Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ferenc pápa: Józsefhez hasonlóan bízzuk magunkat Istenre és
  2019-12-22 20:19:14, vasárnap
 
  Ferenc pápa: Józsefhez hasonlóan bízzuk magunkat Istenre és az ő meglepő logikájára!
A szelíd és bölcs József példája arra biztat, hogy emeljük fel tekintetünket és lássunk messzebbre. Vissza kell térnünk Isten meglepő logikájához, mely új távlatokra, Krisztus és az ő szava előtt nyit meg bennünket.
December 22-én, advent negyedik vasárnapján a Szentatya Szent József alakjáról elmélkedett a déli Angelus elimádkozásakor. Arra biztatott, hogy mi is merjük Istenre bízni magunkat az emberi szempontból érthetetlen helyzetekben, és adjunk helyet Jézusnak terveinkben és döntéseinkben. Ferenc pápa déli beszédének teljes fordítását közreadjuk.
- Adventi negyedik s egyben utolsó vasárnapján az evangélium (vö. Mt 1,18-24) Szent József tapasztalatán keresztül vezet bennünket karácsony felé. Ő látszólag másodrendű alak, ám magatartásában az egész keresztény bölcsesség benne rejtőzik.
Ő olyan személyiség, akit Keresztelő Jánossal és Máriával együtt a liturgia az adventi időben szemünk elé állít; és a három közül ő a legszerényebb. Nem prédikál, nem beszél, csak igyekszik megtenni Isten akaratát; és azt az evangéliumnak és a boldogságmondásoknak a stílusában teszi: ,,Boldogok a Lélekben szegények, mert övék a mennyek országa" (Mt 5,3). És József szegény, mert a lényegesre összpontosítva él, dolgozik, a munkából él. Ez azoknak az embereknek a jellegzetes szegénysége, akik tisztában vannak azzal, hogy teljes mértékben Istentől függnek, és minden bizalmukat belé helyezik.
A mai evangéliumi történet egy emberileg zavarba ejtő és ellentmondásos helyzetet mutat be. József és Mária jegyesek; még nem élnek együtt, de Mária Isten működése által gyermeket vár. József, akit ilyen meglepetés ér, természetesen zavarba jön, de ahelyett, hogy indulatosan vagy büntetéssel reagálna - amint ez akkor szokásban volt, mivel a törvény védte az ilyen férfit -, olyan megoldást keres, amely tiszteletben tartja szeretett Máriájának méltóságát és épségét. Az evangélium azt mondja: ,,Férje, József igaz ember volt, és nem akarta megszégyeníteni, ezért elhatározta, hogy titokban bocsátja el" (Mt 1,19). József ugyanis jól tudta, hogy ha nyilvánosan megvádolta volna jegyesét, annak súlyos következményei lettek volna, még halállal is sújthatták volna Máriát. Ezzel szemben József teljesen megbízik Máriában, akit feleségének választott. Nem érti [a helyzetet], és másik megoldást keres.
Ez a megmagyarázhatatlan körülmény arra készteti, hogy megkérdőjelezze kapcsolatukat; ezért nagy szenvedés közepette úgy dönt, hogy botránykeltés nélkül elhagyja Máriát. De az Úr angyala közbelép, hogy megmondja neki: az általa tervezett megoldás nem az, amit Isten akar. Sőt, az Úr egy új utat, az eggyé válás, a szerelem és a boldogság új útját nyitja meg előtte, és azt mondja neki: ,,József, Dávid fia, ne félj feleségül venni Máriát, mert a benne fogant [gyermek], a Szentlélektől van!" (Mt 1,20). Ezen a ponton József teljes mértékben bízik Istenben, engedelmeskedik az angyal szavának, és magához veszi Máriát. Épp ez az Istenbe vetett rendíthetetlen bizalom tette lehetővé számára, hogy elfogadjon egy emberi szempontból nehéz és bizonyos értelemben érthetetlen helyzetet.
József a hitben megérti, hogy a Mária méhében fogant gyermek nem az ő fia, hanem Isten Fia, és ő, József, a gondviselője lesz, teljesen felvállalva földi apaságát. Ennek a szelíd és bölcs férfinak a példája arra biztat bennünket, hogy emeljük fel tekintetünket és lássunk messzebbre. Vissza kell térnünk Isten meglepő logikájához, mely - távol a kisebb-nagyobb számításoktól - új távlatokra, Krisztus és az ő szava előtt nyit meg bennünket.
Szűz Mária és az ő tisztaságos jegyese, József segítsen bennünket, hogy hallgassuk Jézust, aki jön, és aki azt kéri, hogy fogadjuk be őt terveinkbe, és vegyük figyelembe döntéseinkben.


Fordította: Tőzsér Endre SP
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: engedelmeskedik, megszégyeníteni, megkérdőjelezze, elimádkozásakor, következményei, rendíthetetlen, magatartásában, ellentmondásos, összpontosítva, döntéseinkben, tekintetünket, kapcsolatukat, evangéliumnak, szentlélektől, tapasztalatán, legszerényebb, botránykeltés, számításoktól, természetesen, tiszteletben, helyzetekben, gondviselője, szegénysége, indulatosan, jellegzetes, vasárnapján, evangéliumi, személyiség, büntetéssel, feleségének, logikájához, felvállalva, elhatározta, tisztaságos, terveinkben, érthetetlen, déli Angelus, emberi szempontból, egész keresztény, adventi időben, három közül, stílusában teszi, mennyek országa”, lényegesre összpontosítva, jellegzetes szegénysége, emberileg zavarba, törvény védte, ilyen férfit, általa tervezett, eggyé válás, benne fogant, ponton József, Szentatya Szent József, Szent József, Keresztelő Jánossal, Mária Isten, Isten Fia, Szűz Mária, Tőzsér Endre SP, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Soli Deo gloria  Szép álmokat!  Graffiti bölcsesség  képre írva  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam  Az izmaink nem csak testmozgás...  képre írva  Humor is meg nem is szerinted?  Ne hagyd  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Ratkós beszületései a szereplő...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Agárdi Gábor gondolata  Sadhguru idézet  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Soli Deo gloria  Karinthy Frigyes: Almafa  Facebookon kaptam  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Szép estét kedves látogatóimna...  Hibáztam már  Ha nyitott vagy  Facebookon kaptam  Esti kép  Nagyhétfő:  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Manna OWell tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  virágvasárnap  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Facebookon kaptam  Graffiti bölcsesség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem jár  Facebookon kaptam  Az izmaink nem csak testmozgás...  Facebookon kaptam Krisztinától  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Éveim  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Sir Andrew Lloyd Webber  A pálma a győzelem és a diadal...  Facebookon kaptam  Sárkány  A máj egészségének javítása te...  Facebookon kaptam  Ratkós beszületései a szereplő...  Benedek Elek - Virágvasárnap  üdvözöllek!  Haja van  Minden kedves látogatómnak sze...  A csend aranyat ért  Rács mögé  Facebookon kaptam  Graffiti bölcsesség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Benedek Elek - Virágvasárnap  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Idővel az ember megérti, hogy ...  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Virágvasárnap a húsvét előtti  Facebookon kaptam  Válaszok a halál után  Szép estét kedves látogatóimna...  Kövesd a vezetőt  Nem jár  Nagyhétfő:  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Facebookon kaptam  A szeretetről  Egy hét kihagyás  Facebookon kaptam  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Esti kép  Facebookon kaptam  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Szép estét  Facebookon kaptam  A pálma a győzelem és a diadal...  Mi van, ha?  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Húsvéti üdvözlet !  Humor is meg nem is szerinted?  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
déli Angelus, emberi szempontból, egész keresztény, adventi időben, három közül, stílusában teszi, mennyek országa&#8221, lényegesre összpontosítva, jellegzetes szegénysége, emberileg zavarba, törvény védte, ilyen férfit, általa tervezett, eggyé válás, benne fogant, ponton József, angyal szavának, hitben megérti, gondviselője lesz, példája arra, kisebb-nagyobb számításoktól, engedelmeskedik, megszégyeníteni, megkérdőjelezze, elimádkozásakor, következményei, rendíthetetlen, magatartásában, ellentmondásos, összpontosítva, döntéseinkben, tekintetünket, kapcsolatukat, evangéliumnak, szentlélektől, tapasztalatán, legszerényebb, botránykeltés, számításoktól, természetesen, tiszteletben, helyzetekben, gondviselője, szegénysége, indulatosan, jellegzetes, vasárnapján, evangéliumi, személyiség, büntetéssel, feleségének, logikájához, felvállalva, elhatározta, tisztaságos, terveinkben, érthetetlen, szempontból, nyilvánosan, elmélkedett, keresztelő, másodrendű, evangélium, keresztény, fordítását, bölcsesség, közreadjuk, beszédének, máriájának, távlatokra, messzebbre, értelemben, hallgassuk, terveinkbe, fordította, figyelembe, elfogadjon, választott, bizalmukat, embereknek, lényegesre, meglepetés, méltóságát, sújthatták, megvádolta, stílusában, logikájára, karácsony, látszólag, szeretett, bennünket, tisztában, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 267
  • e Hét: 5958
  • e Hónap: 26641
  • e Év: 229554
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.