Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Lisieux-i Kis Szent Teréz szűz és egyháztanító 10.01
  2019-10-01 08:14:52, kedd
 
  ...... ........... .........


- Magyar kurír oldalon:
A kis út nem más, mint a hétköznapi, apró jótettek, imádságok, önfeláldozás, a mindennapi hűség útját járva jutni egészen közel Istenhez.
A kis út a felebarát szeretete, különösen azé, aki mellettünk él, és akit a legnehezebb szeretni.
A Gyermek Jézusról nevezett Szent Teréz szűz és egyháztanító.


Lisieux-i Kis Szent Teréznek, a ,,kis út" szentjének élettörténetét idézzük fel liturgikus emléknapján, október 1-jén.
Teréz 1873. január 2-án született a normandiai Alençonban. A keresztségben a Mária Franciska Teréz neveket kapta. Szülei, Louis Martin és Marie-Azélie Guérin mélyen vallásosak voltak, mind az öt, a felnőtt kort megélt lányuk szerzetes lett. Az Egyház történetében ők voltak a második házaspár, akiket boldoggá avattak. Ferenc pápa 2015. október 18-án szentté avatta őket.
Az édesanya halála után (Teréz ötéves volt ekkor) a család Lisieux-be költözött. Nővérei beléptek a helyi Kármelbe (Kármel: a kármeliták házainak elnevezése arra emlékeztetve, hogy a 12. századtól a szentföldi Kármel hegység a remeték lakhelye lett, akik később rendbe tömörültek - a szerk.), és Teréz is minden igyekezetével a hivatásáért küzdött. Már kilencéves korában kérte felvételét a nővérekhez. 1886 karácsonyán élte át a megtérést, ekkor értette meg, hogy Isten a felebaráti szeretetre hívja.
1887 nyarán egy halálra ítélt gyilkos megtéréséért imádkozott, s amikor imádsága meghallgatásra talált, az elítélt kivégzése előtt megcsókolta a feszületet, Terézben megnövekedett a vágy, hogy a bűnösök megtéréséért éljen, ,,napról napra lelkeket mentsen". Szinte megszállottan a lelkek utáni vágytól, mindent megtett azért, hogy haladéktalanul beléphessen a kármelita apácák kolostorába. A Kármel elöljárói azonban a nagykorúság előtt nem akarták felvenni. Teréz édesapjával Rómába utazott, ahol egy pápai fogadáson, kijátszva az őrök éberségét, XIII. Leó elé térdelt. A kérésre azonban a pápa is csak kitérő választ adott. Teréz válaszul felajánlotta magát: legyen a kis Jézus játékszere, labdája, amivel bármit tehet, csak öröme teljék benne. 1887 decemberében aztán megérkezett a pápai engedély, és 1888 tavaszán Teréz beléphetett a kolostorba. 1890. szeptember 8-án tett fogadalmat. Ágnes anya (Pauline, Teréz nővére) kívánságára 1895-ben kezdte el írni lelki életrajzát.
Sok testi és lelki szenvedés kínozta: a tüdőbajból származó fizikai fájdalmai mellett édesapja betegsége és halála, elöljárói szigorúsága. A bántásokat szótlanul, panasz nélkül tűrte, azonban magányosság gyötörte és kételyei voltak. 1896 nagypéntekének éjszakáján súlyos lelki sötétség töltötte el, mely haláláig kísérte. A hit legkeservesebb próbáját kellett kiállnia, de készségesen ült le a bűnösök asztalához, s szenvedését fölajánlotta a hitetlenekért. Szentnek készült, de alázatosan tudta, hogy ő nagyon kicsi a szentek mellett. Azonban a tökéletesség útján akart járni, ezt ő maga ,,kis út"-nak nevezte, és az embereknek is meg akarta tanítani: szórják az apró áldozatok virágait Jézus felé. Lelki életrajzát halála után Egy lélek története címmel könyv formában is megjelentették. XVI. Benedek pápa a 2011. április 6-i általános kihallgatáson így beszélt erről a könyvről:
A szeretet csodálatos történetét mondja el olyan hitelességgel, egyszerűséggel és frissességgel, amely nem tudja nem magával ragadni az olvasót. Ennek a szeretetnek megvan az arca és a neve - a neve: Jézus. [...] Teréz egyike azoknak az evangéliumi »együgyűeknek«, akik hagyják, hogy Isten maga vezesse őket titkainak legmélyére.
Teréz 1897. szeptember 30-án halt meg, ragyogó arccal, a szeretet eksztázisában. Utolsó szavai ezek voltak: ,,Istenem, szeretlek." Korábban a rá jellemző alázatossággal mondogatta: ,,Fent a mennyben jót akarok tenni a földön maradottak számára!", ,,Meglátjátok, halálom után mindenki szeretni fog engem". Igaza lett.

- Már 1923-ban boldoggá, 1925-ben pedig szentté avatták. 1925 óta a missziók védőszentje, 1944 óta pedig Franciaország második pártfogója. Szent II. János Pál pápa 1997-ben az egyháztanítók sorába iktatta. Szobra szinte minden templomban megtalálható. Feszülettel, kármelita ruhában ábrázolják, rózsákat hintve - az imái hatására elnyert segítő kegyelem jelképeként.
Az irgalmasság Atyja Krisztus által a Szentlélekben árasztja ki az isteni szeretet tudományát. Ezt az ajándékot a kicsinyek és alázatosak kapják, hogy ismerjék meg és hirdessék az Ország titkait, amelyek rejtve vannak a tudósok és bölcsek előtt. [...] Élete folyamán Teréz új fényt, rejtett és titkos jelentéseket fedezett föl, és az isteni Mestertől megkapta a szeretet tudományát, amelyet olyan sajátos, eredeti módon fejtett ki írásaiban."
(Részlet II. János Pál pápa Divini amoris scientia kezdetű apostoli leveléből, mellyel egyház tanítóvá avatta Lisieux-i Szent Terézt)
Mit tanít az Egyház legfiatalabb doktora? Mi az ő kis útja?
Az Istenhez vezető kis úton a szentség nem valami rendkívüli, hanem saját hivatásunk és az Isten által kijelölt feladataink megvalósulása; a magunkkal szembeni igazság és saját élettörténetünk elfogadása.
A kis út nem más, mint a hétköznapi, apró jótettek, imádságok, önfeláldozás, a mindennapi hűség útját járva jutni egészen közel Istenhez.
A kis út a felebarát szeretete, különösen azé, aki mellettünk él, és akit a legnehezebb szeretni. Teréz ezt zseniálisan művelte.
Ez az út a kicsi gyermek ráhagyatkozása, aki félelem nélkül alszik el Atyjának karjaiban.
Istenünk, te megnyitod országodat az alázatosak és a kicsinyek előtt. Tégy minket a Gyermek Jézusról nevezett Szent Teréz útjának bátor követőivé, hogy közbenjárására megnyíljék számunkra örök dicsőséged. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Forrás
Diós István: A szentek élete
Magyar katolikus lexikon
Vatikáni Rádió
Magyar Kurír
*
- Magyar kurír oldalon - Útravaló - 2019. október 1.
Lisieux-i Szent Terézről, élete utolsó napjaiban, az egyik kolostori társa a következőt mondta: ,,Nem tudom, mit jegyez föl a főnöknő erről a testvérről, hiszen egész életében nem csinált semmit." A nővér neve nem maradt fenn az utókornak, de Teréz az elöljárói utasítására megírt életrajza és fönnmaradt levelei nyomán a hívő és a nem hívő világ érdeklődésének középpontjába került. Szentté avatták, majd az egyháztanítók sorába iktatták. Ugyan miért? Mert egyedül Isten akarata szerint járta végig rövid élete útját. Aki az Úr akaratát teszi, és mindenki iránt irgalmas és igazságos, az nagy szent lehet. Bátorítás ez nekünk. Nem kell más, mint amit Szent Benedek jelmondata hirdet: Ora et labora! Imádkozzál és dolgozzál! Imáimban Istenhez igazodva teszem, amit tennem kell.
* * *
Seregély István emeritus egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben az Adoremusba elmélkedéseket írjon. A lelkipásztorkodásnak ez a formája sokakat megérintett, számos elismerő levél és szóbeli közlés érkezett szerkesztőségünkhöz, melyekben az olvasók kimagaslónak tartották írásait, örömmel olvasták Útravaló-gondolatait. Érsek úr előre dolgozott. Karácsony előtt már a 2020-as évre készítettük elő a közös munkát. Ezután érkezett a fájdalmas hír, hogy papi életét befejezve az Örök Hazába költözött. Amikor megköszönjük a Teremtőnek életét és a tehetséget, mellyel megajándékozta, kegyelettel emlékezünk rá, és olvassuk az Adoremus októberi számában eligazító tanítását. Requiescat in pace!

Fotó: Pixabay
Magyar Kurír

*
- Igenaptár oldalon Link

- Wikipedia oldalon Link

- Katolikus oldalon Link

 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Címkék: élettörténetünk, megajándékozta, meghallgatásra, érdeklődésének, ráhagyatkozása, közbenjárására, haladéktalanul, élettörténetét, legkeservesebb, nagypéntekének, alázatossággal, egyszerűséggel, megjelentették, elmélkedéseket, kihallgatáson, szentlélekkel, frissességgel, hitelességgel, franciaország, igyekezetével, megvalósulása, középpontjába, egyháztanítók, eksztázisában, megnövekedett, keresztségben, megszállottan, szentlélekben, hitetlenekért, felajánlotta, együgyűeknek, önfeláldozás, megtéréséért, egyháztanító, legfiatalabb, jelentéseket, mindennapi hűség, felebarát szeretete, legnehezebb szeretni, normandiai Alençonban, felnőtt kort, második házaspár, édesanya halála, család Lisieux-be, helyi Kármelbe, kármeliták házainak, szentföldi Kármel, remeték lakhelye, hivatásáért küzdött, felebaráti szeretetre, halálra ítélt, elítélt kivégzése, Lisieux-i Kis Szent Teréz, Gyermek Jézusról, Szent Teréz, Lisieux-i Kis Szent Teréznek, Mária Franciska Teréz, Louis Martin, Marie-Azélie Guérin, Szent II, János Pál, Atyja Krisztus, Részlet II, Lisieux-i Szent Terézt, Jézus Krisztus, Diós István, Vatikáni Rádió, Magyar Kurír, Lisieux-i Szent Terézről, Szent Benedek, Imáimban Istenhez, Seregély István, Örök Hazába,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A máj egészségének javítása te...  Facebookon kaptam  Agárdi Gábor gondolata  Nem látom őket  képre írva  Facebookon kaptam  Maci az északi fény alatt  Szép estét kedves látogatóimna...  A haj állapotának javítása egy...  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Boldogság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Itt most virá...  Öröknek hinni . . .  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Alvó cica  Virágvasárnap: az élet és a re...  Amikor még kicsi voltál...  Minden kedves látogatómnak sze...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki belekortyol  Facebookon kaptam  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  J. Donald Walters  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Hibáztam már  Humor is meg nem is szerinted?  Benedek Elek - Virágvasárnap  Facebookon kaptam Krisztinától  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Virágvasárnap: az élet és a re...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Öröknek hinni . . .  Nem jár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jézus amikor fölment a hegyre,...  A tavasz nem csak önmagában sz...  Facebookon kaptam  Maci az északi fény alatt  Virágvasárnap: az élet és a re...  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem hazudnak  Paul David Tripp Március 28  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Jó éjszakát  Levél lány  Karinthy Frigyes: Almafa  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kutya  Reményik Sándor: Itt most virá...  Hibáztam már  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Itt most virá...  Egy hét kihagyás  Facebookon kaptam  Nárcisz  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Graffiti bölcsesség  Paul David Tripp Március 25  Sárkány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  J. Donald Walters  Facebookon kaptam  Inkább ad  Nem azt látja  Az út  Facebookon kaptam  Rács mögé  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Levél lány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Boldog virágvasárnapot minden...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valaki... 
Bejegyzés Címkék
mindennapi hűség, felebarát szeretete, legnehezebb szeretni, normandiai Alençonban, felnőtt kort, második házaspár, édesanya halála, család Lisieux-be, helyi Kármelbe, kármeliták házainak, szentföldi Kármel, remeték lakhelye, hivatásáért küzdött, felebaráti szeretetre, halálra ítélt, elítélt kivégzése, bűnösök megtéréséért, lelkek utáni, kármelita apácák, nagykorúság előtt, pápai fogadáson, őrök éberségét, kérésre azonban, pápai engedély, tüdőbajból származó, bántásokat szótlanul, bűnösök asztalához, szentek mellett, tökéletesség útján, apró áldozatok, lélek története, szeretet csodálatos, szeretetnek megvan, neve &#8211, evangéliumi &#187, szeretet eksztázisában, földön maradottak, missziók védőszentje, egyháztanítók sorába, imái hatására, irgalmasság Atyja, isteni szeretet, isteni Mestertől, szeretet tudományát, magunkkal szembeni, kicsi gyermek, kicsinyek előtt, szentek élete, egyik kolostori, következőt mondta, főnöknő erről, nővér neve, elöljárói utasítására, nagy szent, formája sokakat, olvasók kimagaslónak, 2020-as évre, közös munkát, élettörténetünk, megajándékozta, meghallgatásra, érdeklődésének, ráhagyatkozása, közbenjárására, haladéktalanul, élettörténetét, legkeservesebb, nagypéntekének, alázatossággal, egyszerűséggel, megjelentették, elmélkedéseket, kihallgatáson, szentlélekkel, frissességgel, hitelességgel, franciaország, igyekezetével, megvalósulása, középpontjába, egyháztanítók, eksztázisában, megnövekedett, keresztségben, megszállottan, szentlélekben, hitetlenekért, felajánlotta, együgyűeknek, önfeláldozás, megtéréséért, egyháztanító, legfiatalabb, jelentéseket, fölajánlotta, tökéletesség, történetében, kimagaslónak, emlékeztetve, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1912
  • e Hét: 7603
  • e Hónap: 28286
  • e Év: 231199
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.