Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szaúd-Arábia az összeomlás szélén áll
  2016-08-12 22:25:14, péntek
 
  Szaúd-Arábia az összeomlás szélén áll


Káncz Csaba, 2016. augusztus 12., 08:57
Privátbankár


A radikális államreform fölerősíti a törzsi és vallási ellentéteket és megroppanthatja a feudális királyságot. Washington szerint az államreform esetleges bukása egy szaúdi politikai káoszhoz vezethet, amelyből végül az Iszlám Állam húzna hasznot. A stagnáló gazdaság miatt megkezdődött a vendégmunkások ezreinek az evakuálása, ennek ellenére a királyság folytatja fegyverkezését és eredménytelen külföldi intervenciókra szórja el a pénzt.

Szaúd-Arábia a pénzügyi után a politikai bizonytalanság időszakába lépett, amint a királyság az áprilisban bejelentett "Vision 2030" elnevezésű államreform-csomag megvalósításához fogott. Az egyébként üdvözlendő lépések közé tartozik a vízfejű állami bürokrácia visszavágása és a magánszektor befektetéseinek növelése azzal a céllal, hogy csökkentsék az ország ráutaltságát az olaj-jövedelmekre. Igen ám, de a hedonista királyság eddig a bürokratikus kinevezéseket arra használta, hogy az egymással vetélkedő törzsi és családi frakciók támogatását megnyerje.
Káncz Csaba
Káncz Csaba

Ha ezeket a léha vattaembereket most utcára teszik és helyettük technokratákat hoznak be az államigazgatásba, azzal eltűnik az ösztönző, hogy a mögöttük álló csoportok támogassák a kormányt egy veszélyhelyzet esetén. Egy átfogóbb társadalmi reform ráadásul elidegeníti a nagy hatalmú vallási intézményrendszert is, amely pedig dominálja a szaúdi társadalmat. Ez az az ország ugyanis, ahol a mai napig vallásrendőrség működik, nyilvános lefejezés jár keresztény hittérítésért, de már Biblia birtoklásáért is korbácsolás. A nők még a kocsi volánja mögé sem ülhetnek, nem folytathatnak hivatali ügyintézést és gyermeklányokat kényszerítenek házasságokba.

Recseg a feudális királyság támasza

A királyság 1932-es egyesülése óta a szaúdi nemzeti identitás nagyon gyenge lábakon áll. Washington politikai köreiben tehát nem alaptalanul nő az aggodalom, hogy az államreform esetleges bukása egy szaúdi politikai káoszhoz vezethet, amelyből végül az Iszlám Állam húzna hasznot. Az Egyesült Arab Emirátusok már egy vészforgatókönyvet is kidolgozott a szaúdi állam összeomlása esetére.

A 25,000 hercegből, hercegnőből és udvartartásából álló (!) szaúdi uralkodó ház szinte kizárólag az olaj-jövedelmekre van utalva és a pozíciója egyre labilisabb lábakon áll. Az államot eddig főként a vahhabita vallási ideológia tartotta össze, amely bár népszerű a központi területeken (Nejd), de elutasításra talál a siíta kisebbség részéről az ország keleti tartományaiban. A szaúdi lakosság 15 százalékát kitevő siíták napjainkban is a szegények számát gyarapítják. Ők 2011-ben már fellázadtak a szunnita diszkrimináció és elnyomás ellen, amelynek során legalább 20-an életüket vesztették.

A július 4-i támadások három szaúdi városban nem csak a szalafista-iszlamista veszélyre mutattak rá, hanem a szent helyek őrzőjeként a szaúdi uralkodó osztály legitimációjának törékenységére is,. Ha a felfordulás erősödne, akkor egy kétoldalú megállapodás szerint a pakisztáni katonaság vonulna be a királyságba, hogy megvédje Mekkát és Medinát és megőrizze a szaúdi területi integritást. Egy esetleges szaúdi összeomlás esetén pedig Irán várhatóan tovább erősítené pozícióit Jemenben, Irakban, Szíriában, Szaúd-Arábia siíták lakta területein és a siíta-többségű Bahreinben.

Leálló gazdaság, dübörgő fegyverkezés

A 19 millió szaúdi polgár 60 százaléka 20 év alatti fiatal, növekvő munkanélküliséggel. A legtöbb munkát a 8.5 millió migráns dolgozó végzi el, akik többsége Dél-Kelet Ázsiából érkezik évekre és szolgai körülményeket biztosítanak számukra, de az utóbbi időben egyre kevesebb a munkalehetőség. A napokban az indiai kormány kezdte el a hirtelen ezrével munkanélkülivé vált honfitársai evakuálását a királyságból.

S noha agyaglábakon áll az ország gazdasága, a királyság a hét elején egy újabb nagyszabású tüzérségi eszközvásárlási szándékát jelentette Washingtonnak, 1.15 milliárd dollár értékben. Az ország katonai költségvetése már így is a világon a negyedik legnagyobb, csaknem 60 milliárd dollárral, ráadásul tavaly Indiát megelőzve a világ legnagyobb fegyverimportőre lett. Egyre szűkülő pénzügyi forrásait intervenciókra szórja el, így Rijád szunnita harcosokat támogat a szír elnök megdöntésére és Irak siíta kormányának aláásására, hogy visszaszorítsa Irán regionális befolyását. A vahhabita királyság szponzorálta az al-Sziszi által vezetett puccsot is az egyiptomi Muszlim Testvériség által vezetett kormány ellen 2013-ban, tavaly óta pedig aktívan és eddig eredménytelenül avatkozik be a véres jemeni polgárháborúba.

Káncz Csaba jegyzete


http://privatbankar.hu/makro/szaud-arabia-az-osszeomlas-szelen-all-296801
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megvalósításához, legitimációjának, fegyverimportőre, államigazgatásba, eszközvásárlási, megroppanthatja, udvartartásából, eredménytelenül, vallásrendőrség, gyermeklányokat, befektetéseinek, veszélyhelyzet, intervenciókra, törékenységére, visszaszorítsa, kényszerítenek, vendégmunkások, vattaembereket, technokratákat, munkanélkülivé, munkalehetőség, fegyverkezését, polgárháborúba, tartományaiban, bizonytalanság, diszkrimináció, folytathatnak, kinevezéseket, költségvetése, washingtonnak, körülményeket, birtoklásáért, eredménytelen, hittérítésért, királyságból, magánszektor, összeomlás szélén, radikális államreform, feudális királyságot, államreform esetleges, szaúdi politikai, stagnáló gazdaság, vendégmunkások ezreinek, királyság folytatja, pénzügyi után, politikai bizonytalanság, áprilisban bejelentett, egyébként üdvözlendő, vízfejű állami, magánszektor befektetéseinek, ország ráutaltságát, hedonista királyság, Káncz Csaba, Iszlám Állam, Egyesült Arab Emirátusok, Dél-Kelet Ázsiából, Muszlim Testvériség,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szívem  210 éve született a SZÓZAT meg...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Alvó cicák  Elköszönt  Rátalálsz  Régi emberek, akikre máig büsz...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png férfi  Nem méltó hozzád  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A televizió nem a kultúrát kép...  Paul David Tripp Április 20  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Nem számIt  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Tavaszi kép  Nevem  Png csokor  Png ház  Garai Gábor - Takarítás  Png csokor  Szép álmokat!  Png virág  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Akarat  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevem  Albert Einstein gondolata  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Nevem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Hiányzik  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Sokan azt tartják  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  George Gordon Lord Byron: Inez...  Garai Gábor - Takarítás  Akarat  Facebookon kaptam  Akarat  Az igazi szeretetért rendszeri...  Szép estét kedves látogatóimna...  Fehér virág  Lóhere  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Kellemes délutánt kívánok  Sokan azt tartják 
Bejegyzés Címkék
összeomlás szélén, radikális államreform, feudális királyságot, államreform esetleges, szaúdi politikai, stagnáló gazdaság, vendégmunkások ezreinek, királyság folytatja, pénzügyi után, politikai bizonytalanság, áprilisban bejelentett, egyébként üdvözlendő, vízfejű állami, magánszektor befektetéseinek, ország ráutaltságát, hedonista királyság, bürokratikus kinevezéseket, egymással vetélkedő, léha vattaembereket, mögöttük álló, veszélyhelyzet esetén, átfogóbb társadalmi, nagy hatalmú, szaúdi társadalmat, kocsi volánja, feudális királyság, királyság 1932-es, szaúdi nemzeti, szaúdi állam, pozíciója egyre, államot eddig, vahhabita vallási, központi területeken, siíta kisebbség, ország keleti, szaúdi lakosság, szegények számát, szunnita diszkrimináció, szent helyek, szaúdi uralkodó, felfordulás erősödne, kétoldalú megállapodás, pakisztáni katonaság, szaúdi területi, esetleges szaúdi, siíta-többségű Bahreinben, legtöbb munkát, utóbbi időben, indiai kormány, hirtelen ezrével, ország gazdasága, újabb nagyszabású, ország katonai, negyedik legnagyobb, világ legnagyobb, szír elnök, vahhabita királyság, al-Sziszi által, egyiptomi Muszlim, véres jemeni, megvalósításához, legitimációjának, fegyverimportőre, államigazgatásba, eszközvásárlási, megroppanthatja, udvartartásából, eredménytelenül, vallásrendőrség, gyermeklányokat, befektetéseinek, veszélyhelyzet, intervenciókra, törékenységére, visszaszorítsa, kényszerítenek, vendégmunkások, vattaembereket, technokratákat, munkanélkülivé, munkalehetőség, fegyverkezését, polgárháborúba, tartományaiban, bizonytalanság, diszkrimináció, folytathatnak, kinevezéseket, költségvetése, washingtonnak, körülményeket, birtoklásáért, eredménytelen, hittérítésért, királyságból, magánszektor, privatbankar, biztosítanak, jövedelmekre, agyaglábakon, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2948
  • e Hét: 8680
  • e Hónap: 19791
  • e Év: 173287
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.