Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Uborkás – hagymás túrókrém, csodás íze van!
  2016-07-31 13:22:37, vasárnap
 
 





Uborkás - hagymás túrókrém, csodás íze van! Jobb mint a bolti szendvicskrémek!

Csodás íze van és 10 perc alatt összedobható, csak meg kell várni amíg lehűl és már fogyaszthatjuk is. :)

Hozzávalók:

20 dkg tehéntúró
5 dkg natúr krémsajt
3 evőkanál tejföl
1 evőkanál natúr joghurt
1 kígyóuborka
1 lilahagyma
só, bors

Elkészítése:

A túrót, a krémsajtot és a tejfölt, illetve a joghurtot egy tálba tesszük és robotgéppel összedolgozzuk, krémes állagúvá kell válnia. Az uborkát és a hagymát megtisztítjuk, majd apróra vagdossuk és belekeverjük, sózzuk és borsozzuk. Hűtőbe tesszük és hidegen kínáljuk kenyérrel, zsömlével.


Csak úgy mellékesen a zsíroskenyér receptjét is felteszem, mert igenis van receptje!






A zsíros kenyérről most végre megint van értelme beszélni, van hozzá jó kenyér, leáldozott a margarin ideje, a vajat is meg tudjuk becsülni, vége az olívaolajokkal való urizálásnak, és végre nem ciki fröccsözni. Szóval, most a zsíros kenyér reneszánszát éljük, ráadásul hozzá méltó módon. Úgyhogy tanuljuk meg elkészíteni.

A zsíros kenyérnek igenis van receptje!

Rögtön úgy kezdődik, hogy végy egy egész fehér kenyeret. Piros, ropogós, cserepes héjú fehér kenyeret. Bírjuk ki, és ne törjük le a serclit, ne együk meg két pofára, mert akkor sokkal kevesebb zsíros kenyeret tudunk enni. A sokmagvas, mindenmentes és szénhidrátcsökkentett csodákat hagyják a fenébe, a zsíros kenyér csak fehér kenyérrel jó. Egész karéjt vágjanak, az egy sör nem sör elvén a félbevágott karéj zsíros kenyér nem zsíros kenyér. Apropó, van még valaki, aki a vekni felvágása előtt késsel keresztet rajzol a kenyér aljára?

A zsír.

A zsírral mindig különleges volt a viszonyom, most is az, csak most rajtam sokkal több van, mint amennyi a véndőben, és az úgy nem annyira misztikus.
,,Mindig szerettem a zsírt, disznóvágáskor kisütni is, bár macerás és a francnak volt kedve órákon át az üst mellett fagyoskodni. A fészer alatt sült ki a zsír minden évben. És minden évben ekkor készült el az az étel, amire aztán a legjobban vártunk. A zsírban eltett töpörtyű. Sokat, nagyon sokat kellett rá várni, egészen a forró nyárig, mikor már volt paradicsom és paprika a kertben. "
És volt még apró szemű krumpli is, amit felszedtünk, hajába' megfőztük. Amíg ez elkészült, a mama felmelegítette a töpörtyűt, ami olyan lett, mintha akkor sült volna ki. Azt hiszem, soha olyan jóízűeket nem fogok enni, mint ott, a meggyfa alatt. Pedig a töpörtyű is csak zsír, ugye.

Zsíros kenyér, ami sokkal több, mint zsír és kenyér

A zsíros kenyér szerintem disznózsírral a legjobb. Sokan a pecsenyezsíros kenyérre esküsznek, én úgy gondolom, az egy másik kategória. Ahogy a kacsazsíros kenyér is. Azok más jelentéssel bírnak, nincs meg bennük a zsíros kenyér örök érvényű jelentéstartalma, nincs meg bennük a grandiózus jelleg. A disznózsírral megkent kenyérben megvan, és meg is lesz mindig.
A zsír megérdemli, hogy tisztességeset vegyünk belőle. Mostanában már igen jókat lehet kapni hentesnél, piacokon. Az általános tapasztalatom az, ahol jó a töpörtyű - nem gumis, nincs kiszárítva, nincs égett illata és íze - ott jó a zsír is. A hidegen préselt, adalékanyagos ipari zsírokat hagyják a boltban.

Zsíros kenyeret enni menő.

És nagyon fontos, hogy kimondjuk: ez egy fogás. Mindegy, hogy otthon esszük vacsorára vagy egy menő romkocsmában kérjük ezt, hogy felszívassuk az olaszrizlinget, a zsíros kenyér egy fogás. Jobb helyeken, ahol nem szégyellik a zöldbabot és a vargabélest, kiteszik a vendég elé előételnek.
,,Nem kell mindig kaviár, van, hogy megkenni egy kenyeret nagyobb élmény."
A zsíros kenyérnek igenis van receptje!

A zsíros kenyér életérzés és nosztalgia is. Gyerekkoromban sokszor kaptam uzsonnára. A papa szórt rá egy kis sót és fűszerpaprikát is. Nagy szánkózások után a sparhelt mellett kuporogva ettem, strandolások után még vizes fejjel, a konyhaasztal mellett hallgattam, hogy a lovak esznek állva. Aztán hideg teleken egyedül, az ablakból bámulva a novemberi esőt. Kentem rendületlenül haveroknak, akik hozzánk jöttek meccset nézni. Ettem kopp napokon és ettem akkor is, mikor nem volt gond kifizetni a degusztációs menüt sem.

"A zsíros kenyérről mindenkinek van élménye, mindenki tud róla mesélni. Ha mást nem, azt, mikor evett utoljára. És hogy mennyire jó volt. Lehet csodálkozni, mennyire szeretjük, és milyen rég nem ettünk már. Lehet nosztalgiázni róla, fel lehet idézni a nyári táborokat, a téli fagyoskodásokat, sítáborokat."
Ma már nem szórok rá pirospaprikát. Hagymát teszek rá. Lila hagymával vagy sonkahagymával szeretem, nincs olyan harsány, tolakodó ízük, mint a vöröshagymának. Cikkekre vágom, úgy szórom a kenyérre és mindig ezzel együtt sózom, hogy a hagyma egy kis levet engedjen. A kenyeret hagyják vastagabbra, legyen tele a szánk egy harapásnyival.


 
 
0 komment , kategória:  Süssünk, főzzünk!  
Címkék: jelentéstartalma, fagyoskodásokat, szendvicskrémek, összedolgozzuk, fűszerpaprikát, felmelegítette, disznóvágáskor, sonkahagymával, fogyaszthatjuk, olívaolajokkal, pecsenyezsíros, tisztességeset, gyerekkoromban, vöröshagymának, olaszrizlinget, nosztalgiázni, harapásnyival, adalékanyagos, megtisztítjuk, tapasztalatom, pirospaprikát, disznózsírral, rendületlenül, zsíroskenyér, belekeverjük, konyhaasztal, felszívassuk, romkocsmában, strandolások, mindenmentes, reneszánszát, degusztációs, összedobható, felszedtünk, vastagabbra, sítáborokat, bolti szendvicskrémek, tálba tesszük, hagymát megtisztítjuk, zsíroskenyér receptjét, zsíros kenyérről, margarin ideje, olívaolajokkal való, zsíros kenyér, zsíros kenyérnek, egész fehér, félbevágott karéj, vekni felvágása, kenyér aljára, zsírral mindig, francnak volt, fészer alatt,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akarat  Facebookon kaptam  Png fotel  Ne kapaszkodj magasabbra,  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Minden harmadik...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Mai harmónia kártyám  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Elköszönt  Facebookon kaptam  Png fotel  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Julian Brass gondolata  Alázat  Őrizkednünk kell...  Paul David Tripp Április 20  A Megváltó szolgálatában  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Popper Péter szavai  Ami embereknek lehetetlen, az...  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Fekete-erdő desszert  Ne kapaszkodj magasabbra,  Minden harmadik...  Alázat  A másik dolog,  Akarat  Nem számIt  Alázat  Szívem tiéd  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Png nő  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Png virág  Png ház  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Makszim Gorkij gondolata  Hiányzik  Nem számIt  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Sokan azt tartják  Örülök, hogy látlak!  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kislány  Bounty krémes  Boldog születésnapot a ma ünne...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Gonosz démon-álarc  Png nő  Facebookon kaptam Cs Ildikótó... 
Bejegyzés Címkék
bolti szendvicskrémek, tálba tesszük, hagymát megtisztítjuk, zsíroskenyér receptjét, zsíros kenyérről, margarin ideje, olívaolajokkal való, zsíros kenyér, zsíros kenyérnek, egész fehér, félbevágott karéj, vekni felvágása, kenyér aljára, zsírral mindig, francnak volt, fészer alatt, zsír minden, legjobban vártunk, zsírban eltett, forró nyárig, mama felmelegítette, meggyfa alatt, pecsenyezsíros kenyérre, kacsazsíros kenyér, grandiózus jelleg, disznózsírral megkent, zsír megérdemli, általános tapasztalatom, töpörtyű &#8211, hidegen préselt, menő romkocsmában, kenyeret nagyobb, papa szórt, sparhelt mellett, konyhaasztal mellett, lovak esznek, ablakból bámulva, novemberi esőt, degusztációs menüt, nyári táborokat, téli fagyoskodásokat, kenyeret hagyják, jelentéstartalma, fagyoskodásokat, szendvicskrémek, összedolgozzuk, fűszerpaprikát, felmelegítette, disznóvágáskor, sonkahagymával, fogyaszthatjuk, olívaolajokkal, pecsenyezsíros, tisztességeset, gyerekkoromban, vöröshagymának, olaszrizlinget, nosztalgiázni, harapásnyival, adalékanyagos, megtisztítjuk, tapasztalatom, pirospaprikát, disznózsírral, rendületlenül, zsíroskenyér, belekeverjük, konyhaasztal, felszívassuk, romkocsmában, strandolások, mindenmentes, reneszánszát, degusztációs, összedobható, felszedtünk, vastagabbra, sítáborokat, elkészíteni, vargabélest, félbevágott, csodálkozni, mindenkinek, elkészítése, kacsazsíros, jelentéssel, szánkózások, robotgéppel, kígyóuborka, fagyoskodni, urizálásnak, paradicsom, kiszárítva, fröccsözni, leáldozott, hozzávalók, előételnek, mellékesen, különleges, szégyellik, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 75 db bejegyzés
e év: 526 db bejegyzés
Összes: 13016 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2516
  • e Hét: 7992
  • e Hónap: 25375
  • e Év: 142621
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.