Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Habony-faktor versus politikai árnyékemberek
  2016-07-18 07:43:44, hétfő
 
  A Habony-faktor versus politikai árnyékemberek

Habony Árpádról azt szokták mondani, hogy semmit nem tudunk róla. Vagyis, hogy semmit nem tudunk róla biztosan. Ami az ország politikai csúcsvezetésével fenntartott kapcsolatát illeti, ez talán igaz is. Mindazonáltal nemigen állítható, hogy amúgy kevés ismeret birtokában volnánk róla. Tudjuk, hogyan öltözködik, hol lakik, milyen autót vezet, merre üdül, miképp szórakozik, ki az aktuális barátnője, egy másik feltételezett barátnőjének ki az édesapja, melyik városban kivel vett részt helikopteres túrán. Ezeket persze sziklaszilárd tényeknek nem vehetjük. Mármint a tekintetben, hogy egyik esetben sem az érintett személy nyilatkozta, hogy ilyen ruhamárkákat kedvel, oda megy nyaralni, így szórakozik, és arrafelé hajtja álomra a fejét.

Az ilyesmit többnyire csak egy fotóról, pár másodperces híradós filmkockákról, kiszivárgott adatokból, homályban maradó tanúk súgásaiból tudhatjuk, illetve sejthetjük. Habony Árpád elvileg rejtélyes és titokzatos háttérember, aki nem szerepel egyetlen publikus személyzeti rangsorban, fizetési listán, nyilvántartási adatbázisban sem. Valamiért nem kívánják felvállalni. Tökéletes feltételrendszer annak, aki kerülni akarja a nyilvánosságot. De Habony nem akarja. Ami látszólag kontraproduktív az őt “futtatóknak". Valójában azonban nagyon is beleillik az orbáni hatalomstratégiába.

Habony lenne a politikai krimik, illetve a tényleges hatalom mögöttes valóságának árnyalakja? Akiről Frank Schätzing regénye, a Lautlos így szól:

“A császárok, királyok és elnökök, a pápák és a diktátorok hiába pózoltak a nyilvánosság előtt, a történelmi jelentőségű fényképeken mindig ott szerepel egy személy, egy szürke, teljesen jelentéktelen külsejű ember, aki csak áll és mosolyog, a vezér integető karja félig eltakarja, mégis ő az, aki eldönti, hogy a vezér feje mikor hulljon alá.

A hatalmasok elbuknak - de a helyükben máris ott teremnek a hatalomra törők, akikre azelőtt bizalmasként támaszkodtak, és akik általában úgy helyezkedtek el a hierarchiában, hogy a legkisebb kockázat mellett a lehető legnagyobb játékteret biztosítsák maguknak terveik megvalósításához. Ezek az emberek együttesen képezték azt a bizonyos árnyékot, amely kivívta magának azt az előjogot, hogy megválaszthatja, kinek az árnyéka akar lenni. Legyen szó akár a CIA-ról vagy a KGB-ről.

Az árnyékharcosok kezében összpontosult a hatalom, és csak akkor vált kockázatossá a helyzetük, ha ők is a rivaldafény középpontjába kerültek." (Frank Schätzing: Hangtalan. Atheneaum. 2009. 130.o.)
Nem valószínű, ugyanis Habony nem akar háttérben maradni - s minden, csak nem szürke és jelentéktelen: nagyon is rikító személyiség. Tekintsünk végig a fentebb linkelt - Habony Árpád magánéletét, feltételezett viselt dolgait rögzítő - leleplezéseken. Egyikről-másikról, bizonyos részükről joggal gondolhatjuk: valamelyik szemfüles kollégánk jutott Habony Árpád nyomára. A mázlista pályatárs belebotlott valamibe, illetve szorgos munkával kiásta azt. Igen, valamely hányadáról hihetjük ezt, de az összképről, az egészéről semmiképp.

Lehetséges-e ugyanis, miszerint Habony Árpád ennyire peches ember? Küldetése, munkája titkos, ám ő olyan balszerencsés, hogy folyton lebukik? Állandóan a mozgását dokumentáló személyekbe botlik? Nehezen hihető az a verzió, hogy ő e dolgot egyáltalán nem akarja, sőt, de valahogy mégis rendszeresen a címlapokon virít. Alapos gyanúval vélhető, hogy ez a fajta publicitás nincs Habony ellenére. Némelyik vele összefüggő hírt talán ő maga engedi kiszivárogni. A kitiltásbotrány utáni fotó például biztos ilyen.

Vagy tőle függetlenül szivárog ki ugyan, de tudatosan nem cáfolja, nem igyekszik a látszatot szertefoszlatni. Habony szemlátomást nagyon élvezi a belpolitikai dandy, a hatalomba sodródott playboy karakterét. Ami egyrészt a titkos háttéremberi státusszal összeegyeztethetetlen, másrészt pont emiatt lesz vállalhatatlan a kenyéradói számára. Elég csak felidézni Kósa Lajos Habonyról mondott szavait, ami talán ugyancsak nem véletlenül szivárgott ki.

De akkor hogy is van ez? Adott egy ember, aki profi háttérstratégához méltatlan intenzitással dorbézol, lepipálva az átlagos celebtempót is. Ez “megbízóinak" terhére van, de valamiért mégsem szólnak rá, hogy ne csinálja, legyen diszkrétebb, konspiráljon ügyesebben.

A dolog bizonyos vetülete kétségtelenül Habony jelleméről és lélektanáról szól. Egy betegesen hiú, piperkőc alkatról beszélhetünk. Gyakorlatilag képtelen a háttérben maradni. Valamilyen ifjúkori frusztráció vagy komplexus hajthatja afelé, hogy ismétlődő jelleggel fürdőzzön a nyilvánosság fényében. Ezzel persze nem mondtunk semmit. Habony Árpád hiú ember, de hát ki nem az? Szinte mindnyájan azok vagyunk - ezért osztunk meg tartalmakat, teszünk közzé bejegyzéseket a fészbukon, azt figyelve, hány lájkot kapunk.

Nem ez a kérdés. Sokkal inkább az, miért nem zavarja ez Habony megrendelőit? (Akik papíron természetesen nem megrendelők, de mindenki hozzájuk köti őt.) Miért nem zavarja őket annyira, hogy rászóljanak? Feltételezhetjük: ha Orbán Viktort nagyon zavarja valami a környezetében, akkor a kétharmaddal bebetonozott rendszerén át megtalálja a módját, hogy kiiktassa ezt a zavaró körülményt. S aligha valószínű, hogy Orbánnak ízlése szerint való lenne, amit Habony csinál. A kormányfőre nemigen jellemző a magánéleti exhibicionizmus. De ha lennének is nőügyei, bohém szórakozásai, nyilvánvaló, hogy azokat is diszkréten bonyolítaná.

Miért nem fogja akkor vissza Habonyt? Talán pont azért, mert ő is olvasta a Lautlost. Vagy nem olvasta ugyan, de mint öreg túlélő, rutinos hatalomgyakorló pontosan látja: uralmára a legnagyobb veszélyt a környezetében lévő belső emberek adott típusa jelenti. Az még durvább tudatmódosító szereket nyomva se látszik túl valószerűnek, hogy a balliberális oppozíció a jelenlegi állapotában veszélyeztetni tudná ezt a rezsimet.

A Jobbik népszerű persze, de azért nem annyira, hogy egyedül abszolút többséget (pláne kétharmadot) szerezzen e választási szisztémában. Orbánra fenyegetést pillanatnyilag (s a jövőben is) az jelenthet, aki bennfentesként hozzáfér az operációs rendszerének forráskódjához és vezérlőfelületéhez. Ugyanakkor a külvilág felé tisztának, szeplőtlennek minősül. Különösen, hogy nem ismerik - nincsenek irritáló húzásai, bicskanyitogató allűrjei. A nyilvánosság akkor látná először, mikor pretoriánusként Orbán hátába döfné a tőrét. Így a NER-rezsimmel szemben állók könnyű szívvel megbocsátanának neki.

Logikus magyarázatul kínálkozik ez arra, miért nem zavarja Orbánt a környezetének irritáló, a publikum szeme előtt zajló gazdagodása, rongyrázása, Andy Vajna-típusú bulváros nyomulása. Pontosan azért, mivel jól tudja: ez a fajta arcátlan magamutogatás olyan mértékben láncolja hozzá az illetőt, hogy nem (vagy csak túl nagy árat fizetve) tud majd kilépni a rendszerből, olyan mértékig azonosítják vele.

Orbán tudja ezt, hisz aki legutóbb szakított vele (s aki ma is a legnagyobb potenciális veszélyt jelenti rá) szintén árnyékember volt: Simicska Lajos. Akinek nyilvánosságkerülő természetéről 2013-ban magam csináltam összeállítást. Simicska e téren mindenben Habony antitézise volt. Simicskáról, politikai relevanciájú háttérdöntéseinek részleteiről, a mindennapi életviteléről (hol lakik, merre nyaral, milyen szórakozóhelyre jár, mik a hobbijai, szokásai) gyakorlatilag a nullához konvergál a hiteles tudásunk - írtam akkor.

Ő ugyanis pontosan tudta: erejét pont az árnyékban, valamint háttérben maradás adja. Valamint az, hogy nem mutogatja a politikai kapcsolatai révén szerzett vagyonát. Persze vannak még Orbán régi harcostársai között olyanok, akik nem gazdagodtak látványosan, feltűnően, nem szórakoznak exhibicionista módon, illetve egyikük-másikuk néha rosszallását fejezi ki az ilyen újgazdag-dzsentri allűrök miatt. Áder, Kövér, Pokorni és más őskáderek. De ők hosszú ideje nem rendelkeznek operatív belső hatalommal.

Orbán végzete hosszú távon az lehet, amennyiben egy hiteles belső kihívója, illetve egy, korábban lojális háttérembere szövetségesre találnak egymásban. Orbán legszűkebb környezetében vannak azért olyanok, akik megvannak reflektorfény nélkül. Mint például a kabinetfőnökből nemrég a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárává előlépett Nagy János. Aki nagyjából olyan szürke küllemű, mint a tucatnév, amit visel.

,,János a legnagyobb titkok tudója: percre pontosan ismeri Orbán napirendjét, kivel, mikor találkozik, hova megy, ő szervezi még a privát levelezését is" - mondta a kormányfő személyi titkáráról egy a Miniszterelnökségen zajló munkára rálátó forrás. [...]

Bár rendszeresen látni a fesztiválokon fellépő, a külföldi találkozóira, kihelyezett kormányülésekre érkező, vagy akár csak a Tusnádfürdőn minden évben pár napot pihenő - és hosszú beszédeket is tartó - Orbán mögött, kerüli a nyilvánosságot, a sajtó megkereséseitől (ezt a hvg.hu is többször megtapasztalta) elzárkózik." - írták róla a hvg.hu riportjában pár éve.
Orbánra nem a pénzükkel, hatalmukkal dicsekvő udvaroncai lehetnek majd veszélyesek. Hanem az olyan politikai eunuchok, diszkrét árnyékemberek, akik nem kompromittálják magukat ilyesmivel. Csendesen meghúzódnak a háttérben, s momentán teljesen lojálisak a főnökükhöz. De a Simicska-ügy óta tudható: nincs olyan régi baráti, harcostársi, kollegiális vagy udvartartási viszony, ami meg ne romolhatna.

Ha lehet egy tanácsom az Orbán-kritikus nyilvánosságnak: valamivel kevesebb figyelem azokra, akik úgyis szem előtt vannak, s némiképp több a háttérben és árnyékban maradókra.

Papp László Tamás
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: feltételezhetjük, megvalósításához, csúcsvezetésével, feltételrendszer, kitiltásbotrány, megválaszthatja, nyilvánosságnak, exhibicionizmus, szórakozóhelyre, kontraproduktív, megbocsátanának, megkereséseitől, kompromittálják, kormányülésekre, miniszterelnöki, szertefoszlatni, pretoriánusként, bicskanyitogató, kabinetfőnökből, hatalomgyakorló, nyilvánosságot, bennfentesként, forráskódjához, veszélyeztetni, megtapasztalta, exhibicionista, államtitkárává, pillanatnyilag, vállalhatatlan, leleplezéseken, árnyékharcosok, nyilvántartási, környezetében, bejegyzéseket, reflektorfény, filmkockákról, ország politikai, aktuális barátnője, másik feltételezett, érintett személy, ilyesmit többnyire, politikai krimik, tényleges hatalom, diktátorok hiába, nyilvánosság előtt, történelmi jelentőségű, vezér integető, vezér feje, hatalmasok elbuknak, helyükben máris, hatalomra törők, legkisebb kockázat, Habony Árpádról, Habony Árpád, Akiről Frank Schätzing, Frank Schätzing, Kósa Lajos Habonyról, Orbán Viktort, Andy Vajna-típusú, Simicska Lajos, Miniszterelnöki Kabinetiroda, Nagy János, Papp László Tamás,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png ház  Akarat  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Ágai Ágnes – Csendélet  Elköszönt  Facebookon kaptam Krisztinától  Fehér virág  Ami embereknek lehetetlen, az...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  A másik dolog,  Hiányzik  A kételkedés kezelése  Png csokor  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  s immár én is felragyogva, ért...  Alvó cicák  Csak a fogyatkozás látható  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  A jó emberek mindig szépek mar...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Tanuld meg ezt a versemet  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Szívem  Facebookon kaptam  Png telefon  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Png férfi  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Alázat  Garai Gábor - Takarítás  A jó emberek mindig szépek mar...  Egy bizonyos határt  Fekete István - Akác  Fekete-erdő desszert  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Nem méltó hozzád  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Makszim Gorkij gondolata  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Éretlen vers  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Leonardo da Vinci gondolata  Rátalálsz  Ne kapaszkodj magasabbra,  Egy hatékony szolga  Lóhere  Facebookon kaptam  Akarat  Akarat  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  A televizió nem a kultúrát kép...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Szívem  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  George Gordon Lord Byron: Inez...  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg... 
Bejegyzés Címkék
ország politikai, aktuális barátnője, másik feltételezett, érintett személy, ilyesmit többnyire, politikai krimik, tényleges hatalom, diktátorok hiába, nyilvánosság előtt, történelmi jelentőségű, vezér integető, vezér feje, hatalmasok elbuknak, helyükben máris, hatalomra törők, legkisebb kockázat, lehető legnagyobb, emberek együttesen, bizonyos árnyékot, árnyéka akar, árnyékharcosok kezében, rivaldafény középpontjába, fentebb linkelt, mázlista pályatárs, egészéről semmiképp, mozgását dokumentáló, címlapokon virít, fajta publicitás, kitiltásbotrány utáni, látszatot szertefoszlatni, belpolitikai dandy, hatalomba sodródott, titkos háttéremberi, kenyéradói számára, átlagos celebtempót, dolog bizonyos, háttérben maradni, nyilvánosság fényében, kétharmaddal bebetonozott, zavaró körülményt, kormányfőre nemigen, magánéleti exhibicionizmus, legnagyobb veszélyt, környezetében lévő, balliberális oppozíció, jelenlegi állapotában, operációs rendszerének, külvilág felé, nyilvánosság akkor, környezetének irritáló, publikum szeme, fajta arcátlan, legnagyobb potenciális, mindennapi életviteléről, nullához konvergál, hiteles tudásunk, politikai kapcsolatai, ilyen újgazdag-dzsentri, hiteles belső, kabinetfőnökből nemrég, legnagyobb titkok, privát levelezését, kormányfő személyi, fesztiválokon fellépő, külföldi találkozóira, sajtó megkereséseitől, olyan politikai, feltételezhetjük, megvalósításához, csúcsvezetésével, feltételrendszer, kitiltásbotrány, megválaszthatja, nyilvánosságnak, exhibicionizmus, szórakozóhelyre, kontraproduktív, megbocsátanának, megkereséseitől, kompromittálják, kormányülésekre, miniszterelnöki, szertefoszlatni, pretoriánusként, bicskanyitogató, kabinetfőnökből, hatalomgyakorló, nyilvánosságot, bennfentesként, forráskódjához, veszélyeztetni, megtapasztalta, exhibicionista, államtitkárává, pillanatnyilag, vállalhatatlan, leleplezéseken, árnyékharcosok, nyilvántartási, környezetében, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 849
  • e Hét: 2336
  • e Hónap: 13447
  • e Év: 166943
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.