Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Évközi 30. vasárnap 20.27
  2019-10-27 07:41:30, vasárnap
 
  OLVASMÁNY Sirák fia könyvéből
Az alázatos ember imáját meghallgatja Isten.
Az Úr igaz bíró: nem nézi az ember személyét, nem részrehajló a szegény kárára; s meghallgatja azt, aki a balsorsban kéri őt.
Nem utasítja el az árvák könyörgését, sem az özvegyet, ha tele van panasszal. Aki szívből szolgálja, azt elfogadja az Úr, az ilyenek imádsága a felhőkig hatol. A nyomorgók jajszava áthatol a felhőkön, és nem csendesül, míg el nem éri célját. Nem tágít, amíg rá nem tekint a Fölséges, és míg nem szolgáltat neki igazságot. És az Úr nem késlekedik.
Ez az Isten igéje. Sir 35,15b-17.20-22a

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak Timóteushoz írt második leveléből
Aki hűségesen harcol hitéért, elnyeri az örök élet koronáját.
Szeretett Fiam!
Az én véremet nemsokára kiontják áldozatul. Eltávozásom ideje közel van. A jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, a hitet megtartottam.
Készen vár rám az igazság győzelmi koszorúja, amelyet az Úr, az igazságos Bíró megad nekem azon a napon. De nemcsak nekem, hanem mindenkinek, aki örömmel várja az ő eljövetelét.
Első védekezésem alkalmával senki sem állt pártomra, mindenki cserbenhagyott. Ne számítson nekik bűnül!
Ám az Úr mellém állt, és erőt öntött belém, hogy befejezzem az evangélium hirdetését, és tudomást szerezzen róla minden pogány. Így megmenekültem az oroszlán torkából.
Sőt, az Úr ezután is megszabadít minden gonosz cselvetéstől, és átment mennyei országába. Dicsőség legyen neki mindörökké! Ámen.
Ez az Isten igéje. 2Tim 4,6-8.16-18

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Aki magát megalázza, azt dicsőségre emelik.
Abban az időben:
Az elbizakodottaknak, akik magukat igaznak tartották, másokat pedig megvetettek, Jézus ezt a példabeszédet mondta:
,,Két ember fölment a templomba imádkozni, az egyik farizeus volt, a másik vámos.
A farizeus megállt, és így imádkozott magában: - Istenem, hálát adok neked, hogy nem vagyok olyan, mint a többi ember, rabló, igazságtalan, házasságtörő, mint ez a vámos is. Kétszer böjtölök hetenként, és tizedet adok mindenből, amim van.
A vámos pedig távolabb állt meg, és a szemét sem merte az égre emelni, hanem a mellét verve így szólt: - Istenem, légy irgalmas nekem bűnösnek.
Mondom nektek, hogy ez megigazultan ment haza, amaz viszont nem. Mert mindazt, aki magát felmagasztalja, megalázzák, aki pedig megalázza magát, azt felmagasztalják."
Ezek az evangélium igéi. Lk 18,9-14

Imádság
Uram, irgalmas Istenem! Hozzád fohászkodni, helyesen imádkozni csak alázattal lehet. Az imádság szavait neked köszönhetem, a szavakat te adod ajkamra, a gondolatokat te ébreszted bennem, és még az alázatot is neked köszönhetem. Hálával tartozom azért, hogy a Szentírásban szólsz hozzám és megmutatod a hozzád vezető utat. Köszönöm, hogy a szentmisében újra és újra a veled való találkozás lehetőségét adod. Köszönöm, hogy bűnbánatot ébresztesz szívemben. Adj szívembe mindenkor őszinte bűnbánatot, hogy irgalmad felemeljen!

Elmélkedés
A történet olyannyira életszerű, hogy talán nem is kitalált példázat, hanem a gyakorlatban, a valós életben megtörtént eset. Mindkét ember imádkozni szeretne, tehát helyes szándék vezeti őket, legalábbis látszólag. Hamar kiderül ugyanis, hogy a farizeus, akit mindenki tisztel vallási buzgóságáért és törvénytiszteletéért, valójában nem is imádkozik. Aligha lehet imának nevezni azt, amikor valaki önmagát dicséri és másokkal összehasonlítja saját életét. A farizeus esetében nagyon figyelemfelkeltő és jellemző a megfogalmazás: ,,megállt, és így imádkozott magában." Ő tehát valójában nem Istenhez intézi szavait, nem Istennel beszélget, hanem csak a magáét mondja. Figyelme egyáltalán nem irányul Istenre, hanem csak önmagára, valamint a vámosra, akit meglát a templomban. Szavait köszönettel kezdi, amivel önmagában nem is volna gond, hiszen mindenért köszönettel és hálával tartozunk Istennek, amit az életben kapunk, de az ő hálájában az fejeződik ki, hogy másoknál jobbnak tartja magát. Ha ezt Isten gondolná róla, akkor az elismerendő volna, de így öndicséret marad. És jön tovább a dicsekvés: megtartja a böjtöt és megfizeti a tizedet pontosan. Szavaiból hiányzik az alázat, ezért imának egyáltalán nem nevezhető, amit elmond.
Ezután a másik szereplő, a vámos bemutatása következik. Az ő magatartása és lelkülete ellentéte a farizeusénak. Még előre sem mer menni, hanem hátul megáll. Jellemző rá, hogy ,,a szemét sem merte az égre emelni." Úgy áll Isten színe elé, hogy méltatlannak tartja magát ahhoz, hogy arra tekintsen, akihez szavait intézi. ,,Mellét verve" imádkozik, ami a bűnbánat jele. Ez a kézmozdulat jól ismert számunkra, hiszen valamennyi szentmise kezdetén a kezünkkel háromszor kissé megütve mellünket mondjuk a bűnbánati imát: ,,Én vétkem, én vétkem, én igen nagy vétkem." A vámos tehát lesütött szemmel, lehajtott fejjel, mellét verve imádkozik, testtartásával is kifejezi alázatát, méltatlanságát és bűnbánatát. Szavai is ugyanezt fejezik ki, nem dicsekszik, nem sorolja vélt vagy valós érdemeit, hanem megvallja bűnösségét és Istentől vár bocsánatot: ,,Istenem, légy irgalmas nekem, bűnösnek."
A két szereplő bemutatása után Jézus rövid ítéletet fogalmaz meg róluk, helyteleníti az öntetszelgő farizeus magatartását és megdicséri a bűnbánó vámost. Az Úr dicsérete szerint a vámos ,,megigazultan" térhetett haza, ami itt azt jelenti, hogy bűnei bocsánatot nyertek, tehát meghallgatásra talált imája. A farizeus nem ,,megigazultan" távozott, tehát bűneire nem nyert bocsánatot, de ezt nem is kérte, hiszen úgy gondolta, hogy ő igaz, nincsenek bűnei.
Jézusnak ez a tanítása egyértelműen arra ösztönöz bennünket, hogy igaz bűnbánattal forduljunk Isten felé. Ismerjük el nagy-nagy alázattal bűnösségünket. Ismerjük el, hogy egyedül Isten irgalma tud rajtunk segíteni, ez hozhat fordulatot életünkbe. Az irgalom, a megbocsátás Isten ajándéka, amelyet nem a büszkék és az önteltek, nem a dicsekvők és az álszentek, hanem az alázatosak kapnak meg. Az alázatosan imádkozó embert Isten az ő irgalmával ajándékozza meg.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: figyelemfelkeltő, felmagasztalják, összehasonlítja, cserbenhagyott, testtartásával, méltatlanságát, felmagasztalja, meghallgatásra, bűnösségünket, végigfutottam, megfogalmazás, megmenekültem, példabeszédet, megharcoltam, megigazultan, gondolatokat, cselvetéstől, szentmisében, magatartását, méltatlannak, szentírásban, buzgóságáért, helyteleníti, farizeusénak, gyakorlatban, megtartottam, házasságtörő, meghallgatja, igazságtalan, egyértelműen, eltávozásom, fohászkodni, elismerendő, köszönettel, magatartása, köszönhetem, alázatos ember, ember személyét, szegény kárára, balsorsban kéri, árvák könyörgését, ilyenek imádsága, felhőkig hatol, nyomorgók jajszava, örök élet, pályát végigfutottam, hitet megtartottam, igazság győzelmi, igazságos Bíró, evangélium hirdetését, oroszlán torkából, példabeszédet mondta, OLVASMÁNY Sirák, SZENTLECKE Szent Pál, Szeretett Fiam, EVANGÉLIUM Szent Lukács, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy tavasz  Egy gondolat  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Sík Sándor - Ha jő a perc  Az ókori görögök sebkezelésre ...  39 ígéret  Egy tavasz  Alvó kislány  James Allen  Facebookon kaptam  IGEN így  Márai Sándor tollából  Egy barátság története  Minden tavaszból őrizz..  Nem kell hozzá fürdőruhás  Szabó T. Anna - Pitypang  James Allen  József Attila – Keresek ...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Bársony székben  Pitypang szökőkút  Megígért békesség  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Tanmese  A sorsod  Jan Twardowski - Siessünk  40 felett  Otthon  különleges  Anyák napjára  Paul David Tripp Április 15  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Somlyó Zoltán - Orgonával  Van néhány kérdés, amin gondol...  Magamnak  IGEN így  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  A sorsod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sorsod  Paul Éluard - És egy mosoly  40 felett  Előfordul, hogy  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Borzasztó  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Az ember  Ott van  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Robin Wight pitypang szobra  Bársony székben  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Isten hűségének mértéke  Alvó kislány  Paul David Tripp Április 14  Magamnak  Sorsunk miatt...  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Szép estét kedves látogatóimna...  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  39 ígéret  Dóró Sándor: Embernek maradni  Tanmese  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Hogyan válunk hűségesekké?  Baranyi Ferenc - N i n c s  Egy barátság története  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Szép estét  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Andrássy Réka - A bolond Böske  Nagy és kis csodák  Jean de La Fontaine 1621 júliu... 
Bejegyzés Címkék
alázatos ember, ember személyét, szegény kárára, balsorsban kéri, árvák könyörgését, ilyenek imádsága, felhőkig hatol, nyomorgók jajszava, örök élet, pályát végigfutottam, hitet megtartottam, igazság győzelmi, igazságos Bíró, evangélium hirdetését, oroszlán torkából, példabeszédet mondta, templomba imádkozni, egyik farizeus, másik vámos, farizeus megállt, többi ember, vámos pedig, égre emelni, mellét verve, evangélium igéi, imádság szavait, hozzád vezető, szentmisében újra, veled való, történet olyannyira, valós életben, farizeus esetében, magáét mondja, életben kapunk, elismerendő volna, tizedet pontosan, másik szereplő, vámos bemutatása, bűnbánat jele, kezünkkel háromszor, bűnbánati imát, vámos tehát, öntetszelgő farizeus, bűnbánó vámost, vámos &#8222, tanítása egyértelműen, megbocsátás Isten, alázatosak kapnak, alázatosan imádkozó, figyelemfelkeltő, felmagasztalják, összehasonlítja, cserbenhagyott, testtartásával, méltatlanságát, felmagasztalja, meghallgatásra, bűnösségünket, végigfutottam, megfogalmazás, megmenekültem, példabeszédet, megharcoltam, megigazultan, gondolatokat, cselvetéstől, szentmisében, magatartását, méltatlannak, szentírásban, buzgóságáért, helyteleníti, farizeusénak, gyakorlatban, megtartottam, házasságtörő, meghallgatja, igazságtalan, egyértelműen, eltávozásom, fohászkodni, elismerendő, köszönettel, magatartása, köszönhetem, megvetettek, eljövetelét, megbocsátás, öntetszelgő, védekezésem, kézmozdulat, lehetőségét, megszabadít, timóteushoz, mindenkinek, könyörgését, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1575
  • e Hét: 12637
  • e Hónap: 25313
  • e Év: 259060
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.