Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Márk, István és Menyhért áldozópapok, kassai vértanúk
  2019-09-07 09:16:45, szombat
 
  Kassai vértanúk
...... ........... ..........


- Igenaptár oldalon
OLVASMÁNY a Bölcsesség könyvéből
Az igazak halálát Isten úgy fogadja, mint egészen elégő áldozatot.
Így szól az örök Bölcsesség:
Az igazak lelke Isten kezében van, és a halál kínja nem érheti őket.
Az esztelenek szemében úgy látszott, hogy meghaltak; a világból való távozásukat balsorsnak vélték, elmenetelüket megsemmisülésnek.
Ők azonban békességben vannak.
Mert ha az emberek szemében szenvedtek is, a reményük telve volt halhatatlansággal.
Kevés fenyítés után nagy jótéteményekben részesülnek, mert Isten próbára tette és magához méltónak találta őket.
Mint aranyat a kohóban, megvizsgálta és elfogadta őket egészen elégő áldozatul.
Az (utolsó) ítélet idején majd felragyognak az igazak, és olyanok lesznek, mint a szikra, amely a tarlón tovaharapódzik.
Nemzetek fölött ítélkeznek majd, és népeken uralkodnak: és az Úr lesz a királyuk mindörökre.
Akik benne bíztak, akkor majd megismerik az igazságot, és akik hűségesek voltak, szeretetben nála maradnak, mert kegyelem és irgalom lesz választottainak osztályrésze.
Ez az Isten igéje. Bölcs 3,1-9

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet!
Abban az időben Jézus ezt mondta apostolainak ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket nem tudják megölni. Inkább attól féljetek, aki a lelket is, a testet is a pokolba taszíthatja.
Egy fillérért ugye két verebet adnak? És mégsem hull a földre egy se közülük Atyátok tudta nélkül! Nektek pedig minden szál hajatokat számon tartják! Ne féljetek hát: sokkal többet értek ti a verebeknél!
Ha valaki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom őt Atyám előtt, aki a mennyekben van. De ha valaki megtagad engem az emberek előtt, én is megtagadom őt Atyám előtt, aki a mennyekben van.
Ezek az evangélium igéi. Mt 10,28-33

Imádság
Jöjj, Szentlélek! Te vagy az új élet forrása, aki jelen vagy minden születésnél és újjászületésnél. Jelen vagy minden ember születésénél és a keresztségben való újjászületésénél. Jelen vagy lelki újjászületésünknél, amikor a szentgyónásban bocsánatot nyerünk. Jelen vagy az Egyház születésénél és az Egyház állandó újjászületésénél. Ösztönözz bennünket hitünk titkainak megértésére és indíts minket Krisztus evangéliumának hirdetésére! Te legyél mindannyiunk számára a hitben való újjászületés forrása!

Elmélkedés
A szombat pihenőnap helyes megtartása áll a mai evangélium középpontjában. Ahogyan Jézus egyik településről a másikra megy, útközben búzamezők között halad el. Tanítványai, akik most is vele tartanak, letépik a kalászokat, tenyerükben morzsolják a magokat, hogy megegyék. Ezt a cselekedetet a mózesi törvény nem tiltotta, de a farizeusi hagyomány igen, mert ebben is munkát, aratást, cséplést véltek felfedezni, márpedig szombaton minden munkavégzés, akár a legkisebb is tiltott. A farizeusok szóbeli támadása a tanítványok tette ellen irányul, de az ő cselekedetükért, Mesterüket, Jézust vonják felelősségre, aki nem figyelmezteti őket helytelen tettükért.
Jézus megvédi tanítványait, hiszen érzi, hogy a felelősségre vonás neki szól. Válaszában az ószövetségi időkből idéz fel egy esetet, amikor Dávid a katonáival Saul elől rejtőzködött, élelmet kért a szentélyből, ahol az áldozati kenyéren kívül nem volt más táplálék, de ebből csak a papoknak szabadott enni a törvény szerint. A jelenlévő pap megengedte, hogy Dávid és kísérői megegyék az áldozati kenyereket, mert a törvény lehetővé tette, hogy bizonyos emberi szükséghelyzetekben ne vegyék figyelembe a törvényi korlátozásokat.
Jézus válaszát tévedés volna a törvények megszegésére való buzdításként értelmezni. A törvényeket meg kell tartani, de azok alkalmazása ésszerűséget kíván az embertől.
C. Horváth István Sándor

*
- Akik gyönyörűségesnek tartották Istenért meghalni - Szent Márk, István és Menyhért kassai vértanúk
A pontosan 400 évvel ezelőtt vértanúságot szenvedett kassai vértanúkra emlékezünk ünnepükön, szeptember 7-én.
Márk 1588-ban született Križevacban. Családi neve valószínűleg Stjepinac volt. Középiskolai tanulmányait Grazban végezte, ugyanott hallgatott bölcsészetet is. Majd a zágrábi egyházmegye papnövendékeként került Rómába, a római Collegium Germanicum et Hungaricumba 1611-ben, ahonnan pappá szentelve tért haza négy év múlva. Hamarosan Pázmány Péter érsek fölfigyelt rá, és meghívta elöljárónak az Oláh Miklós prímás által létesített nagyszombati papnevelő intézetbe. 1618-ban már esztergomi kanonok, komáromi főesperes, valamint a káptalan Széplakon levő birtokának uradalmi igazgatója Márk. Itt is kapcsolatban maradt nevelőinek és tanárainak szerzetesrendjével, a jezsuitákkal. Széplaki jószág igazgatósága idején részt vett 1619 júliusában azon a nyolcnapos lelkigyakorlaton, amelyet Homonnán tartottak, s amelynek végén Márk későbbi vértanútársa, Menyhért letette utolsó szerzetesi fogadalmát.
- Menyhért, családi neve Grodziecki, a sziléziai Cieszynben született egy - a galíciai Grodekből származó - lengyel családban, valószínűleg 1584-ben. Gimnáziumi tanulmányait Bécsben végezte, majd 1603-ban Brünnben (ma: Brno) belépett a jezsuita rendbe. Teológiai tanulmányait Prágában folytatta, ahol 1614-ben kinevezték a Szent Vencel-kollégium igazgatójává. 1618-ban beosztották tábori lelkésznek a kassai helyőrség német és különféle szláv anyanyelvű katonái mellé.
- István 1582-ben született az erdélyi Alvincen. Az ősi szentmiklósi és óvári Pongrácz család sarja, amely család már a 13. században szerepet játszott az akkori Észak-Magyarország történetében. Középfokú tanulmányait Kolozsvárott végezte a jezsuiták kollégiumában. 1602-ben lépett be a brünni jezsuita noviciátusba. Ezt követően Klagenfurtba, Laibachba (ma: Ljubljana), majd Grazba került. 1615-ben került Homonnára a jezsuita kollégium tanárának és hitszónoknak. Kassára őt is 1618-ban küldték, hogy ott a helyőrség magyar ajkú katonái, valamint a csekély számú katolikus egyházközség lelkipásztora legyen. Érkezését megelőzte a híre: homonnai működése annyira sikeres volt, hogy Alvinczi Péter, Kálvin híveinek híres kassai prédikátora fölpanaszolta: ,,Amíg ez az egy jezsuita él, addig felekezetünk nem remélhet nyugtot." Bethlen Gábor erdélyi fejedelem támadása 1619 augusztusában Sárosban találta Pongráczot, aki késedelem nélkül Kassára sietett. Ide menekült Bethlen vezérének, Rákóczi Györgynek hadai elől Körösi Márk és Grodziecki Menyhért is.
Amikor Rákóczi hajdúi szeptember 3-án a város falai alá érkeztek, Dóczi András császári főkapitány kevés katonájával kilátástalannak látta a harcot, tekintettel a város protestáns vezetőségére. Másnap létrejött a város átadásáról szóló szerződés, melynek az volt a kikötése, hogy senkinek, se a katolikus híveknek, se a papoknak nem esik bántódása. Szeptember 5-én bevonultak a hajdúk a városba, és tüstént fölrúgták a megállapodást: Dóczit bilincsbe verték, és elhurcolták Erdélybe.
- Rákóczi meghagyta, hogy a három papot tartsák szigorú házi őrizetben. Kétnapi éheztetés után megpróbálták hittagadásra bírni őket. Az első sikertelen kísérlet után szeptember 7-én, éjféltájban ismét rájuk törtek, és válogatott kínzások után Márkot és Menyhértet lefejezték, Istvánt pedig halottnak vélve egy közeli pöcegödörbe vetették, s mellédobták a másik két vértanú testét is. Elvonulásuk után Eperjessy István, a három pap házi kápolnájának sekrestyése, István nyöszörgésére lett figyelmes. De nem tudott rajta segíteni, mert maga sem merte elhagyni a házat, és Hoffmann tanácsos, akihez Pongrácz tanácsára fordulnia kellett volna, szintén áldozatul esett a martalócok kegyetlenségének. Így 20 órás kínlódás után István atya is meghalt.
. Fél év elteltével Bethlen és a királyi Magyarország képviselői ugyanabban a házban folytatták a béketárgyalásokat, ahol a három vértanút megkínozták. A befejező díszlakoma után az erdélyi fejedelem táncra kérte föl Forgách Zsigmond királyi nádor feleségét, Pálffy Katalint. Ő azonban csak azzal a föltétellel volt hajlandó táncolni Bethlennel, ha kiadatja neki a három pap holttestét. Ez megtörtént, és a hitéről meg nem feledkező asszony piros selyembe burkoltatta az ereklyéket, amelyeket előbb a birtokán levő sebesi templomba, majd a hertneki várba vitetett. 1635-ben szállíttatta őket innen a nagyszombati klarissza zárda templomába, e rendháznak ugyanis leánya, Forgách Mária volt a főnöknője. Miután II. József föloszlatta a klarisszákat, Batthyány prímás engedélyével 1784-ben a nagyszombati Szent Orsolya-rendi apácák templomába kerültek a holttestek és fejereklyék.
Boldoggá avatásuk eljárását még 1628-ban indította el Pázmány Péter bíboros, de az csak 1905-ben vezetett sikerre, amikor X. Piusz pápa január 15-én népes magyar küldöttség jelenlétében engedélyezte nyilvános tiszteletüket. Szentté avatásukra 1995. július 2-án került sor Kassán.
A három vértanú boldoggá avatási eljárását még 1628-ban elindította Pázmány Péter bíboros, esztergomi érsek. Azonban sokáig kellett várni az eredményre: 1905. január 15-én Szent X. Piusz pápa népes magyar küldöttség jelenlétében engedélyezte nyilvános tiszteletüket. II. János Pál pápa szlovákiai látogatása alkalmával, 1995. július 2-án avatta szentté a vértanúkat. Az esztergomi bazilikában tiszteletükre szentelt oltárban őrzik ereklyéiket.
- ,,Rákóczi... először Körösit akarta megtörni... Előkelő emberekből álló küldöttséget menesztett hozzá, melynek szónoka... arra kérte, pártoljon át Bethlenhez, tagadja meg hitét, kövesse Kálvin vallását, s az esetben nemcsak szabadságát nyeri vissza, hanem megkapja a széplaki apátság birtokait is. A csábítást végig kellett hallgatnia Pongrácznak is, aki... így szólt a vesztegetőhöz: »Úgy látszik, az ördög ábrázatát viseled, mert annak feladata az embereket Krisztustól és az Anya szentegyháztól elszakítani. Távozz hazugságaiddal, te csalárd ember!« De megfelelt neki Körösi is: »Értem, mit akar Rákóczi, és mit a főrendek. De a széplaki jószág se nem az enyém, hogy valakinek elajándékozhassam, se nem az uraké, hogy tőlük elfogadhassam; annak minden jussa az esztergomi káptalannál vagyon. Ami pedig vallomását illeti, mondd meg Rákóczinak: Inkább kívánok ezerszer meghalni, mintsem hogy ezzel az elhajlással híremet és lelkemet pokolra vessem. Tudja meg, vannak a római eklézsiában, kik gyönyörűségesnek tartják Istenért meghalni. Tudja meg, vannak az esztergomi káptalanban férfiak, akiknek szokásuk nagy dolgokat cselekedni s el is szenvedni.« Így állta ki az első próbát; utána mindhárman térdre borultak, és Te Deumot énekeltek."
(Részlet Eperjessy István sekrestyés vallomásából)
Urunk, Istenünk, segíts meg minket Szent Márk, István és Menyhért kassai vértanúk közbenjáró imájára, hogy akiknek győzelmét örvendezve ünnepeljük, azoknak állhatatos hitét is kövessük. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen

Diós István: A szentek élete
Magyar katolikus lexikon
Magyar Kurír

*
- Katolikus oldalon Link

- Wikiprdia oldalon Link

 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: újjászületésénél, gyönyörűségesnek, lelkigyakorlaton, papnövendékeként, megsemmisülésnek, kegyetlenségének, cselekedetükért, újjászületésnél, kilátástalannak, választottainak, jótéteményekben, szentgyónásban, szentegyháztól, evangéliumának, középpontjában, korlátozásokat, tovaharapódzik, hazugságaiddal, elfogadhassam, elmenetelüket, nyöszörgésére, fölpanaszolta, augusztusában, megállapodást, figyelmezteti, tiszteletüket, lelkipásztora, keresztségben, tiszteletükre, vesztegetőhöz, kollégiumában, szentlélekkel, jelenlétében, engedélyezte, klagenfurtba, hitszónoknak, igazak halálát, örök Bölcsesség, igazak lelke, halál kínja, esztelenek szemében, világból való, emberek szemében, reményük telve, tarlón tovaharapódzik, királyuk mindörökre, időben Jézus, pokolba taszíthatja, fillérért ugye, emberek előtt, evangélium igéi, keresztségben való, Szent Márk, EVANGÉLIUM Szent Máté, Ahogyan Jézus, Horváth István Sándor, Collegium Germanicum, Hamarosan Pázmány Péter, Oláh Miklós, Szent Vencel-kollégium, Alvinczi Péter, Bethlen Gábor, Rákóczi Györgynek, Körösi Márk, Grodziecki Menyhért, Amikor Rákóczi, Dóczi András, Eperjessy István, Forgách Zsigmond, Pálffy Katalint, Forgách Mária, Miután II, Szent Orsolya-rendi, Pázmány Péter, Szent, János Pál, Részlet Eperjessy István, Jézus Krisztus, Diós István, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kellemes délutánt kívánok  Alázat  Éretlen vers  A sors  Alázat  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Nem méltó hozzád  Nem méltó hozzád  Nem tudhatod  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Kaffka_Margit  Szabolcska Mihály – Ákác...  Ne kapaszkodj magasabbra,  A sors  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Kaffka_Margit  Fehér virág  George Byron - Ahogy itt jár -...  Akarat  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Soha ne kedvezz...  Radikális szeretet  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png nő  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Alázat  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  A televizió nem a kultúrát kép...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Akarat  Akarat  A sors  Erdőn  Akarat  Még csak most kezdődik a nap  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Németh László tollából  Jó éjszakát  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Adakozás  Jó éjszakát  Albert Einsteinről  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Akarat  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Nagyon különös  Paul David Tripp Április 21  A másik dolog,  Reggel van  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Minden harmadik... 
Bejegyzés Címkék
igazak halálát, örök Bölcsesség, igazak lelke, halál kínja, esztelenek szemében, világból való, emberek szemében, reményük telve, tarlón tovaharapódzik, királyuk mindörökre, időben Jézus, pokolba taszíthatja, fillérért ugye, emberek előtt, evangélium igéi, keresztségben való, szentgyónásban bocsánatot, hitben való, szombat pihenőnap, másikra megy, mózesi törvény, farizeusi hagyomány, farizeusok szóbeli, tanítványok tette, felelősségre vonás, ószövetségi időkből, katonáival Saul, áldozati kenyéren, papoknak szabadott, törvény szerint, áldozati kenyereket, törvény lehetővé, törvényi korlátozásokat, törvények megszegésére, zágrábi egyházmegye, római Collegium, káptalan Széplakon, nyolcnapos lelkigyakorlaton, sziléziai Cieszynben, galíciai Grodekből, jezsuita rendbe, kassai helyőrség, erdélyi Alvincen, jezsuiták kollégiumában, brünni jezsuita, jezsuita kollégium, helyőrség magyar, csekély számú, város falai, város protestáns, város átadásáról, katolikus híveknek, három papot, első sikertelen, közeli pöcegödörbe, martalócok kegyetlenségének, királyi Magyarország, házban folytatták, három vértanút, befejező díszlakoma, erdélyi fejedelem, föltétellel volt, birtokán levő, hertneki várba, nagyszombati klarissza, nagyszombati Szent, csak 1905-ben, három vértanú, esztergomi bazilikában, esetben nemcsak, széplaki apátság, csábítást végig, ördög ábrázatát, embereket Krisztustól, széplaki jószág, esztergomi káptalannál, elhajlással híremet, római eklézsiában, esztergomi káptalanban, első próbát, szentek élete, újjászületésénél, gyönyörűségesnek, lelkigyakorlaton, papnövendékeként, megsemmisülésnek, kegyetlenségének, cselekedetükért, újjászületésnél, kilátástalannak, választottainak, jótéteményekben, szentgyónásban, szentegyháztól, evangéliumának, középpontjában, korlátozásokat, tovaharapódzik, hazugságaiddal, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 9255
  • e Hét: 20885
  • e Hónap: 54039
  • e Év: 287786
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.