Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
„Harmatozzatok...” – A roráték szép hagyom
  2019-12-07 18:38:11, szombat
 
  Idén is megkezdjük a betlehemi jászol felé vezető adventi utunkat. Sötétben járunk, de a fény felé tartunk, a Megváltót várva. A decemberi hajnalok különlegesen szép szentmiséinek hagyománya mélységeiben kifejezi ezt a várakozást, imádkozva megtett lépéseinket, melyek a sötétségből a fénybe visznek.
A hajnali szentmisék elnevezése, a roráte az ünnepkör jellegzetes latin énekének kezdő szavából származik: ,,Rorate caeli de super..." (Több adventi énekünk kezdősorában visszhangzik magyarul is ez az ősi kívánság: ,,Harmatozzatok, egek, onnan felülről..."; ,,Harmatozzatok, magasságos egek..."; ,,Harmatozzatok, égi magasok...")

A szavak Izajás könyvéből származnak:
,,Harmatozzatok, egek, felülről,
és a felhők hullassanak igazságot!
Nyíljék meg a föld,
teremjen szabadulást,
és igazság sarjadjon vele!
Én, az Úr, teremtettem azt." (Iz 45,8)

Régen aranyos misének vagy angyali misének is hívták az adventi hajnali szentmiséket. Ez utóbbi arra utal, hogy e Szűz Mária tiszteletére mondott miséket mindig az Úrangyala elimádkozásával fejezték be. Kezdetben a karácsony előtti hét, a VIII. századtól kilenc napon keresztül mutatták be e szentmiséket, s ugyanezeken a napokon énekelték az Ó-antifónákat is. A középkorban egész adventben végezték már Közép-Európában. Érdekesség, hogy Egyházunkban a rorátéknak csak az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területén vannak ma is élő hagyományai. Jelenleg hazánkon kívül Ausztriában, Horvátországban, Csehországban és Lengyelországban él e szép szokás, az adventi készület talán legszebb formája.
...... ......


A II. vatikáni zsinat előtt a Szűzanya adventi votív miséjét imádkozták minden hajnalban, az Emmanuel-jövendölés szentleckéjével (Iz 7) és az angyali üdvözlet (Lk 1,26-38) evangéliumával; a szentmise orációi március 25-éről, antifónái az adventi kántorböjt szerdájáról, offertóriuma advent 4. vasárnapjáról való volt. A zsinat után az adventi hétköznapok mindegyike külön miseszöveget kapott.
Kiemelt jelentőségű a december 17. és 24. közé eső hét. Ilyenkor énekeljük az úgynevezett Ó-antifónákat. Ezek mindegyike az ,,Ó!" felkiáltással kezdődik, és Jézust azon a hét néven szólítják, melyeket az Ószövetség adott a jövendő Messiásnak: Bölcsesség, Adonai, Jessze gyökere, Dávid kulcsa, Napkelet, Népek királya, Emmanuel.
Nagyon szép és gazdag a roráték nép énekkészlete. Az egyik legszebb, mondhatjuk, ,,rorátés" énekünk a többféle dallammal is ismert és elterjedt, ,,Ó fényességes, szép Hajnal" kezdetű, úgynevezett Hajnal-ének, mely évszázadok óta az adventi misék záróéneke.
A roráték pirkadat előtt, hat órakor kezdődnek. A hajnali szentmisék szép hagyományát katolikus magyar népünk különösen szereti. Íróinkat, költőinket is megihlette a decemberi hajnalok templom felé siető parasztnépe és a hajnal sötétjében bemutatott szentmisék leírhatatlan légköre, áhítata.

,,Olyanok ilyenkor a csillagok, mint az álmos gyerek szeme. Kicsit hunyorognak. És még nem tudják: sírásra vagy nevetésre nyíljanak-e, avagy aludjanak tovább. Hát, csak pislognak. [...] Néhol egy halk szó, néhol az se. Néhol csak árnyak járnak. Néhol kis lámpások imbolyognak és mutatják, hova kell lépni. [...] A tegnap gondja mintha még aludna, a mai még nem ébredt fel. S a falu csak tiszta önmagát viszi a hajnali misére. Ajtó nem csattanik, kiáltás nincs. A külső mozgás bekúszik a templomba s megnyugszik. Suttog egy kicsit, vár, s amikor már a gyertyák lángja is megnyúlik a várakozástól, felkiált az időtlen vágy: »Harmatozzatok, égi Magasok«."
(Részlet Fekete István Roráte című novellájából)

,,A templom tele van már subával meg kacabájjal. A padokon fekete báránybőrsüvegek meg testes Rózsás-kertek és Lelki fegyvertárak fekszenek. Az oltáron minden gyertya ég, s a viaszillat belévegyül a be-beáramló téli levegő ködös ízébe. [...] meglágyul az orgona hangja. A sok száz esztendős adventi ének megzendül a templomban:

Oh fényességes szép hajnal! -
Kit így köszöntött az angyal:
Üdvözlégy teljes malaszttal!
Végigreszket idegeimen az a mennyei szent érzés, amely gyermekkoromban áthatott, mikor az első hajnali misén ezt az éneket hallottam. De micsoda nyomorult szerszám a toll és micsoda erőtlen erő az emlékezet, hogy egy éneket se lehet vele leírni. A hangokra nincs szavunk, mert az ének hangjai egy alaktalan álomvilágból valók. A szöveget, amely egy angyal földi látogatásáról szól, az ének a képzeletnek egy olyan birodalmába emeli, amelybe csak a szívnek szárnyazott sejtelmeivel juthat el az ember."
(Részlet Gárdonyi Géza Roráte című novellájából - Az én falum ciklusból

Kosztolányi Dezső így beszélt az adventre vonatkozóan a katolikus vallás és liturgia pótolhatatlan szépségéről Harsányi Lajos pap költő tanúsága szerint: ,,Amikor megjön a december, hajnali misét tartotok. A hajnali kék ködben, amely olyan, mint a szilva hamva, süveges, lámpásos emberek bandukolnak a kivilágított kis falusi templomok felé, és teli torokkal énekeltetitek az Ó, fényességes szép hajnal« kezdetű ódon adventi éneket. A nappalok egyre rövidebbek lesznek, a sötétség egyre sűrűbb és hosszabb. És ti azt mondjátok, nem kell félni. Majd jön valaki, aki elűzi a sötétséget, és sose látott fényt gyújt a világnak. Az adventi emberek remélnek, és várják a fényt."


,,Hideg kövön anyókák
Térdelnek. Ifju pap
Magasba fölmutatja
Szelíden az Urat.

Derűs hit tűnt malasztját
Könnyezve keresem.
Ó gyönyörű gyerekség,
Ó boldog Betlehem!"
(Részlet Juhász Gyula Roráte című verséből)

,,Rorátéról jöttem.
Istenváró Advent sötétlett mögöttem:
éhes évezredek aszott-ugar-vágya,
hogy az ég a szomját friss harmattal áldja:
nyíljék a Föld áldott méhe és Megváltót
szüljön a világra."
(Részlet Mécs László Roráté a Balatonnál című verséből)
Forrás: Magyar Kurír 2019.12.01
*

-A mindent elborító harsány, zajos, bántó karácsonyi fényárban a decemberi hajnalok sötétsége, a szentmisék békés homálya felmutatja advent igazi lényegét - csöndesen, csillogás és hivalkodás nélkül. ,,Az adventi emberek remélnek, és várják a fényt."
- Rorate coeli de super... harmatozzatok egek onnan felülről.
Angyali misének is nevezik, mert az angyali üdvözlet nyilvános elmondásával fejeződik be, másrészt mert Mária evangéliumát és Gábriel arkangyal köszöntését foglalja magába.
Szűz Mária az adventi ember legkiválóbb példája, hiszen Ő Fia születését várja.
Az Ő várakozására emlékezik az Egyház a hajnali misékkel, amelynek a misekezdő ének alapján ,,rorate" (harmatozzatok) a neve.
A hívek a hajnali sötétségben várják az eljövendő Üdvözítőt, a világ Világosságát.
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Címkék: báránybőrsüvegek, lengyelországban, gyermekkoromban, horvátországban, szentleckéjével, elimádkozásával, evangéliumával, csehországban, szentmiséinek, harmatozzatok, vasárnapjáról, pótolhatatlan, felkiáltással, látogatásáról, énekeltetitek, énekkészlete, álomvilágból, szentmiséket, fegyvertárak, egyházunkban, visszhangzik, tiszteletére, kivilágított, kezdősorában, miseszöveget, novellájából, sejtelmeivel, különlegesen, várakozására, leírhatatlan, világosságát, elmondásával, várakozástól, offertóriuma, végigreszket, mélységeiben, betlehemi jászol, fény felé, decemberi hajnalok, fénybe visznek, hajnali szentmisék, ünnepkör jellegzetes, szavak Izajás, felhők hullassanak, adventi hajnali, karácsony előtti, napokon énekelték, középkorban egész, rorátéknak csak, egykori Osztrák-Magyar, adventi készület, angyali üdvözlet, Szűz Mária, Osztrák-Magyar Monarchia, Részlet Fekete István Roráte, Részlet Gárdonyi Géza Roráte, Kosztolányi Dezső, Harsányi Lajos, Részlet Juhász Gyula Roráte, Istenváró Advent, Részlet Mécs László Roráté, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jó éjszakát  Könnyáztatta asszonysorsok  Szép Álmokat  Facebookon kaptam  Ne engedd el kezem!  Szép estét kedves látogatóimna...  Őri István - Dal az életről  Őri István - Dal az életről  Esti kép  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Tétova lét  Dóró Sándor: Tétova lét  Ted Engstrőm gondolata  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Könnyáztatta asszonysorsok  Ted Engstrőm gondolata  Síró nő  Isteni zsebkendők  Szeretettel  Szép álmokat!  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  mindent a népért...  Imádkozás Krisztus értelméért  Szép Álmokat  Evan Esar tollából  mindent a népért...  Gősi Vali - Tükre lennék...  Alvó cica  Gősi Vali - Tükre lennék...  A közszereplő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Mai harmónia kártyám  William Shakespeare-től idéze...  Szeüleidtől tanultad  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Minden jónak végeszakad egysze...  Por  Nem kell ide békemenet  William Shakespeare-től idéze...  Nem mindegy  ...és mégis ráismersz  Házi botox  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Amikor 5 éves voltam,  Facebookon kaptam  Nem kellett volna!  A csonk és a facsemete  Szeüleidtől tanultad  Facebookon kaptam  A gyomorrontás tojással is kez...  Vágy, élet és sugár  Március 15-re emlékve  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Szabadság  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vágy, élet és sugár  Dóró Sándor: Ma  Nyíljatok meg  Március 15 emlékére virágba bo...  Magyarország ilyen hely.  Facebookon kaptam  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Ne feledjük: a föld jóval több...  Heltai Jenő: Szabadság  Facebookon kaptam  William Shakespeare-től idéze...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Ma  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Nyíljatok meg  Facebookon kaptam  Imádkozás Krisztus értelméért  Ne feledjük: a föld jóval több...  Por  Facebookon kaptam  Szent-Györgyi Albert gondolata  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Házi botox  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Rőzsehordó nő szobra  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok 
Bejegyzés Címkék
betlehemi jászol, fény felé, decemberi hajnalok, fénybe visznek, hajnali szentmisék, ünnepkör jellegzetes, szavak Izajás, felhők hullassanak, adventi hajnali, karácsony előtti, napokon énekelték, középkorban egész, rorátéknak csak, egykori Osztrák-Magyar, adventi készület, angyali üdvözlet, szentmise orációi, adventi kántorböjt, zsinat után, adventi hétköznapok, úgynevezett Ó-antifónákat, jövendő Messiásnak, egyik legszebb, többféle dallammal, adventi misék, roráték pirkadat, hajnal sötétjében, álmos gyerek, tegnap gondja, falu csak, hajnali misére, külső mozgás, gyertyák lángja, időtlen vágy, templom tele, padokon fekete, oltáron minden, viaszillat belévegyül, be-beáramló téli, orgona hangja, első hajnali, éneket hallottam, hangokra nincs, ének hangjai, alaktalan álomvilágból, angyal földi, olyan birodalmába, szívnek szárnyazott, adventre vonatkozóan, katolikus vallás, szilva hamva, nappalok egyre, sötétség egyre, adventi emberek, szomját friss, szentmisék békés, adventi ember, hajnali misékkel, misekezdő ének, hajnali sötétségben, eljövendő Üdvözítőt, világ Világosságát, báránybőrsüvegek, lengyelországban, gyermekkoromban, horvátországban, szentleckéjével, elimádkozásával, evangéliumával, csehországban, szentmiséinek, harmatozzatok, vasárnapjáról, pótolhatatlan, felkiáltással, látogatásáról, énekeltetitek, énekkészlete, álomvilágból, szentmiséket, fegyvertárak, egyházunkban, visszhangzik, tiszteletére, kivilágított, kezdősorában, miseszöveget, novellájából, sejtelmeivel, különlegesen, várakozására, leírhatatlan, világosságát, elmondásával, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 888
  • e Hét: 4478
  • e Hónap: 25161
  • e Év: 228074
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.