Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Márai Sándor: Négy évszak – December
  2019-12-23 18:23:53, hétfő
 
  A szeretetet mindig csak adni kell
Ez a hónap az ünnep. Mintha mindig harangoznának, nagyon messze, a köd és a hó fátylai mögött.
Gyermekkorunkban e hónap első napján árkus papírra, kék és zöld ceruzával, karácsonyfát rajzoltunk, karácsonyfát, harmincegy ággal. Minden reggel, dobogó szívvel, megjelöltük, mintegy letöröltük e jelképes fa egyik ágát. Így közeledtünk az ünnep felé. E módszerrel sikerült a várakozás izgalmát csaknem elviselhetetlenné fokozni.
A hónap közepe felé, amint közeledett az ünnep, már állandóan lázas voltam, esténként félrebeszéltem, hideglelős dadogással meséltem dajkámnak vágyaimról. Mit is akartam?
Gőzvasutat és jegylyukasztót, igazi színházat, páholyokkal, színésznőkkel, rivaldafénnyel, sőt valószínűleg kritikusokkal és azokkal a szabónőkkel is, akik megjelennek a főpróbákon, és rosszabbakat mondanak a darabról. Ezenfelül lengyel kabátkát akartam, továbbá Indiát, Amerikát, Ausztráliát és a Marsot. Mindezt persze selyempapírban, angyalhajjal tetézve.
Egyáltalán, gyermekkoromban mindig a világegyetemet akartam, az életet, amely egyszerre volt bicikli, kirándulás a Tátrába, anyám zongorázása a sötét társalgóban, bécsi szelet, almás rétes és diadal összes ellenségeim fölött.
Most, hogy az ünnep közeledik, meglepetéssel észlelem, mintha még mindig várnék valamire. E napokban megesik, hogy elindulok az utcákon, megállok a kirakatok előtt, nézelődöm. Öngyújtó nem kell. Fényképezőgép, Victor Hugo összes művei, bőrben. Zsebkés, melynek gyöngyház tokjában ötféle penge van, továbbá dugóhúzó, körömtisztító és pipaszurkáló is, nem kell. Semmiféle tárgy nem kell már, s ha jól meggondolom, lemondok Indiáról, Ausztráliáról és a Marsról is, ellenségeim cikkeit érdeklődéssel olvasom, s színházba lehetőleg egyáltalán nem járok.
Mégis, valamit várok még. Annyi karácsony múlt el, egészen sötétek, s aztán mások, csillogók, melegek és szagosak, annyi ünnep, s még mindig itt állok, a férfikor delén, őszülő fejjel, tele kötelezettséggel és ígérettel, melyeket az Angyal sem tudna már beváltani; s még mindig várok valamire.
Néha azt hiszem, a szeretetre várok. Valószínűleg csillapíthatatlan ez az éhség: aki egyszer belekóstolt, holtáig ízlelni szeretné. Közben már megtudtam, hogy szeretetet kapni nem lehet; mindig csak adni kell, ez a módja. Megtudtam azt is, hogy semmi nem nehezebb, mint a szeretetet kifejezni. A költőknek nem sikerült, soha, a költőknek, akik az érzelmek és indulatok minden árnyalatát rögzíteni tudják szavaikban.
A szeretetnek nincs színfoka, mint a gyöngédségnek, nincs hőfoka, mint a szerelemnek. Tartalmát nem lehet szavakban közölni; ha kimondják, már hazugság. A szeretetben csak élni lehet, mint a fényben vagy a levegőben. Szerves lény talán nem is élhet másképp, csak a hőben, a fényben, a levegőben és a szeretetben.
Mindezt tudva, az egyre zavartabb és bizonyosabb tudásban, nem tehetek mást, mint sorra járni az üzleteket, s vásárolni öngyújtót, illatszert, nyakkendőt és jegylyukasztót, gőzvasutat és Victor Hugo összes műveit. Tudom, hogy mindez reménytelen. Mit csináljak? Az ember azt adja, amit tud.

*
Kedves, hűséges Olvasónk!
Az Úr kegyelmével megáldott, békés, szeretettel teli karácsonyt kívánok szeretett feleségemmel, Rékával és három gyermekünkkel, Mátéval, Marcellel és Dáviddal!
Legyen tartalmas és teljes az élete!
Üdvözlettel, Vereb István a Laudetur Kiadó vezetője
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Címkék: kötelezettséggel, gyermekkorunkban, gyermekkoromban, rivaldafénnyel, félrebeszéltem, jegylyukasztót, selyempapírban, világegyetemet, fényképezőgép, körömtisztító, gyermekünkkel, gyöngédségnek, meglepetéssel, színésznőkkel, ausztráliáról, érdeklődéssel, kritikusokkal, harangoznának, feleségemmel, rosszabbakat, karácsonyfát, angyalhajjal, pipaszurkáló, valószínűleg, megjelöltük, szeretetben, ausztráliát, társalgóban, megjelennek, közeledtünk, kegyelmével, szerelemnek, ellenségeim, üdvözlettel, reménytelen, bizonyosabb, szeretetet mindig, ünnep felé, várakozás izgalmát, hónap közepe, világegyetemet akartam, sötét társalgóban, ünnep közeledik, kirakatok előtt, férfikor delén, szeretetre várok, szeretetet kifejezni, szeretetnek nincs, szeretetben csak, fényben vagy, egyre zavartabb, Márai Sándor, Victor Hugo, Vereb István, Laudetur Kiadó,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Leereszkedés és olvadás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nagy természet  Aki belekortyol  Facebookon kaptam  Játékos kis cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 28  Levél lány  A nagy természet  Az erdőterápia egészségre gyak...  Levél lány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Éveim  Facebookon kaptam  Odaadja  Haja van  Alvó cica  Hibáztam már  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kövesd a vezetőt  Mire jók ?  Facebookon kaptam  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Alvó baby  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Virágvasárnap a húsvét előtti  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A máj egészségét biztosító és ...  Facebookon kaptam  Manna OWell tollából  A szeretetről  Sadhguru idézet  Alvó baby  Alvó kutyák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Paul David Tripp Március 26  A nagy természet  Haja van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Apu  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Most - segíts meg Mária ,  Kövesd a vezetőt  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Rács mögé  Agárdi Gábor gondolata  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  2004-es kivégzés után  Táplálékok a máj egészségének ...  képre írva  A nagyhét eseményei  Szép estét kedves látogatóimna...  Sok ember olyan,  Manna OWell tollából  Facebookon kaptam  Esti kép  Az erdőterápia egészségre gyak...  J. Donald Walters  Facebookon kaptam  Leereszkedés és olvadás  Facebookon kaptam Krisztinától  A máj egészségét biztosító és ...  Táplálékok a máj egészségének ...  Facebookon kaptam Krisztinától  A szeretetről  Nem hazudnak  Facebookon kaptam  Mi van, ha?  Alvó kisfiú  Óraállítás  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Az út  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kőrösi Csoma Sándor gondolata 
Bejegyzés Címkék
szeretetet mindig, ünnep felé, várakozás izgalmát, hónap közepe, világegyetemet akartam, sötét társalgóban, ünnep közeledik, kirakatok előtt, férfikor delén, szeretetre várok, szeretetet kifejezni, szeretetnek nincs, szeretetben csak, fényben vagy, egyre zavartabb, kötelezettséggel, gyermekkorunkban, gyermekkoromban, rivaldafénnyel, félrebeszéltem, jegylyukasztót, selyempapírban, világegyetemet, fényképezőgép, körömtisztító, gyermekünkkel, gyöngédségnek, meglepetéssel, színésznőkkel, ausztráliáról, érdeklődéssel, kritikusokkal, harangoznának, feleségemmel, rosszabbakat, karácsonyfát, angyalhajjal, pipaszurkáló, valószínűleg, megjelöltük, szeretetben, ausztráliát, társalgóban, megjelennek, közeledtünk, kegyelmével, szerelemnek, ellenségeim, üdvözlettel, reménytelen, bizonyosabb, szeretetnek, zongorázása, szeretettel, meggondolom, belekóstolt, szabónőkkel, páholyokkal, kirándulás, illatszert, szeretetet, vágyaimról, főpróbákon, gőzvasutat, dadogással, hideglelős, egyáltalán, nyakkendőt, közeledett, módszerrel, letöröltük, rajzoltunk, szavaikban, karácsonyt, harmincegy, szeretetre, árnyalatát, ezenfelül, gyöngyház, nézelődöm, lehetőleg, rögzíteni, indulatok, ígérettel, zavartabb, kirakatok, szavakban, tartalmát, egyszerre, megtudtam, kimondják, közeledik, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 885
  • e Hét: 6576
  • e Hónap: 27259
  • e Év: 230172
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.