Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Rókagomba, az ínyencek kedvence
  2016-06-16 12:52:42, csütörtök
 
 




A sárga rókagomba, tudományos nevén Cantharellus cibarius, nem ismeretlen az ínyenc konyha rajongói előtt. Nálunk elsősorban tölgyesek, bükkösök mélyén, meleg és esős nyári, kora őszi hónapokban lehet vele találkozni, sokak talán nyulica vagy csirke-, illetve sárgagomba néven szeretik.

Eredet: Link

Ha a fenti linket megnyitjátok, akkor azt írja, hogy összetéveszthetetlen más gombával. Sajnos ez nem igaz, mert a világító tölcsérgomba, és a rókagomba pici, kifejletlen állapotában bizony még a figyelmetlen, tanult kollégámat is meglepte egy jó kis gyomorrontás után. Visszament a szedés helyére és beigazolódott, hogy mérgező világító tölcsérgombát szedtek.


Mérgező világító tölcsérgomba!!!! Ne szedd le!!!






A sűrű erdőkön kívül a mohás hegyoldalakat is kedvelő sárga rókagomba elsősorban Közép-Európában terem - az egyes országok éghajlati viszonyaitól függően - júniustól nagyjából november elejéig, de Észak-Amerikában, Mexikóban, sőt még a Himalája lejtőin is előfordul. Tölcsér alakú, már-már kalappá fejlődő felső része szinte fodros szélekkel rendelkezik a nagyobbacska példányoknál, maga a kalap azonban többnyire lapos, néha kis tölcsérre emlékeztet. A gomba kalapja az 1 cm átmérőjűtől maximum 8 cm-ig terjed, de az apróbb, 1-3 cm-es példányok a leggyakoribbak. A tönkje sem ölt gigantikus méreteket, 3-6 cm magasra nő csupán, és meglehetősen karcsú. Elnevezését színéről kapta, amit leginkább a főtt tojás sárgájához szoktak hasonlítani, jóllehet vannak világosabb, okkersárgás, sőt kissé szürkébe hajló árnyalatú példányok is.
Ha figyeljük a ráncos, eres termőréteget, más gombával alig téveszthetjük össze, csak a figyelmetlen, gombát nem ismerő téveszti össze a mérgező világító tölcsérgombával, amely sötétebb, vörösesbarna, narancsszínű, finom feketés vonalakkal rajzolt és szabályosan lemezes, csoportos.




Rókagomba

A legízletesebb gombák között tartják számon, kissé csípős, enyhén borsos ízei dominánsabbak, de ezek a főzés, sütés során enyhülnek, a fűszerezéstől függően szelídülnek.

Nem csupán ízletes, de nagyon egészséges is! Az ehető gombákhoz hasonlóan igen magas a víz- és fehérjetartalma, ez utóbbiból közel 1,5 g van 10 dkg-ban, azonban energiatartalma mindössze 38 Kcal. Rendkívül gazdag káliumban (506 mg/10 dkg), a friss gomba C-vitamintartalma is viszonylag magas: 4 mg/10 dkg, de ez magas hőmérsékleten csökken. Ezen túlmenően a D-vitamin egyik legjobb természetes forrása, de B2-, B3-, B5- és B6-vitaminokat is tartalmaz számos fontos ásványi anyag mellett. Vasból, kalciumból, magnéziumból, mangánból, foszforból és cinkből is említésre méltó mennyiség található benne.

A sárga rókagomba nem tartozik a férgesedő gombák közé, aminek az az oka, hogy olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek távol tartják a rovarokat - ez azonban az emberi szervezetre nem veszélyes. Ha az időjárás kedvező, idehaza is több vidéken lehet gyűjteni, de olykor termelői piacokon is bőséges belőle a kínálat. Jól tűri a mélyhűtést, kitűnően szárítható.

A friss rókagomba aromái utolérhetetlenek




Ha frissen szedjük vagy vásároljuk, érdemes mihamarabb felhasználni, de papírba csomagolva a hűtőszekrény zöldséges rekeszében akár 2-3 napot is átvészel. Szakértők szerint a friss gombák közül a rókagomba tűri legjobban a tárolást.

Melegszendvics pirított rókagombával





Rendkívül aromás, a gyümölcsös illatok, a mély, gazdag, enyhén földes ízek egyaránt jellemezhetik. Gazdag ízei a kucsmagombára, sőt egyesek szerint a szarvasgombára is hasonlítanak, és mivel összehasonlíthatatlanul kedvezőbb áron lehet hozzájutni, számos igazi ínyencfogás készíthető vele akár otthon is.


Rókagomba a tányérban

Ha friss rókagombához jutunk, a többi erdei gombához hasonlóan érdemes gondosan eltávolítani róla a szennyeződéseket, aki teheti, speciális gombakefével tisztítsa meg, de érdemes folyó víz alatt is megmosni. A kalapja és szára egyaránt használható. Ha nagyon kisméretű példányokkal van dolgunk, akár egészben, ha méretesebbekkel, félbevágva érdemes használni.

Mivel húsa keményebb a csiperkénél, valamivel hosszabb sütési, főzési időre szükséges, amíg tökéletes lesz. Aromái vajban, növényi olajban egyaránt kitűnően érvényesülnek, de nem szabad elfelejteni, ezt a gombát nyersen ne fogyasszuk! Már néhány perces pirítás is elegendő, ha pl. zöldfűszerekkel, vajjal keverve szendvicsekre halmozzuk vagy bruschettaként kínáljuk.

A legegyszerűbb rántottából is különlegesség válik rókagombával





Akár a legegyszerűbb rántottát is különleges fogássá teszi, ha kevés hagymát némi olívaolajon üvegesre pirítunk, majd rádobjuk az előkészített rókagombát, nagyjából 3-4 perc alatt megpirul. Fűszerezzük sóval, borssal, üssünk rá néhány tojást, és már is kész a finom fogás.



Aki a salátákat kedveli, ne hagyja ki a rókagombás Ceasar-salátát!
Ceasar saláta rókagombával

Hozzávalók:
25 dkg aprószemű rókagomba
4-5 szelet toast kenyér
1 fej jégsaláta
4-5 kanál majonéz
1 citrom frissen préselt leve
2+2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál őrölt rozmaring
ízlés szerint: só és frissen őrölt bors

Elkészítés: A gombát megtisztítjuk.
A toast kenyeret 1 cm-es kockákra vágjuk. Egy serpenyőben felmelegítünk 2 evőkanál olajat, beledobjuk a kenyérkockákat, és 1-2 perc alatt megpirítjuk. Kivesszük a serpenyőből, majd belekanalazzuk a maradék olajat. Rádobjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, rozmaringgal fűszerezzük. 4-5 perc alatt megpirítjuk. Kivesszük a serpenyőből.
A majonézt a citromlével elkeverjük, kevés sóval, borssal fűszerezzük.
Egy méretes salátástálba tépkedjük a salátaleveleket, ráhalmozzuk a pirított gombát és a kenyérkockákat, a majonézzel meglocsoljuk. Azonnal tálaljuk.

Bármilyen salátára érdemes halmozni a pirított rókagombából





A rókagombához kitűnősen illenek a zöldfűszerek. A rozmaring, a kakukkfű, a zsálya egyaránt tökéletesen harmonizál vele.


Hirtelen sült, grillezett húsokhoz, halakhoz, sőt tésztákhoz is érdemes kipróbálni a tejszínes rókagombamártást.


Tejszínes rókagombamártás

Hozzávalók:
50 dkg friss rókagomba
1 evőkanál olíva olaj
2 dkg vaj
1 nagy csokor aprított petrezselyemzöld
2-3 ágacska friss rozmaring levelei
4-5 ágacska friss kakukkfű levelei
1 babérlevél
1 csokor újhagyma
1 dundi gerezd fokhagyma
3 dl tejszín
só, frissen őrölt bors - ízlés szerint

Elkészítés: A gombát megtisztítjuk, ha szükséges, félbevágjuk. A zöldfűszereket finomra aprítjuk. A hagymát és a fokhagymát egészen apróra kockázzuk.
Az olajat és a vajat egy méretesebb serpenyőben felmelegítjük, hozzáadjuk a hagymákat, a babérlevelet, üvegesre pirítjuk, majd rádobjuk a rókagombát. Sózzuk, borsozzuk, a gombák nagyságától függően 6-8 percig pirítjuk. Felöntjük a tejszínnel, kissé beforraljuk, majd a zöldfűszerekkel megszórjuk.

Ha vad-, illetve sertés- vagy marhahússal sütjük együtt, esetleg ragut, pörköltet készítünk belőle, a vörösbort és a borókabogyót sem érdemes kihagyni az ételekből.

Töltött csirkemell rókagombamártással rizskörettel, spenóttal






Tepsiben sült csirkemell rókagombával és zöldségekkel

Hozzávalók:
50 dkg csirkemellfilé
25 dkg rókagomba
50 dkg nem szétfövő burgonya
25 dkg koktélparadicsom
2-3 szál sárgarépa
1 teáskanál őrölt rozmaring
1 teáskanál őrölt zsálya
1 mokkáskanál őrölt pirospaprika
1 dundi gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
2 dl csirkehúsleves (kockából is készülhet)
só, bors - ízlés szerint

Elkészítés: A gombákat megtisztítjuk, 1 evőkanál olívaolajon kevés sóval 2 perc alatt épp csak megpirítjuk.
A burgonyát 10-12 perc alatt héjastól félkeményre főzzük, meghámozzuk, nagyobb hasábokra daraboljuk. A sárgarépát 3-4 cm-es hasábokra vágjuk. A csirkemellet nagyjából 2 cm széles csíkokra szeleteljük.
Egy kisebb tálba kanalazzuk a maradék olajat, beleszórjuk a fűszereket, a fokhagymanyomón áttört fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, alaposan elkeverjük. A csirkemellcsíkokat egy nagyobb tálba szedjük, meglocsoljuk a fűszeres olajjal, majd alaposan összeforgatjuk.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Egy tűzállótálba rakjuk a csirkecsíkokat, melléhalmozzuk a burgonyát és a sárgarépát, végül rákanalazzuk a rókagombát. A sütőtálat alufóliával lefedjük. 15 percig sütjük. Ekkor az egészet óvatosa átforgatjuk, majd további 20-25 perc alatt megsütjük.

Rókagombával nagyszerű leveseket, krémleveseket, tésztaételeket, rizottókat is főzhetünk, és akár más erdei gombákkal, de csiperkével, laskával, vargányával is érdemes együtt használni, sőt a burgonyás ételeket is egészen különleges aromával gazdagítja.





Ha konzerv formájában kerül a konyhába, a levét mindig alaposan csepegtessük le. Mivel ebben a formában már előfőzték vagy sütötték, még gyorsabban elkészíthetünk vele bármilyen fogást. A szárított rókagombát használat előtt mindig be kell áztatni. De míg tart a szezon, érdemes kipróbálni frissen, hisz aromái így a legtökéletesebbek.



 
 
0 komment , kategória:  Gombákról  
Címkék: petrezselyemzöld, utolérhetetlenek, szennyeződéseket, rókagombamártást, koktélparadicsom, vitamintartalma, energiatartalma, salátaleveleket, méretesebbekkel, zöldfűszerekkel, rókagombamártás, tölcsérgombával, fehérjetartalma, fokhagymanyomón, belekanalazzuk, bruschettaként, kenyérkockákat, tésztaételeket, csirkecsíkokat, melléhalmozzuk, melegszendvics, leggyakoribbak, csirkehúsleves, összeforgatjuk, csirkemellfilé, szarvasgombára, zöldfűszereket, elkészíthetünk, előmelegítjük, téveszthetjük, felmelegítünk, krémleveseket, beigazolódott, megtisztítjuk, tölcsérgombát, szendvicsekre, sárga rókagomba, ínyenc konyha, fenti linket, világító tölcsérgomba, rókagomba pici, szedés helyére, sűrű erdőkön, mohás hegyoldalakat, egyes országok, nagyobbacska példányoknál, kalap azonban, gomba kalapja, főtt tojás, mérgező világító, legízletesebb gombák, fűszerezéstől függően,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Egy gondolat  Robin Wight pitypang szobra  Jó nap volt  Töröld le  Töröld le  A felvilágosodás...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Paul David Tripp Április 13  Paul David Tripp Április 13  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  James Allen  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Emlékezz  Jázmin  Facebookon kaptam  Kertem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  IGEN így  Jánosházy György: Fogd a kezem  Szép álmokat!  Isten hűségének mértéke  A sorsod  Borzasztó  Hogyan válunk hűségesekké?  A hagyma antibakteriális hatás...  ajándék, mellyel meglepem  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Jánosházy György: Fogd a kezem  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Facebookon kaptam  jó reggelt  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Spenót fasírttal  Isten hűségének mértéke  Szívek  Hogyan válunk hűségesekké?  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Egyszerű  Latinovits Zoltán tollából  Azért kaptad  Esterházy Péterre emlékezünk  Jan Twardowski - Siessünk  Baranyi Ferenc - N i n c s  Jan Twardowski - Siessünk  Mindig lesz olyan  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  A felvilágosodás...  Az ember  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Csend  39 ígéret  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Tanmese  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Különleges  Segíts neki dicsérni Téged  Jean de La Fontaine 1621 júliu... 
Bejegyzés Címkék
sárga rókagomba, ínyenc konyha, fenti linket, világító tölcsérgomba, rókagomba pici, szedés helyére, sűrű erdőkön, mohás hegyoldalakat, egyes országok, nagyobbacska példányoknál, kalap azonban, gomba kalapja, főtt tojás, mérgező világító, legízletesebb gombák, fűszerezéstől függően, ehető gombákhoz, friss gomba, férgesedő gombák, rovarokat &#8211, emberi szervezetre, időjárás kedvező, friss rókagomba, hűtőszekrény zöldséges, friss gombák, rókagomba tűri, gyümölcsös illatok, többi erdei, gombát nyersen, legegyszerűbb rántottából, legegyszerűbb rántottát, előkészített rókagombát, finom fogás, salátákat kedveli, rókagombás Ceasar-salátát, gombát megtisztítjuk, toast kenyeret, serpenyőben felmelegítünk, maradék olajat, citromlével elkeverjük, méretes salátástálba, pirított gombát, majonézzel meglocsoljuk, pirított rókagombából, rókagombához kitűnősen, zsálya egyaránt, tejszínes rókagombamártást, zöldfűszereket finomra, fokhagymát egészen, méretesebb serpenyőben, gombák nagyságától, zöldfűszerekkel megszórjuk, gombákat megtisztítjuk, burgonyát 10-12, csirkemellet nagyjából, kisebb tálba, fokhagymanyomón áttört, nagyobb tálba, fűszeres olajjal, tűzállótálba rakjuk, sütőtálat alufóliával, egészet óvatosa, burgonyás ételeket, levét mindig, szárított rókagombát, petrezselyemzöld, utolérhetetlenek, szennyeződéseket, rókagombamártást, koktélparadicsom, vitamintartalma, energiatartalma, salátaleveleket, méretesebbekkel, zöldfűszerekkel, rókagombamártás, tölcsérgombával, fehérjetartalma, fokhagymanyomón, belekanalazzuk, bruschettaként, kenyérkockákat, tésztaételeket, csirkecsíkokat, melléhalmozzuk, melegszendvics, leggyakoribbak, csirkehúsleves, összeforgatjuk, csirkemellfilé, szarvasgombára, zöldfűszereket, elkészíthetünk, előmelegítjük, téveszthetjük, felmelegítünk, krémleveseket, beigazolódott, megtisztítjuk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 49 db bejegyzés
e év: 500 db bejegyzés
Összes: 12990 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1732
  • e Hét: 7197
  • e Hónap: 14670
  • e Év: 131916
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.