást adott a kezünkbe. A józan gondolkodás lángját adta, hogy annak fényénél bebarangoljuk szülőföldünket, Isten teremtette szép világunkból egyre több csodás dolgot felfedezzünk, megértsünk, s általa önmagunkat és környezetünket gazdagabbá, lakhatóbbá tegyük, mennyei Atyánk akarata szerint Isten Országát építsük.
Szent Benedek, Európa védőszentjének jelmondatából nőtt ki a mi világunk: ,,Imádkozzál és dolgozzál." Itt a szórakozásról, a kényelmes semmittevésről, a divatos magamutogatásról egyetlen szó sem esett, mert Szent Benedek éppen egy olyan világból menekült el, amelyet a munka nélküli jólét, a kényelmes mulatozás tett tönkre. A Római Birodalom, a hatalmas összerabolt gazdagság és az ebből fakadó kényelmes, semmittevő urizálás mocsarába süllyedt el. Nyaralók, luxusutazások, véget nem érő partik, rafinált pihenés, s utána a pihenésnek a kipihenése, a bűnös henyélés egy olyan tömény, pusztító egyveleget hozott létre, amelyből Szent Benedek menekült, s mely elpusztította az akkori világot kiraboló, csak önmagára gondoló birodalmat.
Isten, kezünkbe adott egy-egy lámpást, akárcsak az evangéliumi Vőlegény a tíz szűznek. Nem olajmécsest, hanem a józan megfontoltság, a bölcs gondolkodás lángját adta. Nagy kérdés, hogy bennem lobog-e ez a tiszta láng? Ennek a lángnak a fényénél hozom meg életem mindennapi döntéseit, vagy csak sodródok a mai divatos árral? Hogy élek? Átadtam magam az édes semmittevésnek, a rendezvényről rendezvényre járó, svédasztalos partik világának, egy nyitott szemmel való öntudatlan alvásnak? Igen, ma nagyon sokan partikra, véget nem érő bulis nyaralásokra járva nyitott szemmel alszanak, kezükben a lehanyatló, bölcs előre gondolkodás kialudt lámpájával.
Mi lesz e jóléti fogyasztói társadalommal, ahol már szinte havonta lomtalanítást kell tartani, hogy az újabb és újabb fölösleges holmiknak helyet teremtsünk? A lomtalanítás hegyein még jól működő televíziókat, mosógépeket, autókat, egész háztartásokat lehet találni, ingyen bárki elviheti. Szomorúan tapasztalom, hogy sok emberben kialudt a józan gondolkodás jövőbe vezető bölcs fénye! Sokan, túl sokan birtoklásra, fogyasztásra, környezetük leuralására programozott zombikként vánszorognak, mindent felfalva, amihez csak hozzájutnak.
Álljunk meg és döbbenjünk rá, ha így folytatjuk, átalakulunk önző, mindent elpusztító zombi csordává! A növények, az állatok, a teremtett világ minden egyes atomja nyögi az ember végtelen arroganciáját, gyilkos, kapzsi, mindent elpusztító mohóságát!
Mindennél fontosabb lenne elgondolkodni, hogy hogyan is tudnánk magunkból ezt a mindent pusztító, tönkretevő, mérhetetlen, önző zombi vonást kiirtani? Hogyan tudnánk lángra lobbantani újra a nyugodt, higgadt, bölcs gondolkodást, a világunkat beragyogó tiszta fényt!?
A teremtett világ kisebb testvéreként, Csaba testvér

Forrás: Böjte Csaba Facebook-oldala
Fotó: Merényi Zita
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Címkék: magamutogatásról, semmittevésnek, környezetünket, születésünkkor, semmittevésről, szülőföldünket, védőszentjének, megfontoltság, szórakozásról, elpusztította, arroganciáját, háztartásokat, luxusutazások, rendezvényről, evangéliumról, bebarangoljuk, társadalommal, lomtalanítást, jelmondatából, elgondolkodni, megtorpanjunk, nyaralásokra, lomtalanítás, gondolkodást, rendezvényre, fogyasztásra, felfedezzünk, rádöbbenjünk, televíziókat, vánszorognak, testvéreként, programozott, svédasztalos, átalakulunk, olajmécsest, tapasztalom, józan gondolkodás, teremtett világ, ember végtelen, zöld habitusom, jóléti fogyasztói, kényelmes semmittevésről, divatos magamutogatásról, olyan világból, munka nélküli, kényelmes mulatozás, hatalmas összerabolt, ebből fakadó, bűnös henyélés, olyan tömény, akkori világot, evangéliumi Vőlegény, Böjte Csaba, Urunk Istenünk, Isten Országát, Szent Benedek, Római Birodalom, Böjte Csaba Facebook-oldala, Merényi Zita, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Minden harmadik...  Kellemes délutánt kívánok  Julian Brass gondolata  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szívem tiéd  Egy maradéktalanul uralt világ  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  A televizió nem a kultúrát kép...  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Makszim Gorkij gondolata  Alázat  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png virág  Fekete-erdő desszert  Aki nem dolgozik, ne is egyék  s immár én is felragyogva, ért...  A másik dolog,  Aki nem dolgozik, ne is egyék  képre írva  Radikális szeretet  Png virág  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Akarat  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Nevem  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png csokor  Tanuld meg ezt a versemet  A jó emberek mindig szépek mar...  Hiányzik  Sokan azt tartják  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Egy bizonyos határt  Szívem tiéd  Alázat  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Png fotel  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Leonardo da Vinci gondolata  Egy lelki imádság  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Szép estét kedves látogatóimna...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Akik bántanak téged  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevem  Idő  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Bertolt Brecht -től idézet  A televizió nem a kultúrát kép...  Png lepke  Próbálj meg ...  Reménység és erő Krisztustól e...  Leonardo da Vinci gondolata  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png virág  George Byron - Ahogy itt jár -...  Egy hatékony szolga  Esti kép  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Csak a fogyatkozás látható  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Png ház  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Sose bánj semmit  Őrizkednünk kell... 
Bejegyzés Címkék
józan gondolkodás, teremtett világ, ember végtelen, zöld habitusom, jóléti fogyasztói, kényelmes semmittevésről, divatos magamutogatásról, olyan világból, munka nélküli, kényelmes mulatozás, hatalmas összerabolt, ebből fakadó, bűnös henyélés, olyan tömény, akkori világot, evangéliumi Vőlegény, józan megfontoltság, bölcs gondolkodás, tiszta láng, fényénél hozom, édes semmittevésnek, rendezvényről rendezvényre, nyitott szemmel, lomtalanítás hegyein, mindent pusztító, világunkat beragyogó, magamutogatásról, semmittevésnek, környezetünket, születésünkkor, semmittevésről, szülőföldünket, védőszentjének, megfontoltság, szórakozásról, elpusztította, arroganciáját, háztartásokat, luxusutazások, rendezvényről, evangéliumról, bebarangoljuk, társadalommal, lomtalanítást, jelmondatából, elgondolkodni, megtorpanjunk, nyaralásokra, lomtalanítás, gondolkodást, rendezvényre, fogyasztásra, felfedezzünk, rádöbbenjünk, televíziókat, vánszorognak, testvéreként, programozott, svédasztalos, átalakulunk, olajmécsest, tapasztalom, mérhetetlen, gondolkodás, világunkból, mosógépeket, birtoklásra, evangéliumi, hozzájutnak, összerabolt, leuralására, környezetük, önmagunkat, fölösleges, fogyasztói, elpusztító, folytatjuk, döbbenjünk, lehanyatló, megértsünk, pihenésnek, kipihenése, kitaposott, mindennapi, társadalom, lámpájával, világunkat, zombikként, semmittevő, elmélkedve, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 712
  • e Hét: 6513
  • e Hónap: 39667
  • e Év: 273414
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.