Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hardi Richárd szemorvos tanúságtétele
  2019-11-15 14:37:55, péntek
 
  Imába kapaszkodva Afrikában.
épekkel gazdagon illusztrált előadásban ismertette afrikai misszióját Hardi Richárd szemorvos, a kongói Mbuji Mayi városában található Szent Rafael szemklinika (COR) alapítója november 13-án este a budapesti Párbeszéd Házában. Hardi Richárd beszélgetőpartnere Sajgó Szabolcs SJ, a józsefvárosi jezsuita intézmény igazgatója volt.
Hardi Richárd kamaszként ismerte meg testközelből Afrikát: édesapja Algériában vállalt munkát, ahova követte családja is. ,,Ekkor csípett meg egy légy, ami megfertőzött Afrika szeretetének vírusával" - mondta tréfásan a kezdetekről. Attól kezdve folyamatosan vágyott vissza a kontinensre, s e vágya csak erősödött, miután 1992-ben belépett a Nyolc Boldogság Közösségbe, s megtudta, a rend 1982 óta tart fenn kórházat Zairéban, a mai Kongói Demokratikus Köztársaságban. A Kabinda városában működő kórházban éppen szemészorvost kerestek, így Richárd testvér szakorvosi vizsgáját követően útra is kelt, kezében egy műszerekkel teli bőrönddel.
Eleinte csak öt évet vállalt, mert nem tudta, milyen kihívásokkal kell szembenéznie egy háború sújtotta országban, egyedüli szemészként egy hatalmas terület betegeit ellátó, gyengén felszerelt kórházban. Az épületet még a belga gyarmatosítók emelték, nemcsak korszerűtlen volt, hanem a higiéniai viszonyok sem voltak megfelelőek, a kórtermekben például egy kutya szaladgált. Az intézmény szinte semmilyen szemészeti műszerrel nem rendelkezett, Hardi Richárd első operációit saját távcsövéből eszkábált mikroszkóp segítségével végezte. A nehéz időszakot imába kapaszkodva vészelte át a közösség, s úgy döntöttek, maradnak.
- 2002-ben beköszöntött a béke, az emberek szabadabban mozoghattak, így a kabindai kórházat is egyre több beteg kereste fel. A közösség emiatt úgy döntött, új, kifejezetten szembetegeket kezelő klinikát alapít az ország középső részén található Mbuji Mayiban. A COR szemészeti centrum 2006-ban nyílt meg, küldetése, hogy mindenki, különösen a szegények számára legyen elérhető, minél színvonalasabb és minél átfogóbb ellátásban részesüljenek a páciensek. Az intézményben nemcsak vizsgálják és gyógyítják a betegeket, hanem optikát és gyógyszertárat is fenntartanak számukra. Naponta húsz, olykor harminc műtétre kerül sor.
Milyen panaszokkal fordulnak a betegek Hardi Richárdhoz? Kongóban a leggyakoribb szembetegség a vakságot okozó szürke hályog, amitől ezrek szenvednek, köztük gyermekek is. A gyerekek ilyen jellegű megbetegedése genetikai okokra, valamint a maláriára vezethetők vissza. Gyakori továbbá a zöld hályog, valamint a paraziták által okozott folyami vakság. A szemészorvos megosztotta egy idősebb házaspár történetét, akik évek óta szenvedtek a szürke hályog által okozott vakságtól. Műtétjük után a klinika munkatársait egy nagy kérdés aggasztotta: vajon mi lesz, ha újra meglátják egymást? Elválnak-e, vagy annál nagyobb lesz az örömük?
Hardi Richárd a kezdetektől fogva azon munkálkodik, hogy tudását helyi kollégáinak is átadja, az optikában például helyi szakemberek készítik a szemüvegeket. Mivel az országban nincs társadalombiztosítás, a beavatkozások nem ingyenesek, azonban külön nővér figyeli, hogy melyik betegtől mennyi anyagi hozzájárulást kérhet. A szemészeti centrum így önfenntartóként tud működni, munkájukat emellett külföldi, főként belgiumi és magyar adományok is segítik.
A COR klinika munkatársai évente távoli városokat is felkeresnek, hogy azok a betegek is részesüljenek megfelelő szemészeti ellátásban, akik nem Mbuyi Mayi közelében élnek. A két orvost és ápolót több sofőr, valamint ,,lapátolók" kísérik, mivel a trópusi esők által elmosott, úttalan utakon terepjárókkal is előfordul, hogy több hét alatt tudják csak megtenni a távot. Néha kisrepülőgépre szállnak, melyet egy belga humanitárius cég bocsát rendelkezésükre, vagy a folyókon, motorcsónakon utaznak. Egy ilyen misszió nagy szervezést igényel, hiszen naponta százötven beteget kell megvizsgálniuk, akik közül harmincat meg is műtenek.
...... ........


- Hardi Richárd negyedszázados munkájának gyümölcse, hogy az eddig bérelt ingatlanokban működő COR végre saját épülettel is rendelkezik. A szemészeti kis kórház tervezése 2011-ben kezdődött egy magyar építész felajánlásának köszönhetően. A komplexumnak azóta két szárnya készült el, harmadik épülete teljes egészében magyar forrásból, a Hungary Helps Program keretében épül. 2019 nyarán készült el a vízgyűjtő ciszterna, melynek építését Durkó Zsolt operatőr vette filmre.
A rendezvény végén levetített felvételen nemcsak a gépeket is megszégyenítő sebességgel dolgozó helyi mestereket láthatták a jelenlévők, hanem Richárd testvér munkájába is bepillanthattak: a nagy precizitással végzett műtétek mellett láthatták a vakságból felépült betegek örömét és háláját is.
...... ......



Fotó: Merényi Zita, Hardi Richárd
Benke Zsuzsa/Magyar Kurír 2019. november 14.
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Címkék: bepillanthattak, rendelkezésükre, önfenntartóként, kisrepülőgépre, köztársaságban, negyedszázados, gyógyszertárat, megvizsgálniuk, színvonalasabb, felajánlásának, részesüljenek, precizitással, szemészorvost, megszégyenítő, ingatlanokban, hozzájárulást, motorcsónakon, terepjárókkal, gyarmatosítók, megbetegedése, beavatkozások, szembetegeket, demokratikus, leggyakoribb, szembetegség, fenntartanak, komplexumnak, megfertőzött, szeretetének, folyamatosan, intézményben, köszönhetően, kifejezetten, szemüvegeket, rendelkezett, testközelből, kongói Mbuji, budapesti Párbeszéd, józsefvárosi jezsuita, rend 1982, műszerekkel teli, háború sújtotta, hatalmas terület, belga gyarmatosítók, higiéniai viszonyok, kórtermekben például, kutya szaladgált, intézmény szinte, nehéz időszakot, emberek szabadabban, kabindai kórházat, közösség emiatt, Hardi Richárd, Mbuji Mayi, Szent Rafael, Párbeszéd Házában, Sajgó Szabolcs SJ, Nyolc Boldogság Közösségbe, Kongói Demokratikus Köztársaságban, Mbuji Mayiban, Hardi Richárdhoz, Mbuyi Mayi, Hungary Helps Program, Durkó Zsolt, Merényi Zita, Benke Zsuzsa, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Esti kép  Png kutya  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Nagyi telefonál  Png virág  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Alázat  képre írva  Png rózsa csokor  Gonosz démon-álarc  Kaffka_Margit  Hazára minden embernek szükség...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Alázat  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Jó éjszakát  Alvó cicák  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Paul David Tripp Április 19  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Akarat  Akarat  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Alázat  Paul David Tripp Április 20  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Szívem tiéd  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Akarat  A boldog családok mind hasonló...  Akarat  Png nő  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Mai harmónia kártyám  Png ház  Png rózsa csokor  A Megváltó szolgálatában  Fekete-erdő desszert  Png kutya  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Png lepke  Kövesd a cowboyt!  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Reggel van  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Örülök, hogy látlak!  Png cica  Irgalom és ítélet  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Idő  Akarat  Gonosz démon-álarc  Alázat  Facebookon kaptam  Png fotel  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Alázat  Bounty krémes 
Bejegyzés Címkék
kongói Mbuji, budapesti Párbeszéd, józsefvárosi jezsuita, rend 1982, műszerekkel teli, háború sújtotta, hatalmas terület, belga gyarmatosítók, higiéniai viszonyok, kórtermekben például, kutya szaladgált, intézmény szinte, nehéz időszakot, emberek szabadabban, kabindai kórházat, közösség emiatt, ország középső, szegények számára, intézményben nemcsak, betegek Hardi, leggyakoribb szembetegség, vakságot okozó, gyerekek ilyen, maláriára vezethetők, zöld hályog, paraziták által, szemészorvos megosztotta, idősebb házaspár, szürke hályog, klinika munkatársait, nagy kérdés, kezdetektől fogva, optikában például, országban nincs, szemészeti centrum, trópusi esők, belga humanitárius, ilyen misszió, eddig bérelt, magyar építész, komplexumnak azóta, vízgyűjtő ciszterna, rendezvény végén, nagy precizitással, vakságból felépült, bepillanthattak, rendelkezésükre, önfenntartóként, kisrepülőgépre, köztársaságban, negyedszázados, gyógyszertárat, megvizsgálniuk, színvonalasabb, felajánlásának, részesüljenek, precizitással, szemészorvost, megszégyenítő, ingatlanokban, hozzájárulást, motorcsónakon, terepjárókkal, gyarmatosítók, megbetegedése, beavatkozások, szembetegeket, demokratikus, leggyakoribb, szembetegség, fenntartanak, komplexumnak, megfertőzött, szeretetének, folyamatosan, intézményben, köszönhetően, kifejezetten, szemüvegeket, rendelkezett, testközelből, korszerűtlen, szembenéznie, segítségével, szemészorvos, munkatársait, humanitárius, beköszöntött, kórtermekben, kihívásokkal, józsefvárosi, kezdetekről, távcsövéből, munkálkodik, sebességgel, kapaszkodva, aggasztotta, kezdetektől, szakemberek, megfelelőek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3100
  • e Hét: 14730
  • e Hónap: 47884
  • e Év: 281631
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.