Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Lateráni bazilika felszentelése - evangélium 11.09
  2019-11-08 23:47:26, péntek
 
  OLVASMÁNY Ezekiel próféta könyvéből
Láttam a templomból fakadt vizet, és akikhez eljutott ez a víz, meggyógyultak.
Száműzetésünk huszonötödik esztendejében az Úr eljött isteni látomásban, és egy angyal odavezetett a jeruzsálemi templom kapuja elé. Láttam, hogy a küszöb alól víz fakadt, a ház keleti oldalán, keletre nézett ugyanis a templom főbejárata. A víz az épülettől jobbra folyt le, az oltártól dél felé. Azután az angyal kivitt az északi kapun, s a külső kapun kívül fekvő útra vezetett, amely keletre visz. És íme, jobbról forrás tört elő!
Kísérőm így szólt: ,,A keleti vidék felé indul ez a víz, tehát keletre, onnét majd lehömpölyög a sivatag felé; a sivatagtól zúg tovább le a Holt-tengerig. Ez a víz a sós tengervizet is egészségessé teszi. Amerre árad e folyó, minden lény élni fog! Ahová eljut ez a víz, igen sok lesz a hal; amit csak öntöz e folyó, minden virulni fog! A folyó mentén mindkét parton sok gyümölcsfa nő: lombjuk le nem hull, és gyümölcsük nem fogy el. Havonként érik friss gyümölcsük, mert vizük a szentélyből fakad, gyümölcsük étel, lombjuk pedig orvosság lesz."
Ez az Isten igéje. Ez 47,1-2.8-9.12

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
Ti Isten temploma vagytok!
Testvéreim!
Ti Isten épülete vagytok. Mint bölcs építőmester az Istentől nekem juttatott kegyelemmel megvetettem az alapokat; de más épít rá. Ügyeljen azonban mindenki, hogyan épít rá! A lerakott alapon kívül, amely Jézus Krisztus, mást senki sem rakhat.
Nem tudjátok, hogy ti Isten temploma vagytok, és Isten Lelke lakik bennetek? És aki Isten templomát lerontja, azt Isten elpusztítja. Isten temploma ugyanis szent, és ti vagytok az!
Ez az Isten igéje. 1Kor 3,9c-11.16-17

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Jézus saját teste templomáról beszélt.
Abban az időben mivel közel volt a zsidók húsvétja, Jézus fölment Jeruzsálembe. A templomban árusokat talált, akik ökröt, juhot és galambot árultak, valamint pénzváltókat, akik ott ültek. Ekkor kötelekből ostort font, és kikergette mindnyájukat a templomból, ugyanígy a juhokat és az ökröket is, a pénzváltók pénzét pedig szétszórta. Az asztalokat felforgatta, a galambárusoknak meg azt mondta: ,,Vigyétek innét ezeket, ne tegyétek Atyám házát vásárcsarnokká!" Tanítványainak eszébe jutott, hogy írva van: ,,Emészt a házadért való buzgóság."
A zsidók erre így szóltak: ,,Miféle csodajelet mutatsz, hogy ezeket teszed?"
Jézus azt válaszolta: ,,Romboljátok le ezt a templomot, és én három nap alatt fölépítem!"
A zsidók azt felelték: ,,Negyvenhat esztendeig épült ez a templom, és te három nap alatt fölépíted azt?"
Ő azonban testének templomáról beszélt. Amikor feltámadt a halálból, tanítványainak eszébe jutott, hogy ezt mondta, s hittek az írásnak és Jézus szavainak.
Ezek az evangélium igéi. Jn 2,13-22
...... ......



*
- Útravaló - 2019. november 9.
Emészt a házadért való buzgóság." Jézus kiűzi a kereskedőket a jeruzsálemi templomból, mert vásári forgataggá tették a templom udvarát. A jó kezdeményezés, hogy segítsenek a zarándokoknak az áldozati állatok helybeli megvásárlásában, rosszá vált, mert fölváltotta a haszonszerzés. Jézusból pedig az indulatot, hogy ostorral kikergesse őket a templomból, a szeretet váltotta ki. A zsidók számon kérik, hogy milyen jogon tesz így. Igazolja magát valami csodával. Ekkor kimondja a legnagyobb csodát: a megváltás titkát. Ő a templom. Ő az Isten lakóhelye az emberek között. Le fogják rombolni ott a kereszten testének templomát, de ő újra felépíti. Az ember nem zárhatja holt kövek közé az Életet.

*
- Magyar kurír oldalon
A Lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyház a Legszentebb Üdvözítő bazilikája, a pápa székesegyháza. A homlokzatán lévő felirat hirdeti: ,,A Város és a Földkerekség minden templomának anyja és feje".
...... ...........


A lateráni főszékesegyház a pápák legősibb bazilikája. A hozzáépült palota volt a katolikus egyházfők székhelye a 4-16. századig. Eredetileg az előkelő római család, a Lateranusok háza volt. A Nero elleni összeesküvés miatt elkobozták, és császári birtok lett. Nagy Konstantin megtérése után Miltiadész pápának adományozta, aki a római püspök székhelyévé tette, és 313-ban már itt tartott zsinatot. A házban lévő bazilikát 324-ben a Legszentebb Megváltó tiszteletére szentelte I. Szilveszter pápa. II. Sergius pápa az 9. században Keresztelő Szent Jánost, II. Lucius pápa a 12. században Szent János apostolt is a templom védőszentjévé nyilvánította, így lett a nép nyelvén Szent János-bazilika.
A lateráni bazilika a római püspöknek mint pátriárkának a székhelye. A pápák megválasztásuk után ellátogatnak a lateráni bazilikába, és elfoglalják tanítói székét, katedráját.
A 14. században V. Orbán pápa a főoltár fölötti cibóriumba [az építészetben szarkofágok, trónok vagy szobrok fölé épített mennyezet - a szerk.] helyezte el Szent Péter és Pál apostol koponyáját. A templom főoltárába befoglalt faoltár az ,,apostololtár" maradványa. A templom hajójában dombormű őrzi emlékét annak a történelmi eseménynek, amikor II. Szilveszter pápa átadta a magyar küldöttségnek az államalapító királyunknak küldött koronát.
A következő századok során tűzvész, földrengés és fosztogatás sújtotta templomot XIII. Benedek pápa 1726-ban szentelte fel újra a Megváltó és Keresztelő Szent János tiszteletére, és november 9-ére tette a szentelés évfordulójának megünneplését. Az Egyház iránti szeretet és a Péter egyházához való hűség jeleként ezt a napot az egész Egyház megüli. Aki ezen a napon meglátogatja egyházmegyéje székesegyházát, és ott elmondja a Miatyánkot és a Hiszekegyet, teljes búcsúban részesül.
Istenünk, te élő kövekből, választottaidból emelsz örök hajlékot fölséges nevednek. Add, hogy Egyházadat bőkezűen töltse el az ajándékozó Szentlélek, és hívő népedből egyre inkább felépüljön a mennyei Jeruzsálem. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Istenünk! Életünk egyes pillanataiban ugyanúgy átérezhetjük közelségedet és jelenlétedet, miként azt a három kiválasztott apostol a színeváltozás hegyén megtapasztalta. Azokban a napokban és órákban, amikor a kereszthordozás nehézségeit érezzük, szívünkben ott él a feltámadás és az isteni dicsőség megtapasztalásának reménye, mert a szenvedés útjának végső állomása nem a halál, hanem az Isten által ajándékozott új élet, a feltámadás. Istenünk, jó nekünk veled lennünk, veled élnünk.


Forrás
Magyar katolikus lexikon
Adoremus
Fotó: Commons.wikimedia.org
Magyar Kurír 2019. november 9.

Magyar kurír 2011. november 9.,Link


- Wikipedia oldalon Link

- ktp oldalon Link

- Network oldalon Link

- Turul madár oldalon Link

*
- Elmélkedés: (2006)
Az olyan felfokozott helyzetekben, amikor megnyilvánul emberi természetünk hevessége vagy eltölt minket valamiféle indulat és buzgóság, gyakran elszóljuk magunkat. Itt nem a káromkodásokra vagy más trágár beszédre gondolok, mert véleményem szerint sosem veszíthetjük el annyira önuralmunkat, hogy ne tudnánk odafigyelni beszédünkre. Az elszólás esetében egyszerűen csak arra gondolok, hogy felindultságunkban olyan dolgokat is elmondunk, amit más, nyugodtabb helyzetben nem árulnánk el. Hasonló történhetett Jézussal is. Miután észrevehetően nagyon megindultan és meglehetősen hevesen kiűzi a kereskedőket az Isten házából, Jézus elszólja magát a csodajelet követelő nép előtt és - bár nagyon burkoltan - de egyértelműen feltámadásáról beszél. Amikor az evangéliumi beszámolók szerint megjövendöli szenvedését és halálát, általában a feltámadásra is tesz utalást, itt azonban nem egy ilyen jövendölésről van szó. Jézus elszólja magát, elárul valamit eljövendő sorsáról, de az emberek nem értik meg beszédét. Jézus teste lesz az a "templom", amely a halál nagypénteki rombolása után három nap múlva újjáépül húsvét hajnalán a feltámadásban.
C. Horváth István Sándor)

- Elmélkedés 2019
A Lateráni Szent János-bazilika Rómában található, ez a négy legnagyobb bazilika egyike, ez a mindenkori római pápa székesegyháza. A bazilika felirata saját rangját hirdeti: ,,a város (Róma) és a földkerekség minden templomának anyja és feje." A templom a IV. században épült és I. Szilveszter pápa szentelte fel a Legszentebb Üdvözítő tiszteletére, majd később az Üdvözítő Jézus Krisztuson kívül két másik személyt is védőszentjévé nyilvánítottak, Keresztelő Jánost és János apostolt. Ennek a templomnak a felszentelését ünnepeljük a mai napon.
Az evangéliumban arról olvasunk, hogy Jézus kiűzi a kereskedőket a jeruzsálemi templomból. Isten házából, jelen esetben annak előcsarnokából eltávolíttat minden olyan tevékenységet, amelyet méltatlannak tart. Amikor kérdőre vonják őt magabiztos és határozott cselekedete miatt, akkor talányos kijelentést tesz: ,,Romboljátok le ezt a templomot, és én három nap alatt fölépítem!" A kérdezők természetesen a kőből épült templomépületre gondoltak, ahol éppen tartózkodtak, de Jézus saját testének templomáról beszél, amelyet a halál lerombol, de a feltámadás által újjáépül harmadnapon.
Minden templom az Isten háza és az Istennel való találkozás szent helye. Minden templomban jelen van Jézus az Oltáriszentségben, ő vár, ő hív engem. Ő akar szeretetközösségben élni velem és ő szenteli meg életemet.
C. Horváth István Sándor

- Plébánia oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: választottaidból, templomépületre, galambárusoknak, megvásárlásában, kereszthordozás, évfordulójának, előcsarnokából, megtapasztalta, vásárcsarnokká, nyilvánítottak, felszentelését, főszékesegyház, megválasztásuk, tanítványainak, feltámadásáról, korintusiakhoz, káromkodásokra, székesegyházát, meggyógyultak, egyházmegyéje, székesegyháza, kezdeményezés, jövendölésről, küldöttségnek, feltámadásban, haszonszerzés, természetesen, védőszentjévé, szentlélekkel, száműzetésünk, evangéliumban, megünneplését, észrevehetően, nyilvánította, színeváltozás, tevékenységet, templomból fakadt, angyal odavezetett, jeruzsálemi templom, küszöb alól, templom főbejárata, épülettől jobbra, angyal kivitt, északi kapun, külső kapun, keleti vidék, sivatag felé, folyó mentén, szentélyből fakad, lerakott alapon, időben mivel, zsidók húsvétja, OLVASMÁNY Ezekiel, SZENTLECKE Szent Pál, Jézus Krisztus, Isten Lelke, EVANGÉLIUM Szent János, Lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyház, Legszentebb Üdvözítő, Nagy Konstantin, Legszentebb Megváltó, Keresztelő Szent Jánost, Szent János, Szent János-bazilika, Szent Péter, Keresztelő Szent János, Magyar Kurír, Horváth István Sándor, Lateráni Szent János-bazilika Rómában, Üdvözítő Jézus Krisztuson, Keresztelő Jánost,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Otthon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Vidámság  Előfordul, hogy  Anyámról való emlékek  Pitypang szökőkút  Nevelőszülőkhöz adták,  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Robert Merle tollából  Különleges  Egy párkányon  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Kertem  40 felett  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  képre írva  Paul Éluard - És egy mosoly  Paul David Tripp Április 12  James Allen  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Annyira tisztelem a szabadságo...  Esterházy Péterre emlékezünk  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Egyszerű  Robert Merle tollából  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam Krisztinától  Megígért békesség  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Különleges  Különleges  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Ott van  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  A hagyma antibakteriális hatás...  Jó éjszakát  Esterházy Péterre emlékezünk  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Somlyó Zoltán - Orgonával  Robin Wight pitypang szobra  József Attila - Kopogtatás nél...  Horváth Szilvia tollából  James Allen  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  40 felett  Isten hűségének mértéke  Szép estét  ajándék, mellyel meglepem  Ady Endre - Mindegy átka  Spenót fasírttal  Szép álmokat!  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Martin Buber, A haszidim meséi  Márai Sándor tollából  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Alvó cica  A pitypang legendája  Paul David Tripp Április 12  Ma van a magyar költészet napj...  Pitypang szökőkút  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
templomból fakadt, angyal odavezetett, jeruzsálemi templom, küszöb alól, templom főbejárata, épülettől jobbra, angyal kivitt, északi kapun, külső kapun, keleti vidék, sivatag felé, folyó mentén, szentélyből fakad, lerakott alapon, időben mivel, zsidók húsvétja, templomban árusokat, pénzváltók pénzét, asztalokat felforgatta, házadért való, zsidók erre, evangélium igéi, jeruzsálemi templomból, templom udvarát, áldozati állatok, szeretet váltotta, zsidók számon, legnagyobb csodát, megváltás titkát, emberek között, kereszten testének, pápa székesegyháza, homlokzatán lévő, lateráni főszékesegyház, pápák legősibb, hozzáépült palota, katolikus egyházfők, előkelő római, római püspök, házban lévő, templom védőszentjévé, lateráni bazilika, római püspöknek, pápák megválasztásuk, lateráni bazilikába, főoltár fölötti, építészetben szarkofágok, templom főoltárába, templom hajójában, történelmi eseménynek, magyar küldöttségnek, államalapító királyunknak, következő századok, szentelés évfordulójának, egész Egyház, napon meglátogatja, ajándékozó Szentlélek, mennyei Jeruzsálem, három kiválasztott, színeváltozás hegyén, kereszthordozás nehézségeit, isteni dicsőség, szenvedés útjának, olyan felfokozott, csodajelet követelő, halál nagypénteki, négy legnagyobb, mindenkori római, bazilika felirata, földkerekség minden, felszentelését ünnepeljük, evangéliumban arról, kérdezők természetesen, kőből épült, halál lerombol, feltámadás által, választottaidból, templomépületre, galambárusoknak, megvásárlásában, kereszthordozás, évfordulójának, előcsarnokából, megtapasztalta, vásárcsarnokká, nyilvánítottak, felszentelését, főszékesegyház, megválasztásuk, tanítványainak, feltámadásáról, korintusiakhoz, káromkodásokra, székesegyházát, meggyógyultak, egyházmegyéje, székesegyháza, kezdeményezés, jövendölésről, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3253
  • e Hét: 14315
  • e Hónap: 26991
  • e Év: 260738
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.